Ateneu de Cultura Popular de l'HospitaletL’Ateneu es va fundar l’any 1932. Des de l’any 1934 fins al 1939 va tenir la seu a l’edifici anomenat l’Harmonia. En acabar la Guerra Civil va ser desallotjat i es van confiscar o cremar les seves pertinences.

Un any després de la represa de les activitats, l’any 1978, l’Ateneu edita el primer número del seu butlletí, Xipreret, que des d’aleshores ha sortit cada mes, i sempre en català. Una de les seccions del butlletí són les converses amb diferents persones, de dins o de fora de la nostra ciutat, amb els retrats corresponents fets pel Valentí Julià. Cada cinc anys les recollim en un llibre titulat Cinc anys de converses a l’Ateneu, dins de la col·lecció “La Medusa”.

El 2007 l’Ateneu va celebrar el 75è aniversari de la seva fundació. Per aquest motiu es va editar el llibre Ateneu de Cultura Popular de L’Hospitalet (1932-2007), un volum extraordinari que no forma part de la col·lecció “La Medusa”. A part de la història de l’entitat, aquest llibre recull pràcticament les diverses activitats que s'han dut a terme, tant de la primera època (1932-1939) com de la segona (1978-2007). L’autora és la Matilde Marcé, actual presidenta de l’Ateneu.


L'any 2016 l'Ajuntament de l'Hospitalet l'ha distingit amb el Títol de Distinció Ciutadana, que reconeix persones, col·lectius o entitats que sobresurten per la seva especial projecció social o per un fet singular de rellevància a la ciutat de L'Hospitalet.


https://www.facebook.com/groups/150197695029161/

 

http://sinera.diba.cat/search*cat/?searchtype=X&searcharg=ateneu+hospitalet&searchscope=171&submit=Cercar

Romuald Monreal: miscel·lània
. L'Hospitalet de Llobregat: Ateneu de Cultura Popular, 2016.

Romuald Monreal va ser una persona estretament lligada a la ciutat de l'Hospitalet, i molt especialment a l'Ateneu de Cultura Popular.

Va morir el febrer de l'any 2015. 
Un any després, l'Ateneu de Cultura Popular li va retre homenatge amb un seguit d'actes i amb la publicació d'aquest llibre.
El llibre és un recull de records de moltes persones que el van conèixer i que van treballar amb ell. 


Ferrés-Costa, Pere. Cròniques de la gran guerra 1914-1918 escrites ara fa cent anys. [L'Hospitalet de Llobregat]: Ateneu de Cultura Popular, 2015.

Pere Ferrés-Costa era periodista i poeta, i va ser voluntari català a la Primera Guerra Mundial.
Va morir el 9 de maig de 1915, poc després d'escriure les cartes que 100 anys després l'Ateneu ha decidit publicar
Les cartes van ser escrites des de la línia de foc entre el 19 de febrer i el primer de maig de 1915, i les envià al diari Las Noticias, on es van publicar com a articles.

Aquest llibre correspon al número 28 de la col·lecció Medusa publicada per l'Ateneu.Vilumara i Lamarca, Josep Maria. Històries de "Les Sedes". Fàbrica Institut Can Vilumara.  L'Hospitalet de Llobregat: Ateneu de Cultura Popular, 2013.

En aquest llibre es relata la història de la Fàbrica Vilumara des del seu trasllat a la ciutat de l'Hospitalet l'any 1907, i fins i tot abans.

Narra el funcionament de la fàbrica, l'afectació urbanística que va patir l'any 1975 i el Pla de Reestructuració al que es van veure obligats a acollir-se els propietaris. Aquests van ser els detonants perque el darrer propietari de la fàbrica, i autor del llibre, es plantegés vendre l'equipament amb la finalitat d'obrir un Institut de Formació Professional, això sí, conservant i mantenint les estructures de l'edifici.


 
 
 
 
5  anys de converses a l’Ateneu VI (Col. La Medusa,25).  L’Hospitalet: Ateneu de Cultura Popular, 2012. 
 
Un nou volum, que recull les entrevistes publicades a la revista Xipreret durant els anys 2007 a 2011.
Es tracta de retalls de converses amb persones molt vinculades a la nostra ciutat i que pertanyen a àmbits molt diversos.
 
 
 
 
 
 
 
 

Marcé i Piera, Matilde. Aquell Hospitalet. L'Hospitalet de Llobregat: Ateneu de Cultura Popular, 2011.

 

Trobarem detalls molt interessants de la vida d'uns temps passats, no gaire llunyans, ja que el període en el qual es centra va del 1931 al 1935. Com ella diu a la primera plana de la seva obra, no és un llibre d'història, més aviat es tracta d'un anecdotari, en el qual ens explica no només coses de la ciutat, en general, sinó vivències de la seva pròpia infantesa.

 

Escrit de forma planera i amena, tal com ella té costum, fa que la seva lectura sigui agradable per a tots i, sense gairebé adonar-nos-en, arribem a la darrera plana.

 
  
 
 

Rius i Vila, Joan. Deu anys crucials a l'Hospitalet: 1930 - 1940. L’Hospitalet: L’Ateneu, 2010.   

En aquest volum, que avui ve a enriquir la cada dia més important “Col·lecció La Medusa”, Joan Rius ens explica les seves vivències d’aquell temps i redescobreix, per als hospitalencs, una part interessantíssima de la seva història contemporània.

 
 
 
 
 
 
 
 
[Diversos autors]. Esquitxos de ficció (contes i narracions de l’Ateneu).
col·lecció Medusa, 22.
L’Hospitalet: L’Ateneu, 2009.                  

Recull de relats il·lustrats de membres de l’Ateneu de Cultura Popular, coordinats per Matilde Marcé.


 
 
 
 
 
 
Marcé i Piera, Matilde. Ateneu de cultura popular de L’Hospitalet: 1932-2007. L’Hospitalet: Ateneu de Cultura Popular, 2008.  
 
anys de converses a l’Ateneu V (Col. La Medusa,21).  L’Hospitalet: Ateneu de Cultura Popular, 2007. 

Marcé i Piera, Matilde.  Retalls del passat . L'Hospitalet de Llobregat : Ateneu de Cultura Popular,  [2006]. 
 
Grup Teatral Margarida Xirgu.  Grup Teatral Margarida Xirgu (1981-2006). L'Hospitalet de Llobregat : Ateneu de Cultura Popular, [2006]. 
 
Visions de la història de L'Hospitalet : recull d'articles de la història de l'Hospitalet publicats al butlletí Xipreret des de l'any 1980 al 1985 . L'Hospitalet de Llobregat: Ateneu de Cultura Popular,  2005. 
 
Perelló i Masllorens, Joan. Passejant pel carrer d'Enric Prat de la Riba . L'Hospitalet de Llobregat: Ateneu de Cultura Popular, 2004.
 
Marcé i Piera, Matilde. Cop d'ull al passat de l'Hospitalet. L'Hospitalet de Llobregat: Ateneu de Cultura Popular, 2003. 
 
5 anys de converses a l'Ateneu IV. L'Hospitalet de Llobregat: Ateneu de Cultura Popular,  2002.
 
Marcé i Piera, Matilde. Indústries i obradors a l'Hospitalet. L'Hospitalet de Llobregat: Ateneu de Cultura Popular, 2001. 
 
Vilella, Angelina. Jo... també recordo. L'Hospitalet de Llobregat: Ateneu de Cultura Popular, 2000.
 
Vilella, Angelina. Onades internes. L'Hospitalet de Llobregat: Ateneu de Cultura Popular de l'Hospitalet, 1999.
 
Marcé i Piera, Matilde. Tres hospitalencs s'expliquen. L'Hospitalet de Llobregat : Ateneu de Cultura Popular, 1998. 

5 anys de converses a l'Ateneu III. L'Hospitalet de Llobregat: Ateneu de Cultura Popular,  1997.

Marcé i Piera, Matilde. Espigolant en el passat. L'Hospitalet de Llobregat: Ateneu de Cultura Popular, 1996.

Marcé i Sanabra, Francesc. Més vell que l'olivera : històries de la història d'un poble mil·lenari L'Hospitalet de Llobregat. L'Hospitalet de Llobregat : Ateneu de Cultura Popular, 1995

Marcé i Sanabra, Francesc. Hospitalencs d'ahir. L'Hospitalet de Llobregat: Ateneu de Cultura Popular, 1994

Perelló i Masllorens, Joan. Un Bocí de l'Hospitalet, un temps, una gent. L'Hospitalet de Llobregat : Ateneu de Cultura Popular, 1993

5 anys de converses a l'Ateneu : II. L'Hospitalet de Llobregat: Ateneu de Cultura Popular, [199?]
 
5 anys de converses a l'Ateneu. L'Hospitalet de Llobregat: Ateneu de Cultura Popular, 1988.
 
Marcé i Sanabra, Francesc. Més vell que l'olivera.  L'Hospitalet de Llobregat: Ateneu de Cultura Popular, 1987 
 
Xipreret . Hospitalet de Llobregat: Ateneu de Cultura Popular, 1980- [butlletí].
 
Comments