Notícies

Trànsit de Mercuri per davant del Sol

21 abr. 2016, 10:01 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 8 maig 2016, 12:02 ]

 
CANCEL·LADA
 
Malauradament, s'esperen pluges i núvols generalitzats en tota la geografia catalana.
 
En conseqüència, ANUL·LEM l'observació del trànsit de Mercuri que els AstroAmics havíem programat per dilluns 9 a la tarda a Balsareny.
 
No obstant, us recomanem algunes pàgines web des d'on podeu intentar seguir online l'esdeveniment:
 
 
 
 
Esperem que en podeu gaudir!
 
 
TRÀNSIT DE MERCURI PER DAVANT DEL SOL
 
Dilluns 9 de maig de 2016
de 15:30h a 18:30h
Plaça de l'esglèsia (plaça Roc Garcia)
Balsareny (Bages)

 
El 9 de maig es podrà veure des de Catalunya un trànsit del planeta Mercuri per davant del Sol. El trànsit comença a les 13:12h i acaba a les 20:42h (hora oficial). Per descomptat, és indispensable l'ús de telescopis amb filtre solar homologat.
Feia 10 anys que no es produia aquest esdeveniment astronòmic.
 
A Balsareny els AstroAmics farem l’observació provistos d'un telescopi amb filtre solar de llum blanca, i de màscares amb filtre solar homologat.
L'observació es farà de 15:30h a 18:30h, des de la plaça de l'esglèsia.
 
Organitza AstroAmics: amics de l'astronomia
Activitat gratuïta oberta a tothom.
Coordinador: Jou Medina
 
L'acte es cancel·larà en cas de pluja o núvols tancats.

Ja som 200 AstroAmics!!!

10 abr. 2016, 6:16 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia

 
Hem arribat al número màgic!

Ja som 200 AstroAmics!!!!
 
Aviat farà 6 anys que es va iniciar aquesta aventura, i al llarg d'aquest temps hem dut a terme centenars d'actes: observacions del cel, xerrades, tallers, exposicions, sopars temàtics, visites a centres astronòmics... sempre amb la voluntat de que fossin activitats gratuïtes i obertes a tothom.
 
Des de l'Equip Kosmos
volem donar les gràcies a tots i cadascun de vosaltres!!
A tots: els que organitzeu les activitats, els que participeu de les sortides, els voluntaris que col·laboreu amb les escoles, els que assistiu a les xerrades,... i els que ens seguiu en silenci des de casa gaudint amb nosaltres d'aquesta afició. És amb la vostra col·laboració, esforç i simpatia que hem fet d'aquest Club una gran colla d'amics!
 
Per molts anys!!!
 

Galàxies de Primavera (9 abril, 7 maig)

26 març 2016, 16:17 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 5 maig 2016, 13:43 ]

Foto: cúmul de galàxies de Virgo, per Sergi Verdugo [ http://astrophoto-sv.com ]
 
ATENCIÓ!! Cancel·lada per la previsió de pluja
 
Les galàxies
 
Les galàxies són immenses col·leccions de milers de milions d'estrelles. Tanmateix, estan tan lluny de nosaltres que es fa difícil veure-les. Amb el telescopi se'n poden arribar a observar centenars d'elles, això sí, sempre com a una coseta molt dèbil i molt difusa (una tènue taca de llum de bordes imprecisos). El que realment impressiona és saber que estem veient uns estels situats a centenars de trilions de quilòmetres, la llum del quals ha trigat diversos milions d'anys en arribar fins a nosaltres.
 
L'època més favorable per a l'observació de galàxies és la primavera (abril i maig). Sobre les constel·lacions de Virgo, Coma Berenices, Canes Venatici, Ursa Major, Leo, Hydra,... en podràs veure gairebé dues-centes, si disposes d'un telescopi de bona obertura (mínim 150mm) i un lloc fosc des d'on observar. Durant la Lluna nova dels mesos d'abril i maig, molts aficionats fan mini-maratons dedicades a l'observació d'aquestes galàxies.
 
La quantitat de detalls que podem veure d'una galàxia augmenta proporcionalment a l'obertura del telescopi. Els instruments grans capten molta més llum, amb la qual cosa la imatge millora significativament.
 
 
Activitats dels AstroAmics
 
Des d'AstroAmics farem un exhaustiu repàs de les galàxies que podem veure durant la Primavera, en dues sessions. Comptarem per a fer-ho amb instruments de gran diàmetre.  
Hem fet una tria de les millors galàxies: aquelles que apareixen en els catàlegs de Messier i de Caldwell. També observarem els planetes Mart i Júpiter, i aprendrem a reconèixer les constel·lacions primaverals amb ajuda d'un làser verd.
 
Són activitats gratuïtes i obertes a tothom.
 
L'esdeveniment forma part de la celebració del "Global Astronomy Month (April 2016)" i coincideix amb la "International Dark Sky Week 2016".
 
OBSERVACIÓ DE LES GALÀXIES DE PRIMAVERA, primera part - CANCEL·LADA PER LA METEOROLOGIA
Dissabte 9 D'ABRIL
Hora de trobada: 19:00h
Observació: de 22:00h a 01:00h de la matinada.
 
En aquesta primera part observarem els cúmuls galàctics de Canes Venatici, Leo, Ursa Major, etc. 
Vet aquí el llistat d'objectes que et proposem (baixa l'arxiu "primavera1.htm"):
http://sites.google.com/site/astroamics/Resources 
 
 
OBSERVACIÓ DE LES GALÀXIES DE PRIMAVERA, segona part  - CANCEL·LADA PER LA METEOROLOGIA
Dissabte 7 DE MAIG
Hora de trobada: 19:45h
Observació: de 22:45h a 01:45h de la matinada.
 
En aquesta segona part observarem els cúmuls galàctics de Virgo, Coma Berenices, Hydra, etc.
Vet aquí el llistat d'objectes que et proposem (baixa l'arxiu "primavera2.htm"):
http://sites.google.com/site/astroamics/Resources 
  

Coordinador: Jorge García Madueño
 
L'activitat es cancel·larà en cas de pluja o de núvols tancats.
 
  
Punt de trobada
 
El lloc de trobada és a l'entrada de Navàs (Bages), sortida 71 de l'autovia C16, a la primera parada de bus (veieu mapa i fotos)
 
Des d'allà decidirem, en funció de la meteorologia del moment, si pujem als Rasos de Peguera o ens quedem a Montbordó o a Sant Pau de Pinós. Aleshores ho comunicarem a la resta d'AstroAmics via email i WhatsApp*.
 
* Aquells que volgueu rebre via WhatsApp la informació, ho heu de sol·licitar per email indicant nom i número de telèfon.
  
Als que hagueu de muntar telescopi, us recomanem venir a l'hora acordada al punt de trobada, per tenir temps suficient de muntar abans de començar l'observació.
 
 
Com arribar?
 
L'observació es farà, si la meteorologia ho permet, des de Rasos de Peguera, al nord del Berguedà. Hem triat un lloc lliure de contaminació lumínica, i a una altitud sobre el nivell del mar de 1.893 metres, la qual cosa atorga major transparència a l'atmosfera i millora significativament l'observació de les galàxies.
 
Nota: l'altre lloc alternatiu, si les condicions al Pre-Pirineu són adverses, és Montbordó, a 755m d'altitud prop de Serrateix. I encara tenim un tercer lloc: Sant Pau de Pinós, a 774m d'altitud, entre Navàs i Prats de Lluçanès.
 
En aquesta pàgina trobaràs una bona descripció del lloc, i explicacions detallades de com arribar a Fumanya:
 
I aquesta és la descripció dels llocs alternatius, Montbordó i Sant Pau de Pinós:
 
Preservació de la foscor
 
Per no destorbar l’observació, demanem als cotxes que arribin tard que entrin a l’esplanada amb els llums tancats (només amb els llums de posició).
 
També demanem que la gent no faci servir lots o llanternes de llum blanca. Es podran fer servir les de llum suau de color vermell (es poden embolicar amb vàries capes de paper de cel·lofana vermell).
 
 
Què hem de portar?
 
Degut a la seva alçada, el clima primaveral de Rasos és fred i encara es poden produir glaçades nocturnes.
 
OBLIGATORI:
   - Roba d’abric hivernal, incloent guants, gorro i calçat (és molt important; les mínimes al maig poden arribar a 2ºC).
Llegeix-te aquestes recomanacions.
 
OPCIONAL:
   - Menjar i aigua
   - És una bona idea portar alguna beguda calent (cafè, caldo,...) dins un termos.
   - Si en tens, porta els teus prismàtics o telescopi. No importa que siguin senzills.
   - Mapes i cartes estel·lars dels objectes que vols veure aquella nit.
   - Lot o llanterna de llum suau vermella (o embolicada en paper de cel·lofana vermell).
   - Una manta al maleter, per si abans de marxar vols fer una becaina al cotxe (cosa que aconsellem).
 
 
L'observació de galàxies
  
Per a l'observació de galàxies sempre es aconsellable seguir una sèrie de recomanacions:
 
1. Buscar un indret completament fosc, lluny de la llum de les ciutats, i sense llums artificials que contaminin l'ambient.
 
2. Triar una nit sense Lluna, i esperar a l'hora en què ja és fosca nit (dues hores després de posar-se el Sol). D'aquesta manera, amb el cel completament negre, el contrast amb els objectes serà el major possible.
 
3. Fer l'observació en el moment en què l'astre en qüestió estigui alt en el cel (a més de 25º d'altitud sobre l'horitzó), amb la qual cosa minimitzem les interferències de l'atmosfera terrestre.
 
4. Permetre que la nostra vista s'adapti a la foscor abans d'iniciar l'observació. Amb això aconseguim que en els ulls se'ns acumuli rodopsina (una proteïna que facilita la visió nocturna), i així serem capaços de veure molts més detalls. Per això és important que ens mantinguem completament a les fosques durant la mitja hora prèvia a l'observació (no volem ni cotxes, ni faroles, ni lots,...). Tan sols en cas de necessitat ens permetrem d'encendre un llum suau de color vermell. 
 
Altres consells que se solen donar, si voleu treure el màxim profit de l'observació, serien:
 
5. Quan miris pel telescopi, fes servir tècniques per millorar la visió, com per exemple la "visió lateral" (no mirar directament l'objecte, sinó mirar a un costat del mateix), o el "moviment" (per als ulls és més fàcil detectar objectes quan es mouen, així que desplacem lleugerament el tub del telescopi, o li donem un copet perquè tremoli).
 
6. En mirar, cal respirar correctament i no aguantar-se la respiració, perquè els ulls necessiten alimentar-se d'oxigen.
 
7. No fumis, i així no restaràs oxigen als ulls.
 
8. Alguns aficionats porten a l’ull un pegat pirata, que es col·loquen quan han d'encendre el llum vermell, de manera que tan sols exposen a la llum un dels ulls, mentre que preserven l'altre en absoluta foscor.
 
9. També es recomanable, en els dies previs abans de la sortida, evitar exposar-se a la llum solar intensa, i protegir-se els ulls amb ulleres de sol.
 
10. Una regla pràctica, per saber quin ocular és el més adient per observar galàxies, consisteix en multiplicar la relació focal del teu telescopi per 2 i per 3. Els oculars que estiguin enmig dels números resultants poden ser adequats. P.ex. si tens un telescopi de 200mm d'obertura i 1200mm de longitud focal, la relació focal és f/6 (=1200/200), i els oculars més adients estaran entre el de 12mm (=6x2) i el de 18mm (=6x3).
 
Per a localitzar els objectes et poden caldre cartes estel·lars i mapes de referència. Aquí et pots descarregar les del catàleg Messier i Caldwell:
http://www.astronomylogs.com/pages/finderchart.html
 
 
Algunes coses més
 
Hi ha bàsicament cinc tipus de galàxies, segons la forma que adopten:
- el·líptiques (en forma de meló)
- lenticulars (en forma de llentia)
- espirals (llenties amb braços en forma d'espiral)
- espirals barrades (espirals amb una barra travessant el centre)
- irregulars
 
Des de la Terra les podem veure frontalment (des de sobre), de perfil (des d'un costat), o des d'algun punt entremig, amb la qual cosa la varietat de formes, mides i brillantors que podem observar en les galàxies és il·limitada.
 
Si portes un registre de les teves observacions en una llibreta, això és el que pots apuntar:
 
- És difusa o té aparença gairebé estel·lar?
- Té una lluentor uniforme o el nucli és més brillant?
- Es pot apreciar algun tipus de detall?
- Es poden distingir braços espirals?
- Apareixen estrelles superposades a la galàxia?
- Descriu-ne la mida i la forma en relació al camp de visió i als augments que ofereix l'ocular emprat.
- Es pot observar amb visió directa?
- S'aprecien més detalls amb visió lateral?
- Hi ha altres objectes de cel profund o estrelles brillants dins del camp de visió?
- Quants augments proporcionen la millor vista?
- Has fet servir algun filtre?

Crònica: taller a l'escola Guillem de Balsareny

19 març 2016, 23:08 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia


E
ls alumnes de 4t de primària de l'escola Guillem de Balsareny han explicat, per mitjà d'una carta a la revista local Sarment, com va ser el taller d'astronomia que van fer amb en Jordi Medina i la Marta Bruch, d'AstroAmics.
 
L'activitat es va fer el passat 12 de febrer, i va tenir 2 hores de durada.
 
Amb ajuda d'unes maquetes a escala de la Terra i la Lluna, del Sol i dels planetes, vam explicar als nens i nenes alguns conceptes bàsics: el dia i la nit, les estacions, les fases de la Lluna, els eclipsis, les dimensions i distàncies dels planetes del sistema solar,...
També vam gaudir de la simulació per ordinador d'un viatge que ens va conduir per tots i cadascun dels planetes del Sistema Solar, tot comentant cada parada que feiem. Vam fer servir el programa informàtic Celestia, i un script desenvolupat pel nostre benvolgut astroamic Ferran Gallego.
 
Podeu llegir la crònica sencera en el blog del Sarment:

Observació de Júpiter + Garçotada (19 de març)

13 març 2016, 15:00 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 18 març 2016, 9:02 ]

ATENCIÓ!
S'anul·la l'observació astronómica per culpa de la meteorología (previsió de núvols i pluja).
 
Júpiter arriba a la seva mínima distància a la Terra, i en aquests dies se'l pot observar amb un gran nivell de detall.
 
Aprofitant-ho, els AstroAmics organitzem una observació al telescopi del planeta gegant i de les seves llunes: Ió, Europa, Ganimedes i Cal·listo.
 
També observarem la nostra Lluna, que estarà en una avançada fase creixent, mostrant formacions tan excepcionals com el brillantíssim cràter Aristarchus i l'espectacular esquerda de Vallis Schröteri.
 
És una activitat gratuïta i oberta a tothom.
 
Serà dissabte 19 de març, de 20:00h a 23:00h, des del Castell de Balsareny, a Balsareny (Bages).
 
Els que porteu telescopi quedem a les 19:00h per muntar els equips.
 
Ens situarem en un dels dos pàrkings de terra que hi ha al costat del castell. Les coordenades són 41º52'16"N, 1º52'53"E.
 
Porteu els vostres prismàtics o telescopi si en teniu.
 
És important que porteu roba d'abric
 
Com arribar: Venint per l'autovia C16, a Balsareny heu de prendre la sortida 69, i en arribar a la rotonda, busqueu l'indicatiu que marca "Castell de Balsareny". Us endinseu al bosc per una pista asfaltada i, al cap de 500 metres, preneu el desviament a mà dreta. Seguiu per un camí sense asfaltar que zigzagueja fins al cim del turó. Quan arribeu al castell, hi ha dos pàrquings, un a cada banda de l'edifici. Busqueu-nos en un dels dos.
 
Nota: l'observació es podría cancel·lar si ho aconsella la previsió meteorològica.
 
 
La Garçotada 2016
 
I per als que volgueu aprofitar tot el dia, us suggerim venir a la 2a Calçotada popular de Balsareny (Garçotada 2016), organitzada el mateix dia pels nostres amics de La Garsa.
 
Dissabte 19 de Març al pati de la casa Torrents (Carrer Trull / Era del Mas Martí).

- Al matí, a partir de les 12:00h VERMUT amb música jamaicana a càrrec de PDNaldu

- A les 14.00h CALÇOTADA POPULAR
   ▪ Menú: calçots + botifarra + postres + beguda
   ▪ Tiquets a la venda a tots els bars de Balsareny
   ▪ Preu: adults 10€ // nens menors de dotze anys 5€
   ▪ Cal portar plat i coberts
   ▪ Si algú ho demana us poden oferir opció vegana (contactar amb La Garsa)

- Havent dinat, CONCERT amb:
  ✪ DIVIDE Y WENCESLAO (cantautors, humoristes i cap de les anteriors)
  ✪ Roger & Txus (Rock'Roll de tota la vida en versió balsarenyenca)
  ✪ PDNaldu (Fi de festa, tempesta de hits fins acabar de païr els calçots)
 

Marató Messier 2016

23 febr. 2016, 10:30 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 12 març 2016, 4:43 ]

 
 
Messier 016 i Charles Messier
 
ATENCIÓ! ENS TROBAREM A NAVÀS i pujarem a FUMANYA!
Per als que veniu demà a la Marató Messier, hem quedat a les 17:30h a l'entrada de Navàs, en el punt de trobada habitual (venint per l'autovia C16 heu de prendre la sortida 71, i entrar vers Navàs, fins trobar la primera parada de bus).
Des d'allà pujarem tots junts vers el lloc d'observació, i enviarem un missatge a la resta perque sabeu a on anem.
 
A partir de les previsions meteorològiques, creiem que el millor lloc per anar avui és Fumanya (altitud 1550m), al nord del Berguedà. 
 
El cel estarà espectacular!! No perdeu l'ocasió de venir!
 
Esperem baixes temperatures, potser també un xic de vent, de manera que vingueu MOLT BEN PREPARATS contra el fred. Poseu-vos la roba més calenta que tingueu (roba d'esquí per exemple) i en vàries capes, protegint la totalitat del cos (també el cap, les cames, els peus, les mans,...). La vostra roba hauria de ser capaç de suportar temperatures de -10ºC sota zero. Així estareu ben preparats per aguantar tota la nit. (Veieu consells). 

Com arribar?
 
 
Una Marató Messier és l'intent de trobar les 110 galàxies, nebuloses i cúmuls d'estrelles que composen el Catàleg Messier en una sola nit. Cada any, durant la Lluna nova més propera a l'equinocci de primavera, aficionats de tot el món s'afanen en superar el repte.
 

 

El Catàleg Messier
 

El Catàleg de Charles Messier (que conté alguns dels objectes de cel profund més bonics del cel) va ser creat originalment com una relació d'objectes a evitar. Mentre Messier s'esforçava a descobrir nous cometes, va recopilar aquesta llista per tal d'eludir els objectes que es podien confondre amb ells. El primer catàleg va ser publicat el 1771 i contenia 45 objectes. Desprès en anys successius es va anar ampliant la llista fins a completar els 110 actuals. Actualment el Catàleg Messier és la llista preferida dels astrònoms amateurs, ja que conté les galàxies, cúmuls i nebuloses més assequibles als telescopis d’aficionat.

 

 

La Marató
 

Un Marató Messier consisteix en intentar trobar tants objectes Messier com sigui possible en una sola nit. Teòricament és possible observar-los tots en la nit de l'equinocci de primavera (20 de març). S'han de triar nits sense Lluna perquè no ens destorbi la seva claror, així que normalment es fa en el cap de setmana amb Lluna nova més pròxim al equinocci de primavera. Desafortunadament, els mesos de març i abril solen ser plujosos a Catalunya, per la qual cosa cal estar pendents de les previsions meteorològiques per aprofitar sempre la data que millors condicions ofereixi.

 

Els que realitzin la Marató veuran gairebé tot el catàleg Messier en una sola nit mentre que molts astrònoms aficionats i fins i tot professionals, mai veuran el catàleg sencer en el curs de la seva vida. A més, les habilitats en buscar i localitzar, tan necessàries en la majoria dels aspectes de l'astronomia, es milloren durant la Marató.

 

 

Marató 2016
 

Enguany els dies més indicats seran els dissabtes 12 de març i 2 d'abril (o el dia anterior, divendres). Aquella mateixa nit també podrem veure el planeta Júpiter, amb les seves llunes, i cap al final de la nit seran visibles Saturn amb els seus anells i Mart.

 

Els AstroAmics hem previst la següent activitat (amb permís dels núvols):

 

Dissabte 12 de març Marató Messier, des de la posta (19:00h) fins a la sortida del Sol, a Fumanya (Fígols)*.

 
*El lloc es podria canviar a darrera hora en funció de la previsió meteorològica. Lloc alternatiu: Sant Pau de Pinós
 
És una activitat gratuïta i oberta a tots els aficionats a l'astronomia.
  
Veniu una bona estona abans si heu de muntar telescopi.
 

 

Elecció del lloc
 

El lloc d'observació ha de complir algunes condicions mínimes. La primera i bàsica és que estigui lliure de contaminació lumínica. La segona, si volem tenir l'oportunitat d'arribar a veure tots els objectes, és que l’indret ha de tenir la visió cap a l'horitzó oberta tot al seu voltant, sense arbres, edificis, ni muntanyes que entorpeixin la vista (especialment a l'oest i el sudest).

 

Per a la marató dels AstroAmics hem escollit un lloc prou ampli per acollir un bon nombre de telescopis: Fumanya.
Està situat en el municipi de Fígols, al nord del Berguedà, a 1.550m d'altitud.
   
Fumanya té quelcom d'obstrucció vers el nord-oest, la qual cosa pot destorbar una mica l'observació dels primers Messiers (els que es veuen encara amb la claror del capvespre), però està obert en tota la resta de direccions. Tanmateix l'hem triat per la foscor del seu cel, la transparència de la seva atmosfera (per l'altitud), la baixa humitat, la facilitat d'accés per carretera, i el fet que permet ubicar una grant quantitat d'aficionats.
 
Us donem més detalls sobre el lloc d'observació escollit (com arribar, allotjaments, etc.) a:
 
 

Lloc alternatiu:

Si a darrera hora hi hagués un canvi significatiu en les previsions meteorològiques, el lloc alternatiu és:

Sant Pau de Pinós

 
   

Quins equips són necessaris

 

Uns 10 objectes Messier es poden observar a simple vista. Amb uns prismàtics 10x50 es poden observar uns 60 objectes, i amb un telescopi de mida mitjana es poden arribar a veure tots. Però tret que utilitzem un telescopi computeritzat, és dubtós que tinguem èxit en veure el total dels 110 objectes el primer any que ho intentem.

 

Els preparatius seran els mateixos que en qualsevol nit d'observació, però caldrà tenir la precaució d'estar en el lloc d'observació amb prou antelació i així tenir-ho tot ben preparat i disposat perquè així que apareguin les primeres estrelles al final del vespre comencem a buscar els primers objectes. S'ha d'observar un objecte sense entretenir-se a mirar-lo. Simplement unes anotacions bàsiques del que es veu, l'hora exacta, instrument utilitzat ...

 

Existeixen principalment tres formes de buscar els objectes:

 

STAR HOPPING: Localitzeu l'objecte en un atlas estel·lar detallat. Aleshores dibuixeu un "camí" que, partint d'una estrella brillant propera, vagi passant per diferents estrelles dèbils fins a arribar a l'objecte desitjat. Aquest és el mètode que us donarà un coneixement més detallat del cel. Convé estudiar les cartes celestes i practicar la recerca des de mesos abans que arribi la marató.

 

Aquí teniu un compendi d’atles i cartes celestes que us ajudaran:

 

Star Hopping Guide to the Messier Marathon:

http://www.robhawley.net/mm/

  

Messier Marathon atlas:

http://www.astro.rug.nl/~brentjen/marathon_atlas.pdf

 

Toshimi Taki 8.5 Magnitude Star Atlas:

http://www.geocities.jp/toshimi_taki/atlas_85/atlas_85.htm

 

Carte du Marathon de Messier (error en posició M36, M74, M102):

http://www.leguideduciel.net/images/Carte%20du%20marathon%20de%20Messier%20GC%202007.jpg

 

 

PER COORDENADES: Un altre sistema, si teniu una muntura equatorial, és la localització a partir de les coordenades equatorials. D'entrada, feu l'alineació correcta del telescopi amb la Polar. Després, enfoqueu-lo cap a una estrella brillant coneguda. Entreu les coordenades de l'estrella en les rodes de declinació (DEC) i ascensió recta (AR) de la muntura. Ara moveu els comandaments del telescopi fins que les rodes de DEC i AR mostrin les coordenades de l'objecte que esteu buscant. Al principi pot ser una mica confús, però un cop li agafeu la pràctica és un mètode ràpid i eficaç.

 

Aquí teniu una explicació en detall del sistema:

http://www.astronum.net/astronum/temas/alinea/alinea.htm

 

 

AMB GOTO: Si disposeu d'una muntura computeritzada (amb GoTo), ella pot fer la feina per vosaltres. Es fa una alineació i una posada en estació de la muntura. Després n'hi ha prou de teclejar el nom de l'objecte en el comandament, i el telescopi es mourà tot sol fins a enfocar l'objecte.

 

Aquí teniu un exemple del procediment per a una muntura Celestron CG5-GT:

http://www.jouscout.com/astro/alineacn.htm

 

En les maratons en que es fa competició a veure qui és capaç de trobar més objectes, el mètode de recerca amb GoTo no és vàlid. Tan sols ho són els mètodes de Star Hopping i de recerca per coordenades, en que es posa a prova l’habilitat, pràctica i coneixement del cel. La Marató d'AstroAmics, però, no és una competició, i podeu fer servir el mètode amb que vosaltres us trobeu més còmodes.

 

 

Què hem de portar?
 

- Roba d’abric: és molt important; la temperatura en aquesta època arriba a -3ºC sota zero; veieu aquests consells

- Un llistat amb els objectes Messier, en l’ordre més eficaç de recerca. En la secció de Recursos us podeu descarregar un llistat per imprimir (ampliat amb altres objectes i planetes visibles el 12 de març). Una explicació detallada de com seguir aquest ordre la podeu trobar aquí.

- Llapis
- Rellotge
- Lot o llanterna de llum vermella (o embolicada en paper de cel·lofana vermell).

- Menjar i aigua.

- És una bona idea portar alguna beguda calent (p.ex. caldo) dins un termo.
- Cafè, tè, Coca-cola (begudes amb cafeïna) poden ajudar a aguantar tota la nit.

- Si en teniu, porteu els vostres prismàtics o telescopi. No importa que siguin senzills. (Mireu els consells per resguardar l'equip de la humitat).

 

 
 
Preservació de la foscor
 

Per no destorbar l’observació qualsevol cotxe que arribi tard al lloc d’observació (un cop ja sigui fosc), haurà de fer els últims metres només amb els llums de posició. Igual passa per als cotxes que vulguin marxar d’hora.

 

No es deixaran fer servir lots o llanternes si no van embolicades en paper de cel·lofana vermell.

 

 

Cansament i son
 

Atenció!! Abans de marxar, pels que hagueu de conduir, serà una bona idea si esteu cansats d’anar a fer una becaina al cotxe abans de posar-vos al volant. Us suggerim dur una manta al maleter.

 

 

Alguns consells
 

Una Marató Messier suposa un esforç d'observació important, i tindràs moltes més probabilitats d'èxit si està ben preparada. Així que pren-te el temps suficient per a la seva preparació.

 

Tracta de familiaritzar-te amb el teu equip, el cel nocturn, i tants objectes Messier com et sigui possible per avançat. Practica en dies anteriors amb la recerca dels objectes més crítics: M74 i M77 a la tarda i M30, M72, M55, M75 i M73 al matí.

 

Necessitaràs una llum vermella, bons mapes, una llista d'objectes, llapis, un rellotge, una taula i potser una cadira. També uns prismàtics 10x50. Recorda de carregar dies abans totes les bateries.

 

La nit serà llarga i farà fred. Equipa't amb la roba adequada (incloent gorra, guants i calçat), amb begudes calentes (brou i cafè) i també amb menjar. Passada la mitjanit potser puguis reposar, així que proveeix-te d'una manta per poder descansar a la tenda o al cotxe. Si vas a dormir una estona, tingues a punt un despertador.

 

També l'equip necessita protecció contra el fred i la humitat. Guarda els oculars tapats i dins el maletí quan no els utilitzis. Bufa amb una pera de goma si es condensa en ells la humitat. Si no es desentelen, fica-te’ls dins la butxaca. Les cintes elèctriques calefactores i els saquets de “calor química” poden ser d'utilitat. Protegeix els mapes i l'equip parant sobre la taula un para-sol de platja a manera de sostre, i un llençol al seu voltant a manera de paret. Porta amb tu un parell de baietes.

 

Tingues muntat l'equip amb suficient antelació perquè tan aviat apareguin les primeres estrelles puguis començar l'observació. Hauràs d’arribar al lloc amb temps de sobres, no volem perdre'ns els primers objectes perquè algun imprevist ens retardi. A més, pot haver-hi planetes o cometes visibles cap a l'oest just després de la posta de Sol.

 

 

En cas de núvols o pluja
 
En cas que aquella nit les previsions indiquessin cel cobert, se suspendria l’activitat. Estigueu atents al vostre correu per si això succeís.
 

Observem el cel d'hivern (12 de febrer)

21 gen. 2016, 10:42 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 10 febr. 2016, 0:57 ]

 
 
CANCEL·LADA PER PREVISIÓ DE NÚVOLS I FORTS VENTS 
 
OBSERVACIÓ DEL CEL D'HIVERN
Divendres 12 de febrer
, des del Berguedà.
 
Aprendrem a reconèixer les constel·lacions de l'hivern amb ajuda d'un làser verd, i observarem cúmuls, galàxies i nebuloses amb telescopis de gran diàmetre, incloent la magnífica Nebulosa d'Orió, les Grans Galàxies d'Andròmeda i del Triangle, el Doble Cúmul de Perseu, les Plèiades, la Nebulosa del Cranc, els cúmuls d'Auriga, el Pessebre,... i moltes més.
 
L'activitat tindrà lloc a la comarca del Berguedà. El lloc d'observació es decidirà a darrera hora en funció de la meteorologia local. Si ens trobem davant d'una situació anticiclònica, pujarem a Rasos de Peguera, per aprofitar la transparència que ens donaria estar a una gran alçada. En cas contrari, valorarem quedar-nos a Montbordó (Serrateix).
 
Quedem a les 18:00h a Navàs (sortida 71 de l'autovia C16), a l'entrada del poble (primera parada de bus), des d'on pujarem tots junts vers el lloc escollit, per arribar a temps de muntar els equips. 
 
Activitat gratuïta i oberta a tothom.
Organitza AstroAmics: amics de l'astronomia
 
Indispensable portar roba d'abric hivernal. S'esperen temperatures per sota de 0ºC.
 
La sortida es cancel·larà en cas de pluja, núvols tancats, nevades o vents forts. Si es donés el cas, l'avís es faria arribar el mateix matí, a través dels grups d'email i whatsapp d'AstroAmics i AstroCat.
 
 
Què hem de portar?
 
OBLIGATORI:
   - Roba d’abric hivernal, incloent un gorro de llana (és molt important; les mínimes en aquesta època a Rasos ronden els -4ºC sota zero). Veieu alguns consells.
 
OPCIONAL:
   - Menjar i aigua (la majoria soparem un entrepà allà mateix)
   - És una bona idea portar alguna beguda calent (cafè, caldo,...) dins un termos.
   - 
Si en teniu, porteu els vostres prismàtics o telescopi. No importa que siguin senzills.
   - Mapes i cartes estel·lars dels objectes que voleu veure aquella nit.
   - Lot o llanterna de llum suau vermella (o embolicada en paper de cel·lofana vermell).
 
  
Com arribar?
 
A Rasos de Peguera: www.Rasos.tk
 
A Montbordó (Serrateix): www.Montbordo.tk  
 
Al punt de trobada de Navàs: enllaç
 

Sortida a Montbordó, observem el cometa (9 de gener)

1 gen. 2016, 4:26 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 3 gen. 2016, 23:32 ]

 
Desafiant el fred, el dissabte 9 de gener farem una sortida d'observació de cel profund a Montbordó (Serrateix), aprofitant també la presència del bonic cometa Catalina.
 
Aquest cometa, catalogat com a C/2013 US10, ve de les llunyanes regions gelades del Núvol d'Oort, i ha cridat l'atenció per les seves dues cues: una de blava, llarga i esfilagarssada (la cúa iònica), i una altra brillant i uniforme, formada per les partícules de pols que ha alliberat el cometa en acostar-se al Sol.
 
El cometa és visible amb uns simples prismàtics o un telescopi senzill, i en la lluna nova d'aquest cap de setmana se'l veurà a la dreta de la constel·lació de Bootes (cap al NE passada la mitjanit).
 
Cap a mitjans de Gener estarà suficientement alt per ser visible la major part de la nit. El dia 15 passarà al costat d'Alkaid (o Benetnasch), la punta de la cúa de l'Óssa Major.
 
La brillantor del cometa s'espera que anirà augmentant fins assolir el seu màxim sobre el 17 de gener, amb magnitud esperada de 5,1. En aquell moment estarà a la mínima distància de la Terra, i se'l trobarà entre la galaxia M101 i l'estel Mizar (en Ursa Major). La posició de la Lluna també serà favorable aquell cap de semana per observar-lo passades la 1:30h de la nit.
 
Respecte de la nostra sortida del 9 de gener, aprofitarem la Lluna nova per fer observació de cel profund al telescopi. Tindrem a l'abast les constel·lacions d'Andròmeda, Perseu, Cassiopea, Taure, Orió, Auriga, Gemini...
 
Podrem veure meravelles com la Nebulosa d'Orió, la Gran Galàxia d'Andròmeda, les Plèiades, el Doble de Perseu,... i per als que us quedeu fins tard, el brillant cometa Catalina (vers el NE passada la mitjanit).
 
Quedem a les 18:30h a Navàs (sortida 71 de l'autovia C16), a l'entrada del poble (primera parada de bus), des d'on pujarem tots junts cap a Montbordó, per arribar amb temps de muntar els equips. Observació fins a les 02:00h de la matinada.
 
Activitat gratuïta i oberta a tothom.
Organitza AstroAmics: amics de l'astronomia
 
Lloc: Montbordó - Serrateix (Berguedà) (cliqueu l'enllaç per saber com arribar). És un punt d'observació molt obert fins al nivell de l'horitzó, la qual cosa ens facilitarà l'observació del cometa.
 
Indispensable portar roba d'abric hivernal. S'esperen temperatures per sota de 0ºC.
 
Nota: la sortida es cancel·larà en cas de pluja o núvols tancats.


Què hem de portar?
 
OBLIGATORI:
   - Roba d’abric, incloent un gorro de llana (és molt important; les mínimes en aquesta època ronden els 0ºC). Veieu alguns consells.
 
OPCIONAL:
   - Menjar i aigua (alguns soparem un entrepà allà mateix)
   - És una bona idea portar alguna beguda calent (cafè, caldo,...) dins un termos.
   - 
Si en teniu, porteu els vostres prismàtics o telescopi. No importa que siguin senzills.
   - Mapes i cartes estel·lars dels objectes que voleu veure aquella nit.
   - Lot o llanterna de llum suau vermella (o embolicada en paper de cel·lofana vermell).
 

Sortida de les Gemínides (dissabte 12 de desembre)

21 nov. 2015, 1:10 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 11 des. 2015, 6:03 ]

 
 
ATENCIÓ!! ES CANCEL·LA AQUESTA SORTIDA DEGUT A LA PREVISIÓ DE NÚVOLS.
 
 
Desafiant el fred, el dissabte 12 de desembre farem una sortida d'observació de cel profund a Montbordó (Serrateix), aprofitant la pluja d'estels de les Gemínides. Aquesta és una de les pluges de meteors més abundants de l'any; el 2013 varen mostrar durant el màxim una tasa de 120 meteors per hora (superior a la de les Persèides).
Són meteors usualment molt brillants, amb el radiant a Gemini.
 
Per a 2015 s'espera que Les Gemínides mostrin activitat des del 4 fins al 17 de desembre, arribant al màxim en la nit de diumenge a dilluns. L'absència de Lluna farà més visible la pluja d'aquest any, una ocasió que s'ha d'aprofitar.
 
La millor manera de veure una pluja d'estels és a simple vista, tumbat sobre una gandula i abrigat amb una manta, mirant en direcció a la constel·lació on hi ha el radiant i els seus voltants (cap a Gemini, en aquest cas). No són necessaris prismàtics ni telescopis.
 
En el nostre cas, però, aprofitarem la foscor de la nit per fer observació de cel profund al telescopi. Tindrem a l'abast les constel·lacions d'Andròmeda, Perseu, Cassiopea, Taure, Orió, Sculptor, Pegàs, Peixos, Balena, Gemini...
Podrem observar per tant les galàxies d'Andròmeda, del Triangle, de Sculptor, de Cefeu, de Bode, de Girafa, de la Balena i de Peixos. La nebulosa del Cranc i les impressionants d'Orió. Les planetàries Petita Dumbbell i Bola de Neu Blava. Els cúmuls oberts d'Auriga i Gemini, el cúmul Doble de Perseu, el de l'E.T., les Plèiades i la Rosa Blanca.
 
Trobada a les 19:00h a Navàs (sortida 71 de l'autovia C16), a l'entrada del poble (primera parada de bus), des d'on pujarem tots junts cap a Montbordó, per arribar amb temps de muntar els equips. Observació de 21:00h a 24:00h.
 
Activitat gratuïta i oberta a tothom.
Organitza AstroAmics: amics de l'astronomia
 
Lloc: Montbordó - Serrateix (Berguedà) (cliqueu l'enllaç per saber com arribar)
 
Nota: la sortida es cancel·larà en cas de pluja o núvols tancats.
 
Què hem de portar?
 
OBLIGATORI:
   - Roba d’abric, incloent un gorro de llana (és molt important; les mínimes en aquesta època ronden els 0ºC). Veieu alguns consells.
 
OPCIONAL:
   - Menjar i aigua (alguns soparem un entrepà allà mateix)
   - És una bona idea portar alguna beguda calent (cafè, caldo,...) dins un termos.
   - 
Si en teniu, porteu els vostres prismàtics o telescopi. No importa que siguin senzills.
   - Mapes i cartes estel·lars dels objectes que voleu veure aquella nit.
   - Lot o llanterna de llum suau vermella (o embolicada en paper de cel·lofana vermell).
   - Una gandula ("una tumbona") per estirar-se a contemplar el cel.
   - Una manta per abrigar-se.Sortida de Pingüins (dissabte 7 de novembre)

24 oct. 2015, 3:51 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 6 nov. 2015, 10:13 ]

 
ATENCIÓ!! Considerant la situació anticiclónica que mostra la meteorologia, estem parlant de moure la trobada a Rasos de Peguera (Berguedà), a 1.900 m d'altitud, en comptes de fer-la a Montbordó (750 m). La decisió la prendrem el mateix disssabte a les 17:15h entre tots els presents al punt de trobada de Navàs, i aleshores la comunicarem via email i whatsapp a la resta d'AstroAmics.
 
Desafiant el fred, el dissabte 7 de novembre* farem una sortida d'observació de cel profund a Rasos de Peguera o a Montbordó (Serrateix)
 
Observarem al telescopi les galàxies d'Andròmeda, del Triangle, de Sculptor, de Cefeu, de Girafa, de la Balena i de Peixos. La nebulosa del Vel. Les planetàries Dumbbell, Anell de Lyra, Petita Dumbbell, Ull de Gat, Hèlix i Bola de Neu Blava. Els cúmuls globulars d'Hèrcules i de Pegàs. El cúmul Doble de Perseu, el de l'E.T., les Plèiades i la Rosa Blanca.
 
Trobada a les 17:15h a Navàs (sortida 71 de l'autovia C16), a l'entrada del poble (primera parada de bus), des d'on pujarem tots junts cap a Montbordó, per arribar amb temps de muntar els equips. Observació de 19:15h a 22:15h.
 
Activitat gratuïta i oberta a tothom.
 
Lloc (el decidirem el mateix dia entre tots els presents al punt de trobada). Opcions:
a) Rasos de Peguera (Berguedà)
b) Montbordó - Serrateix (Berguedà)
 
* Nota: La trobada es podria passar al dia 14 si ho aconsella la meteorologia.
 
Què hem de portar?
 
OBLIGATORI:
   - Roba d’abric, incloent un gorro de llana (és molt important; les mínimes en aquesta època ronden els 2ºC). Veieu alguns consells.
 
OPCIONAL:
   - Menjar i aigua (alguns soparem un entrepà allà mateix)
   - És una bona idea portar alguna beguda calent (cafè, caldo,...) dins un termos.
   - 
Si en teniu, porteu els vostres prismàtics o telescopi. No importa que siguin senzills.
   - Mapes i cartes estel·lars dels objectes que voleu veure aquella nit.
   - Lot o llanterna de llum suau vermella (o embolicada en paper de cel·lofana vermell).


1-10 of 136