12-те Хороскопски ЗнациParadoxically enough, relatively few astrologers are interested in astronomy. This is not my case. I even dreamed I would become an astronomer when I was small, and nowadays I feel the need to have a telescope at home, even though... I seldom use it because, unfortunately, the sky above the region of Paris is too polluted.            Овен

Бик

Близнаци

Рак

Лав

Девица

Вага

Скорпија

Стрелец 

Јарец

Водолија 

Риби


Подзнак и Натална Карта


Астрологијата се занимава со интерпретација на наталната карта на 
поединецот.

Астролошката карта е исцртана во зависност од две различни движења на Земјата:

нејзината ротација околу Сонцето, што резултира во циклусот на годишните времиња 

и времетрањето на денот 
што е во зависност од нејзината ротација околу сопствената оска.
astrological signs

Позицијата на небеските тела, гледано од Земјата и местото на раѓање, се ставени во систем на координати чии оски се хоризонтот и зенитот. За секоја астролошка карта, времето и местото на раѓање се земени како маркери, кои се специфични за поединецот. Ова е начинот на кој се овозможува да се одредат позициите на планетите, Сонцето и Месечината во прозорецот на небото познат како Зодијак. Небесниот појас кој претставува патека на движењето на Сонцето е поделен на дванаесет еднакви делови наречени хороскопски знаци.

Тоа се одразуава врз поединците така што можат да се сврстат во 12 типови на личности. Но, би било многу погрешно ако сметаме дека хороскопскиот знак во потполност ја одредува личноста. Многу голема улога играат и планетите, понатаму астролошките куќи, влијанието на планетите во знаците, како и нивното место во астролошките куќи. Да не случајно помисливте - готово, тоа се сите влијанија врз одредувањето на карактерот на личноста. Понатаму- планетите формираат аспекти меѓу себе, што исто така дава некоја карактерна особина. И да заклучиме - според астрологијата на светов не постојат 2 исти личности. Дури и близнаците имаат различни особини, затоа што во време од 5 мин, Сонцето и Месечината ке се поместат и имаме поинаква натална карта и соодветно друго нејзино толкување.