Notícies‎ > ‎

29 de gener: jornada astronòmica a Olost

14 de gen. 2011, 0:39 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 18 de gen. 2011, 1:11 ]
 
El proper dissabte dia 29 de gener, durant la tarda i vespre, tenim una cita al Restaurant Sant Adjutori, que està situat al capdamunt d’un mirador a les afores d’Olost (Lluçanès).
Aquest restaurant el regenta en Miquel Carpena, que va ser durant molt de temps president de l'Agrupació Astronòmica de Terrassa.
 
Ha organitzat una mini-jornada sobre astronomia, que constarà de dues conferències, sopar-tertúlia, i observació al telescopi.
 
La inscripció és gratuïta, i tots els aficionats hi són convidats.
 
El programa és el següent:

 

  • Des de les 16h – recepció i conversa informal entre els participants

 

  • 17h – Primera xerrada, sobre exobiologia i projectes SETI: “Hi ha algú allà fora? Recerca científica alienígena”, a càrrec del Dr. Josep Triginer.

 

El Dr. Josep Triginer es va doctorar per la Universitat Autònoma de Barcelona amb una tesi sobre cosmologia, i treballa actualment per al departament de Física i Enginyeria Nuclear de la Universitat Politècnica de Catalunya, dins l'ETS d'Enginyeria Industrial i Aeronàutica. És també astrònom aficionat, i membre de l’Agrupació Astronòmica de Terrassa.
 

 

  • 18:30h – Segona xerrada, sobre el Big Bang i cosmologia: “L'evolució d'un gran esclat i el més enllà”, a càrrec del Dr. Jordi Miralda.

 

El Dr. Jordi Miralda és doctor en astrofísica per la Universitat de Princeton (Estats Units), va treballar per al Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) dins l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya, i actualment investiga per a l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona. És també astrònom aficionat, i membre de l’Agrupació Astronòmica de Terrassa.

 
 
  • Acabades les conferències, el qui ho vulgui (és opcional, no obligatori), pot quedar-se al sopar-tertúlia que tindrà lloc en el mateix restaurant (preu aproximat del sopar 20 euros).

 

  • En sortir podrem fer una observació al telescopi des del costat mateix del restaurant, que gosa de privilegiades vistes cap al sud, on en aquestes dates refulgeix el cel d'hivern (Orió, Taure, Gèminis, Càncer, Auriga, Perseu...). En ser una nit de Lluna nova, podrem dedicar-la a l’observació de cel profund.
 
El cel d’Olost, sense ser el millor de Catalunya, gaudeix encara d’una notable foscor. Tothom és convidat a portar el seu propi telescopi. Comptarem també amb instruments dels AstroAmics i de l'Agrupació Astronòmica de Terrassa.

 

S’habilitarà una habitació per si algú necessita quedar-se a passar la nit (porteu màrfega i sac de dormir).

 
 

Cóm arribar?

 

 
El restaurant Sant Adjutori està a mitja hora de Manresa, a 20 minuts de Vic, i a uns 80 des de Barcelona. Es troba a les afores del poble d’Olost, al capdamunt d’un turó.
 
La millor manera d’arribar a Olost és prendre l’Eix Transversal (C25). En el tram entre Manresa i Vic heu d’agafar la sortida 170. Des d'allà la carretera fins a Olost és nova i s'hi arriba en un tres i no res.
 
 
 

Aquí teniu un mapa de Google Maps amb la situació del restaurant (fletxa verda).

Coordenades: N 41.982264, E 2.090117

Veure mapa situació del restaurant

 

Per arribar heu de passar de llarg el poble d’Olost i un parell de kilòmetres més enllà trobareu un desviament a la dreta: és el camí que puja al restaurant.

Situació: carretera B-432, km. 2,1

Coordenades: N 41.979321, E 2.085246

Enllaç Google Maps i foto del desviament:

Veure mapa del desviament

 
Els AstroAmics, si voleu marxar tots junts, podem quedar a les 15:15h a la Plaça de la Torrada de Balsareny (c/ Travessera).
 
 
Comments