Saint-Pourçain-sur-Sioule

Saint-Pourçain-sur-Sioule

Algemene informatie:

Het stadje is genoemd naar de heilige Pourcain. Toen Thierry, de zoon van Clovis, in 531 de Limagne plunderde, stuitte hij op moedig verzet van Pourcain, een monnik. Een jaar later stierf de goede man, waarop de paus hem heilig verklaarde.

Tegenwoordig is Saint-Pourçain-sur-Sioule vooral gekend als het centrum van een wijngebied, dat zich uitstrekt over negentien gemeenten en waarvan de geschiedenis teruggaat tot het begin van onze jaartelling. De druiven groeien er op een hoogte tussen de 250 en 400 m. In de loop der eeuwen hebben de wijngaarden zich steeds verder uitgebreid. In de 18de eeuw werd maar liefst 8000 ha landbouwgrond gebruikt voor wijnbouw. Nu is dit echter geslonken tot 900 ha.

De hier geproduceerde witte wijnen behoren tot de beste van Midden-Frankrijk. Als basis gebruikt men hiervoor de al eeuwenlang beroemde druivensoorten (cépages) zoals Chardonnay, Sauvignon, Aligoté en Tressalier. Tot het gamma behoort echter ook een goede rosé, een rode en een mousserende wijn.

U kan hier een folder downloaden aan de hand waarvan u het stadje kunt ontdekken.


Te bezoeken plaatsen weergeven op een grotere kaart
Bezienswaardigheden:


Saint-Pourcain-sur-Sioule - Musée du vigne

1. Musée de la Vigne et du Terroir

Het XVIe eeuwse 'Maison du Bailli' moet je als echte wijnliefhebber zeker gaan bezoeken.

Dat toont u naast al het gereedschap dat door de wijnboer werd gebruikt, ook documenten en voorwerpen die te maken hebben met het verleden van Saint-Pourçain-sur-Sioule.

Niet alleen omdat dit laat-gotische gebouw - ooit nog onderdeel van een klooster - op zich al de moeite waard is, maar vooral voor het museum dat er is in ondergebracht. • Voordeel bij museumbezoek

  Wanneer u van plan bent meerdere musea in het departement Allier te bezoeken, dan krijgt u reductie met de zogenaamde Pass Allen. Meer weten? klik hier.
  Openingsuren
  • In juli en augustus, van dinsdag tot en met zondag van 10h00 tot 12h00 en van 14h00 tot 18h00
  • In mei, juni en september elke woensdag, zaterdag en zondag van 14h00 tot 17h00
  • Buiten deze periode na reservatie bij het office de tourisme: 04 70 45 32 73

 • Inkomprijzen
Vrij of geleid bezoek
  • Volwassene                      2,50 €
  • Kinderen (12-18 jaar)         1 €
  • Groep ( vanaf 10 pers)       2 €

 • Adres
Cour des Bénédictins, 
Saint-Pourçain-sur-SiouleSaint-Pourcain-sur-Sioule - Musée de lithographie

2. Musée de la Lithographie et d'Art Moderne

Een heel ander soort museum in Saint-Pourçain-sur-Sioule is het Lithografisch museum. Het opende in 1992 zijn deuren op initiatief van de toen 80-jarige kunstenaar Frédéric Charmat. De tentoonstellingsruimten bevinden zich in de wijnkelders van het vroegere klooster. In het museum zijn wisselende tentoonstellingen met moderne steendruk-, schilder- en beeldhouwkunst. • Openingsuren
           • Open gedurende tentoonstellingen in juli en augustus tussen 14h30 en 18h30. 
           • Gesloten op maandag
 • Inkomprijs
Bezoek: 2 €


 • Adres

Place du Jardin de la Paix
Saint-Pourçain-sur-Sioule3. Pont Charles De Gaulle

De brug dateert uit de late XVIIe eeuw. Door schade opgelopen bij overstromingen en door de gebeurtenissen van W.O. II moest ze vaak verbouwd worden. Hierbij is men het oorspronkelijke ontwerp steeds trouw gebleven: licht uitgevoerde gewelven steunend op vier pijlers. Vanop de brug heb je een zeer mooi uitzicht op de oude stad.4. Tour de l'horloge of Beffroi 

Gebouwd in 1480 bovenop één van de oude toren van het klooster, was dit 'Beffroi' oorspronkelijk een gewone uitkijktoren. Later rustte men de toren uit met een horloge en zo werd het dan de 'Tour de l'Horloge'. In de toren vind je ook een zeer mooie wenteltrap. Die kan je het best bewonderen vanuit het Maison du Bailli .

 

Saint-Pourcain-sur-Sioule5. Eglise Sainte-Croix

De abdijkerk Sainte-Croix is de blikvanger van Saint-Pourçain-sur-Sioule. Het omliggende benedictijnenklooster is verdwenen. Aan de kerk is heel lang gebouwd, van 966 tot in de XVe eeuw. De kooromgang kwam in de XIIe en XIIIe eeuw gereed. De zijbeuken werden ruim een eeuw later gebouwd. Restauraties volgden in de XIXe eeuw.

In de kerk staat een prachtig XVIe-eeuwse 'Ecce Homo' (beeld van de met doornen gekroonde Jezus, zoals die door Pilatus aan het volk werd getoond). De zijkapellen zijn zowel romaans als gotisch. In de kapel recht achter het koor staat een beeld van de heilige Pourcain (met staf). Andere bezienswaardigheden zijn de prachtig uitgewerkte preekstoel bekroond met een engel, de gebrandschilderde ramen en de talloze votiefschildjes.

 


6. Arboretum de l'ile de la ronde

In dit park, gelegen op de oever van de Sioule, kan u rustig wandelen tussen de bloemen en bomen. Er is ook een grote speeltuin voor de kinderen.

Vrije toegang.7. Virtueel bezoek

Indien u de stad op een virtuele manier wenst te bezoeken, kijk dan hier en klik op "Entrez".


Virtueel bezoek Saint-Pourçain-sur-Sioul