Iskunvaimentimien huolto

Hyväkuntoisilla iskunvaimentimilla parannat turvallisuutta ja säästät autoa sekä rahaa

Kaikissa jousitusjärjestelmissä tarvitaan jonkin asteinen vaimennus heilahtelujen vaimentamiseksi, yleensä vaimennus on toteutettu iskunvaimentajien avulla. Iskunvaimentimen tehtävä on pitää rengas kiinni tiessä ja vaimentaa auton koriin kohdistuvia iskuja. Huonot iskunvaimentajat lisäävät renkaiden epätasaista kulumista ja aiheuttavat vahinkoa pakoputkelle ja jousille. Oikein asennetut ja toimivat iskunvaimentajat voivat säästää autosi muilta kalliiltakin korjauksilta. Huonokuntoinen iskunvaimennin on myös turvallisuusriski, sillä jos rengas ei pysy kunnolla kiinni tiessä, se ei myöskään reagoi jarrutukseen. Jarrun osat saattavat vahingoittua ja ajamisen riskit lisääntyvät jarrutustilanteiden lisäksi kaarreajossa. Myös auton liikkeelle lähteminen hankaloituu.

Milloin iskunvaimentimimet pitäisi vaihtaa

Autosi muuttaa herkästi ajosuuntaa ja lähtee helposti sivuluisuun, renkaat kuluvat epätasaisesti ja silmämääräisissä tarkasteluissa iskunvaimentimet näyttävät kostuneilta tai jousitus lyö pohjaan ajaessasi epätasaisella alustalla ja ohjattavuus kärsii.
Voit testata iskunvaimentimia myös ajamalla hitaasti samalla jarrua pumpaten. Jos auton korin heilahtelu voimistuu, iskunvaimentimet vaativat uusimista. Iskunvaimentimet on syytä tarkistaa noin 20 000 kilometrin välein. 

Iskunvaimentimien tekniikka ja toiminta

Iskunvaimentimia on yksi- ja kaksitoimisia. Yksitoimiset ovat yleensä kaasuvaimentimia ja kaksitoimiset nestevaimentimia tai kaasunestevaimentimia. Iskunvaimentimien tarkoituksena on estää jousituksen liiallista heilahtelua hävittämällä liike-energiaa lämmöksi. Nestevaimentimissa tämä saadaan aikaan pakottamalla neste virtaamaan ohuita tiehyitä pitkin. Kaksitoiminen vaimennin hidastaa joustoliikettä molempiin suuntiin, sillä männän kanavissa on venttiilit, joiden ansiosta neste virtaa ylös- ja alaspäin eri kanavissa. 

Asennamme autoosi uudet laadukkaat iskunvaimentimet edullisesti.