Notícies‎ > ‎

AstroAmics: activitats previstes per a 2013

25 de des. 2012, 17:23 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 26 de set. 2013, 9:24 ]
 
Per a aquest any que ara comença hem previst una sèrie d'activitats que esperem seran del vostre grat.

 

L'ANY DELS COMETES

 

Si a l'any passat el vam denominar "l'any dels planetes", el 2013 serà, de ben segur, "l'any dels cometes". Se n'esperen dos de molt brillants, un durant la primavera i un altre durant la tardor.

 

D'entrada el cometa C/2011 L4 (PANSTARRS) podria arribar a magnitud 3 en la primera quinzena del mes de març, visible a simple vista i preciós amb prismàtics o telescopi. Del 10 al 24 de març seran els dies més favorables per observar-lo.

 

Però el millor plat es presentarà durant la tardor. El cometa C/2012 S1 (ISON) s'espera que sigui un d'aquells que faran història. Es calcula que al setembre estarà ja a l'abast de telescopis d'aficionat, per anar guanyant brillantor ràpidament i ser visible a ull nu a principis de novembre.

La màxima brillantor s'obtindrà en el periheli (a només 1,8 milions de quilòmetres del Sol) el 29 de novembre, però per la proximitat al Sol pot ser que en aquest moment no se'l pugui veure. Es tracta d'un objecte petit (de 5 km aproximadament) que, si sobreviu a un pas tan proper al Sol, pot quedar realment espectacular en els primers dies de desembre poc després de la posta de Sol, i romanent visible a ull nu fins a mitjans de gener.

 

Cal ser previnguts, ja que les prediccions amb cometes no sempre s'acompleixen, però estarem atents al desenvolupament dels esdeveniments, i per descomptat ja preveiem la celebració de sengles sessions d'observació durant el mes de març i tota la tardor de 2013.

 

 

LES JOIES MÉS BONIQUES DEL FIRMAMENT

 

Continuarem, com no, amb les nostres habituals sortides d'observació de cel profund, que organitzem en nits de Lluna nova per admirar amb telescopis de gran diàmetre els més brillants i destacables cúmuls estel·lars, nebuloses i galàxies que es poden observar en el cel.

 

Ja l'any passat ens vam proposar l'observació completa del catàleg de Messier i bona part del de Caldwell, elaborant una llista pròpia de 200 galàxies, nebuloses i cúmuls estel·lars, que trobareu (en diferents arxius segons l'estació) a la secció de Recursos. Renovem l'objectiu per al 2013 de completar l'observació dels dos-cents objectes de cel profund seleccionats, cosa que esperem aconseguir al llarg de l'any, en les diverses sortides que efectuarem amb el telescopi, tant a l'hivern, com a la primavera, l'estiu i la tardor.

 

Farem nits temàtiques, dedicades a l'observació de "El cel de l'hivern", o "Les galàxies de primavera".

Tornarem a realitzar la clàssica "Marató Messier" en el mes de març, amb l'objectiu d'observar el màxim nombre dels 110 objectes recollits en el catàleg de Charles Messier.

Participarem novament en el COLE, la "COnvención de Locos por las Estrellas" que cada estiu organitza AstroCAT per admirar les joies més boniques de l'estiu. 

I completarem la feina amb una nova edició de la FOSCA, la "Finestra per Observar els Secrets del Cel i els Astres": una segona marató, realitzada en aquest cas en el mes d'octubre, que ens permetrà arribar a aquells astres que durant la primavera amb prou feines són visibles.

 

Us animem, per tant, a sumar-vos a totes les sortides que preparem per a aquest any que ve, la qual cosa us donarà una visió molt extensa i privilegiada del cel.

 

 

XERRADES

 

Comptem els AstroAmics amb bons aficionats dedicats a la fotografia astronòmica, i ja l'any passat ens van regalar un seguit de xerrades per a tots els que volíem iniciar-nos en el tema. 
 
Gràcies a en Sergi Verdugo i en Jaume Mas, enguany continuarem la feina endegada per completar tot allò que va quedar el tinter, com ara la calibració amb darks, flats i bias, o l'ús de software per millorar l'alineació de la muntura equatorial.
 
A més d'aquestes xerrades especialitzades, també oferirem xerrades obertes a un públic més general. L'Albert Alegret ens n'oferirà dues, titulades "Els cràters d'impacte meteorític de la Terra", i "L'Espai, un gran enigma". I esperem oferir-vos també una demostració de l'enlairament de coets d'aigua.
 
Addicionalment, i mercès a l'acord de col·laboració mutu que tenim amb l'Associació Astronòmica de Sant Cugat - Valldoreix, anunciarem també aquí moltes de les conferències programades per aquesta entitat, que compten amb ponents de gran prestigi professional. Aquestes tindran lloc a Sant Cugat del Vallès.
 
 
EFEMÈRIDES DESTACADES

No ens hem oblidat tampoc de l'observació d'altres efemèrides destacades per al 2013: 
- el pas proper de l'asteroide 2012DA14, una roca de 50 metres que s'ha d'acostar a només 27.600 km de la Terra en el mes de febrer.
- l'eclipsi parcial de Sol previst per al novembre, quan la Lluna ocultarà lleument ("mossegarà") la vora del disc solar.
- l'eclipsi parcial de Lluna en el mes d'abril, també una simple "mossegadeta".
- la pluja d'estels de les Persèides en el mes d'agost.
- la posició favorable per observar Mercuri al febrer, Saturn a l'abril, i Venus al novembre.
 
No amb totes aquestes efemèrides es farà una sortida. Algunes us proposarem d'observar-les des de casa vostra, tot donant-vos les instruccions necessàries.
 
 

  

ACTIVITATS PRIMER SEMESTRE 2013 (de Gener a Juny):

Totes les activitats són gratuïtes i obertes a tothom (si en la descripció no s'especifica una altra cosa).

Nota: algunes activitats podrien ser cancel·lades o canviar de dia si ho aconsellen les previsions meteorològiques.

 

Divendres 11 DE GENER

OBSERVACIÓ DEL CEL D'HIVERN

Sant Pau de Pinós (Km. 13,2 de la carretera de Navàs a Prats de Lluçanès)

De 20:00h a 23:00h

Començarem amb l'observació de Júpiter. Seguidament, aprendrem a reconèixer les constel·lacions de l'hivern amb ajuda d'un làser verd. A continuació ens centrarem en les constel·lacions d’Andròmeda, Perseu, Taure, Auriga, Gèminis, Orió, Ca Major, Unicorn,... i observarem cúmuls, galàxies i nebuloses amb telescopis de gran diàmetre, incloent la magnífica Nebulosa d'Orió, les Grans Galàxies d'Andròmeda i del Triangle, el Doble Cúmul de Perseu, les Plèiades, la Nebulosa del Cranc, els cúmuls d'Auriga, i moltes més.

 

 

Dimarts 5 DE FEBRER

CONFERÈNCIA "QUI TÉ POR DE LA MECÀNICA QUÀNTICA?"

A càrrec del Dr. EMILI ELIZALDE

Acte organitzat per l'Associació Astronòmica Sant Cugat - Valldoreix

Casa de Cultura de Sant Cugat (C/ Castellví, 20 - Sant Cugat del Vallès)

20:00h

Oberta a tothom.

Programa de la conferència: 

http://www.astronomia.cat/documents/130131-conferencia-doctor-emili-elizalde1-rectificat.pdf

 

 

Divendres 15 DE FEBRER

ASTEROIDE 2012DA14 + MERCURI

Montbordó (Km. 13,2 de la carretera de Navàs a Serrateix)

De 19:00h a 23:00h

Començarem per intentar veure el planeta Mercuri, que aquell dia es trobarà en una posició molt favorable per a ser observat.

Seguirem amb una observació de la Lluna creixent, mirant de reconèixer i posar nom a les principals formacions. 

Finalment intentarem (no sense dificultat) d'arribar a veure l'asteroide 2012DA14. La roca, de 50 metres de diàmetre, passarà a només 27.600 km de la Terra, i a partir de les 21:15h serà visible amb prismàtics com una estrella que es mourà a gran velocitat. A mesura que vagi prenent alçada anirà perdent lluentor, i serà necessari un telescopi.

Cada aficionat haurà de portar el seu propi equip.

 

 

Dissabte 16 DE FEBRER

ASTROFOTOGRAFIA. COM OBTENIR IMATGES DE LES MERAVELLES DE L'UNIVERS (QUARTA SESSIÓ)

Balsareny (Sala El Sindicat)

De 18:30h a 20:30h

Continuem la sèrie de xerrades gratuïtes sobre astrofotografia, explicant algunes tècniques avançades per a la obtenció d'imatges amb càmeres DSLR o CCD. En aquesta sessió veurem com millorar la imatge gràcies al calibratge amb Darks, Flats i Bias. A càrrec de Sergi Verdugo ("Xatamec"), mereixedor de la Astronomy Photo of the Day (APOD) del 21 de gener de 2011.

Entrada lliure.

 

 

Dijous 21 DE FEBRER

CONFERÈNCIA "LA FÍSICA QUÀNTICA ÉS APASSIONANT, ENS MOSTRA UN MÓN QUE S'ESTÀ CREANT CADA INSTANT"

A càrrec de la Dra. SÒNIA FERNÁNDEZ-VIDAL

Acte organitzat per l'Associació Astronòmica Sant Cugat - Valldoreix

Casa de Cultura de Sant Cugat (C/ Castellví, 20 - Sant Cugat del Vallès)

20:00h

Entrada lliure i gratuïta.

Programa de la conferència: 

http://www.astronomia.cat/documents/130221-conferencia-sonia-fernandez-vidal.pdf

 

 

Dijous 28 DE FEBRER

CONFERÈNCIA "ARQUEOASTRONOMIA"

A càrrec del Sr. FRANCESC CAROL, que parlarà dels antics observatoris de Karnak, Stonehenge, Nazca i les piràmides egípcies (orientades amb les constel·lacions i Sirius).

Acte organitzat per l'Associació Astronòmica Sant Cugat - Valldoreix

Casa de Cultura de Sant Cugat (C/ Castellví, 20 - Sant Cugat del Vallès)

20:00h

Entrada lliure i gratuïta.

Més info: 

www.astronomia.cat

 

 

Dijous 7 DE MARÇ

CONFERÈNCIA "SONCUBE, UN VIATGE A LA FRONTERA DE L'ESPAI"

A càrrec del Sr. ENRIC HERRERO

SonCube és una petita sonda que, impulsada per un globus d’heli, va sobrevolar els Pirineus fins arribar a l’estratosfera portant espectaculars imatges i dades, i oferint interessants possibilitats en l’educació i divulgació de les ciències de l’espai.

Acte organitzat per l'Associació Astronòmica Sant Cugat - Valldoreix

Casa de Cultura de Sant Cugat (C/ Castellví, 20 - Sant Cugat del Vallès)

20:00h

Entrada lliure i gratuïta.

Programa de la conferència: 

http://www.astronomia.cat/documents/130307-soncube-un-viatge-a-la-frontera-de-l-espai-1.pdf

 

 

Dissabte 9 DE MARÇ

MARATÓ MESSIER + COMETA PANSTARRS (1)

Sant Pau de Pinós (Km. 13,2 de la carretera de Navàs a Prats de Lluçanès)

De 19:00h a 6:15h

Com cada any, coincidint amb l'equinocci de primavera, celebrarem una Marató Messier: una observació al telescopi que es perllonga des de la posta fins a la sortida del Sol, i durant la qual hom intenta localitzar els 110 cúmuls, galàxies i nebuloses que composen el catàleg de Charles Messier. 

També tindrem a la vista el previsiblement brillant cometa Panstarrs (C/2011 L4), els quals les previsions diuen que podria arribar a magnitud 3 en la primera quinzena del mes de març, visible a simple vista i preciós amb prismàtics o telescopi.

La data definitiva dependrà de les condicions meteorològiques: dates alternatives 8, 15 i 16 de març.

 

 

Dijous 14 DE MARÇ

CONFERÈNCIA "LOS SATÉLITES ESPIA"

A càrrec del Sr. RAFAEL CLEMENTE

Acte organitzat per l'Associació Astronòmica Sant Cugat - Valldoreix

Casa de Cultura de Sant Cugat (C/ Castellví, 20 - Sant Cugat del Vallès)

20:00h

Entrada lliure i gratuïta.

Programa de la conferència: 

http://www.astronomia.cat/documents/130314-programa-rafael-clemente-2.pdf

 

 

Dimarts i dimecres 12 i 13 DE MARÇ

COMETA PANSTARRS AL COSTAT DE LA LLUNA

Els dies més macos per observar-lo i fotografiar-lo seran les nits del 12 i 13 de març, quan el cometa es trobarà molt a prop d'una estreta Lluna creixent (amb un 1% o 2% il·luminat). El dimarts dia 12 es trobarà per damunt de la Lluna, a l'esquerra (azimut 265º, altitud 8º). El dimecres 13 per sota de la Lluna, a la dreta (azimut 267º, altitud 9º).

No farem cap sortida conjunta. Us convidem a tots a observar o fotografiar per vosaltres mateixos l'esdeveniment des d'un indret amb l'horitzó oest completament lliure d'obstacles. Us caldran uns prismàtics.

 

 

Dijous 21 DE MARÇ

CONFERÈNCIA "EL SOL I LA SEVA INFLUÈNCIA A LA TERRA"

A càrrec del Dr. IGNASI RIBAS

Acte organitzat per l'Associació Astronòmica Sant Cugat - Valldoreix

Casa de Cultura de Sant Cugat (C/ Castellví, 20 - Sant Cugat del Vallès)

20:00h

Entrada lliure i gratuïta.

Programa de la conferència: 

http://www.astronomia.cat/documents/130321-programa-ignasi-ribas-1.pdf

 

 

Dissabte 13 D'ABRIL*

OBSERVACIÓ DE LES GALÀXIES DE PRIMAVERA, PRIMERA PART.

Rasos de Paguera*

De 22:00h a 01:00h

Farem un exhaustiu repàs a les nombroses galàxies que podem veure durant la Primavera, en dues jornades. En aquesta primera sessió abordarem els cúmuls galàctics de Canes Venatici, Leo, Ursa Major, etc. per a la qual cosa comptarem amb instruments de gran diàmetre. També observarem el planeta Saturn, el cometa Panstarrs, i aprendrem a reconèixer les constel·lacions primaverals amb ajuda d'un làser verd.

*Trobada a les 19:30h a Navàs (sortida 71 de la C16; a la primera parada de bus), des d'on decidirem in situ cap a on anem en funció de la meteorologia local.

*L'activitat es traslladarà a divendres 12 si ho aconsella la meteorologia.

 

 

Dijous 18 D'ABRIL

CONFERÈNCIA "ISLÀNDIA. ILLA DE GEL I DE FOC"

A càrrec del Sr. MIQUEL VILAPLANA

Acte organitzat per l'Associació Astronòmica Sant Cugat - Valldoreix

Casa de Cultura de Sant Cugat (C/ Castellví, 20 - Sant Cugat del Vallès)

20:00h

Entrada lliure i gratuïta.

Més info: 

www.astronomia.cat

 

 

Dissabte 20 D'ABRIL

ASTROFOTOGRAFIA. COM OBTENIR IMATGES DE LES MERAVELLES DE L'UNIVERS (CINQUENA SESSIÓ)

Balsareny (Sala El Sindicat)

De 18:30h a 20:30h

Continuem la sèrie de xerrades gratuïtes sobre astrofotografia. La correcta alineació de la muntura al Pol Nord Celeste és fonamental per qui vol fer astrofotografia. En Jaume Mas, astrofotògraf amateur, us explicarà com millorar l'alineació de la vostra muntura equatorial, i ens ensenyarà l'ús de software específic per dur-la a terme.

 

 

Dissabte 20 D'ABRIL

GAM2013: CAMINADA NOCTURNA ASTRONÒMICA.

ACTIVITAT FAMILIAR PER A NENS I PARES

Balsareny

De 20:30h a 23:30h

Coincidint amb el "Global Astronomy Month 2013", farem una petita caminada nocturna, seguida d'una observació al telescopi. Tindrem l'oportunitat de veure Júpiter, la Lluna, Saturn i el cometa Panstarrs entre les estrelles de Cassiopea. Explicarem curiositats d'aquests astres, i aprendrem a reconèixer les constel·lacions primaverals amb ajuda d'un làser verd.

Activitat gratuïta, oberta a totes les famílies de l'Escola Guillem de Balsareny i al públic en general.

Porteu roba d'abric, calçat còmode, llanterna i un entrepà per sopar.

Sortida: 20:30h a la Plaça del Triangle (Ctra. Manresa/Baixada Torrent) - Balsareny

Tornada: cap a les 23:30h

 

 

Diumenge 21 D'ABRIL

OBSERVACIÓ DEL SOL AMB TELESCOPI

Plaça del Casal de Cultura de Valldoreix

De 12:00h a 14:00h

Acte organitzat per l'Associació Astronòmica Sant Cugat - Valldoreix.

Activitat gratuïta oberta a tothom.

Més info: 

www.astronomia.cat

 

 

Dijous 25 D'ABRIL

ECLIPSI PARCIAL DE LLUNA

Serà tot plegat molt discret, l'aparició d'una mossegadeta en la Lluna que ocultarà tot plegat un 1,5% del diàmetre lunar. S'iniciarà a les 21:51h i acabarà a les 22:23h, amb el moment de centralitat a les 22:07h. Heu d'observar el nord del disc lunar. L'estrella brillant a l'esquerra de la Lluna serà el planeta Saturn.

No farem cap sortida conjunta. Us convidem a tots a observar per vosaltres mateixos l'esdeveniment des de casa amb uns prismàtics. Cal buscar un lloc amb un horitzó est lliure d'obstacles (sense arbres ni edificis) per a seguir tot l’eclipsi. Al moment del màxim la Lluna només estarà a 13º sobre l’horitzó.

 

 

Dissabte 27 D'ABRIL - CANCEL·LADA PER LA METEOROLOGIA

GAM2013: OBSERVACIÓ DE SATURN

Castell de Balsareny

De 22:30h a 0:30h

Coincidint amb la Festa Major de Balsareny, i amb el "Global Astronomy Month 2013", farem una observació pública del planeta Saturn, el qual es trobarà en oposició (a la mínima distància de la Terra), i per tant en condicions òptimes per admirar el planeta dels anells i els seus satèl·lits. Acabarem la jornada fent també una ullada a la Lluna.

 

 

Dilluns 29 D'ABRIL

CONFERÈNCIA "LES GELERES GALÀCTIQUES: EN LA CERCA DELS BRESSOLS ESTEL·LARS"

A càrrec del Dr. JOSEP MIQUEL GIRART

Acte organitzat per l'Associació Astronòmica Sant Cugat - Valldoreix

Casa de Cultura de Sant Cugat (C/ Castellví, 20 - Sant Cugat del Vallès)

20:00h

Entrada lliure i gratuïta.

Programa de la conferència

http://www.astronomia.cat/documents/130429-programa-josep-miquel-girart.pdf

 

 

Divendres 3 DE MAIG

OBSERVACIÓ DE SATURN

Castell de Balsareny

20:30h

Farem una observació pública del planeta Saturn, el qual es trobarà en oposició (a la mínima distància de la Terra), i per tant en condicions òptimes per admirar el planeta dels anells i els seus satèl·lits. Aprofitant que la Lluna sortirà tard, també observarem algunes galàxies brillants.

 

 

Dissabte 11 DE MAIG

OBSERVACIÓ DE LES GALÀXIES DE PRIMAVERA, SEGONA PART.

Rasos de Peguera*

De 23:00h a 02:00h

Continuarem el nostre exhaustiu repàs a les nombroses galàxies que podem veure durant la Primavera. En aquesta segona sessió abordarem els cúmuls galàctics de Virgo, Coma Berenices, Hydra, etc. També observarem el planeta Saturn.

 *Trobada a les 20:00h a Navàs (sortida 71 de la C16; a la primera parada de bus), des d'on decidirem in situ cap a on anem en funció de la meteorologia local.

en funció de la meteorologia local.

 

 

Dijous 9 DE MAIG

XERRADA "ASTROFOTOGRAFIA PLANETÀRIA I DE CEL PROFUND"

A càrrec del Sr. CARLES TUDELA (membre d'ASTER).

Acte organitzat per l'Associació Astronòmica Sant Cugat - Valldoreix

Centre d'Estudis Sant Cugat (c/ Sant Antoni, 24, 1er 2a - Sant Cugat del Vallès)

20:00h

Entrada lliure i gratuïta.

Més info: 

www.astronomia.cat

 

 

Dijous 16 DE MAIG

CONFERÈNCIA "EL MÓN QUÀNTIC: INCREÏBLE I MERAVELLÓS"

A càrrec del Dr. ALBERT BRAMON

Acte organitzat per l'Associació Astronòmica Sant Cugat - Valldoreix

Casa de Cultura de Sant Cugat (C/ Castellví, 20 - Sant Cugat del Vallès)

20:00h

Entrada lliure i gratuïta.

Programa de la conferència

http://www.astronomia.cat/documents/1300516-el-mon-quantic-increible-i-maravellos.pdf

 

 

Dissabte 18 DE MAIG

NITS ASTRONÒMIQUES AL MUSEU

Veniu a celebrar la Nit dels Museus amb nosaltres d'una manera diferent i divertida!

Gràcies a l'Associació Astronòmica de Sant Cugat-Valldoreix coneixerem una mica millor el meravellós món d'astres i planetes que amaga el cel.

Activitat familiar, per a tots els públics

Preu: 2 euros (despeses del museu; l'Associació hi cololabora de forma altruista)

Cal reserva prèvia. Places limitades.

Museu del Monestir - Sant Cugat del Vallès

21:30h

Més info: 

www.astronomia.cat

 

 

Dijous 23 DE MAIG

CONFERÈNCIA "MISSIONS DE RETORNS DE MOSTRES D'ASTEROIDES PRIMITIUS: MARCO POLO-R"

A càrrec del Dr. JOSEP MARIA TRIGO

La missió Marco Polo-R proposa a la ESA enviar una sonda interplanetària a un asteroide primitiu, prendre mostres i retornar amb elles a la Terra.

Acte organitzat per l'Associació Astronòmica Sant Cugat - Valldoreix

Casa de Cultura de Sant Cugat (C/ Castellví, 20 - Sant Cugat del Vallès)

19:00h

Entrada lliure i gratuïta.

Programa de la conferència: 

http://www.astronomia.cat/documents/130523-programa-josep-maria-trigo.pdf

 

 

Dissabte 25 DE MAIG

DEMOSTRACIÓ DE L'ENLAIRAMENT DE COETS D'AIGUA

Balsareny – Camí de la via (Pla dels Sants Peres)
16:30h

Un coet d’aigua és un coet de fabricació casolana que fa servir aigua i aire a pressió per a impulsar-se. Construït amb ampolles de plàstic de refresc, un model senzill pot assolir sense dificultat alçades de vàries desenes de metres.

 

 

Dissabte 25 DE MAIG

XERRADA: "ELS CRÀTERS D'IMPACTE METEORÍTIC DE LA TERRA"

Balsareny (Sala El Sindicat)

De 18:30h a 20:00h

A càrrec d'Albert Alegret, que ens parlarà dels indicis i marques que delaten l'impacte sobre la superfície terrestre de grans roques procedents de l'espai.

 

 

Dissabte 8 DE JUNY

NITS ASTRONÒMIQUES AL MUSEU

Gràcies a la col·laboració de l'Associació Astronòmica Sant Cugat- Valldoreix ens iniciarem al meravellós món de l'astronomia. L'activitat consta d'una sessió introductòria per part de professionals i científics del món de l'Astronomia i d'una sessió d'observació d'astres.

Preu: 2 euros (despeses del museu; l'Associació hi cololabora de forma altruista)

Cal reserva prèvia. Places limitades.

Museu del Monestir - Sant Cugat del Vallès

21:00h

Més info:

www.astronomia.cat

 

 

Divendres 14 de juny

ACTIVITAT AMB L'ESCOLA GUILLEM DE BALSARENY

Castell de Balsareny

21:00h*

Observació al telescopi de la Lluna per als alumnes de 5è i 6è de l'escola Guillem de Balsareny, que vindran acompanyats dels seus pares i mestres.
Acabada l'observació amb els nens, nosaltres ens quedarem per continuar observant Saturn i objectes de cel profund.
*Els que hagueu de muntar telescopi pujeu una hora abans, a les 20:00h
Castell de Balsareny (sortida 69 de la C16) - Balsareny (Bages).

  

  

Dissabte 15 DE JUNY

OBSERVACIÓ PLANETÀRIA I DE CEL PROFUND

Rasos de Peguera*

Observació planetària i de Cel profund des dels Rasos de Peguera (el lloc final el decidirà la meteorologia)*. Observarem la Lluna, el planeta Saturn i els seus satèl·lits. Veurem com les constel·lacions primaverals donen pas progressivament a les d'estiu, i en quan s'amagui la Lluna (1:20h) observarem al telescopi alguns dels cúmuls, galàxies i nebuloses més destacables en aquesta època.

*Trobada a les 20:45h a Navàs (sortida 71 de la C16; a la primera parada de bus), des d'on decidirem in situ cap a on anem en funció de la meteorologia local.
Coordinador: Carles Lozano ("Charlio")

 

 

Dijous 20 DE JUNY

CONFERÈNCIA "ELS ESTELS i LA HISTÒRIA DE L'HOME"

A càrrec del Sr. FRANCESC CAROL, que ens parlarà de mitologia i constel·lacions, i dels estels com a guia dels navegants i dels descobriments.

Acte organitzat per l'Associació Astronòmica Sant Cugat - Valldoreix

Casa de Cultura de Sant Cugat (C/ Castellví, 20 - Sant Cugat del Vallès)

20:00h

Entrada lliure i gratuïta.

Més info: 

www.astronomia.cat

 

 

Divendres 28 DE JUNY
Acte amb motiu de la Festa Major de Sant Cugat.
DOCUMENTAL d'ASTRONOMIA
Tertúlia entre tots els assistents.
Acte organitzat per l'Associació Astronòmica Sant Cugat - Valldoreix
Casa de Cultura de Sant Cugat (C/ Castellví, 20 - Sant Cugat del Vallès)
19:00h
Entrada lliure i gratuïta.
Més info:
www.astronomia.cat
 
 
Dissabte 29 DE JUNY
Acte amb motiu de la Festa Major de Sant Cugat.
OBSERVACIÓ ASTRONÒMICA NOCTURNA
Tothom es convidat a portar el seu telescopi.
Coordina: Jaume Mas
Serà una observació didàctica i, al mateix temps, amb tres telescopis per observar, en Jaume explicarà els cossos celestes que anirem observant.
Acte organitzat per l'Associació Astronòmica Sant Cugat - Valldoreix
Parc de l'Arborètum (a prop cinemes Sant Cugat) - Sant Cugat del Vallès
21:30h
Més info:
www.astronomia.cat
 
 
Diumenge 30 DE JUNY
Acte amb motiu de la Festa Major de Sant Cugat.
SESSIONS DE PLANETARI
Horari: 10:00h a 13:00h i de 17:00h a 20:00h
Acte organitzat per l'Associació Astronòmica Sant Cugat - Valldoreix
Lloc: Jardins del Monestir - Sant Cugat del Vallès
Entrada lliure i gratuïta
Més info:
www.astronomia.cat
 
 
Diumenge 30 DE JUNY
Acte amb motiu de la Festa Major de Sant Cugat.
OBSERVACIÓ PÚBLICA DEL SOL
Acte organitzat per l'Associació Astronòmica Sant Cugat - Valldoreix
Lloc: L'Hort de l'Abat - jardins del "Paga-li, Joan" - Sant Cugat del Vallès
12:00h
Més info:
www.astronomia.cat
 

Dissabte 29 DE JUNY

SORTIDA D'OBSERVACIÓ A RASOS

Rasos de Peguera*

Observació planetària i de Cel profund des dels Rasos de Peguera (el lloc final el decidirà la meteorologia)*. Observarem Saturn, a més d'alguns cúmuls, galàxies i nebuloses , fins que aparegui la Lluna (cap a la 1:00h).

*Trobada a les 20:30h a Navàs (sortida 71 de la C16; a la primera parada de bus), des d'on decidirem in situ cap a on anem en funció de la meteorologia local.
Coordinador: Sevi Ramos

  

 

ACTIVITATS SEGON SEMESTRE 2013 (Juliol a Desembre):
Podeu llegir-les aquí:
http://sites.google.com/site/astroamics/news/astroamicsactivitatsprevistesperal2013estiu

 

 

Comments