Gannat

Les Mondes d'Ogaiä
Wilt u Gannat liever ontdekken aan de hand van het spel: "Les Mondes d'Ogaïa"?

Gannat

Algemene informatie:

Gannat is een stadje gelegen op de grens van de departementen Allier en Puy-de-Dôme. Naast een kasteel van de Bourbonfamilie, een mooie kerk en het museum Paléopolis, kan men er ook nog de restanten ontdekken van de laatmiddeleeuwse omwalling. Via deze link verkrijgt u een interactieve kaart om zo het stadje te ontdekken.

Gannat


Te bezoeken plaatsen weergeven op een grotere kaartVoordeel bij museumbezoek

Wanneer u van plan bent meerdere musea in het departement Allier te bezoeken, dan krijgt u reductie met de zogenaamde Pass Allen. Meer weten? klik hier.

Bezienswaardigheden:

1. Château de Gannat - Musée Yves Machelon


In dit voormalige kasteel van de koningen van Bourbon, dat nadien nog als gevangenis is gebruikt, vind je nu het stedelijk museum 'Yves Machelon'. Hier worden heel wat verschillende verzamelingen tentoongesteld. Om er maar een paar te noemen: een oude bourbonkeuken, een collectie violen, populaire volkskunst, ambachten en zaken die verwijzen naar het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pronkstuk van het museum is zeker het Karolingische Evangelie uit de IXe eeuw.
 
Ook aan de kinderen wordt gedacht. Aan de infobalie kan je vragen om te mogen zoeken naar de schat van Zwartbaard. Door tijdens je bezoek raadseltjes op te lossen, kom je te weten waar de schat verborgen ligt.

 • Openingsuren
  • Open van 15 april tot 15 oktober
  • Van midden april tot eind juni en van september tot midden oktober: open van dinsdag tot en met zondag van 14h tot 18h
  • Juli en augustus: van dinsdag tot en met zondag (uitgezonderd zondagvoormiddag) van 10h30 tot 12h en van 14h tot 19h
  • Gesloten op maandag en zondagvoormiddag
  • Geleid bezoek voor groepen na aanvraag


 • Inkomprijzen:
  • Individueel
   • Volwassene                          4,70 € 
   • 15-25 jaar                            2,40 € 
   • Kinderen van 8 tot 15 jaar     1,90 € 
  • Groepstarieven
   • Volwassene                           3,80 € 
   • 15-25 jaar                             2,10 €
   • Kinderen tot 15 jaar               1,60 €

Gannat - Eglise Saint-Etienne de Gannat

2. Eglise Saint-Etienne de Gannat

Dit kerkje is het oudste van Gannat. Zo rond het jaar 1000, werd het gebouwd op de plek waar een Gallo-romeinse tempel stond. Van deze tempel heeft men een basreliëf van de godin Epona en een beeld van de god Sucellus teruggevonden.

Je betreedt de kerk langs een groot portaal.

Het vierkante koor is typisch voor de stijl van haar bouwers, benedictijnenmonniken.

Vanuit Gannat bereik je de kerk via de D516 in de richting van Bègues of Paléopolis. Zie kaart.

 

 3. Paléopolis, la colline aux dinosaures

Dit museum staat volledig in het teken van de paleontologie. De tentoonstellingsruimte bestaat uit twee zalen. In de ene zaal heb je een permanente tentoonstelling, gewijd aan het leven op aarde tijdens de 4 miljard jaren van haar bestaan. In de andere zaal wordt elk jaar iets anders voorgesteld.

In het museum is er ook gedacht aan de kinderen, paleontologen in spe. Op een ruimte van 400 m2 krijgen ze de kans om zelf opgravingen te doen en plaasteren afdrukken te maken van fossielen. Andere lokalen en labo's helpen hun dan weer de prehistorie, de geologie en de geschiedenis van het leven beter te begrijpen.


Gannat - Paléopolis

 • Openingsuren:


Van 28 maart tot 11 november 2013.

Alle dagen van 10h tot 18h (in juli en augustus tot 19h)

Mogelijkheid voor geleide groepsbezoeken (Minimum 15 personen - maximum 30 personen)

Indien men wil deelnemen aan een van de workshops voorziet men best aangepaste kledij (die vuil mag worden)


 • Inkomprijzen:
  • Prijzen per persoon
Volwassene: 12,00 €
Kinderen: van 5 tot 15 jaar: 9,50 €
Kinderen tot en met 4 jaar: gratis
  • Familieprijs: (2 volwassenen + 2 kinderen) : 36 € (+ 6,50 € per kind vanaf het 3e kind)

  • Groepsprijzen (vanaf 15 personen) :
Volwassene: 10.00 €
Kind: 8.50 €
Prijs per persoon voor een workshop: 4.50€

 • Adres:
Chazoux - Route de Bègues 
03800 Gannat
Gannat - Monument des fusillés

4. Monument des fusillés

Rij je vanuit het centrum van Gannat langs de D516 in de richting van Bègues dan kom je aan een Y-splitsing waar een pijltje staat naar het "Monument des fusillés".

Dit brengt je tot op het Champ-Toriat, een veld waar op 22 en 23 juli 1944 vier verzetsstrijders door de Duitsers werden gefusilleerd. Een vergeldingsactie tegen de 'Maquis de Veauce'.
Gannat - Eglise Sainte-Croix

5. Eglise Sainte-Croix

In deze kerk is een deel van de absis en een aantal mooie kapitelen van Romaanse oorsprong. Die kapitelen tref je aan in de kooromgang. Ze zijn versierd met veelkleurige planten- en dierenmotieven zoals arenden, paarden of nijlpaarden.
Het schip daarentegen dateert zoals ook het gotische koor en de kooromgang uit de XVIIe eeuw. Het vertoont dan ook een groot aantal elementen die typisch zijn voor de gotiek in de Auvergne, zoals de massieve ontlastingsboog, de zijkapellen met glasramen... 

Aan de buitenkant bezit de oostelijke gevel nog een aantal gotische en klassieke elementen. In de XVII-eeuwse klokkentoren zijn meerdere reeksen ramen aangebracht en op een van de hoeken bevindt zich een klein torentje.

In een van de zijkapellen bevindt zich het beeld van Sainte Procule, alsook 'De aanbidding der Wijzen' (1630), een schilderij van Guy François. De oostelijke buitengevel vertoont zowel gotische als romaanse elementen.