Hvorfor tænkte Risø ikke i tide på, hvad man skulle gøre med atomaffaldet?

Den 9. februar 2013 - i aviserne "Dagbladet Køge/Ringsted/Roskilde" og "Sjællandske" stod bl.a. således:


 

- Muligheden for tilbagelevering har formentlig været til stede. Men det har været sindssygt besværligt, og desuden var der ikke rigtig nogen, der dengang interesserede sig for affaldsproblemet. Den bekymring opstod først senere, siger Knud Erik Brodersen, tidligere chef på Risøs behandlingsstation for atomaffald og tilknyttet Risø i over 40 år.----- 

- Der var ingen, der dengang interesserede sig for problemerne med atomaffald. Det skete og sker typisk først sent i hele processen. Resultatet har vi dag, hvor alle slås om at slippe for det. 

Ordene er Knud Erik Brodersens. I mere end fire årtier arbejde han på den hedengangne atomforsøgsstation, Risø. Heraf de sidste to årtier som chef for behandlingsstationen, der havde ansvaret for at håndtere atomaffaldet. 


-----Man kan kalde det åndelig dovenskab. Men det lå i tiden, at alle forventede, at Danmark snart ville blive en atomkraft-nation og at vi derfor skulle have et slutdepot på et tidspunkt, siger Knud Erik Brodersen, der selv i 1990' erne forgæves opfordrede Risøs daværende ledelse til at tage stilling til, hvad der skulle ske med det radioaktive affald. 


.............

info:


Jyllands-Posten skrev den 21.10.2000 i artiklen "Risø ignorerede advarslen" bl.a.:


"Ledelsen valgte at overhøre opfordringen, og det møder nu skarpt kritik fra flere politikere i Folketingets forskningsudvalg.

»Det er forkasteligt og helt uacceptabelt, at ledelsen bare har valgt at skubbe problemerne foran sig, mens affaldsmængderne voksede sig større og større,« siger Anni Svanholdt fra SF.

Opfordringen blev afleveret til ledelsen i et internt notat den 8. december 1994. Heri foreslår Knud Brodersen blandt andet, at man etablerede et forskningsprogram, der kunne holde sig ajour med de internationale erfaringer inden for affaldsdeponering."Tidl. Risø-Direktør: Opbevaring af atomaffald er en teknisk simpel opgave, Atom Posten 20.10.13


Comments