Ebreuil

Ebreuil

Algemene informatie:

Op tien kilometer ten westen van Gannat ligt aan de oevers van de Sioule het oude stadje Ébreuil langs de route die de Auvergne verbindt met de Bourbonnais. In de Middeleeuwen heeft Ebreuil zich ontwikkeld rond een abdij. Men is volop bezig de oude gebouwen te restaureren. 

Neem rustig de tijd om dit kleine charmante stadje te bezoeken, eventueel met een audiogids te verkrijgen in het office du tourisme. Er is eveneens een toeristisch parcours uitgestippeld langs de belangrijkste bezienswaardigheden, met bij elk punt een infobord.


Te bezoeken plaatsen weergeven op een grotere kaartLes Mondes d'Ogaiä
Wilt u Ebreuil liever ontdekken aan de hand van het spel: "Les Mondes d'Ogaïa"?

Bezienswaardigheden:

1. Eglise Saint-Léger d'Ebreuil

Een beetje geschiedenis...

In de VIIIe eeuw liet Lodewijk de Vrome, zoon van Karel de Grote en koning over Aquitaine, een burcht bouwen op de plaats waar nu Ebreuil is. Toen in 898 de monniken van de abdij van Saint-Maixent moesten vluchten voor de invallende Noormannen, vonden ze in deze burcht beschutting. Deze monniken hadden de relikwieën van Saint-Léger en Saint-Maixent bij zich.

Lothar, de zoon en opvolger van Lodewijk, schonk deze burcht in 906 aan de monniken. Die bouwden ze om tot een klooster. De zeer grote abdijkerk - vandaag nog het enige overblijfsel - werd tussen de Xe en XIIIe eeuw hoofdzakelijk in Romaanse stijl gebouwd. Het koor uit de XIIe eeuw is echter gotisch.

De waardevolle relikwieën, die in deze kerk ten toon werden gesteld , maakten van dit heiligdom een belangrijk bedevaartsoord.

In de XVIIIe eeuw werd de abdij omgebouwd tot een hospitaal en bejaardentehuis. De abdijkerk werd tijdens de Franse Revolutie een parochiekerk en is dit vandaag de dag nog steeds.


Vandaag de dag

In deze Sint-Léger-kerk met zijn grote vierkante XIIe-eeuwse klokkentoren met de Romaanse vensters ontdek je binnenin op de zuilen XVe-eeuwse fresco’s en achter het hoofdaltaar het schitterende XVIe-eeuwse reliekschrijn van Saint-Léger. Een afbeelding van deze heilige met staf bekroont het met koper en zilver bewerkte kistje.

De église Saint-Léger d'Ebreuil behoort tot de églises Arc en ciel.


  • Openingsuren

Open alle dagen.
Midden juni - midden september:van 10h00 tot 19h00.
Midden september - midden juni:van 10h00 tot 17h00.


Ebreuil


2. Les Halles

Al voor de Franse Revolutie bezat Ébreuil een belangrijke markt. Deze werd gehouden voor de poorten van de abdij. Deze markthallen werden dan ook hier gebouwd. Ze beslaat een rechthoekig perceel met een lengte van vier traveeën en een breedte van drie, gedragen door rechte pijlers. In het midden ervan heb je een kleine ruimte met vier met elkaar verbonden Dorische kolommen. De hallen hebben een zichtbaar dakgebinte. Het dak bestaat uit vier delen en is bedekt met pannetjes. 

Vandaag is deze ‘place de la Halle’ de ‘place de la Liberté’ geworden. Op dit plein stond vroeger het keizerlijk paleis van Lodewijk I de Vrome, de zoon van Karel de Grote, die hier op gestelde tijden verbleef.

Bij het office du tourisme van Ebreuil is het mogelijk om audiogidsen af te halen voor het bezoek van de stad.

Tijdens de periode van de Franse Revolutie wordt de ‘place de l’Église’ omgedoopt tot ‘place de la Halle’. Hier vinden in 1793 de revolutionaire festiviteiten plaats, tijdens welke men alle feodale titels verbrandde. 


  • Adres

Rue de la porte Charrat, 2 
03450 Ebreuil
3. Château de Chatelard

Even buiten Ébreuil, in de richting van Mercurol heb je “Le Chatelard”, een kasteel uit de XIIe-XIIIe eeuw, waarvan het architecturale verleden door de eeuwen heen verloren is gegaan. 

Ebreuil - Le chatelard


Toch blijft het een wondermooi geheel met een prachtige façade en met een gerestaureerde rondgang. Charles VII verbleef er meermaals om er ofwel te feesten ofwel om harde maatregelen te treffen tegen zijn opstandige zoon. Dit kasteel is al sinds 1761 eigendom van één en dezelfde adellijke familie, die van De Féligonde. Een deel van de bijgebouwen werd onlangs gerestaureerd en ingericht als plattelands gastenverblijven. Op die manier krijg je een uitstekende kans om gedurende een week vakantie te nemen in een prachtig kader en zo dit kasteel beter te leren kennen. De bossen rond dit complex moeten elke natuurliefhebber kunnen bekoren.