Notícies‎ > ‎

Trànsit de Mercuri (11 de novembre)

31 d’oct. 2019, 11:25 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 9 de nov. 2019, 8:56 ]

TRÀNSIT DE MERCURI PER DAVANT DEL SOL

 

El dilluns 11 de novembre es produirà un esdeveniment astronòmic poc freqüent: un trànsit de Mercuri per davant del Sol.
No te'l perdis, perquè no en tornarà a haver cap altre fins l'any 2032.
 

 

Un trànsit de Mercuri es dóna quan veiem passar aquest planeta exactament per davant del Sol. Per a que es doni, cal que el Sol, Mercuri i la Terra es trobin perfectament alineats, i a causa de la inclinació de les òrbites, això només passa unes 13 vegades cada segle. Els observadors podran veure com un puntet negre va recorrent lentament d’esquerra a dreta la superfície brillant del disc solar.
 
Al nostre país el fenomen serà visible des del començament del trànsit (aprox. 13:35h) fins que es posi el sol (aprox. 17:36h).
Els AstroAmics hem cercat un indret amb bona visibilitat envers el sud-oest per poder gaudir al màxim de l'espectacle.
Instal·larem diferents telescopis amb filtre solar (H-Alpha i de llum blanca) per poder observar el trànsit.
 
Lloc: camí de Sant Pere (per sobre del cementiri) - Sallent (Bages)
Mapa de Google Maps: https://goo.gl/maps/DSKEYBfb4bF2
Coordenades: 41º 49' 49" N, 1º 53' 53" E
 
Quedem a partir de les 12:30h per muntar els telescopis.
Observació de les 13:30h a les 17:40h.

 

Els astrònoms recordeu de portar-vos quelcom per menjar i beguda, per aguantar tota la tarda.

 

Activitat gratuïta i oberta a tothom.
Organitza AstroAmics: amics de l'astronomia.

 

Activitat inclosa dins la 24a edició de la Setmana de la Ciència.

 

Nota: l'observació es cancel·larà en cas de pluja o de núvols tancats.

 
 

QUÈ FA FALTA?

 

Per participar amb el teu telescopi en aquesta activitat, cal incorporar-li filtres solars homologats acoblats a l'objectiu (no a l'ocular). Com que hem de mirar directament al Sol, és indispensable comptar amb la protecció adequada. Nosaltres fem servir làmines polimèriques especials que bloquegen el 99,9999 % de la llum solar.

Per exemple: una làmina filtre AstroSolar Safety Film de Baader Planetarium, correctament adaptada a l'objectiu del teu telescopi (no confoneu amb el model "Foto", que no és apta per a l'observació visual).
 

 
Si no teniu telescopi, podeu adaptar el filtre per als vostres prismàtics o càmera de fotos.

 

Mentre mireu, recordeu de posar-li la tapa al buscador del telescopi, si no és que voleu cremar-vos una orella.

 

Malgrat les proteccions, no convé estar massa estona seguida mirant el Sol, i és recomanable treure l’ull de l’ocular amb freqüència, i sobretot davant la més mínima molèstia.

 

Advertència! Mai feu servir mètodes casolans per mirar al Sol. NO serveixen ni ulleres de sol, ni negatius fotogràfics, ni radiografies, ni fotolits, ni polaritzadors, ni CDs, ni DVDs, ni disquets, ni cristalls fumats... Tots aquests invents no ofereixen una protecció suficient, perquè no aturen totes les longituds d’ona en què emet el Sol, des de l’infraroig fins a l’ultraviolat, que són radiacions que no podem veure però que també ens cremarien els ulls.

 

Tampoc són apropiats la majoria de vidres de soldar; només el grau més elevat nº14 (que no és l’habitual en la majoria de caretes) ofereix una protecció suficient per mirar durant uns segons a simple vista (no amb el telescopi). Dóna a la imatge un color verdós. En les ferreteries normalment en tenen fins al nº 11, però no n’hi ha prou.

 

Tampoc mireu mai directament al Sol a través del visor de les càmeres fotogràfiques, ni tan sols encara que aquesta sigui del tipus rèflex, llevat que es disposi d'un filtre adequat, i mai més d'un minut seguit.

 

En cas que us hagueu quedat sense filtre, podeu observar de manera indirecta per projecció (no es mira directament al Sol, sinó la projecció de la seva imatge sobre una pantalla blanca situada a l’ombra). Es fa passar la llum del Sol a través del telescopi (o prismàtic) i es projecta sobre una superfície blanca llisa. És recomanable utilitzar els oculars de menor augment, ja que produeixen imatges més grans i generen menys calor. Tot i això, no és recomanable fer-ho amb un instrument que valoreu molt, ja que les altes temperatures poden afectar-lo, i convé posar la tapa a cada minut perque no s'escalfi en excés.

 

 

SEGUIR EL TRÀNSIT ONLINE DES D’INTERNET

 

Des de les 13:30h del 11 de novembre el Virtual Telescope oferirà un seguiment en directe del trànsit en aquesta web:

https://www.virtualtelescope.eu/webtv/

 

També tindreu la retransmissió des de ServiAstro:

http://mercuri2019.ub.edu/Comments