Notícies‎ > ‎

Eclipsi de Sol 20 de març 2015

18 de març 2015, 11:42 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 18 de març 2015, 23:56 ]
 
El Divendres 20 de març es podrà veure des de Catalunya (si els núvols ens deixen) un eclipsi parcial de Sol.
 
L'eclipsi a la Catalunya central començarà a les 9:11h hora oficial. Al principi només serà una mossegadeta en la part superior dreta del Sol, que mica a mica anirà fent-se cada cop més grossa a mesura que la Lluna es vagi interposant entre nosaltres i l'astre rei. A les 10:17h arribarà el moment del màxim, quan la Lluna ocultarà un 71% del diàmetre del disc solar (i un 64% de la seva superfície). Aleshores, poc a poc, la Lluna s'anirà enretirant fins que finalitzi completament l'eclipsi a les 11:28h.
 
No tornarem a veure un altre eclipsi de Sol a Catalunya fins al 2021, i encara no n'hi haurà cap de tant important fins al 2026.
 
A Balsareny els AstroAmics hem organitzat una observació pública de l'esdeveniment. Anirem provistos d'un telescopi refractor amb filtre AstroSolar Baader de llum blanca, i disposarem també de dues màscares amb filtre solar homologat per veure l'espectacle a simple vista.
També aprendrem altres maneres d'observar de manera segura el Sol, com ara el "mètode del mirall" i el del "forat (pinhole)".
Veurem el curiós efecte que produeixen les fulles dels arbres durant un eclipsi. I explicarem de forma didàctica com i perquè es produeix aquest fenomen.
 
És una activitat gratuïta i oberta a tothom.
Estarem acompanyats d’un grup d’una trentena d’alumnes de 8 anys de l’Escola Guillem de Balsareny.
 
Serà de 9:00h a 10:45h al Carrer de la Síquia (al costat del parc infantil del carrer Bruc) - Balsareny (Bages)
 
Per a aquells que volgueu observar el fenomen pel vostre compte, o accedir a alguna de les nombroses observacions públiques que s'han organitzat arreu de Catalunya, us hem preparat aquest complet article:
 
També teniu l'opció de veure la retransmissió en directe a través d'Internet, que es farà des de zones properes al pol nord, on l'eclipsi serà total, com per exemple:
- http://www.sky-live.tv/ des de les illes Feroe.
- http://www.nrk.no/troms/watch-the-solar-eclipse-march-20th-1.12257825 des de Svalbard.
 
 
Nota: l'activitat es cancel·larà en cas de pluja o núvols tancats
 
Comments