documentos‎ > ‎

eclipsi de lluna


 L’ANY S’ACOMIADA AMB UN ECLIPSI PARCIAL DE LLUNA


 

El darrer dia de l’any, el proper 31 de dessembre, l’ombra de la Terra ens ocultarà una petita porció de Lluna.

Els eclipsis de Lluna es produeixen quan la Terra s’interposa entre aquesta i el Sol. La Lluna, doncs, no pot rebre el rajos solars i la seva superficie es va enfosquint, es va ocultant per l’ombra que genera la Terra. Aquests eclipsis sempre es donen durant la fase de Lluna plena i poden ser totals, parcials o penombrals, depenentde en quina part de l’ombra terrestre s’endinsa el nostre satèl-lit. L’ombra que produeix la Terra té dues parts: l’ombra i la penombra. Mentre que a la primera l’ombra és total, a la segona és més atenuada. Si la Lluna entra per complet dins l’ombra parlem d’un eclipsi total, si ho fadins d’aquesta mateixa peròparcialmente –part a l’ombra i part a la penombra-, es produeix un eclipsi parcial, i si s’endinsanomés a la penombra tindrem un eclipsi penombral.Als eclipsis total o parcial veurem com tota o part de la Lluna queda completamente fosca, als penombralsintuirem només un enfosquiment. Comla Lluna sempre ha de travessar la penombra per arribar a l’ombra, un eclipsi total o parcial va sempre precedit i seguit per un de penombral.

Serà a les 19h 51m del nostre horari quan veurem com la Lluna,molt a prop de l´horitzó est, lleugerament enfosquida degut alseupas previ per la penombra, comença a travessar parcialmente l’ombra, quedant part de la seva superficie òrfena dels rajos de Sol que la il-luminen. L’eclipsi assolirà el seu màxim d’ocultació a les 20h 22m.Una petita porció de la Lluna ‘desapareixerà’ als nostres ulls. Trenta-i-un minuts desprès, el nostre satèl-lit, abandonarà l’ombra, donant fí a l’eclipsi parcial, però encara tindrem una hora i mitja d’eclipsi penombral, fins que la Lluna s’alliberi completamente de l’ombra terrestre.

Aquest darrer dia de l’any no gaudirem d´un eclipsi excessivament vistòs al nostre cel, però val la pena donar-hi una ullada. Amb uns senzills prismàtics ho apreciareu amb més detall. Una bona manera, en qualsevol cas, d’acomiadar aquest 2009.

Marc Valero

Astromenorca

(artículo publicado en el dirario Menorca el 23 de diciembre del 2009)

Comments