Notícies‎ > ‎

Conjunció històrica Júpiter-Saturn (21 desembre)

19 de des. 2020, 13:07 publicada per Jou Medina   [ actualitzat el 19 de des. 2020, 13:11 ]
 
Aquest dilluns dia 21 de desembre de 2020 es produïrà una conjunció històrica entre Júpiter i Saturn com feia segles que no se'n veia. Els dos planetes se situaran un al costat de l'altra de manera que a simple vista es veuran com una única estrella. Al telescopi els podreu veure junts dins d'un mateix ocular (separats per tan sols 6' minuts d'arc).
 
Tot i que hi va haver una conjunció similar al segle XVII, aquesta va tenir lloc en hores diürnes. Hem de retrocedir 8 segles, fins al 1226, per trobar-nos una conjunció tan propera com aquesta que fos observable per la gent a simple vista.
Un esdeveniment que els mitjans de comunicació han batejat com l'Estel de Nadal, i és que va ser el gran astrònom Johannes Keppler el qui va suggerir al 1614 que l'astre mencionat a la Biblia podria tractar-se en realitat d'una conjunció entre aquests dos planetes (tot i que interpretacions més modernes suggereixen com a més probable la conjunció entre Venus i Júpiter ocorreguda a la mateixa època).
 
Les restriccions sanitàries motivades per la situació actual ens impedeixen de celebrar un acte conjunt. Malgrat tot, us animem si teniu telescopi a intentar veure els planetes des de prop de casa vostra. Si convideu a familiars, recordeu que estan prohibides les reunions de més de 6 persones i que tothom haurà de dur mascareta i de complir amb certes normes higièniques*. 
 
Us caldrà un lloc on la visibilitat cap a ponent sigui màxima (sense arbres i edificis que us tapin l'horitzó oest), molt millor si és elevat. Les boires prop de l'horitzó seran en aquest cas les nostres enemigues i les que ens poden espatllar l'observació.
La millor visibilitat es donarà entre les 6 i les 7 de la tarda (el Sol s'haurà posat a les 17:25h). També seran visibles les llunes galileanes de Júpiter: Cal·listo, Ganimedes i Ió a un cantó del planeta, Europa a l'altre. I de Saturn, com a mínim les llunes Tità i Rea.
També tindreu a l'abast a Mart i a la Lluna en quart creixent. 
Recordeu que les restriccions us obliguen a ser a casa abans de les 10 de la nit.
 
Els AstroAmics haureu rebut via email un document amb més detalls.
 
Si no podeu sortir amb el telescopi, o si aquell dia està ennuvolat, teniu també l'opció de seguir l'esdeveniment des d'Internet amb algun d'aquests canals de YouTube:
 
* Normes higièniques que heu de seguir si us trobeu amb persones de fora del nucli familiar: no es podrà participar en trobades si es té febre o se n'ha tingut en les dues setmanes prèvies, tampoc si heu tingut contacte proper amb un malalt de covid en els últims 14 dies, mantenir una distància mínima de 2 metres amb les altres persones, ús obligatori de mascareta malgrat sigui a l'aire lliure, rentat de mans amb aigua i sabó o amb gel hidroalcòholic, no es podran consumir menjar ni begudes.
 
Us desitgem bons cels i unes molt bones festes de Nadal!

Comments