Allier (03)

Voordeel bij museumbezoek

Wanneer u van plan bent meerdere musea in het departement Allier te bezoeken, dan krijgt u reductie met de zogenaamde Pass Allen. Meer weten? klik hier.

Het departement

Allier is het departement met nummer 03 en ligt in het centrum van Frankrijk. Het is genoemd naar de rivier Allier die door het departement stroomt. Het wordt nog vaak aangeduid met de oude naam Bourbonnais. Dit departement is waarschijnlijk het minst toeristische van Auvergne. Toch is er meer dan voldoende natuur te vinden en hebt u als toerist bijna overal het rijk alleen. 

Allier is een uitgestrekt departement in het hart van Frankrijk, tussen de vallei van de Loire en de vulkanen van de Auvergne. Het grenst in het noorden aan Nièvre, in het oosten aan Saône-et-Loire, in het zuidoosten aan Loire, in het zuiden aan Puy-de-Dôme, in het zuidwesten aan Creuse en in het noordwesten aan Cher. De hoofdstad is Moulins. 

De belangrijkste landschappen van de Allier zijn in het noordwesten het Pays de Tronçais met het uitgestrekte woud van de Tronçais (indrukwekkende eiken, bestemd voor het fabriceren van wijntonnen). Ten oosten van Moulins bevindt zich de Solgne Bourbonnaise. In het centrum van het departement de Bocage Bourbonnais, een coulisselandschap, en de eigenlijke vallei van de Allier, een paradijs voor wandelaars en ornithologen (tot 250 soorten vogels). In het oosten strekt zich de vallei van de Besbre uit, een rustig kabbelend riviertje met aan zijn oevers kleine, fraaie kastelen. Als laatste de Montagne Bourbonnaise, gelegen in het uiterste zuidoosten van het departement, een heuvelachtige streek ten zuidoosten van het kuuroord Vichy.
Subpagina''s (54): Alle weergeven