Billy

Bent u op zoek naar informatie over het maïsdoolhof te Billy, klik dan hier.

Billy

Algemene informatie:

Billy is een middeleeuws dorp gelegen op de oever van de rivier Allier en wordt gedomineerd door een XIIe eeuws fort. Het fort is nog in goede staat. Het is echter enkel te bezoeken met begeleiding van een gids van het Office de Tourisme. Ook het dorpje herbergt nog een aantal middeleeuwse gebouwen. Een aanrader.

U kan hier de folder downloaden die u kan gebruiken bij uw ontdekking van het dorp Billy.


Billy


Te bezoeken plaatsen weergeven op een grotere kaartVoordeel bij museumbezoek

Wanneer u van plan bent meerdere musea in het departement Allier te bezoeken, dan krijgt u reductie met de zogenaamde Pass Allen. Meer weten? klik hier.

Bezienswaardigheden:

Fortresse de Billy

Deze vesting uit de XIe eeuw is een schoolvoorbeeld van een kasteel met een omsloten binnenplein, waarbij de gebouwen aanleunen tegen de omwalling. Dit bolwerk kwam in 1232 in handen van de Graven van Bourbon.

In de tweede helft van de XIIIe eeuw werd het een van de belangrijkste lenen van de Bourbonnais. Toen de Bourbons hun grondgebied uitbreidden, had deze burcht eigenlijk geen enkele strategische waarde meer. Men liet haar dan ook verkommeren. Dat verklaart dan ook waarom hertog Louis II de Bourbon tussen 1356 en 1410 verschillende herstellingswerken liet uitvoeren.

Toen de 'prince de Condé' de burcht tijdens de godsdienstoorlogen belegerde en bestookte met kanonvuur werd ze gedeeltelijk vernield. Dat gebeurde in 1576. Ondanks al dit geweld is het fort ook nu nog steeds in goede staat.

De burcht ligt boven op een heuvel. Ze wordt omgeven door een ovale omwalling met zeven ronde torens. De toegangspoort wordt geflankeerd door twee torens. Dezewerd onder Louis II aangevuld met een overdekte galerij, die later uitgebouwd werd tot een rechthoekige zaal. In deze poort zie je ook de schietgaten uit de XIIIe eeuw.

Recht tegenover de toegangspoort bevindt zich de meestertoren - de donjon uit de XIVe eeuw. Binnen in deze toren klim je via een wenteltrap naar een polygonale zaal, het woonverblijf van de kapitein.

Wandel je verder door het dorpscentrum, dan zie je hier en daar nog de restanten van de twee buitenste omwallingen.

 

Billy


  • Openingsuren

In april van woensdag tot zondag.
Van mei tot midden juni en de maand september: van dinsdag tot zondag.
Van midden juni tot eind augustus: alle dagen.
In oktober enkel tijdens het weekend.

Start van de geleide bezoeken op vaste uren, informatie te verkrijgen bij het Office de Tourisme.


  • Inkomprijzen
Volwassene:4,50€
Kinderen ouder dan 8 jaar: 3€