Verneuil-en-Bourbonnais

Verneuil-en-Bourbonnais

Algemene informatie:

De oudste kern van dit stadje bevindt zich op een uitloper van een rotsmassief, vanwaar men uitzicht heeft op de diepe vallei van de Douzenan, een zijrivier van de Sioule. Deze uitloper was aan drie kanten gemakkelijk te verdedigen. Deze locatie werd vervolgens verlaten voor een meer toegankelijk terreingedeelte. Hier werden de kerk van Notre-Dame, de huizen van de bewoners, het kasteel van Bourbon en ten slotte de kerk van Saint-Pierre gebouwd.

Verneuil-en-Bourbonnais is een voormalig burggraafschap van de heren van Bourbon. Hoewel het een klein dorpje is, is het zeker de moeite waard om eens te bezichtigen. Naast de mooie oude huizen, de ruïnes van een kasteel, het museum du Lavage et du Repassage, de Chapelle Notre-Dame-sur-l'Eau en de vroegere kapittelkerk van Saint-Pierre kan je immers ook gaan kijken naar de slapende reus of in de maanden juli en augustus het vogelverschrikkerparcours ontdekken.

U kan hier een folder downloaden aan de hand waarvan u het dorpje kan ontdekken.
Te bezoeken plaatsen weergeven op een grotere kaart


Les Mondes d'Ogaiä
Wilt u Ebreuil liever ontdekken aan de hand van het spel: "Les Mondes d'Ogaïa"?

Bezienswaardigheden:

1. L'ancienne collégiale Saint-Pierre de Verneuil-en Bourbonnais

In de Middeleeuwen was Verneuil-en-Bourbonnais een echte versterkte stad met zijn eigen tribunaal en was het de zetel van een vertegenwoordiger van de graven van Bourbon en nadien van de koning van Frankrijk.

L'ancienne collégiale Saint-Pierre de Verneuil-en Bourbonnais

De kerk van Saint-Pierre was in de middeleeuwen een kapittelkerk, wat wil zeggen dat ze werd bestuurd door een groep van kanunniken. Dit kapittel werd opgericht in 1246 door Archambaud VII, Sire de Bourbon.

De kerk is in de XIIe eeuw gebouwd in Romaanse stijl en werd aangepast en XVe eeuw met  de bouw van een klokkentoren en in de XIVe eeuw met de bouw van een kapel in flamboyante stijl. De kerk bevat een fresco en een achthoekig wijwatervat, uitgehouwen in een dikke pijler aan de ingang van de kerk, beiden daterend uit de XVe eeuw en een beeld van Saint Sébastien uit de XVIIIe eeuw.

De kerk maakt deel uit van de "Route des églises peintes du Bourbonnais".


  • Openingsuren
Open van 01 juli tot 01 september van 14h00 tot 19h00.
's Morgens op afspraak. Tel: 04 70 45 48 80
Verneuil-en-Bourbonnais - La Chapelle Notre-Dame sur l'Eau

2. La Chapelle Notre-Dame sur l'Eau

Op een rots die de vallei van de Douzenan domineert, vind je deze IXe-eeuwse kapel. Ze staat boven op de restanten van een Gallo-Romeinse tempel.
De kapel werd in 1105 door paus Pascal II officieel toegewezen aan de abdij van Tournus. Het was in deze kapel dat de inwoners van Verneuil de mis bijwoonden.

Om elk conflict tussen Tournus en henzelf te vermijden, lieten de Bourbons een eigen kapel bouwen, in de buurt van hun burcht. Dat werd later de 'église Saint-Pierre'.

In de XIIIe eeuw raakte de église Notre-Dame in belang ondergeschikt aan de kapittelkerk 'église Saint-Pierre'.

Omdat in de XIVe eeuw de église Notre-Dame te klein geworden was, gingen alle vieringen vanaf dan door in de kapittelkerk van Saint-Pierre.

Door de strategisch gunstige ligging van dit O.L.Vrouwkerkje - dichtbij de Douzenan - kreeg het tijdens de Honderdjarige Oorlog ook een defensieve functie toegewezen. Dat zie je heel duidelijk aan de toren die men toen boven op de absis heeft gebouwd.

Na de Franse Revolutie werd deze O.L.Vrouwkerk totaal verwaarloosd. Ze werd alleen nog gebruikt als schuur.
In 1962 richtte men een vereniging op met die als doel had dit gebouw te restaureren
De kapel wordt nu gebruikt als tentoonstellingsruimte en bezit een grote collectie aan heiligenbeelden.


  • Openingsuren

Open van 01 juli tot 01 september van 14h00 tot 19h00.
's Morgens op afspraak. Tel: 04 70 45 48 80


Verneuil-en-Bourbonnais - Château de Verneuil en- Bourbonnais


3. Château de Verneuil-en-Bourbonnais

Het château de Verneuil-en-Bourbonnais werd gebouwd in opdracht van Louis, hertog van Bourbon.Het bestond uit vier vierkante torens, die via courtines met elkaar verbonden waren. De 25 meter hoge torens waren elk 9,5 meter breed.

Verneuil-en-Bourbonnais en de burcht werden in juni 1465 ingenomen door Louis XI. Die liet alle defensieve bouwwerken slopen. Vandaag zie je dan ook alleen nog een ruïne waarvan het hoogste deel toch nog 18 meter hoog is.4. Musée du Lavage et du Repassage

In de 'Grange a Dîme' - de Tiendenschuur - kan je het 'musée du Lavage et du Repassage' gaan bezoeken.

Hier vind je een zeer uitgebreide collectie strijkijzers, van 206 v.C. tot nu. Zo laat men u ook zien op welke manieren men strijkijzers door de eeuwen vooraf opwarmde: met warm zand, met benzine, enz... .

Naast al deze facetten van het strijken, worden ook die van het wassen hier uit de doeken gedaan. Zo vind je hier een exemplaar van de allereerste wasmachine uit 1894.


  • Inkomprijzen
Volwassenen                   2,50 €
Kinderen (12-18 jaar)        1 €
Groep                             2 €/persoon


  • Openingsuren:

In mei, juni en september: van dinsdag tot zondag van 14h00 tot 18h00.
In juli en augustus:          van dinsdag tot zondag van 14h00 tot 19h00.
Voor groepen (+10 personen) het hele jaar door, mits reservatie.


  • Adres

Rue des Remparts 09,
03500 Verneuil-en-Bourbonnais
Tél : 04 70 35 26 25 van mei tot september
Tél : 04 70 45 32 73 Office de Tourisme en Pays Saint-Pourçinois van oktober tot aprilVerneuil-en-bourbonnais - Musée du Lavage et du Repassage5. Le géant endormi

Groot houten beeldhouwwerk dat een slapende reus voorstelt.6. Balade des épouvantails / wandeltocht van de vogelverschrikkers

Elke zomer maken de inwoners van Verneuil-en-Bourbonnais elk hun eigen vogelverschrikker. Die zetten ze dan ten toon aan de rand van weg. Zoekend naar alle verschillende vogelverschrikkers ontdek je het stadje. Een aanrader.
Verneuil-en-Bourbonnais - Château du Vousset

7. Le château du Vousset

Dit XVIe- eeuwse kasteel vind je buiten het dorp, langs de D18.

Aan het begin van de XXe eeuw bleef er van dit kasteel eigenlijk nog slechts een ruïne over.

Na een geslaagde restauratie prijkt het nu weer in zijn volle glorie.

Het bestaat uit een vierkant hoofdgebouw, geflankeerd door ronde torens bekroond met een lantaarndak. Binnenin bezit het prachtige glasramen.
Het kasteel is privébezit en kan niet worden bezocht.
 

 


Te bezoeken plaatsen weergeven op een grotere kaart