Notícies

Festival Astronòmic del Montseny (23-24 maig)

17 maig 2015 , 23:05 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 21 maig 2015 , 5:18 ]

 
 
El dissabte 23 de maig, durant tot el dia i tota la nit, tindrà lloc la trobada astronòmica més important a Catalunya d'aquesta primavera: el 1er Festival Astronòmic del Montseny.
 
Sota la coordinació del Dr. Josep Mª Trigo, l'organitzen l'Institut de Ciències de l’Espai (CSIC), Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), i Parc Mediambiental de Gualba, amb el suport de A.A. Sant Cugat-Valldorei​x, AstroGirona, AstroBanyoles, Aster Barcelona, AstroSabadell, Cosmos Mataró, AstroOsona, i Cel de Vinarós.
 
La Fira començarà a les 10:00h del matí de dissabte i seguirà durant tota la tarda i vespre fins la matinada de diumenge. Hi haurà xerrades divulgatives, tallers, un espai de presentació de les agrupacions astronòmiques participants, i es finalitzarà amb una observació comuna durant bona part de la nit (porteu els vostres telescopis). També hi haurà tallers pràctics d'obervació a la nit durant la plantada de telescopis.
 
És un acte obert a tots els aficionats i al públic en general.
 
Lloc: Parc Mediambiental de Gualba
Can Illa Vell, s/n - Gualba
Lat 41.740488, Lon 2.496210
www.parcdegualb​a.cat 
 
Preus (a abonar a la guingueta del Parc):
Entrada 10 euros
Dinar de germanor (botifarra a la brasa, pa amb tomàquet i refresc) 6 euros
Sopar a la fresca (entrepà i beguda) 5 euros
Acampada (els qui es vulguin quedar a dormir després) 5 euros
Cal reservar: telf. 938 487 994 -
info@parcdegual​ba.cat
 
Els AstroAmics heu rebut més info via email. Aquells que hi volgueu participar contacteu amb en Carles Lozano ("Charlio") per així gestionar espai de telescopis i per rebre informació pràctica addicional. 
 
El mateix Carles farà un taller d'observació solar, amb filtres convencionals i d'hidrogen alfa, el dissabte a les 10:15h del matí. No us el perdeu!
 
Aquests són els horaris dels diferents tallers i activitats:
 
PROGRAMA D'ACTES DEL DISSABTE 23 MAIG
◦10h Recepció i introducció a l’encontre.
 
ACTIVITATS A L’AIRE LLIURE (explanada d’entrada al Parc)
◦10:15h Taller: Observació del Sol amb filtres convencionals i d’hidrogen Alfa, a càrrec de Carles Lozano (AASCV) i Albert Sànchez (Obs. Gualba/AstroGirona).
◦11h00h Taller infantil: El Sol com a estrella: "Pintant l’espectre solar", a càrrec de Josep M. Trigo,Cristina Jiménez i Marina Martínez (CSIC-IEEC).
◦11:45h Taller infantil: "Com reconèixer un meteorit, però saps d’on venen?", a càrrec de Marina Martínez i Josep M. Trigo (CSIC-IEEC).
◦12:30h Taller “Enlairant coets i fent galàxies”, a càrrec de Jordi Arnella (AstroGirona).
◦16:00-20:00h Fira d’entitats i agrupacions astronòmiques.
◦21:00h Planetari portàtil. A càrrec d’Inés Dibarboure (Blau, el Planetari)
◦22:00h Plantada conjunta de telescopis. A càrrec de les agrupacions astronòmiques.
◦22:00h Taller nocturn: “Passejada telescòpica per la Lluna” A càrrec de Sergi Torrents (GAT) i Albert Sànchez (Obs. Gualba/AstroGirona).
◦22:30h Taller nocturn: “Visita guiada del firmament amb làser”, a càrrec de Pere Closes (ASTER).
◦23:00h Taller nocturn: “Observació de planetes”, a càrrec de Sergi Torrents (GAT) i Albert Sànchez (Obs. Gualba/AstroGirona).
◦00:00h Taller nocturn: “Passejada telescòpica per objectes Messier i de cel profund”, a càrrec de Sergi Torrents (GAT) i Josep M. Trigo (CSIC-IEEC).
◦01:00h Taller nocturn: “Introducció a l’observació dels estels variables”, a càrrec de Pere Closes (ASTER).
◦02:00h Taller nocturn: “Estudi de Supernoves amb mitjans amateurs II”, a càrrec de Xavier Puig (AAS).
◦03:00h Taller nocturn: “Pràctica fotogràfica per capturar el cometa C/2014 Q2 Lovejoy”, a càrrec d’Iko Margalef i Dídac Mesa (Cel de Vinaròs). Porteu trípode i càmera pròpia.
 
ACTIVITATS A LA SALA DE TALLERS
◦10:30h Taller:“El origen de meteoros y bólidos”. A càrrec de Manuel Moreno-Ibáñez (CSIC-IEEC)
◦11:15h Taller: “Com realitzar astrofotografies de cometes?”, a càrrec d’Iko Margalef i Dídac Mesa (Cel de Vinaròs)
◦12:00h Taller: “Astrometria i fotometria d’asteroides i cometes”, a càrrec d’Albert Sànchez (Obs.Gualba/AstroGirona) i Diego Rodríguez (Cosmos Mataró)
◦12:45h Taller: “Estudiant Supernoves amb mitjans amateurs”, a càrrec de Xavier Puig (AAS)
◦15:30h Xerrada divulgativa. Dr. Ignasi Ribas (CSIC-IEEC) “Què en sabem d’exoplanetes?”
◦16:15h Taller: “Técnicas de fotografía planetaria con Webcam, TheImagingSource en color y CCD rápida monocromática”, a càrrec de Christian Grabenbauer
◦17:00h Xerrada divulgativa: “Una introducción a la evolución estelar para todos los públicos”. Dr. Mauricio Misquero Castro (UCM).
◦17:45h Taller: “L’estació de videodetecció de meteors i bòlids de Folgueroles en el marc de la Xarxa SPMN”, a càrrec de Pep Pujols (AAO)
◦18:30 Xerrada divulgativa: “El Sistema Solar descobert pel Telescopi Hubble i les missions Dawn i New Horizons de NASA”. Dr. Josep M. Trigo (CSIC-IEEC)
◦19:15h Taller: “Ocultacions d’estrelles per asteroides pel mètode Driftscan” a càrrec de Ramón Naves.
 

Galàxies de primavera (18 abril, 16 maig)

23 març 2015 , 8:59 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 28 abr. 2015 , 10:11 ]

Foto: cúmul de galàxies de Virgo, per Sergi Verdugo [ http://astrophoto-sv.com ]
 
Les galàxies
 
Les galàxies són immenses col·leccions de milers de milions d'estrelles. Tanmateix, estan tan lluny de nosaltres que es fa difícil veure-les. Amb el telescopi se'n poden arribar a observar centenars d'elles, això sí, sempre com a una coseta molt dèbil i molt difusa (una tènue taca de llum de bordes imprecisos). El que realment impressiona és saber que estem veient uns estels situats a centenars de trilions de quilòmetres, la llum del quals ha trigat diversos milions d'anys en arribar fins a nosaltres.
 
L'època més favorable per a l'observació de galàxies és la primavera (abril i maig). Sobre les constel·lacions de Virgo, Coma Berenices, Canes Venatici, Ursa Major, Leo, Hydra,... en podràs veure gairebé dues-centes, si disposes d'un telescopi de bona obertura (mínim 150mm) i un lloc fosc des d'on observar. Durant la Lluna nova dels mesos d'abril i maig, molts aficionats fan mini-maratons dedicades a l'observació d'aquestes galàxies.
 
La quantitat de detalls que podem veure d'una galàxia augmenta proporcionalment a l'obertura del telescopi. Els instruments grans capten molta més llum, amb la qual cosa la imatge millora significativament.
 
 
Activitats dels AstroAmics
 
Des d'AstroAmics farem un exhaustiu repàs de les galàxies que podem veure durant la Primavera, en dues sessions. Comptarem per a fer-ho amb instruments de gran diàmetre.  
Hem fet una tria de les millors galàxies: aquelles que apareixen en els catàlegs de Messier i de Caldwell. També observarem els planetes Júpiter i Saturn, i aprendrem a reconèixer les constel·lacions primaverals amb ajuda d'un làser verd.
 
Són activitats gratuïtes i obertes a tothom.
 
L'esdeveniment forma part de la celebració del "Global Astronomy Month (April 2015)" i coincideix amb la "International Dark Sky Week 2015".
 
OBSERVACIÓ DE LES GALÀXIES DE PRIMAVERA, primera part. - ANUL·LADA PER LA METEOROLOGIA
Dissabte 18 D'ABRIL
Hora de trobada: de 19:30h a 20:00h
Observació: de 22:30h a 01:30h de la matinada.
 
En aquesta primera part observarem els cúmuls galàctics de Canes Venatici, Leo, Ursa Major, etc. 
Vet aquí el llistat d'objectes que et proposem (baixa l'arxiu "primavera1.htm"):
http://sites.google.com/site/astroamics/Resources 
 
 
OBSERVACIÓ DE LES GALÀXIES DE PRIMAVERA, segona part.
Dissabte 16 DE MAIG
Hora de trobada: 20:15h
Observació: de 23:15h a 02:15h de la matinada.
 
En aquesta segona part observarem els cúmuls galàctics de Virgo, Coma Berenices, Hydra, etc.
Vet aquí el llistat d'objectes que et proposem (baixa l'arxiu "primavera2.htm"):
http://sites.google.com/site/astroamics/Resources 
  

L'activitat es cancel·larà en cas de pluja o de núvols tancats.
 
  
Punt de trobada
 
El lloc de trobada és a Navàs (Bages), sortida 71 de l'autovia C16, a la primera parada de bus.
 
Des d'allà decidirem, en funció de la meteorologia del moment, si anem cap a Fumanya o ens quedem a Montbordó o a Sant Pau de Pinós. Aleshores ho comunicarem a la resta d'AstroAmics via email i WhatsApp*.
 
* Aquells que volgueu rebre via WhatsApp la informació, ho heu de sol·licitar per email indicant nom i número de telèfon.
  
Als que hagueu de muntar telescopi, us recomanem venir a l'hora acordada al punt de trobada, per tenir temps suficient de muntar abans de començar l'observació.
 
 
Com arribar?
 
L'observació es farà, si la meteorologia ho permet, des de Fumanya (Fígols), al nord del Berguedà. Hem triat un lloc lliure de contaminació lumínica, i a una altitud sobre el nivell del mar de 1.550 metres, la qual cosa atorga major transparència a l'atmosfera i millora significativament l'observació de les galàxies.
 
Nota: l'altre lloc alternatiu, si les condicions al Pre-Pirineu són adverses, és Montbordó, a 755m d'altitud prop de Serrateix. I encara tenim un tercer lloc: Sant Pau de Pinós, a 774m d'altitud, entre Navàs i Prats de Lluçanès.
 
En aquesta pàgina trobaràs una bona descripció del lloc, i explicacions detallades de com arribar a Fumanya:
 
I aquesta és la descripció dels llocs alternatius, Montbordó i Sant Pau de Pinós:
 
Preservació de la foscor
 
Per no destorbar l’observació, demanem als cotxes que arribin tard que entrin a l’esplanada amb els llums tancats (només amb els llums de posició).
 
També demanem que la gent no faci servir lots o llanternes de llum blanca. Es podran fer servir les de llum suau de color vermell (es poden embolicar amb vàries capes de paper de cel·lofana vermell).
 
 
Què hem de portar?
 
Degut a la seva alçada, el clima primaveral de Fumanya és fred i encara es poden produir glaçades nocturnes.
 
OBLIGATORI:
   - Roba d’abric hivernal, incloent guants, gorro i calçat (és molt important; les mínimes a l'abril poden arribar a 0ºC).
Llegeix-te aquestes recomanacions.
 
OPCIONAL:
   - Menjar i aigua
   - És una bona idea portar alguna beguda calent (cafè, caldo,...) dins un termos.
   - Si en tens, porta els teus prismàtics o telescopi. No importa que siguin senzills.
   - Mapes i cartes estel·lars dels objectes que vols veure aquella nit.
   - Lot o llanterna de llum suau vermella (o embolicada en paper de cel·lofana vermell).
   - Una manta al maleter, per si abans de marxar vols fer una becaina al cotxe (cosa que aconsellem).
 
 
L'observació de galàxies
  
Per a l'observació de galàxies sempre es aconsellable seguir una sèrie de recomanacions:
 
1. Buscar un indret completament fosc, lluny de la llum de les ciutats, i sense llums artificials que contaminin l'ambient.
 
2. Triar una nit sense Lluna, i esperar a l'hora en què ja és fosca nit (dues hores després de posar-se el Sol). D'aquesta manera, amb el cel completament negre, el contrast amb els objectes serà el major possible.
 
3. Fer l'observació en el moment en què l'astre en qüestió estigui alt en el cel (a més de 25º d'altitud sobre l'horitzó), amb la qual cosa minimitzem les interferències de l'atmosfera terrestre.
 
4. Permetre que la nostra vista s'adapti a la foscor abans d'iniciar l'observació. Amb això aconseguim que en els ulls se'ns acumuli rodopsina (una proteïna que facilita la visió nocturna), i així serem capaços de veure molts més detalls. Per això és important que ens mantinguem completament a les fosques durant la mitja hora prèvia a l'observació (no volem ni cotxes, ni faroles, ni lots,...). Tan sols en cas de necessitat ens permetrem d'encendre un llum suau de color vermell. 
 
Altres consells que se solen donar, si voleu treure el màxim profit de l'observació, serien:
 
5. Quan miris pel telescopi, fes servir tècniques per millorar la visió, com per exemple la "visió lateral" (no mirar directament l'objecte, sinó mirar a un costat del mateix), o el "moviment" (per als ulls és més fàcil detectar objectes quan es mouen, així que desplacem lleugerament el tub del telescopi, o li donem un copet perquè tremoli).
 
6. En mirar, cal respirar correctament i no aguantar-se la respiració, perquè els ulls necessiten alimentar-se d'oxigen.
 
7. No fumis, i així no restaràs oxigen als ulls.
 
8. Alguns aficionats porten a l’ull un pegat pirata, que es col·loquen quan han d'encendre el llum vermell, de manera que tan sols exposen a la llum un dels ulls, mentre que preserven l'altre en absoluta foscor.
 
9. També es recomanable, en els dies previs abans de la sortida, evitar exposar-se a la llum solar intensa, i protegir-se els ulls amb ulleres de sol.
 
10. Una regla pràctica, per saber quin ocular és el més adient per observar galàxies, consisteix en multiplicar la relació focal del teu telescopi per 2 i per 3. Els oculars que estiguin enmig dels números resultants poden ser adequats. P.ex. si tens un telescopi de 200mm d'obertura i 1200mm de longitud focal, la relació focal és f/6 (=1200/200), i els oculars més adients estaran entre el de 12mm (=6x2) i el de 18mm (=6x3).
 
Per a localitzar els objectes et poden caldre cartes estel·lars i mapes de referència. Aquí et pots descarregar les del catàleg Messier i Caldwell:
http://www.astronomylogs.com/pages/finderchart.html
 
 
Algunes coses més
 
Hi ha bàsicament cinc tipus de galàxies, segons la forma que adopten:
- el·líptiques (en forma de meló)
- lenticulars (en forma de llentia)
- espirals (llenties amb braços en forma d'espiral)
- espirals barrades (espirals amb una barra travessant el centre)
- irregulars
 
Des de la Terra les podem veure frontalment (des de sobre), de perfil (des d'un costat), o des d'algun punt entremig, amb la qual cosa la varietat de formes, mides i brillantors que podem observar en les galàxies és il·limitada.
 
Si portes un registre de les teves observacions en una llibreta, això és el que pots apuntar:
 
- És difusa o té aparença gairebé estel·lar?
- Té una lluentor uniforme o el nucli és més brillant?
- Es pot apreciar algun tipus de detall?
- Es poden distingir braços espirals?
- Apareixen estrelles superposades a la galàxia?
- Descriu-ne la mida i la forma en relació al camp de visió i als augments que ofereix l'ocular emprat.
- Es pot observar amb visió directa?
- S'aprecien més detalls amb visió lateral?
- Hi ha altres objectes de cel profund o estrelles brillants dins del camp de visió?
- Quants augments proporcionen la millor vista?
- Has fet servir algun filtre?

Eclipsi de Sol 20 de març 2015

18 març 2015 , 11:42 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 18 març 2015 , 23:56 ]

 
El Divendres 20 de març es podrà veure des de Catalunya (si els núvols ens deixen) un eclipsi parcial de Sol.
 
L'eclipsi a la Catalunya central començarà a les 9:11h hora oficial. Al principi només serà una mossegadeta en la part superior dreta del Sol, que mica a mica anirà fent-se cada cop més grossa a mesura que la Lluna es vagi interposant entre nosaltres i l'astre rei. A les 10:17h arribarà el moment del màxim, quan la Lluna ocultarà un 71% del diàmetre del disc solar (i un 64% de la seva superfície). Aleshores, poc a poc, la Lluna s'anirà enretirant fins que finalitzi completament l'eclipsi a les 11:28h.
 
No tornarem a veure un altre eclipsi de Sol a Catalunya fins al 2021, i encara no n'hi haurà cap de tant important fins al 2026.
 
A Balsareny els AstroAmics hem organitzat una observació pública de l'esdeveniment. Anirem provistos d'un telescopi refractor amb filtre AstroSolar Baader de llum blanca, i disposarem també de dues màscares amb filtre solar homologat per veure l'espectacle a simple vista.
També aprendrem altres maneres d'observar de manera segura el Sol, com ara el "mètode del mirall" i el del "forat (pinhole)".
Veurem el curiós efecte que produeixen les fulles dels arbres durant un eclipsi. I explicarem de forma didàctica com i perquè es produeix aquest fenomen.
 
És una activitat gratuïta i oberta a tothom.
Estarem acompanyats d’un grup d’una trentena d’alumnes de 8 anys de l’Escola Guillem de Balsareny.
 
Serà de 9:00h a 10:45h al Carrer de la Síquia (al costat del parc infantil del carrer Bruc) - Balsareny (Bages)
 
Per a aquells que volgueu observar el fenomen pel vostre compte, o accedir a alguna de les nombroses observacions públiques que s'han organitzat arreu de Catalunya, us hem preparat aquest complet article:
 
També teniu l'opció de veure la retransmissió en directe a través d'Internet, que es farà des de zones properes al pol nord, on l'eclipsi serà total, com per exemple:
- http://www.sky-live.tv/ des de les illes Feroe.
- http://www.nrk.no/troms/watch-the-solar-eclipse-march-20th-1.12257825 des de Svalbard.
 
 
Nota: l'activitat es cancel·larà en cas de pluja o núvols tancats
 

Marató Messier 2015

3 març 2015 , 14:52 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 20 març 2015 , 9:07 ]

 
 
Messier 010 i Charles Messier
 
CANCEL·LADA PER LA METEOROLOGIA
Lamento comunicar-vos que aquesta sortida ha quedat ANUL·LADA per culpa de les previsions meteorològiques que auguren pluja durant tot el cap de setmana.
No està previst canviar de dia l’esdeveniment, sinó que queda definitivament CANCEL·LAT.
  
 
Una Marató Messier és l'intent de trobar les 110 galàxies, nebuloses i cúmuls d'estrelles que composen el Catàleg Messier en una sola nit. Cada any, durant la Lluna nova més propera a l'equinocci de primavera, aficionats de tot el món s'afanen en superar el repte.

 

 

El Catàleg Messier
 

El Catàleg de Charles Messier (que conté alguns dels objectes de cel profund més bonics del cel) va ser creat originalment com una relació d'objectes a evitar. Mentre Messier s'esforçava a descobrir nous cometes, va recopilar aquesta llista per tal d'eludir els objectes que es podien confondre amb ells. El primer catàleg va ser publicat el 1771 i contenia 45 objectes. Desprès en anys successius es va anar ampliant la llista fins a completar els 110 actuals. Actualment el Catàleg Messier és la llista preferida dels astrònoms amateurs, ja que conté les galàxies, cúmuls i nebuloses més assequibles als telescopis d’aficionat.

 

 

La Marató
 

Un Marató Messier consisteix en intentar trobar tants objectes Messier com sigui possible en una sola nit. Teòricament és possible observar-los tots en la nit de l'equinocci de primavera (20 de març). S'han de triar nits sense Lluna perquè no ens destorbi la seva claror, així que normalment es fa en el cap de setmana amb Lluna nova més pròxim al equinocci de primavera. Desafortunadament, els mesos de març i abril solen ser plujosos a Catalunya, per la qual cosa cal estar pendents de les previsions meteorològiques per aprofitar sempre la data que millors condicions ofereixi.

 

Els que realitzin la Marató veuran gairebé tot el catàleg Messier en una sola nit mentre que molts astrònoms aficionats i fins i tot professionals, mai veuran el catàleg sencer en el curs de la seva vida. A més, les habilitats en buscar i localitzar, tan necessàries en la majoria dels aspectes de l'astronomia, es milloren durant la Marató.

 

 

Marató 2015
 

Enguany el dia més indicat serà el dissabte 21 de març (o el dia anterior, divendres). Aquella mateixa nit també podrem veure un trànsit de la lluna Io: apreciarem com l'ombra del satèl·lit transita per sobre de Júpiter, i com "li surt una berruga al planeta" quan Io aparegui de sobte per un costat. A més a més, també seran visibles Saturn amb els seus anells i Venus.

 

Els AstroAmics hem previst la següent activitat (amb permís dels núvols):

 

Dissabte 21* de març Marató Messier, des de la posta (19:00h) fins a la sortida del Sol, a Fumanya* (Fígols -Berguedà).

 

*El dia i el lloc podrien patir canvis de darrera hora, en funció de les previsions meterològiques.

 

 

Elecció del lloc
 

El lloc d'observació ha de complir algunes condicions mínimes. La primera i bàsica és que estigui lliure de contaminació lumínica. La segona, si volem tenir l'oportunitat d'arribar a veure tots els objectes, és que l’indret ha de tenir la visió cap a l'horitzó oberta tot al seu voltant, sense arbres, edificis, ni muntanyes que entorpeixin la vista (especialment a l'oest i el sudest).

 
Fumanya té quelcom d'obstrucció vers el nord-oest, la qual cosa pot destorbar una mica l'observació dels primers Messiers (els que es veuen encara amb la claror del capvespre), però està obert en tota la resta de direccions. Tanmateix l'hem triat per la foscor del seu cel, la transparència de la seva atmosfera (per estar situat a 1.550m d'altitud), la baixa humitat, la facilitat d'accés per carretera, i el fet que permet ubicar una grant quantitat d'aficionats.
 
Us donem més detalls sobre el lloc d'observació escollit (com arribar, allotjaments, etc.) a:
 
 

Quins equips són necessaris

 

Uns 10 objectes Messier es poden observar a simple vista. Amb uns prismàtics 10x50 es poden observar uns 60 objectes, i amb un telescopi de mida mitjana es poden arribar a veure tots. Però tret que utilitzem un telescopi computeritzat, és dubtós que tinguem èxit en veure el total dels 110 objectes el primer any que ho intentem.

 

Els preparatius seran els mateixos que en qualsevol nit d'observació, però caldrà tenir la precaució d'estar en el lloc d'observació amb prou antelació i així tenir-ho tot ben preparat i disposat perquè així que apareguin les primeres estrelles al final del vespre comencem a buscar els primers objectes. S'ha d'observar un objecte sense entretenir-se a mirar-lo. Simplement unes anotacions bàsiques del que es veu, l'hora exacta, instrument utilitzat ...

 

Existeixen principalment tres formes de buscar els objectes:

 

STAR HOPPING: Localitzeu l'objecte en un atlas estel·lar detallat. Aleshores dibuixeu un "camí" que, partint d'una estrella brillant propera, vagi passant per diferents estrelles dèbils fins a arribar a l'objecte desitjat. Aquest és el mètode que us donarà un coneixement més detallat del cel. Convé estudiar les cartes celestes i practicar la recerca des de mesos abans que arribi la marató.

 

Aquí teniu un compendi d’atles i cartes celestes que us ajudaran:

 

Star Hopping Guide to the Messier Marathon:

http://www.robhawley.net/mm/

  

Messier Marathon atlas:

http://www.astro.rug.nl/~brentjen/marathon_atlas.pdf

 

Toshimi Taki 8.5 Magnitude Star Atlas:

http://www.geocities.jp/toshimi_taki/atlas_85/atlas_85.htm

 

Carte du Marathon de Messier (error en posició M36, M74, M102):

http://www.leguideduciel.net/images/Carte%20du%20marathon%20de%20Messier%20GC%202007.jpg

 

 

PER COORDENADES: Un altre sistema, si teniu una muntura equatorial, és la localització a partir de les coordenades equatorials. D'entrada, feu l'alineació correcta del telescopi amb la Polar. Després, enfoqueu-lo cap a una estrella brillant coneguda. Entreu les coordenades de l'estrella en les rodes de declinació (DEC) i ascensió recta (AR) de la muntura. Ara moveu els comandaments del telescopi fins que les rodes de DEC i AR mostrin les coordenades de l'objecte que esteu buscant. Al principi pot ser una mica confús, però un cop li agafeu la pràctica és un mètode ràpid i eficaç.

 

Aquí teniu una explicació en detall del sistema:

http://www.astronum.net/astronum/temas/alinea/alinea.htm

 

 

AMB GOTO: Si disposeu d'una muntura computeritzada (amb GoTo), ella pot fer la feina per vosaltres. Es fa una alineació i una posada en estació de la muntura. Després n'hi ha prou de teclejar el nom de l'objecte en el comandament, i el telescopi es mourà tot sol fins a enfocar l'objecte.

 

Aquí teniu un exemple del procediment per a una muntura Celestron CG5-GT:

http://www.jouscout.com/astro/alineacn.htm

 

En les maratons en que es fa competició a veure qui és capaç de trobar més objectes, el mètode de recerca amb GoTo no és vàlid. Tan sols ho són els mètodes de Star Hopping i de recerca per coordenades, en que es posa a prova l’habilitat, pràctica i coneixement del cel. La Marató d'AstroAmics, però, no és una competició, i podeu fer servir el mètode amb que vosaltres us trobeu més còmodes.

 

 

Què hem de portar?
 

- Roba d’abric: és molt important; la temperatura en aquesta època arriba a -1ºC sota zero; veieu aquests consells

- Un llistat amb els objectes Messier, en l’ordre més eficaç de recerca. En la secció de Recursos us podeu descarregar un llistat per imprimir (ampliat amb altres objectes i planetes visibles el 21 de març -incloent les hores del trànsit de Io-). Una explicació detallada de com seguir aquest ordre la podeu trobar aquí.

- Llapis
- Rellotge
- Lot o llanterna de llum vermella (o embolicada en paper de cel·lofana vermell).

- Menjar i aigua.

- És una bona idea portar alguna beguda calent (p.ex. caldo) dins un termo.
- Cafè, tè, Coca-cola (begudes amb cafeïna) poden ajudar a aguantar tota la nit.

- Si en teniu, porteu els vostres prismàtics o telescopi. No importa que siguin senzills. (Mireu els consells per resguardar l'equip de la humitat).

 

 
 
Preservació de la foscor
 

Per no destorbar l’observació qualsevol cotxe que arribi tard al lloc d’observació (un cop ja sigui fosc), haurà de fer els últims metres només amb els llums de posició. Igual passa per als cotxes que vulguin marxar d’hora.

 

No es deixaran fer servir lots o llanternes si no van embolicades en paper de cel·lofana vermell.

 

 

Cansament i son
 

Atenció!! Abans de marxar, pels que hagueu de conduir, serà una bona idea si esteu cansats d’anar a fer una becaina al cotxe abans de posar-vos al volant. Us suggerim dur una manta al maleter.

 

 

Alguns consells
 

Una Marató Messier suposa un esforç d'observació important, i tindràs moltes més probabilitats d'èxit si està ben preparada. Així que pren-te el temps suficient per a la seva preparació.

 

Tracta de familiaritzar-te amb el teu equip, el cel nocturn, i tants objectes Messier com et sigui possible per avançat. Practica en dies anteriors amb la recerca dels objectes més crítics: M74 i M77 a la tarda i M30, M72, M55, M75 i M73 al matí.

 

Necessitaràs una llum vermella, bons mapes, una llista d'objectes, llapis, un rellotge, una taula i potser una cadira. També uns prismàtics 10x50. Recorda de carregar dies abans totes les bateries.

 

La nit serà llarga i farà fred. Equipa't amb la roba adequada (incloent gorra, guants i calçat), amb begudes calentes (brou i cafè) i també amb menjar. Passada la mitjanit potser puguis reposar, així que proveeix-te d'una manta per poder descansar a la tenda o al cotxe. Si vas a dormir una estona, tingues a punt un despertador.

 

També l'equip necessita protecció contra el fred i la humitat. Guarda els oculars tapats i dins el maletí quan no els utilitzis. Bufa amb una pera de goma si es condensa en ells la humitat. Si no es desentelen, fica-te’ls dins la butxaca. Les cintes elèctriques calefactores i els saquets de “calor química” poden ser d'utilitat. Protegeix els mapes i l'equip parant sobre la taula un para-sol de platja a manera de sostre, i un llençol al seu voltant a manera de paret. Porta amb tu un parell de baietes.

 

Tingues muntat l'equip amb suficient antelació perquè tan aviat apareguin les primeres estrelles puguis començar l'observació. Hauràs d’arribar al lloc amb temps de sobres, no volem perdre'ns els primers objectes perquè algun imprevist ens retardi. A més, pot haver-hi planetes o cometes visibles cap a l'oest just després de la posta de Sol.

 

 

En cas de núvols o pluja
 
En cas que aquella nit les previsions indiquessin cel cobert, se suspendria l’activitat. Estigueu atents al vostre correu per si això succeís.
 

Trànsit d'Europa sobre Júpiter (21 de febrer)

15 febr. 2015 , 22:58 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 3 març 2015 , 13:33 ]

CANCEL·LADA PER LA METEOROLOGIA
 
El dissabte 21 de febrer la lluna Europa farà un trànsit per davant del planeta Júpiter, permetent-nos observar com l'ombra del satèl·lit avança projectada sobre el planeta.
En aquests dies Júpiter pot ser observat amb un gran nivell de detall, ja que fa poc va arribar a la seva mínima distància a la Terra.
 
El mateix dia, poc després de posar-se el Sol, es podrà observar una curiosa conjunció dels planetes Venus i Mart, que brillaran cap a l'oest a curta distància l'un de l'altre (visibles amb el mateix ocular), sota una estreta franja de Lluna creixent.
 
A més, el planeta Urà es trobarà just a sobre de la Lluna (des dels Estats Units, fins i tot, podran veure una ocultació).
 
Per tot plegat, els AstroAmics farem una observació al telescopi de Júpiter, la Lluna, Mart, Venus i Urà, que aprofitarem també, un cop el cel sigui fosc, per fer observació de cel profund, donada l'absència de llum lunar.
 
Com a lloc de l'observació hem escollit Montbordó, ja que reuneix totes les característiques necessàries per aquest dia: horitzó obert envers l'est i l'oest, i foscor del cel.
 
Així doncs, quedem a Montbórdó a les 17:30h per muntar els equips.
- El Sol es posa a les 18:32h (l'ombra d'Europa ja estarà transitant Júpiter).
- Abans de les 19h podrem observar Venus i Mart (en el mateix camp d'ocular) i una mica més amunt la Lluna.
- A les 20:02h veurem la sortida d'Europa, com un punt lluminós que apareix i es desprèn per la vora del planeta.
- A les 20:49h finalitza el trànsit de l'ombra.
- A les 21:53h es posarà la Lluna rere l'horitzó (9% del disc il·luminat)
 
Seguidament iniciarem l'observació de cel profund, admirant entre d'altres la Nebulosa d'Orió, la Nebulosa del Cranc, el Pessebre, les Plèiades, la nebulosa planetària d'el Mussol i la de l'Esquimal, les galàxies de l'Óssa Major: M81 i M82, la galàxia Pinwheel (M101), la galàxia Whirlpool (M51),... diversos cúmuls oberta a Auriga, Gèminis i el Ca Major, el Cúmul d'E.T., el Cúmul Doble,...
 
Dissabte 21 de febrer
Lloc: Montbordó (Serrateix - Berguedà).
 
Organitza: AstroAmics: amics de l'astronomia.
Activitat gratuïta i oberta a tothom.
 
Importantíssim portar una bona roba d'abric!! En aquesta època les temperatures són molt fredes, podent baixar dels 0ºC.
 
Com arribar? www.Montbordo.tk
 
Nota: la sortida es cancel·larà en cas de pluja o núvols tancats.

Observació de Júpiter (31 de gener)

2 gen. 2015 , 12:10 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 31 gen. 2015 , 7:52 ]

ANUL·LADA PER NÚVOLS I PLUJA
 
Júpiter arriba a la seva mínima distància a la Terra, i en aquests dies se'l pot observar amb un gran nivell de detall.
 
Aprofitant-ho, els AstroAmics organitzem una observació al telescopi del planeta gegant i de les seves llunes: Ió, Europa, Ganimedes i Cal·listo.
 
També observarem la nostra Lluna, que estarà en una avançada fase creixent.
 
És una activitat gratuïta i oberta a tothom.
 
Serà dissabte 31 de gener, de 20:00h a 23:00h, des del Castell de Balsareny, a Balsareny (Bages).
 
Els que porteu telescopi quedem a les 19:00h per muntar els equips.
 
Ens situarem en el pàrking de terra que hi ha al nord del castell. Les coordenades són 41º52'16"N, 1º52'53"E.
 
Porteu els vostres prismàtics o telescopi si en teniu.
 
S'esperen temperatures molt fredes, fins i tot podrien baixar dels 0ºC. Porteu una bona roba d'abric!!
 
Com arribar: Venint per l'autovia C16, a Balsareny heu de prendre la sortida 69, i en arribar a la rotonda, busqueu l'indicatiu que marca "Castell de Balsareny". Us endinseu al bosc per una pista asfaltada i, al cap de 500 metres, preneu el desviament a mà dreta. Seguiu per un camí sense asfaltar que zigzagueja fins al cim del turó. Quan arribeu al castell, hi ha dos pàrquings, un a cada banda de l'edifici. Segurament ens col·locarem en el que dóna al nord.
 
Nota: La data podria canviar si ho aconsella la previsió meteorològica.
  

Observació del cel d'hivern (17 de gener)

31 des. 2014 , 1:00 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 13 gen. 2015 , 0:40 ]

En el mes de gener realitzarem una sessió d'observació de cel profund en la que repassarem els més brillants i destacables cúmuls estel·lars, nebuloses i galàxies. Comptarem per a això amb instruments de gran diàmetre.
 
També observarem Júpiter, buscarem el cometa C/2014 Q2 Lovejoy (molt destacable aquest mes), i podem fer un intent d'observar Mercuri.
 
I us ensenyarem a reconèixer les constel·lacions de l'hivern amb ajuda d'un làser verd.  
 
Dissabte 17 de gener
Arribarem abans de les 18:00h per muntar els equips.
Observació de 19:30h a 22:30h.
Sant Pau de Pinós (Berguedà)
 
Començarem (cap a les 18:30h, i mentre encara acabem de muntar els equips) cercant Mercuri, després de posar-se el Sol, 3º a la dreta de Venus molt a prop de l'horitzó (azimut 240º).
 
Després buscarem el cometa C/2014 Q2 Lovejoy, un dels cometes més brillants que s'han pogut veure alts en un cel fosc en anys. Brillarà entre la 4a i la 5a magnitud a la dreta de Taure, tocant a Àries, perfectament visible amb uns simples binoculars.  
 
Amb ajuda d'un làser verd, aprendrem a reconèixer les constel·lacions de l'hivern. I seguidament ens centrarem en les constel·lacions d’Andròmeda, Cassiopea, Perseu, Taure, Auriga, Gèminis, Orió, Ca Major, Unicorn,... i observarem cúmuls, galàxies i nebuloses, incloent la magnífica Nebulosa d'Orió, les Grans Galàxies d'Andròmeda i del Triangle, el Doble Cúmul de Perseu, les Plèiades, la Nebulosa del Cranc, els cúmuls d'Auriga, i moltes més.
 
Finalment acabarem amb l'observació de Júpiter i els seus satèl·lits, que està molt brillant aquest mes entre les constel·lacions de Càncer i Leo.
 
Dos llistats d'objectes visibles en aquesta època:
 
Activitat gratuïta i oberta a tothom.
Organitza AstroAmics: amics de l'astronomia.
L'activitat es cancel·larà si ho aconsella la previsió meteorològica.

 

El lloc d’observació és Sant Pau de Pinós (en el Km. 13,2 de la carretera de Navàs a Prats de Lluçanès). Aquí trobareu detalls sobre cóm arribar: www.santpaupinos.tk

 
Lloc de trobada: de 17:00h a 17:30h a Navàs (sortida 71 de l'autovia C16), a la primera parada de bus, per arribar a Sant Pau abans de les 18:00h, amb temps de muntar els equips.
 

Per preservar la vista de la foscor, no es podran fer servir lots de llum blanca o brillant durant l'observació. Si heu d'arribar tard, no entreu el cotxe amb les llums enceses a la zona de telescopis.

 

Què hem de portar?

 

OBLIGATORI:

   - Roba d’abric hivernal (com si volguéssiu anar a la neu), incloent calçat càlid, guants i un barret de llana (és molt important; les mínimes en aquesta època ronden els -1ºC sota zero).

Us recomanem repassar el que vam dir en el seu dia en l’article "Vestimenta per a suportar el fred hivernal":

 

OPCIONAL:

   - Menjar i aigua (alguns soparem un entrepà allà mateix)
   - És una bona idea portar alguna beguda calent (cafè, caldo,...) dins un termos.
   - Si en teniu, porteu els vostres prismàtics o telescopi. No importa que siguin senzills.
   - Mapes i cartes estel·lars dels objectes que voleu veure aquella nit.
   - Lot o llanterna de llum suau vermella (o embolicada en paper de cel·lofana vermell).

 

Us hi esperem!!
 

Sortida de les Gemínides (divendres 12 desembre)

2 des. 2014 , 12:00 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia

 
Desafiant el fred, el divendres 12 de desembre farem una sortida d'observació de cel profund a Montbordó (Serrateix), aprofitant la pluja d'estels de les Gemínides. Aquesta és una de les pluges de meteors més abundants de l'any; el 2013 varen mostrar durant el màxim una tasa de 120 meteors per hora (superior a la de les Persèides).
Són meteors usualment molt brillants, amb el radiant a Gemini.
 
Per a 2014 s'espera que Les Gemínides mostrin activitat des del 4 fins al 17 de desembre, arribant al màxim el diumenge al migdia. Probablement la nit més favorable per veure-les serà la de dissabte (a partir de les 11h de la nit i fins que aparegui la Lluna).
 
El cap de setmana del 12 al 14 de desembre, la situació de la Lluna en quart minvant donarà unes quantes hores de foscor per a l'observació de les Gemínides, fins que la Lluna no aparegui passada la mitjanit.
 
La millor manera de veure una pluja d'estels és a simple vista, tumbat sobre una gandula i abrigat amb una manta, mirant en direcció a la constel·lació on hi ha el radiant i els seus voltants (cap a Gemini, en aquest cas). No són necessaris prismàtics ni telescopis.
 
En el nostre cas, però, aprofitarem la foscor de la nit per fer observació de cel profund al telescopi. Tindrem a l'abast les constel·lacions d'Andròmeda, Perseu, Cassiopea, Taure, Orió, Sculptor, Pegàs, Peixos, Balena, Gemini...
Podrem observar per tant les galàxies d'Andròmeda, del Triangle, de Sculptor, de Cefeu, de Bode, de Girafa, de la Balena i de Peixos. La nebulosa del Cranc i les impressionants d'Orió. Les planetàries Petita Dumbbell i Bola de Neu Blava. Els cúmuls oberts d'Auriga i Gemini, el cúmul Doble de Perseu, el de l'E.T., les Plèiades i la Rosa Blanca.
 
Trobada a les 19:00h a Navàs (sortida 71 de l'autovia C16), a la primera parada de bus, des d'on pujarem tots junts cap a Montbordó, per arribar amb temps de muntar els equips. Observació de 21:00h a 24:00h.
 
La sortida de la Lluna es preveu a les 00:14h.
 
Activitat gratuïta i oberta a tothom.
Organitza AstroAmics: amics de l'astronomia
 
Lloc: Montbordó - Serrateix (Berguedà) (cliqueu l'enllaç per saber com arribar)
 
Nota: la sortida es cancel·larà en cas de pluja o núvols tancats.
 
Què hem de portar?
 
OBLIGATORI:
   - Roba d’abric, incloent un gorro de llana (és molt important; les mínimes en aquesta època ronden els 0ºC). Veieu alguns consells.
 
OPCIONAL:
   - Menjar i aigua (alguns soparem un entrepà allà mateix)
   - És una bona idea portar alguna beguda calent (cafè, caldo,...) dins un termos.
   - 
Si en teniu, porteu els vostres prismàtics o telescopi. No importa que siguin senzills.
   - Mapes i cartes estel·lars dels objectes que voleu veure aquella nit.
   - Lot o llanterna de llum suau vermella (o embolicada en paper de cel·lofana vermell).
   - Una gandula ("una tumbona") per estirar-se a contemplar el cel.
   - Una manta per abrigar-se.Sortida de pingüins (dissabte 22 novembre)

17 oct. 2014 , 0:40 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 21 nov. 2014 , 0:46 ]

 
ATENCIÓ! Sortida cancel·lada per la meteorologia.
 
Desafiant el fred, el dissabte 22 de novembre farem una sortida d'observació de cel profund a Montbordó (Serrateix), per celebrar la 19a Setmana de la Ciència
 
Observarem al telescopi les galàxies d'Andròmeda, del Triangle, de Sculptor, de Cefeu, de Girafa, de la Balena i de Peixos. La nebulosa del Vel. Les planetàries Dumbbell, Anell de Lyra, Petita Dumbbell, Ull de Gat, Hèlix i Bola de Neu Blava. Els cúmuls globulars d'Hèrcules i de Pegàs. El cúmul Doble de Perseu, el de l'E.T., les Plèiades i la Rosa Blanca.
 
Trobada a les 17:00h a Navàs (sortida 71 de l'autovia C16), a la primera parada de bus, des d'on pujarem tots junts cap a Montbordó, per arribar amb temps de muntar els equips. Observació de 19:00h a 22:00h.
 
Activitat gratuïta i oberta a tothom.
 
Lloc: Montbordó - Serrateix (Berguedà)
 
Nota: La trobada es podria avançar a divendres si ho aconsella la meteorologia.
 
Què hem de portar?
 
OBLIGATORI:
   - Roba d’abric, incloent un gorro de llana (és molt important; les mínimes en aquesta època ronden els 2ºC). Veieu alguns consells.
 
OPCIONAL:
   - Menjar i aigua (alguns soparem un entrepà allà mateix)
   - És una bona idea portar alguna beguda calent (cafè, caldo,...) dins un termos.
   - 
Si en teniu, porteu els vostres prismàtics o telescopi. No importa que siguin senzills.
   - Mapes i cartes estel·lars dels objectes que voleu veure aquella nit.
   - Lot o llanterna de llum suau vermella (o embolicada en paper de cel·lofana vermell).


Festa de les Entitats 2014

29 set. 2014 , 8:28 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 12 oct. 2014 , 22:56 ]

 
FESTA DE LES ENTITATS 2014

18 i 19 d’Octubre

Balsareny (Bages)

 

La Festa de les Entitats de Balsareny arriba enguany a la seva cinquena edició. Els AstroAmics estem preparant moltes activitats per aquesta multitudinària fira, que se celebra cada dos anys a Balsareny (Bages).

 

Durant els dies 18 i 19 d'octubre podreu assistir a un munt d'activitats gratuïtes, programades per les nombroses entitats culturals i esportives del poble.

 

Us convidem a venir amb la família. Hi haurà moltes activitats adreçades als infants.

 

I com a culminació, si sou membres d'AstroAmics, podreu assaborir una bona paella en el dinar de germanor de diumenge al migdia.

 
 

Vet aquí les activitats que nosaltres hem programat per al diumenge:

 

FIRA

En el nostre estand podreu jugar al joc dels planetes, conèixer les parts d'un telescopi astronòmic, o assabentar-vos de les activitats que fem des d'AstroAmics.

Dia i hora: diumenge 19 d'octubre de 9:00h a 14:00h

Lloc: plaça de la Mel (a tocar del c/ Ponent) - Balsareny (Bages)

 
 

PASSI DE LA PEL·LÍCULA “EL FOLLET DE LES ESTRELLES” +

FOTOGRAFIES DEL TELESCOPI ESPACIAL HUBBLE

Passi continu de la pel·lícula de dibuixos animats "El follet de les estrelles", obra del nostre benvolgut astroamic Txus Garcia, una introducció a l’astronomia per a nens de 3 a 8 anys. La pel·lícula té una durada de 18 minuts, i entre passi i passi es projectaran fotografies astronòmiques del telescopi espacial Hubble.

Dia i hora: diumenge 19 d'octubre de 10:00h a 14:00h

Lloc: Sala petita de El Sindicat - c/ Ponent, 7 - Balsareny (Bages)

 
 

OBSERVACIÓ DEL SOL

Plantarem dos telescopis equipats amb els filtres adequats per veure el Sol. Un d'ells, gràcies al seu filtre de Hidrogen alfa (cortesia de l'Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix), ens permetrà veure les protuberàncies: uns enormes dolls de gas calent expulsats des de la superfície del Sol, que s'estenen a molts milers de quilòmetres. Amb l'altre podrem observar les taques solars, que són regions més fosques i fredes que apareixen sobre la superfície brillant del Sol.

Dia i hora: diumenge 19 d'octubre de 10:00h a 14:00h

Lloc: al costat del nostre estand, a la plaça de la Mel - Balsareny (Bages)

 
 

DINAR DE GERMANOR

Acabada la fira, a les 2:30 de la tarda, l'Ajuntament de Balsareny organitza un multitudinari dinar de germanor adreçat als membres de les entitats (i els seus familiars).

Menú: paella d'arròs a la marinera, botifarres a la brasa, postres i cafè

Dia i hora: diumenge 19 d'octubre a les 14:30h

Lloc: carrer Ponent - Balsareny (Bages)

Preu: 5 euros.

HEU DE PORTAR ELS VOSTRES PLATS I COBERTS.

Cal reservar el vostre tiquet per al dinar abans del 14 d'octubre. Ho podeu fer enviant-nos un email (indiqueu el vostre nom i el nombre de comensals):

 

 
ACTIVITATS D'ALTRES ENTITATS
N'hi ha moltíssimes: cada entitat organitza les seves en el seu estand. Consulteu a més a més les activitats especials en el programa de la festa:
 
 

Atenció AstroAmics. Necessitem voluntaris per estar presents en totes aquestes activitats. Si us plau, envieu-nos un email si podeu ser presents en alguna d'elles. Gràcies!!

Quedarem diumenge a les 8h del matí per muntar-ho tot.

 

En cas de pluja totes les activitats es faran igualment, excepte l’observació al telescopi.
 

1-10 of 120