Over ATB Cross

 

Van harte welkom op de website voor alle recreatieve MTB’ers van Nederland en België.


Inleiding:

Vroeger waren er in de Nederlands Belgische grensstreek slechts enkele recreatieve MTB wedstrijden. Elke vereniging organiseerde zijn wedstrijd op een andere manier en de indeling van de rijders was volgens leeftijd of alles samen waardoor het voor de echte recreatieve MTB'er zeer moeilijk was. 
  
Start ATB CROSS:
In 2009 zijn we met enkele clubs tot een akkoord gekomen om een samen een ATB kalender op te stellen. De bedoeling was niet alleen om alle uitslagen op één website samen te brengen maar ook om de drempel zo laag mogelijk te houden zodat iedereen zou kunnen deelnemen. Dit was enkel mogelijk door alle renners in enkele groepen in te delen volgens snelheid in plaats van leeftijd.
In 2010 zijn we gestart met een kalender van 5 wedstrijden. Na de laatste wedstrijd van het eerste seizoen hadden we voldoende gegevens om de renners opnieuw volgens snelheid in de juiste klasse in te delen voor het volgende seizoen. Nieuwe clubs konden gratis een datum op de kalender vastleggen en ondertussen staan er al meer dan 20 wedstrijden op de kalender.   


Indeling van de verschillende klassen.

Alle wedstrijden zijn echte recreatieve alle terrein wedstrijden waaraan IEDEREEN aan kan deelnemen. Iedereen wil zeggen iemand die pas zijn eerste MTB gekocht heeft tot de echte toppers. Al deze bikers zijn ingedeeld volgens snelheid in verschillende klassen.

Met recreatieve wedstrijden willen we ook de nadruk leggen op het beoefenen van deze sport als een ontspannende vrijetijdsbesteding. Voor een grote prijzenpot ben je hier dan ook niet op de juiste plaats. Alleen de podiumplaatsen krijgen een bosje bloemen en afhankelijk van organisator mogelijk ook wat extra natura prijzen. De toeschouwers moeten ook geen inkom betalen. Om de teamspirit nog wat te verhogen maken we ook een uitslag van de teams. Een team moet niet meer zijn dan enkele vrienden die een teamnaam bedenken en zo ook aan dit klassement kunnen deelnemen. Bij het opmaken van het teamklassement vergeten we zeker de senioren (+50 jaar) en de dames niet. Alle wedstrijden worden georganiseerd in de Nederlands Belgische grensstreek.


De klassen noemen we gewoon A-klasse voor de snelste renners tot F-klasse voor de minst snelle renners. 

Heb je nog nooit deelgenomen dan kan je best op het einde van het seizoen bij de laatste wedstrijd een keer proberen. Alleen bij deze wedstrijd kan je met een dagnummer een klasse kiezen en al eens proberen. Je hebt dan een goed idee in welke klasse je het volgende seizoen kan starten.   

 

Wie rijdt in welke klasse. Hieronder een richtlijn. Let op, voor een juiste inschatting kom je best eerst kijken of vergelijk je uw snelheid met die van een reeds deelnemende renner.


A klasse:

Dit zijn enkele echte MTB wedstrijdrijders die deze wedstrijden gebruiken als training wanneer zij zelf geen nationale of internationale wedstrijden hebben. In deze klasse rijden ook wedstrijdrijders die het fanatieke achter zich hebben gelaten maar nog wel voor de fun dit kampioenschap volledig willen rijden en er zijn ook jonge gasten die van een lagere klasse doorgroeien tot de A klasse.


B klasse:

Dit zijn goede renners van de fun klasse of zeer goede toertochtrijders. 


C klasse:

Dit zijn rijders die vroeger goed gereden hebben maar nu als +50 jarigen dat topniveau niet meer aankunnen. Hier zitten ook de betere toertochtrijders en renners die zijn opgeklommen uit lagere klassen.  


D klasse:

Hier kan je spreken van goede toertochtrijders. Hier rijden de betere dames.


E klasse:

Dit is een instapklasse voor de beginnende biker. In deze klasse rijden ook de dames met ervaring.  


F klasse:

Dit is een beetje een beschermde klasse. Hier rijden beginnende dames, de meeste senioren, maar ook jonge gasten die van de E klasse mogen afzakken. In deze klasse mogen alleen nog maar dames en heren ouder dan 40 jaar inschrijven. Ben je geen 40 dan moet je een goede motivatie naar ATB CROSS mailen met de reden waarom je in deze klasse wilt starten. vb. Je bent 20 jaar maar weegt 130 kg. Je dokter zegt om te gaan sporten en MTB'en is je ding of je hebt nog nooit niet met een MTB gereden en je bent ook niet de handigste.


Hoe deelnemen?

Om te kunnen starten in een klasse ingedeeld volgens snelheid (A,B,C,D,E,F) moet je eerst een jaarnummer aanvragen. Dit kan elk jaar vanaf 1 februari tot 1 maart. Vanaf 1 maart kijken hoeveel aanvragen we hebben, ronden we het aantal af en laten nummers maken. vb. 760 deelnemers hebben in februari een jaarnummer aangevraagd dan zullen we 800 nummers laten maken. Dit wil zeggen dat na februari nog 40 nummers kunnen verdeeld worden. op = op