Ιστορικός Μετεωρολογικός Σταθμός Βούλας

Ο Μετεωρολογικός Σταθμός Βούλας

Ο Μετεωρολογικός Σταθμός Βούλας είναι ο δεύτερος ιστορικός πλέον Μετεωρολογικός Σταθμός του Εργαστηρίου. Ιδρύθηκε και λειτούργησε από το 1938 με τη συνεργασία της Γεωπονικής Σχολής και του Νοσοκομείου «Ασκληπιείο» στη Βούλα Αττικής. Να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» λειτουργούσε από το 1921 ως Σανατόριο για τη θεραπεία της φυματίωσης των οστών, των αρθρώσεων και του ραχιτισμού (κυρίως παιδιών) στον ίδιο χώρο που λειτουργεί και σήμερα (κτήμα 110 στρεμμάτων στην παραθαλάσσια περιοχή της Βούλας), ενώ το 1948 εξελίχθηκε σε Γενικό Ορθοπεδικό Νοσοκομείο. 

Ο σκοπός του Σταθμού αυτού ήταν κατά κύριο λόγο η εξυπηρέτηση του Νοσοκομείου και κυρίως του Σανατορίου από την άποψη των μετεωρολογικών και κλιματικών δεδομένων αλλά και η γνώση των κλιματικών στοιχείων μιας περιοχής με υψόμετρο κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. 

Ο Μετεωρολογικός κλωβός του Σταθμού Βούλας ήταν κιγκλιδωτός, μικρού μεγέθους (τύπου Stevenson) και εγκατεστημένος μέσα στην περιοχή του Νοσοκομείου. Οι παρατηρήσεις εκτελούνταν από εσωτερικό ιατρό του Νοσοκομείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια αρκετών ετών στις μετρήσεις των τυπικών μετεωρολογικών παραμέτρων, συμπεριλήφθησαν και μετρήσεις θερμοκρασίας του θαλάσσιου ύδατος καθώς επίσης και παρατηρήσεις της κατάστασης της επιφάνειας της θάλασσας.

Ιστορικά στοιχεία του σταθμού αυτού υφίστανται από τη συστηματική έναρξη της λειτουργίας του το 1938 έως και το 1964, όπου σταμάτησε η λειτουργία του.


Πορεία της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας αέρος (οC) και της σχετικής υγρασίας (%) στους σταθμούς Βοτανικού, Πάρνηθας και Βούλας κατά το 1ο δεκαήμερο Ιουλίου του έτους 1940.
(Επιλέξτε την εικόνα για μεγέθυνση).

Comments