Antiguitat


Encara que hi ha pel·lícules en el mercat que fan referència a la història de Grècia i Roma, la música que apareix en aquests documents no és la que sonava aleshores. Se n'han trobat instruments i fins i tot alguna partitura, però no la manera d'executar-la, i per tant, tot és fruit de la imaginació.
Per ajudar-te a comprendre el que volem dir, hem triat com a exemple la pel·lícula Jàson i els argonautes, on el compositor, Bernard Hermann, va prescindir dels instruments de corda i va fer servir només vent-fusta, vent-metall i percussió. Intentava fer una descripció del vaixell de Jàson, Argos, imitant la pulsació de l'hortator que marca la velocitat dels remers.
Els argonàutes. (extret de Viquipèdia mitologia grega)

L'única èpica hel·lenística conservada, les Argonàutiques d'Apol·loni de Rodas (poeta èpic, investigador i director de la Biblioteca d'Alexandria) narra el mite del viatge de Jàson i elsArgonautes per recuperar el velló d'or de la mítica terra de Còlquida. En les Argonàutiques Jàson és empès a la seva recerca pel rei Pelias, qui rep una profecia sobre un home amb una sandàlia que seria el seu nèmesi. Jàson perd una sandàlia en un riu, arribant a la cort de Pelias i iniciant així l'èpica. Gairebé tots els membres de la següent generació d'herois, a més d'Hèracles, van ser amb Jàson en l'Argo per buscar el velló d'or. Aquesta generació també incloïa a Teseu, que va anar a Creta a matar el minotaure, a l'heroïnaAtalanta ja Melèagre, que una vegada va tenir un cicle èpic propi que rivalitzava amb la Ilíada i l'Odissea. Píndar, Apol·loni i Apolodor es van esforçar a donar llistes completes delsArgonautes.[52]

Encara que Apol·loni va escriure el seu poema al segle III aC, la composició de la història dels Argonautes és anterior a l'Odissea, que mostra familiaritat amb les gestes de Jàson (les aventures d'Odisseu poden haver estat parcialment basades en elles).[53][54] En èpoques antigues l'expedició es considerava un fet històric, un incident en l'obertura del mar Negre al comerç i la colonització gregues.[53] També va ser extremadament popular, constituint un cicle al qual es van adjuntar moltes llegendes locals. En particular, la història de Medea va captivar la imaginació dels poetes tràgics.[54]

(fragment de la pel·lícula)

http://es.wikipedia.org/wiki/Jas%C3%B3n_y_los_argonautas

MATEMÀTIQUES I MÚSICA


Clica el següent enllaç i trobaràs un treball de recerca on s'explica la relació entre música i matemàtiques:

LA MÚSICA A L'EDAT ANTIGA

La invenció de l'escriptura marca la fi de la prehistòria i l'inicia d'una nova època: L'Edat Antiga.
Cronològicament, aquest període es troba entre la Prehistòria i l'Edat Mitjana. En dates, comprèn aproximadament des del 4.000 a. C. fins al sg. V d. C.

            4.000 a. C.                                                                                                                sg. V d. C.
       
Invenció de l'escriptura                                                                                            Inici de l'Edat Mitjana

A Grècia, poesia i música eren el mateix, és a dir, no es tenia el concepte de música pura a diferència d'avui dia. Al teatre s'aplegaven la dansa, la música i la poesia i per això, aquest espectable sintetitzava les belles arts.

Els poemes eren acompanyats per la lira, i les danses, per les flautes. Els cors populars cantaven en el culte als déus, els funerals, els casaments i altres esdeveniments socials. També en proves d'atletisme hi havia música.

La música tenia consideració simbòlica i el seu origen s'atribuïa als déus, representats per instruments com la lira en el cas d'Apol·lo. Els grecs donaven un elevat valor moral a la música. Deien que formava el caràcter. La música tenia un paper molt important en l'educació. Filòsofs com Plató, Aristòtil i Pitàgores van escriure tractats en què defensaven aquest valor.Documents musicals:

Aquest és l'Epitafi de Seikilos aparegut en una columna funerària .


Aquesta partitura és la transcripció al nostre sistema actual de notació musical:
Clica el següent enllaç i podràs escoltar el Midi de l'epitafi de Seikilos:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/Seikilos.mid

Aquest enllaç és del vídeo:

http://www.youtube.com/watch?v=WeCMiSrOK6w&feature=related
Comments