Notícies

CANCEL.LADA Trànsit d'Europa sobre Júpiter (21 de febrer)

15 febr. 2015 , 22:58 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 21 febr. 2015 , 5:39 ]

CANCEL·LADA PER LA METEOROLOGIA
 
El dissabte 21 de febrer la lluna Europa farà un trànsit per davant del planeta Júpiter, permetent-nos observar com l'ombra del satèl·lit avança projectada sobre el planeta.
En aquests dies Júpiter pot ser observat amb un gran nivell de detall, ja que fa poc va arribar a la seva mínima distància a la Terra.
 
El mateix dia, poc després de posar-se el Sol, es podrà observar una curiosa conjunció dels planetes Venus i Mart, que brillaran cap a l'oest a curta distància l'un de l'altre (visibles amb el mateix ocular), sota una estreta franja de Lluna creixent.
 
A més, el planeta Urà es trobarà just a sobre de la Lluna (des dels Estats Units, fins i tot, podran veure una ocultació).
 
Per tot plegat, els AstroAmics farem una observació al telescopi de Júpiter, la Lluna, Mart, Venus i Urà, que aprofitarem també, un cop el cel sigui fosc, per fer observació de cel profund, donada l'absència de llum lunar.
 
Com a lloc de l'observació hem escollit Montbordó, ja que reuneix totes les característiques necessàries per aquest dia: horitzó obert envers l'est i l'oest, i foscor del cel.
 
Així doncs, quedem a Montbórdó a les 17:30h per muntar els equips.
- El Sol es posa a les 18:32h (l'ombra d'Europa ja estarà transitant Júpiter).
- Abans de les 19h podrem observar Venus i Mart (en el mateix camp d'ocular) i una mica més amunt la Lluna.
- A les 20:02h veurem la sortida d'Europa, com un punt lluminós que apareix i es desprèn per la vora del planeta.
- A les 20:49h finalitza el trànsit de l'ombra.
- A les 21:53h es posarà la Lluna rere l'horitzó (9% del disc il·luminat)
 
Seguidament iniciarem l'observació de cel profund, admirant entre d'altres la Nebulosa d'Orió, la Nebulosa del Cranc, el Pessebre, les Plèiades, la nebulosa planetària d'el Mussol i la de l'Esquimal, les galàxies de l'Óssa Major: M81 i M82, la galàxia Pinwheel (M101), la galàxia Whirlpool (M51),... diversos cúmuls oberta a Auriga, Gèminis i el Ca Major, el Cúmul d'E.T., el Cúmul Doble,...
 
Dissabte 21 de febrer
Lloc: Montbordó (Serrateix - Berguedà).
 
Organitza: AstroAmics: amics de l'astronomia.
Activitat gratuïta i oberta a tothom.
 
Importantíssim portar una bona roba d'abric!! En aquesta època les temperatures són molt fredes, podent baixar dels 0ºC.
 
Com arribar? www.Montbordo.tk
 
Nota: la sortida es cancel·larà en cas de pluja o núvols tancats.

Observació de Júpiter (31 de gener)

2 gen. 2015 , 12:10 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 31 gen. 2015 , 7:52 ]

ANUL·LADA PER NÚVOLS I PLUJA
 
Júpiter arriba a la seva mínima distància a la Terra, i en aquests dies se'l pot observar amb un gran nivell de detall.
 
Aprofitant-ho, els AstroAmics organitzem una observació al telescopi del planeta gegant i de les seves llunes: Ió, Europa, Ganimedes i Cal·listo.
 
També observarem la nostra Lluna, que estarà en una avançada fase creixent.
 
És una activitat gratuïta i oberta a tothom.
 
Serà dissabte 31 de gener, de 20:00h a 23:00h, des del Castell de Balsareny, a Balsareny (Bages).
 
Els que porteu telescopi quedem a les 19:00h per muntar els equips.
 
Ens situarem en el pàrking de terra que hi ha al nord del castell. Les coordenades són 41º52'16"N, 1º52'53"E.
 
Porteu els vostres prismàtics o telescopi si en teniu.
 
S'esperen temperatures molt fredes, fins i tot podrien baixar dels 0ºC. Porteu una bona roba d'abric!!
 
Com arribar: Venint per l'autovia C16, a Balsareny heu de prendre la sortida 69, i en arribar a la rotonda, busqueu l'indicatiu que marca "Castell de Balsareny". Us endinseu al bosc per una pista asfaltada i, al cap de 500 metres, preneu el desviament a mà dreta. Seguiu per un camí sense asfaltar que zigzagueja fins al cim del turó. Quan arribeu al castell, hi ha dos pàrquings, un a cada banda de l'edifici. Segurament ens col·locarem en el que dóna al nord.
 
Nota: La data podria canviar si ho aconsella la previsió meteorològica.
  

Observació del cel d'hivern (17 de gener)

31 des. 2014 , 1:00 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 13 gen. 2015 , 0:40 ]

En el mes de gener realitzarem una sessió d'observació de cel profund en la que repassarem els més brillants i destacables cúmuls estel·lars, nebuloses i galàxies. Comptarem per a això amb instruments de gran diàmetre.
 
També observarem Júpiter, buscarem el cometa C/2014 Q2 Lovejoy (molt destacable aquest mes), i podem fer un intent d'observar Mercuri.
 
I us ensenyarem a reconèixer les constel·lacions de l'hivern amb ajuda d'un làser verd.  
 
Dissabte 17 de gener
Arribarem abans de les 18:00h per muntar els equips.
Observació de 19:30h a 22:30h.
Sant Pau de Pinós (Berguedà)
 
Començarem (cap a les 18:30h, i mentre encara acabem de muntar els equips) cercant Mercuri, després de posar-se el Sol, 3º a la dreta de Venus molt a prop de l'horitzó (azimut 240º).
 
Després buscarem el cometa C/2014 Q2 Lovejoy, un dels cometes més brillants que s'han pogut veure alts en un cel fosc en anys. Brillarà entre la 4a i la 5a magnitud a la dreta de Taure, tocant a Àries, perfectament visible amb uns simples binoculars.  
 
Amb ajuda d'un làser verd, aprendrem a reconèixer les constel·lacions de l'hivern. I seguidament ens centrarem en les constel·lacions d’Andròmeda, Cassiopea, Perseu, Taure, Auriga, Gèminis, Orió, Ca Major, Unicorn,... i observarem cúmuls, galàxies i nebuloses, incloent la magnífica Nebulosa d'Orió, les Grans Galàxies d'Andròmeda i del Triangle, el Doble Cúmul de Perseu, les Plèiades, la Nebulosa del Cranc, els cúmuls d'Auriga, i moltes més.
 
Finalment acabarem amb l'observació de Júpiter i els seus satèl·lits, que està molt brillant aquest mes entre les constel·lacions de Càncer i Leo.
 
Dos llistats d'objectes visibles en aquesta època:
 
Activitat gratuïta i oberta a tothom.
Organitza AstroAmics: amics de l'astronomia.
L'activitat es cancel·larà si ho aconsella la previsió meteorològica.

 

El lloc d’observació és Sant Pau de Pinós (en el Km. 13,2 de la carretera de Navàs a Prats de Lluçanès). Aquí trobareu detalls sobre cóm arribar: www.santpaupinos.tk

 
Lloc de trobada: de 17:00h a 17:30h a Navàs (sortida 71 de l'autovia C16), a la primera parada de bus, per arribar a Sant Pau abans de les 18:00h, amb temps de muntar els equips.
 

Per preservar la vista de la foscor, no es podran fer servir lots de llum blanca o brillant durant l'observació. Si heu d'arribar tard, no entreu el cotxe amb les llums enceses a la zona de telescopis.

 

Què hem de portar?

 

OBLIGATORI:

   - Roba d’abric hivernal (com si volguéssiu anar a la neu), incloent calçat càlid, guants i un barret de llana (és molt important; les mínimes en aquesta època ronden els -1ºC sota zero).

Us recomanem repassar el que vam dir en el seu dia en l’article "Vestimenta per a suportar el fred hivernal":

 

OPCIONAL:

   - Menjar i aigua (alguns soparem un entrepà allà mateix)
   - És una bona idea portar alguna beguda calent (cafè, caldo,...) dins un termos.
   - Si en teniu, porteu els vostres prismàtics o telescopi. No importa que siguin senzills.
   - Mapes i cartes estel·lars dels objectes que voleu veure aquella nit.
   - Lot o llanterna de llum suau vermella (o embolicada en paper de cel·lofana vermell).

 

Us hi esperem!!
 

Sortida de les Gemínides (divendres 12 desembre)

2 des. 2014 , 12:00 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia

 
Desafiant el fred, el divendres 12 de desembre farem una sortida d'observació de cel profund a Montbordó (Serrateix), aprofitant la pluja d'estels de les Gemínides. Aquesta és una de les pluges de meteors més abundants de l'any; el 2013 varen mostrar durant el màxim una tasa de 120 meteors per hora (superior a la de les Persèides).
Són meteors usualment molt brillants, amb el radiant a Gemini.
 
Per a 2014 s'espera que Les Gemínides mostrin activitat des del 4 fins al 17 de desembre, arribant al màxim el diumenge al migdia. Probablement la nit més favorable per veure-les serà la de dissabte (a partir de les 11h de la nit i fins que aparegui la Lluna).
 
El cap de setmana del 12 al 14 de desembre, la situació de la Lluna en quart minvant donarà unes quantes hores de foscor per a l'observació de les Gemínides, fins que la Lluna no aparegui passada la mitjanit.
 
La millor manera de veure una pluja d'estels és a simple vista, tumbat sobre una gandula i abrigat amb una manta, mirant en direcció a la constel·lació on hi ha el radiant i els seus voltants (cap a Gemini, en aquest cas). No són necessaris prismàtics ni telescopis.
 
En el nostre cas, però, aprofitarem la foscor de la nit per fer observació de cel profund al telescopi. Tindrem a l'abast les constel·lacions d'Andròmeda, Perseu, Cassiopea, Taure, Orió, Sculptor, Pegàs, Peixos, Balena, Gemini...
Podrem observar per tant les galàxies d'Andròmeda, del Triangle, de Sculptor, de Cefeu, de Bode, de Girafa, de la Balena i de Peixos. La nebulosa del Cranc i les impressionants d'Orió. Les planetàries Petita Dumbbell i Bola de Neu Blava. Els cúmuls oberts d'Auriga i Gemini, el cúmul Doble de Perseu, el de l'E.T., les Plèiades i la Rosa Blanca.
 
Trobada a les 19:00h a Navàs (sortida 71 de l'autovia C16), a la primera parada de bus, des d'on pujarem tots junts cap a Montbordó, per arribar amb temps de muntar els equips. Observació de 21:00h a 24:00h.
 
La sortida de la Lluna es preveu a les 00:14h.
 
Activitat gratuïta i oberta a tothom.
Organitza AstroAmics: amics de l'astronomia
 
Lloc: Montbordó - Serrateix (Berguedà) (cliqueu l'enllaç per saber com arribar)
 
Nota: la sortida es cancel·larà en cas de pluja o núvols tancats.
 
Què hem de portar?
 
OBLIGATORI:
   - Roba d’abric, incloent un gorro de llana (és molt important; les mínimes en aquesta època ronden els 0ºC). Veieu alguns consells.
 
OPCIONAL:
   - Menjar i aigua (alguns soparem un entrepà allà mateix)
   - És una bona idea portar alguna beguda calent (cafè, caldo,...) dins un termos.
   - 
Si en teniu, porteu els vostres prismàtics o telescopi. No importa que siguin senzills.
   - Mapes i cartes estel·lars dels objectes que voleu veure aquella nit.
   - Lot o llanterna de llum suau vermella (o embolicada en paper de cel·lofana vermell).
   - Una gandula ("una tumbona") per estirar-se a contemplar el cel.
   - Una manta per abrigar-se.Sortida de pingüins (dissabte 22 novembre)

17 oct. 2014 , 0:40 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 21 nov. 2014 , 0:46 ]

 
ATENCIÓ! Sortida cancel·lada per la meteorologia.
 
Desafiant el fred, el dissabte 22 de novembre farem una sortida d'observació de cel profund a Montbordó (Serrateix), per celebrar la 19a Setmana de la Ciència
 
Observarem al telescopi les galàxies d'Andròmeda, del Triangle, de Sculptor, de Cefeu, de Girafa, de la Balena i de Peixos. La nebulosa del Vel. Les planetàries Dumbbell, Anell de Lyra, Petita Dumbbell, Ull de Gat, Hèlix i Bola de Neu Blava. Els cúmuls globulars d'Hèrcules i de Pegàs. El cúmul Doble de Perseu, el de l'E.T., les Plèiades i la Rosa Blanca.
 
Trobada a les 17:00h a Navàs (sortida 71 de l'autovia C16), a la primera parada de bus, des d'on pujarem tots junts cap a Montbordó, per arribar amb temps de muntar els equips. Observació de 19:00h a 22:00h.
 
Activitat gratuïta i oberta a tothom.
 
Lloc: Montbordó - Serrateix (Berguedà)
 
Nota: La trobada es podria avançar a divendres si ho aconsella la meteorologia.
 
Què hem de portar?
 
OBLIGATORI:
   - Roba d’abric, incloent un gorro de llana (és molt important; les mínimes en aquesta època ronden els 2ºC). Veieu alguns consells.
 
OPCIONAL:
   - Menjar i aigua (alguns soparem un entrepà allà mateix)
   - És una bona idea portar alguna beguda calent (cafè, caldo,...) dins un termos.
   - 
Si en teniu, porteu els vostres prismàtics o telescopi. No importa que siguin senzills.
   - Mapes i cartes estel·lars dels objectes que voleu veure aquella nit.
   - Lot o llanterna de llum suau vermella (o embolicada en paper de cel·lofana vermell).


Festa de les Entitats 2014

29 set. 2014 , 8:28 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 12 oct. 2014 , 22:56 ]

 
FESTA DE LES ENTITATS 2014

18 i 19 d’Octubre

Balsareny (Bages)

 

La Festa de les Entitats de Balsareny arriba enguany a la seva cinquena edició. Els AstroAmics estem preparant moltes activitats per aquesta multitudinària fira, que se celebra cada dos anys a Balsareny (Bages).

 

Durant els dies 18 i 19 d'octubre podreu assistir a un munt d'activitats gratuïtes, programades per les nombroses entitats culturals i esportives del poble.

 

Us convidem a venir amb la família. Hi haurà moltes activitats adreçades als infants.

 

I com a culminació, si sou membres d'AstroAmics, podreu assaborir una bona paella en el dinar de germanor de diumenge al migdia.

 
 

Vet aquí les activitats que nosaltres hem programat per al diumenge:

 

FIRA

En el nostre estand podreu jugar al joc dels planetes, conèixer les parts d'un telescopi astronòmic, o assabentar-vos de les activitats que fem des d'AstroAmics.

Dia i hora: diumenge 19 d'octubre de 9:00h a 14:00h

Lloc: plaça de la Mel (a tocar del c/ Ponent) - Balsareny (Bages)

 
 

PASSI DE LA PEL·LÍCULA “EL FOLLET DE LES ESTRELLES” +

FOTOGRAFIES DEL TELESCOPI ESPACIAL HUBBLE

Passi continu de la pel·lícula de dibuixos animats "El follet de les estrelles", obra del nostre benvolgut astroamic Txus Garcia, una introducció a l’astronomia per a nens de 3 a 8 anys. La pel·lícula té una durada de 18 minuts, i entre passi i passi es projectaran fotografies astronòmiques del telescopi espacial Hubble.

Dia i hora: diumenge 19 d'octubre de 10:00h a 14:00h

Lloc: Sala petita de El Sindicat - c/ Ponent, 7 - Balsareny (Bages)

 
 

OBSERVACIÓ DEL SOL

Plantarem dos telescopis equipats amb els filtres adequats per veure el Sol. Un d'ells, gràcies al seu filtre de Hidrogen alfa (cortesia de l'Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix), ens permetrà veure les protuberàncies: uns enormes dolls de gas calent expulsats des de la superfície del Sol, que s'estenen a molts milers de quilòmetres. Amb l'altre podrem observar les taques solars, que són regions més fosques i fredes que apareixen sobre la superfície brillant del Sol.

Dia i hora: diumenge 19 d'octubre de 10:00h a 14:00h

Lloc: al costat del nostre estand, a la plaça de la Mel - Balsareny (Bages)

 
 

DINAR DE GERMANOR

Acabada la fira, a les 2:30 de la tarda, l'Ajuntament de Balsareny organitza un multitudinari dinar de germanor adreçat als membres de les entitats (i els seus familiars).

Menú: paella d'arròs a la marinera, botifarres a la brasa, postres i cafè

Dia i hora: diumenge 19 d'octubre a les 14:30h

Lloc: carrer Ponent - Balsareny (Bages)

Preu: 5 euros.

HEU DE PORTAR ELS VOSTRES PLATS I COBERTS.

Cal reservar el vostre tiquet per al dinar abans del 14 d'octubre. Ho podeu fer enviant-nos un email (indiqueu el vostre nom i el nombre de comensals):

 

 
ACTIVITATS D'ALTRES ENTITATS
N'hi ha moltíssimes: cada entitat organitza les seves en el seu estand. Consulteu a més a més les activitats especials en el programa de la festa:
 
 

Atenció AstroAmics. Necessitem voluntaris per estar presents en totes aquestes activitats. Si us plau, envieu-nos un email si podeu ser presents en alguna d'elles. Gràcies!!

Quedarem diumenge a les 8h del matí per muntar-ho tot.

 

En cas de pluja totes les activitats es faran igualment, excepte l’observació al telescopi.
 

Visita a l'Observatori Astronòmic de les Gavarres (4 d'octubre)

23 set. 2014 , 11:31 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 1 oct. 2014 , 22:03 ]

 

L'Observatori Astronòmic de les Gavarres ens convida a una jornada de portes obertes dedicada especialment als AstroAmics, exclusivament per als membres del nostre club. Aquest observatori està situat al Santuari dels Àngels de Girona, al vell mig del Massís de les Gavarres.

 

Ens permetran fer-los una visita i descobrir com funciona per dins aquesta magnífica instal·lació destinada a la divulgació científica, en la qual durant l'any es fan cursos, tallers i xerrades sobre astronomia, astrofísica i astrofotografia.

Podrem veure el telescopi principal, un Schmidt-Cassegrain de 235mm amb el qual es fa recerca científica en la detecció de supernoves. I gaudirem de la seva exposició de meteorits i de fotografies astronòmiques.

 

Acabada la visita, podrem instal·lar allà els nostres propis telescopis i completar la nit fent una observació astronòmica des dels voltants de l’observatori.

 

La visita és gratuïta per a tots els membres d’AstroAmics i els seus familiars. Tindrà lloc el proper dissabte 4 d’Octubre i començarà a les 20:15h del vespre.

  

No deixeu passar l'oportunitat de conèixer aquesta excepcional instal·lació.

 

Web de l'observatori: www.espaiastronomic.com

 

 

Entorn

El santuari dels Àngels, està situat a 484 metres d’altitud, al massís de les Gavarres. Pertany al municipi de Sant Martí Vell. Ja a l’any 1409, el bisbe Descatllar va donar permís a uns particulars per edificar-hi una ermita. L’edifici actual de l’església és de 1718.

Des d’aquests cims es veu una panoràmica extraordinària del pla de Girona, del Baix Empordà, de les illes Medes, Pirineus, el Montseny i les Guilleries.

 

 

Sopar conjunt i allotjament

Aquells que ho vulgueu (ni molt menys no és obligatori), també podeu participar en un sopar conjunt que faríem a meitat de la visita (cap a les 9h del vespre) a l’Hostatgeria del Santuari dels Àngels. El preu del sopar és de 20 € per persona.

 

Més encara, si algú tingués intenció de quedar-se a dormir, l’Hostatgeria disposa de 18 habitacions molt comfortables amb bany complet, calefacció, televisor i connexió gratuïta a Internet per WiFi. Els preus de l’allotjament els teniu en aquesta pàgina:

http://www.santuarisdegirona.cat/angels/ca/tarifes.asp

Evidentment, aquells que tingueu agafada la mitja pensió ja no heu de pagar el sopar, perquè està inclòs en el preu.

 

 

Inscripció

Us demanem si us plau que si voleu participar d’aquesta visita ens escriviu un email indicant quantes persones sou (adults i nens) i deixant un telèfon de contacte.

Digueu-nos si teniu intenció de quedar-vos a sopar o a dormir, per poder reservar les places pertinents (penseu que les places són limitades).

Estaria bé saber-ho abans del dia 30, per poder-ho comunicar als responsables de l’observatori.

Les persones que vingueu de poblacions properes podem intentar de posar-vos d’acord per compartir transport.

 

 

Com arribar a l’observatori?

La instal·lació està situada al Km. 10,5 de la carretera GIV-6703, que surt de Girona i puja al massís de Les Gavarres.

 

Si vens des de Barcelona:

• Per la carretera N-II agafar la sortida 715 direcció GI-6703 Els Àngels, que seguirem fins arribar al Santuari dels Àngels.

• Per l’autopista AP-7, agafar la sortida de Fornells i incorporar-se a la N-II. Un cop en aquesta carretera agafar la sortida 715 direcció GI-6703 Els Àngels, que seguirem fins arribar al Santuari dels Àngels.

 

Si vens des de Manresa:

• Arribarem a través de l’Eix Transversal C25. Al final ens incorporem a la carretera N-II direcció Girona, i continuarem fins agafar la sortida 715 direcció GI-6703 Els Àngels, que seguirem fins arribar al Santuari dels Àngels.

 

Des de Girona ciutat:

• Per la carretera GIV-6703 (prolongació del Carrer Emili Grahit) fins arribar a la segona rotonda després del Parc Tecnològic. Continuar per la GIV-6703 (segona sortida) en direcció al Santuari dels Àngels.

• Per la carretera a Sant Feliu de Guixols-Vilarroja direcció Quart, un cop passada la depuradora, agafar la tercera sortida de la rotonda en direcció al Santuari dels Àngels.

• Venint de Quart en direcció a Girona per la carretera C-250, un cop passat els habitatges Barceló agafar la primera sortida de la rotonda direcció al Santuari dels Àngels.

 

Coordenades GPS 41° 59' 04" N, 2° 54' 33" E  (41.984472, 2.909171)

Google Maps: https://goo.gl/maps/7r3th

Telèfon de l’observatori: 625 525 425

http://www.espaiastronomic.com/#!visita-observatori/c1nr6

 

FOSCA 2014

25 ag. 2014 , 10:17 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 25 set. 2014 , 5:22 ]

  
ATENCIÓ!!
Donades les previsions meteorològiques, avancem la FOSCA a DIVENDRES 26.
El lloc i hora de trobada són els mateixos.
 
El DIVENDRES 26 de setembre (*) t'esperem a Fumanya (*) (Fígols -Berguedà-)
. Volem fer una gran trobada d'aficionats i amics de l'astronomia.
 
La FOSCA "Finestra per Observar els Secrets del Cel i els Astres" va néixer al 2010 amb la voluntat de ser una cita anual per als amants del firmament nocturn. 
 
És un esdeveniment obert a tothom i gratuït, que se celebra habitualment durant la primera Lluna nova de la tardor, en les proximitats de la Setmana Mundial de l'Espai.
    
Els AstroAmics muntarem diversos aparells amb els que, al llarg de la nit, podreu observar el planeta Júpiter i les seves llunes, Urà, la Gran Galàxia d'Andròmeda, el cúmul globular d'Hèrcules, el Cúmul Doble de Perseu, la nebulosa planetària Dumbbell, l'estrella doble Albireo, la nebulosa de l'Anell, la galàxia del Triangle, el cúmul de E.T., la galàxia de Sculptor, la nebulosa del Cranc, les Plèiades, la Gran Nebulosa d'Orió,... i molts astres més.
 

* Per garantir les millors condicions meteorològiques, es convoca amb una data i un lloc de celebració mòbil. Per tant el dia de celebració, i el lloc on es farà, podria patir canvis inesperats de darrera hora.
 
Observació al telescopi
 
Divendres 26 de setembre (*), des de la posta de Sol i durant tota la nit.
 
* En cas que aquell dia la meteorologia no fos favorable, la data alternativa és el dissabte 27 de setembre.
 
Lloc de trobada: Navàs (sortida 71 de la C16), a l'entrada del poble (primera parada de bus).
Hora de trobada: 18:00h
 
Des d'allà decidirem, en funció dels núvols que veiem sobre el Pre-Pirineu, si pujem cap al nord vers Fumanya, o bé ens quedem a Sant Pau de Pinós.
 
Està previst que arribem al lloc d'observació abans de les 19:30h, per poder muntar els telescopis amb llum de dia.
 
Algunes hores d'interès (en horari oficial d'estiu):
El Sol es posarà a las 19:42h
Crepúscle astronòmic (hores de màxima foscor): des de les 21:15h fins les 06:13h
El Sol sortirà al matí a las 07:45h
La Lluna, dos dies després de nova, s'amagarà a les 20:51h del vespre amb el 5% del disc il·luminat.
 
 
 
El lloc
 
L'any 1985, durant l'explotació de carbons a cel obert portada a terme per Carbones de Berga SA, va quedar al descobert un important jaciment de petjades de dinosaure. Sobre una enorme paret inclinada al Coll de Fumanya es pot observar el rastre deixat per dinosaures que fa milions d'anys van viure a casa nostra. La major part de les petjades són de Titanosaure, essent el segon jaciment més important del món en petjades d'aquesta espècie.
 
El jaciment de Fumanya, al terme municipal de Fígols, va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional el 2005, i forma part de la candidatura que aspira a ser patrimoni natural de la Humanitat de la UNESCO, conjuntament amb altres jaciments d’icnites de la península ibèrica.
 
L'any 2001, amb les mines ja tancades, es va constituir el Consorci Ruta Minera, que té com a finalitat fomentar l'activitat econòmica i turística dels pobles de Fígols, Vallcebre, Cercs i Guardiola de Berguedà.
 
Un dels projectes que el Consorci ha dut a terme ha estat la construcció del Centre d'Interpretació de Fumanya, on en un futur els visitants podran aprendre tot sobre aquest important jaciment paleontològic.
 
Aquest Centre està situat a 1.550 metres d'altitud, i disposa d'un ampli aparcament asfaltat per a vehicles i autocars.
 
Les visites al jaciment es fan els diumenges al migdia, i cal adreçar-se prèviament al Museu de les Mines de Cercs.
 
Els punts forts d'aquest lloc són la transparència de l'atmosfera, la foscor del cel, la facilitat d'accés i que disposa d'amplis espais on instal·lar-se molts aficionats.
 
Més info: www.fumanya.tk
 
 
Com arribar?
 
Pujeu per l'autovia C16, passeu Berga, i continueu per la mateixa C16. Passareu al costat de Cercs, i una mica més endavant de la Rodonella, just després de la central tèrmica (punt Km. 107,6), us heu de desviar a l’esquerra per agafar el trencall de la BV-4025 (Sant Josep / Sant Corneli / Fígols).
 
Seguint aquesta carretera (BV4025), al cap de 10,7 Km trobareu un trencall a mà dreta que s'en va cap a Vallcebre. Trenqueu per aquí, i 200 metres més endavant us trobareu amb una gran zona d'aparcament del Jaciment Paleontològic de Fumanya. 
 
Tot el trajecte es fa per carretera asfaltada i en bon estat. La carretera és autovia fins a Berga (km 97), de primera categoria els 11 km següents, i carretera local els últims 11 km.
 
Distàncies:
   - a 5 Km de Vallcebre
   - a 5,5 Km de Fígols
   - a 15 Km de Cercs
   - a 16 Km de Guardiola de Berguedà
   - a 22 Km de Berga
   - a 50 Km de Balsareny
   - a 70 Km de Manresa
   - a 72 Km de Vic
   - a 111 Km de Granollers
   - a 130 Km de Barcelona
 
Coordenades:
Latitud 42º 10' 44" N
Longitud 1º 47' 41" E
 
Mapa per cacular la vostra ruta:
(Nota: Balsareny és el poble que pujant per la C16 hi ha just abans de Navàs. Des de Balsareny fins a Fumanya queden 50 kilòmetres).
 
 
 
Lloc alternatiu
 
En cas que per motius meteorològics no poguéssim fer l'observació a Fumanya, el lloc alternatiu és Sant Pau de Pinós. Accés a través de l'autovia C16 (sortida 73). S'entra al poble de Navàs, i aneu a buscar la carretera BV-4401 que va a Prats de Lluçanès. Seguiu fins el trencall que trobareu en el Km.13,2. 
 
 
Turisme, allotjament i restaurants
 
Per als que veniu d’indrets allunyats, us hem preparat un detall dels càmpings, bungalows, hotels i cases rurals on allotjar-vos, i dels restaurants on dinar i sopar.
 
Com a atraccions turístiques, destaquen el Museu de les Mines de Cercs, el Jaciment Paleontològic de Fumanya (petjades de dinosaure), la Mina de Petroli de Riutort, el Carrilet Verd del Berguedà, la Via Ferrada Roques d'Empalomar, i les activitats de senderisme, barranquisme i esports d'aventura.
 
 
Descripció de l'espai
 
El Centre d'interpretació del jaciment paleontològic de Fumanya disposa d'una gran zona d'aparcament asfaltada amb capacitat per a 50 cotxes i 8 autocars, situada a 1.550 metres d'altitud. La visió queda obstruïda vers el NW, però oberta en tota la resta.
 
El terreny és pla, la qual cosa facilita l'anivellat dels telescopis.
 
El Centre està actualment tancat, de manera que aquí no hem de fer nosa a ningú.

 
 
 
Fígols és un municipi de tan sols 46 habitants. La densitat de població és de només 1,6 habitants per Km2. Per aquest motiu la contaminació lumínica aquí és gairebé inexistent.
 
Mapa de contaminació lumínica de Catalunya (retall). Hem marcat amb una fletxa la posició de Fumanya, aïllat de les principals fonts de CL.
 
 
 
Què hem de portar?
 
OBLIGATORI:
   - Roba d’abric, incloent un gorro de llana (és molt important; les mínimes en aquesta època ronden els 7ºC). Veieu alguns consells.
 
OPCIONAL:
   - Menjar i aigua (alguns soparem un entrepà allà mateix)
   - És una bona idea portar alguna beguda calent (cafè, caldo,...) dins un termos.
   - Una gandula i una manta són la millor manera d’estirar-se a contemplar el firmament.
   - Si en teniu, porteu els vostres prismàtics o telescopi. No importa que siguin senzills.
   - Mapes i cartes estel·lars dels objectes que voleu veure aquella nit.
   - Repel·lent de mosquits (molt recomanable)
   - Lot o llanterna de llum suau vermella (o embolicada en paper de cel·lofana vermell).
   - Una manta al maleter, per si abans de marxar vols fer una becaina al cotxe (cosa que aconsellem vívament).
 
 
Preservació de la foscor
 
Per no destorbar l’observació (especialment als que fan astrofotografia), qualsevol cotxe que arribi tard al lloc d’observació (un cop ja sigui fosc), haurà d’entrar a l’esplanada amb els llums tancats (només podrà fer servir els llums de posició). Igual passa per als cotxes que vulguin marxar d’hora.
 
No es deixaran fer servir lots o llanternes que no siguin de llum suau i de color vermell (es poden embolicar amb vàries capes de paper de cel·lofana vermell).
 
 
Marató de Tardor
 
En les proximitats de l'equinocci de tardor, molts aficionats intenten completar versions reduïdes de la Marató Messier. Us animem a intentar-ho!!
 
Tenim un llistat de 85 objectes seleccionats que podrem veure aquella nit. Intenteu de veure'ls tots, o bé trieu aquells que més us motiven. Nota: el llistat correspon a l'edició de l'any passat (2013) de la FOSCA.
 
 
Aquí teniu també un compendi d’atles i cartes celestes que us ajudaran a localitzar els objectes Messier i NGC:

http://www.jouscout.com/astro/favorits.htm#atles

  

Per a la localització de Urà i Neptú convé imprimir-se els mapes de situació en relació a les estrelles circumdants. Els podeu treure de Stellarium.

 

 

Compartir cotxe
 
Suggerim als que no aneu carregats de material de posar-vos d'acord amb altres companys per compartir cotxe.
 
 
Cansament i son
 
Atenció!! Abans de marxar, pels que hagueu de conduir, serà una bona idea si esteu cansats d’anar a fer una becaina al cotxe abans de posar-vos al volant. Us suggerim dur una manta al maleter.
 
 
Soroll
 
Estarem situats a 200m de cases que poden estar ocupades els caps de setmana. Si us plau, respecteu el descans dels veïns. No feu soroll durant la nit.
 
 
Deixalles
 
Si us plau, no llenceu deixalles al terra. Recolliu-les i torneu-les cap a casa. Aquest és un molt bon indret per fer observació astronòmica. Si l’embrutem, un altre dia no ens deixaran tornar.
 
 
En cas de núvols o pluja
 
Seguim amb atenció l'evolució del temps per si cal fer canvis d'última hora en la programació de la sortida.
 
Agencia Estatal de Meteorología:
 
Fotografia Meteosat:
 

Webcam Berga mirant al nord:

http://usuarios.arsystel.com/abelcasas/webcam/foto.jpg

 

Webcams Bagà:

http://www.meteoclimatic.com/bot/webcams/m_ESCAT0800000008695A.jpg

http://www.meteoclimatic.com/bot/webcams/m_ESCAT0800000008695C.jpg

 

Estacions meteorològiques; consultar les de "Guardiola de Berguedà" (788m) i "Gisclareny" (1386m):

 
En cas que la nit en qüestió estigués molt ennuvolada, o hi hagués previsió de pluja, canviariem de dia. Estigueu atents! Qualsevol canvi de data serà publicat a la pàgina dels AstroAmics (fins i tot es pot publicar durant el matí del mateix dia): www.AstroAmics.tk
 
També es comunicaria als membres del Club via email i WhatsApp.
 
 
Contacte i dubtes
 
Per qualsevol dubte o comentari us podeu posar en contacte amb nosaltres a:
 
  
 

Juliol de cine!

1 jul. 2014 , 11:16 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia

 
Cicle de cinema a la fresca, cada dijous de juliol a les 22:00h.
 
Projecció gratuïta i oberta a tothom.
 
Organitzat pel col·lectiu La Garsa, amb la col·laboració del Cercle Cultural de Balsareny, Agrupament Escolta i Guia Guillem de Balsareny, AstroAmics, Centre Excursionista de Balsareny, i Pastorets de Balsareny.
 
Lloc: Era del Mas Martí (al costat de la plaça de l'església) - Balsareny (Bages)
 
Dia 3: "El club de la lucha" (acció)
Dia 10: "El llibre de la selva" (infantil)
Dia 17: "Gravity" (ciència ficció)
Dia 24: "Límite vertical" (aventura)
Dia 31: "Cyrano de Bergerac" (drama)
 
La Garsa ha demanat a diverses entitats de Balsareny que trïin cada una d'elles una pel·lícula per a aquest cicle.
 
La peli triada per AstroAmics és "GRAVITY" (dijous 17 de juliol), un trepidant thriller de ciència ficció, guanyador de 7 Oscar, amb Sandra Bullock i George Clooney.
La doctora Ryan Stone és una brillant enginyera que es troba en la seva primera missió en un transbordador espacial, amb el veterà astronauta Matt Kowalsky al comandament del seu últim vol abans de retirar-se. Però en un passeig espacial que semblava de rutina, es desencadena el desastre. El transbordador queda destruït, deixant a Stone i Kowalsky completament sols, units l'un a l'altre i donant voltes en la foscor.
El terrible silenci els indica que han perdut qualsevol vincle amb la Terra... i qualsevol possibilitat de rescat. A mesura que la por es va convertint en pànic, cada glopada d'aire consumeix el poc oxigen que queda. Però l'únic camí de tornada a casa només es pot trobar endinsant-se més i més en la aterridora extensió buida de l'espai.
 

Astronomia per a infants (5 de juliol)

25 juny 2014 , 10:32 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 29 juny 2014 , 22:27 ]

 
ASTRONOMIA PER A INFANTS”

Dissabte, 5 de Juliol de 2014

A Balsareny (Bages)
 

Activitat familiar, gratuïta i oberta a tothom.

 
A càrrec de AstroAmics: amics de l’astronomia.

Dins el marc de la 5ª TROBADA AMB LA CIÈNCIA, organitzada per l’Ajuntament de Balsareny.

 

 

17:45h Arribada i recepció dels participants

 

1er- 18:00h Pel·lícula de dibuixos animats

Projecció de la pel·lícula de dibuixos animats “El follet de les estrelles”, obra del nostre benvolgut astroamic Txus Garcia, una introducció a l’astronomia per a nens de 3 a 8 anys. Té una durada de 18 minuts.

LLOC: Sala El Sindicat - c/ Ponent, 7 - Balsareny

HORA: 18:00h (durada 18 minuts)

 

 

2on 18:30h Parlem d’astronomia

Ajudant-nos de diferents materials pedagògics, explicarem als nens alguns conceptes bàsics: les fases de la Lluna, els eclipsis, els planetes, les estrelles, els forats negres...

LLOC: Sala El Sindicat

HORA: 18:30h (durada 45 minuts)

 

 

3er 19:15h Pregunta el que vulguis

Donarem als nens i als pares l'oportunitat de preguntar obertament sobre qualsevol tema astronòmic per el que tinguin curiositat.

LLOC: Sala El Sindicat

HORA: 19:15h (durada 15 minuts)

 

 

4rt – 19:30h Taller

Mòbil del sistema Terra-Lluna. Manualitat en la que els nens retallaran i engaxaran unes fotocòpies de la Terra i de la Lluna, les enganxaran a un fil de pescar, i les lligaran a un filferro per fer-ne un mòbil que els pot servir per decorar la seva habitació.

LLOC: Sala El Sindicat

HORA: 19:30h (durada de 15 a 30 minuts)

 

 

Quan acabem els tallers marxarem a sopar (us podeu endur entrepans), i convocarem la gent per ser a partir de les 21:30h al lloc dobservació (parc infantil del Carrer del Bruc / Carrer de la  Síquia). Mentrestant, nosaltres hi anirem a muntar els telescopis.

 

 

21:45h Observació al telescopi de la Lluna i Saturn

Observarem principalment la Lluna. Començarem amb una visió de conjunt a pocs augments, i després centrarem latenció sobre els cràters d'impacte, per ressaltar les estructures que es formen.

També mirarem cap a Saturn, del qual en podrem veure els anells i alguns satèl·lits.

LLOC: parc infantil del Carrer del Bruc / Carrer de la  Síquia

HORA: 21:45h

 

 

6è – 23:00h Reconeixement de les principals constel·lacions d'estiu

Amb ajuda d'un punter làser s'ajudarà a distingir les constel·lacions de: Sagitari, Escorpí, Cigne, Lira, Àliga, Bouer, Óssa Major, Óssa Menor, Cassiopea, i a identificar els estels més brillants: Deneb, Vega, Altair (Triangle d'Estiu), Arcturus, Antares, Spica i Polaris.

LLOC: parc infantil del Carrer del Bruc / Carrer de la  Síquia

 

 

Comiat

Cap a les 23:30h donarem per acabada l'observació.

 

 

Nota: i diumenge 13 de juliol, a les 11:00h del matí, des de la sala petita d'El Sindicat (Balsareny) en Ramon Magem i en Francesc Camprubí ens parlaran de la invenció i el funcionament de la ràdio, amb maquetes construïdes pel propi Ramon.

1-10 of 116