Notícies‎ > ‎

On the moon again! + Eclipsi lunar

8 de jul. 2019, 23:00 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 13 de jul. 2019, 11:26 ]
 
50è aniversari del primer home a la Lluna
 
Aquest mes de juliol de 2019 celebrem els 50 anys de la primera arribada de l'home a la Lluna. El 21 de juliol de 1969 els astronautes Neil Armstrong i Buzz Aldrin es passejaren pel Mar de la Tranquilitat. "Un petit pas per a un home, un gran salt per a la humanitat": era la missió Apollo 11 de la NASA. En els anys següents, altres astronautes també varen tenir aquest privilegi; en total han estat 12 les persones que han pogut posar el seu peu sobre el nostre satèl·lit.
 
Per commemorar aquest esdeveniment tan assenyalat, s'han organitzat centenars d'activitats arreu del món. La iniciativa "On the moon again!", sorgida d'un grup d'astrònoms francesos, ens proposa treure els nostres telescopis al carrer i oferir-los al públic per mirar la Lluna. Són multitud els aficionats que s'han adherit a aquesta proposta, que tindrà lloc les nits del 12 i 13 de juliol, i que ja suma més de 800 actes programats en 74 païssos.
 
Simultàniament, amb el lema "Moon landing 50", la Unió Astronòmica Internacional ens anima a que fem actes dedicats a la Lluna, oberts al públic i gratuïts, durant tot el mes de juliol. Ja són més de 500 les propostes que s'hi han registrat.
 
Animem a tots els AstroAmics que teniu telescopi a sumar-vos a aquestes iniciatives oferint observacions de la Lluna obertes al públic i gratuïtes des del vostre municipi. Comuniqueu-nos els vostres actes si voleu que els afegim a aquesta pàgina.
 
 
Eclipsi parcial de Lluna el 16 de juliol
 
Dimarts 16 de juliol tindrà lloc un eclipsi parcial de Lluna. Durant el seu màxim, un 66% del diàmetre lunar estarà en ombra.
L'eclipsi es podrà seguir amb qualsevol telescopi o uns simples prismàtics. Cerqueu un lloc amb bona visibilitat envers el Sud-Est.
 
Horaris (en hora oficial):
Inici de la fase parcial: 22:01h
Màxim: 23:30h
Final de la fase parcial: 01:00h
 
 
Actes programats des d'AstroAmics
 
Aquests són els actes programats pels companys que ens han estat notificats fins ara.
Tots ells són gratuïts i oberts al públic en general.
 
Balsareny, dissabte 13 de juliol - CANCEL·LADA per núvols
Observació de la Lluna, Júpiter i Saturn al telescopi, coincidint amb la festa veïnal del carrer del Castell.
Hora: de 22:00h a 0:30h
Lloc: al final del Carrer del Castell, prop de la Carretera de Berga - Balsareny (Bages)
Si també voleu participar dels actes de la festa veïnal, a les 21h hi ha un sopar obert a tothom (venda de tíquets a la llibreria Els Colors del c/ Creu 29 fins dissabte matí, menú adult 11€, menú infantil 7€), i ball amb el duo "Ostres Ostres".
 
Balsareny, dimarts 16 de juliol
Seguiment de l'eclipsi lunar. Posarem un telescopi i diversos prismàtics a disposició del públic.
Hora: de 22:00 a 0:00h
Lloc: parc infantil entre el carrer de la Síquia i el carrer del Bruc - Balsareny (Bages)
 
Nota: els actes d'observació al telescopi es cancel·laran en cas de pluja o de núvols tancats.

Comments