Notícies

Sortida de les Gemínides (dissabte 12 de desembre)

21 nov. 2015 , 1:10 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia

 
Desafiant el fred, el dissabte 12 de desembre farem una sortida d'observació de cel profund a Montbordó (Serrateix), aprofitant la pluja d'estels de les Gemínides. Aquesta és una de les pluges de meteors més abundants de l'any; el 2013 varen mostrar durant el màxim una tasa de 120 meteors per hora (superior a la de les Persèides).
Són meteors usualment molt brillants, amb el radiant a Gemini.
 
Per a 2015 s'espera que Les Gemínides mostrin activitat des del 4 fins al 17 de desembre, arribant al màxim en la nit de diumenge a dilluns. L'absència de Lluna farà més visible la pluja d'aquest any, una ocasió que s'ha d'aprofitar.
 
La millor manera de veure una pluja d'estels és a simple vista, tumbat sobre una gandula i abrigat amb una manta, mirant en direcció a la constel·lació on hi ha el radiant i els seus voltants (cap a Gemini, en aquest cas). No són necessaris prismàtics ni telescopis.
 
En el nostre cas, però, aprofitarem la foscor de la nit per fer observació de cel profund al telescopi. Tindrem a l'abast les constel·lacions d'Andròmeda, Perseu, Cassiopea, Taure, Orió, Sculptor, Pegàs, Peixos, Balena, Gemini...
Podrem observar per tant les galàxies d'Andròmeda, del Triangle, de Sculptor, de Cefeu, de Bode, de Girafa, de la Balena i de Peixos. La nebulosa del Cranc i les impressionants d'Orió. Les planetàries Petita Dumbbell i Bola de Neu Blava. Els cúmuls oberts d'Auriga i Gemini, el cúmul Doble de Perseu, el de l'E.T., les Plèiades i la Rosa Blanca.
 
Trobada a les 19:00h a Navàs (sortida 71 de l'autovia C16), a la primera parada de bus, des d'on pujarem tots junts cap a Montbordó, per arribar amb temps de muntar els equips. Observació de 21:00h a 24:00h.
 
Activitat gratuïta i oberta a tothom.
Organitza AstroAmics: amics de l'astronomia
 
Lloc: Montbordó - Serrateix (Berguedà) (cliqueu l'enllaç per saber com arribar)
 
Nota: la sortida es cancel·larà en cas de pluja o núvols tancats.
 
Què hem de portar?
 
OBLIGATORI:
   - Roba d’abric, incloent un gorro de llana (és molt important; les mínimes en aquesta època ronden els 0ºC). Veieu alguns consells.
 
OPCIONAL:
   - Menjar i aigua (alguns soparem un entrepà allà mateix)
   - És una bona idea portar alguna beguda calent (cafè, caldo,...) dins un termos.
   - 
Si en teniu, porteu els vostres prismàtics o telescopi. No importa que siguin senzills.
   - Mapes i cartes estel·lars dels objectes que voleu veure aquella nit.
   - Lot o llanterna de llum suau vermella (o embolicada en paper de cel·lofana vermell).
   - Una gandula ("una tumbona") per estirar-se a contemplar el cel.
   - Una manta per abrigar-se.Sortida de Pingüins (dissabte 7 de novembre)

24 oct. 2015 , 3:51 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 6 nov. 2015 , 10:13 ]

 
ATENCIÓ!! Considerant la situació anticiclónica que mostra la meteorologia, estem parlant de moure la trobada a Rasos de Peguera (Berguedà), a 1.900 m d'altitud, en comptes de fer-la a Montbordó (750 m). La decisió la prendrem el mateix disssabte a les 17:15h entre tots els presents al punt de trobada de Navàs, i aleshores la comunicarem via email i whatsapp a la resta d'AstroAmics.
 
Desafiant el fred, el dissabte 7 de novembre* farem una sortida d'observació de cel profund a Rasos de Peguera o a Montbordó (Serrateix)
 
Observarem al telescopi les galàxies d'Andròmeda, del Triangle, de Sculptor, de Cefeu, de Girafa, de la Balena i de Peixos. La nebulosa del Vel. Les planetàries Dumbbell, Anell de Lyra, Petita Dumbbell, Ull de Gat, Hèlix i Bola de Neu Blava. Els cúmuls globulars d'Hèrcules i de Pegàs. El cúmul Doble de Perseu, el de l'E.T., les Plèiades i la Rosa Blanca.
 
Trobada a les 17:15h a Navàs (sortida 71 de l'autovia C16), a l'entrada del poble (primera parada de bus), des d'on pujarem tots junts cap a Montbordó, per arribar amb temps de muntar els equips. Observació de 19:15h a 22:15h.
 
Activitat gratuïta i oberta a tothom.
 
Lloc (el decidirem el mateix dia entre tots els presents al punt de trobada). Opcions:
a) Rasos de Peguera (Berguedà)
b) Montbordó - Serrateix (Berguedà)
 
* Nota: La trobada es podria passar al dia 14 si ho aconsella la meteorologia.
 
Què hem de portar?
 
OBLIGATORI:
   - Roba d’abric, incloent un gorro de llana (és molt important; les mínimes en aquesta època ronden els 2ºC). Veieu alguns consells.
 
OPCIONAL:
   - Menjar i aigua (alguns soparem un entrepà allà mateix)
   - És una bona idea portar alguna beguda calent (cafè, caldo,...) dins un termos.
   - 
Si en teniu, porteu els vostres prismàtics o telescopi. No importa que siguin senzills.
   - Mapes i cartes estel·lars dels objectes que voleu veure aquella nit.
   - Lot o llanterna de llum suau vermella (o embolicada en paper de cel·lofana vermell).


FOSCA 2015

29 set. 2015 , 23:43 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 9 oct. 2015 , 5:46 ]

   
ATENCIÓ!! S'avança a avui DIVENDRES 9 D'OCTUBRE per raons meteorològiques.
Hem quedat a les 18:30h al parquing del Carrefour de Manresa (polígon industrial Bufalvent) per decidir entre tots cap a on anem en funció de la meteorologia local.

El DIVENDRES 9 D'OCTUBRE (*) volem fer una gran trobada d'aficionats i amics de l'astronomia.
 
La FOSCA "Finestra per Observar els Secrets del Cel i els Astres" va néixer al 2010 amb la voluntat de ser una cita anual per als amants del firmament nocturn. 
 
És un esdeveniment obert a tothom i gratuït, que se celebra habitualment durant la primera Lluna nova de la tardor, en les proximitats de la Setmana Mundial de l'Espai.
    
Els AstroAmics muntarem diversos aparells amb els que, al llarg de la nit, podreu observar el planeta Urà, Venus, la Gran Galàxia d'Andròmeda, el cúmul globular d'Hèrcules, el Cúmul Doble de Perseu, la nebulosa planetària Dumbbell, l'estrella doble Albireo, la nebulosa de l'Anell, la galàxia del Triangle, el cúmul de E.T., la galàxia de Sculptor, la nebulosa del Cranc, les Plèiades, la Gran Nebulosa d'Orió,... i molts astres més.
 

* Per garantir les millors condicions meteorològiques, es convoca amb una data i un lloc de celebració mòbil. Per tant el dia de celebració, i el lloc on es farà, podria patir canvis inesperats de darrera hora.
 
Observació al telescopi
 
DIVENDRES 9 D'OCTUBRE  (*), des de la posta de Sol i durant tota la nit.
 
* En cas que aquell dia la meteorologia no fos favorable, les dates alternatives són el divendres 9, dissabte 10, divendres 16 i dissabte 17 d'octubre.
 
Lloc de trobada: Pàrquing del Carrefour de Manresa (polígon industrial Bufalvent), al costat dels boxes de rentar cotxes.
Hora de trobada: 18:30h
Coordenades del Pàrquing del Carrefour de Manresa:
41°43'19.1"N 1°50'48.2"E
41.721968, 1.846722
 
Enllaç Google Maps:
https://goo.gl/maps/wc54h4xpXCJ2
 
Trobada: DIVENDRES 9 D'OCTUBRE, a partir de les 18:30h
 
Des d'allà decidirem, en funció dels núvols que veiem sobre el Pre-Pirineu, si pujem cap al nord vers Fumanya, o bé ens quedem a Sant Pau de Pinós.
 
El lloc triat es comunicarà als grups d'email i whatsapp d'AstroAmics, per si algú hi vol pujar més tard.
 
Està previst que arribem al lloc d'observació a temps per poder muntar els telescopis amb llum de dia.
 
Algunes hores d'interès (en horari oficial d'estiu):
El Sol es posarà a las 19:20h
Crepúscle astronòmic (hores de màxima foscor): des de les 20:52h fins les 06:27h
El Sol sortirà al matí a las 08:00h
La Lluna, dos dies abans de nova, sortirà a les 6:25h de la matinada amb el 3% del disc il·luminat.
 
 
 
El lloc
 
L'any 1985, durant l'explotació de carbons a cel obert portada a terme per Carbones de Berga SA, va quedar al descobert un important jaciment de petjades de dinosaure. Sobre una enorme paret inclinada al Coll de Fumanya es pot observar el rastre deixat per dinosaures que fa milions d'anys van viure a casa nostra. La major part de les petjades són de Titanosaure, essent el segon jaciment més important del món en petjades d'aquesta espècie.
 
El jaciment de Fumanya, al terme municipal de Fígols, va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional el 2005, i forma part de la candidatura que aspira a ser patrimoni natural de la Humanitat de la UNESCO, conjuntament amb altres jaciments d’icnites de la península ibèrica.
 
L'any 2001, amb les mines ja tancades, es va constituir el Consorci Ruta Minera, que té com a finalitat fomentar l'activitat econòmica i turística dels pobles de Fígols, Vallcebre, Cercs i Guardiola de Berguedà.
 
Un dels projectes que el Consorci ha dut a terme ha estat la construcció del Centre d'Interpretació de Fumanya, on en un futur els visitants podran aprendre tot sobre aquest important jaciment paleontològic.
 
Aquest Centre està situat a 1.550 metres d'altitud, i disposa d'un ampli aparcament asfaltat per a vehicles i autocars.
 
Les visites al jaciment es fan els diumenges al migdia, i cal adreçar-se prèviament al Museu de les Mines de Cercs.
 
Els punts forts d'aquest lloc són la transparència de l'atmosfera, la foscor del cel, la facilitat d'accés i que disposa d'amplis espais on instal·lar-se molts aficionats.
 
Més info: www.fumanya.tk
 
 
Com arribar?
 
Pujeu per l'autovia C16, passeu Berga, i continueu per la mateixa C16. Passareu al costat de Cercs, i una mica més endavant de la Rodonella, just després de la central tèrmica (punt Km. 107,6), us heu de desviar a l’esquerra per agafar el trencall de la BV-4025 (Sant Josep / Sant Corneli / Fígols).
 
Seguint aquesta carretera (BV4025), al cap de 10,7 Km trobareu un trencall a mà dreta que s'en va cap a Vallcebre. Trenqueu per aquí, i 200 metres més endavant us trobareu amb una gran zona d'aparcament del Jaciment Paleontològic de Fumanya. 
 
Tot el trajecte es fa per carretera asfaltada i en bon estat. La carretera és autovia fins a Berga (km 97), de primera categoria els 11 km següents, i carretera local els últims 11 km.
 
Distàncies:
   - a 5 Km de Vallcebre
   - a 5,5 Km de Fígols
   - a 15 Km de Cercs
   - a 16 Km de Guardiola de Berguedà
   - a 22 Km de Berga
   - a 50 Km de Balsareny
   - a 70 Km de Manresa
   - a 72 Km de Vic
   - a 111 Km de Granollers
   - a 130 Km de Barcelona
 
Coordenades:
Latitud 42º 10' 44" N
Longitud 1º 47' 41" E
 
Mapa per cacular la vostra ruta:
(Nota: Balsareny és el poble que pujant per la C16 hi ha just abans de Navàs. Des de Balsareny fins a Fumanya queden 50 kilòmetres).
 
 
 
Lloc alternatiu
 
En cas que per motius meteorològics no poguéssim fer l'observació a Fumanya, el lloc alternatiu és Sant Pau de Pinós. Accés a través de l'autovia C16 (sortida 73). S'entra al poble de Navàs, i aneu a buscar la carretera BV-4401 que va a Prats de Lluçanès. Seguiu fins el trencall que trobareu en el Km.13,2. 
 
 
Turisme, allotjament i restaurants
 
Per als que veniu d’indrets allunyats, us hem preparat un detall dels càmpings, bungalows, hotels i cases rurals on allotjar-vos, i dels restaurants on dinar i sopar.
 
Com a atraccions turístiques, destaquen el Museu de les Mines de Cercs, el Jaciment Paleontològic de Fumanya (petjades de dinosaure), la Mina de Petroli de Riutort, el Carrilet Verd del Berguedà, la Via Ferrada Roques d'Empalomar, i les activitats de senderisme, barranquisme i esports d'aventura.
 
 
Descripció de l'espai
 
El Centre d'interpretació del jaciment paleontològic de Fumanya disposa d'una gran zona d'aparcament asfaltada amb capacitat per a 50 cotxes i 8 autocars, situada a 1.550 metres d'altitud. La visió queda obstruïda vers el NW, però oberta en tota la resta.
 
El terreny és pla, la qual cosa facilita l'anivellat dels telescopis.
 
El Centre està actualment tancat, de manera que aquí no hem de fer nosa a ningú.

 
 
 
Fígols és un municipi de tan sols 46 habitants. La densitat de població és de només 1,6 habitants per Km2. Per aquest motiu la contaminació lumínica aquí és gairebé inexistent.
 
Mapa de contaminació lumínica de Catalunya (retall). Hem marcat amb una fletxa la posició de Fumanya, aïllat de les principals fonts de CL.
 
 
 
Què hem de portar?
 
OBLIGATORI:
   - Roba d’abric, incloent un gorro de llana (és molt important; les mínimes en aquesta època ronden els 7ºC). Veieu alguns consells.
 
OPCIONAL:
   - Menjar i aigua (alguns soparem un entrepà allà mateix)
   - És una bona idea portar alguna beguda calent (cafè, caldo,...) dins un termos.
   - Una gandula i una manta són la millor manera d’estirar-se a contemplar el firmament.
   - Si en teniu, porteu els vostres prismàtics o telescopi. No importa que siguin senzills.
   - Mapes i cartes estel·lars dels objectes que voleu veure aquella nit.
   - Repel·lent de mosquits (molt recomanable)
   - Lot o llanterna de llum suau vermella (o embolicada en paper de cel·lofana vermell).
   - Una manta al maleter, per si abans de marxar vols fer una becaina al cotxe (cosa que aconsellem vívament).
 
 
Preservació de la foscor
 
Per no destorbar l’observació (especialment als que fan astrofotografia), qualsevol cotxe que arribi tard al lloc d’observació (un cop ja sigui fosc), haurà d’entrar a l’esplanada amb els llums tancats (només podrà fer servir els llums de posició). Igual passa per als cotxes que vulguin marxar d’hora.
 
No es deixaran fer servir lots o llanternes que no siguin de llum suau i de color vermell (es poden embolicar amb vàries capes de paper de cel·lofana vermell).
 
 
Marató de Tardor
 
En les proximitats de l'equinocci de tardor, molts aficionats intenten completar versions reduïdes de la Marató Messier. Us animem a intentar-ho!!
 
Tenim un llistat de 85 objectes seleccionats que podrem veure aquella nit. Intenteu de veure'ls tots, o bé trieu aquells que més us motiven. Nota: el llistat correspon a l'edició de l'any 2013 de la FOSCA.
 
 
Aquí teniu també un compendi d’atles i cartes celestes que us ajudaran a localitzar els objectes Messier i NGC:

http://www.jouscout.com/astro/favorits.htm#atles

  

Per a la localització de Urà i Neptú convé imprimir-se els mapes de situació en relació a les estrelles circumdants. Els podeu treure de Stellarium.

 

 

Compartir cotxe
 
Suggerim als que no aneu carregats de material de posar-vos d'acord amb altres companys per compartir cotxe.
 
 
Cansament i son
 
Atenció!! Abans de marxar, pels que hagueu de conduir, serà una bona idea si esteu cansats d’anar a fer una becaina al cotxe abans de posar-vos al volant. Us suggerim dur una manta al maleter.
 
 
Soroll
 
Estarem situats a 200m de cases que poden estar ocupades els caps de setmana. Si us plau, respecteu el descans dels veïns. No feu soroll durant la nit.
 
 
Deixalles
 
Si us plau, no llenceu deixalles al terra. Recolliu-les i torneu-les cap a casa. Aquest és un molt bon indret per fer observació astronòmica. Si l’embrutem, un altre dia no ens deixaran tornar.
 
 
En cas de núvols o pluja
 
Seguim amb atenció l'evolució del temps per si cal fer canvis d'última hora en la programació de la sortida.
 
Agencia Estatal de Meteorología:
 
Fotografia Meteosat:
 

Webcam Berga mirant al nord:

http://usuarios.arsystel.com/abelcasas/webcam/foto.jpg

 

Webcams Bagà:

http://www.meteoclimatic.com/bot/webcams/m_ESCAT0800000008695A.jpg

http://www.meteoclimatic.com/bot/webcams/m_ESCAT0800000008695C.jpg

 

Estacions meteorològiques; consultar les de "Guardiola de Berguedà" (788m) i "Gisclareny" (1386m):

 
En cas que la nit en qüestió estigués molt ennuvolada, o hi hagués previsió de pluja, canviariem de dia. Estigueu atents! Qualsevol canvi de data serà publicat a la pàgina dels AstroAmics (fins i tot es pot publicar durant el matí del mateix dia): www.AstroAmics.tk
 
També es comunicaria als membres del Club via email i WhatsApp.
 
 
Contacte i dubtes
 
Per qualsevol dubte o comentari us podeu posar en contacte amb nosaltres a:
 
  
 

Eclipsi total de Lluna (27-28 de setembre)

22 set. 2015 , 9:48 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 25 set. 2015 , 5:04 ]

 
En la nit del 27 al 28 de Setembre de 2015, de matinada, es produirà un dels fenòmens astronòmics més espectaculars que podem veure: un eclipsi total de Lluna. En aquesta ocasió tindrem la sort de poder veure el fenomen complet des del nostre país.
 
Donades les previsions meteorològiques incertes, els AstroAmics no farem cap activitat conjunta. Animem a tothom que pugui a observar el fenomen des de casa.
 
De vegades el Sol, la Lluna i la Terra es situen formant una línia recta. En aquest cas es produeixen ombres que són les que ocasionen els eclipsis. Un eclipsi de Lluna succeeix quan la Lluna creua l’ombra de la Terra, i el Sol deixa d’il·luminar-la. Si l’ombra de la Terra no oculta completament la Lluna parlarem d’un eclipsi parcial, i aleshores veurem una meitat de la Lluna fosca i l’altra il·luminada. En cas que l'oculti completament parlem d’un eclipsi total, però en aquest cas la Lluna no desapareix del tot, sinó que continuem veient-la de color ataronjat o vermell.
També existeixen els eclipsis penombrals, en els quals l’únic que succeeix és una lleugera disminució en la brillantor lunar, amb prou feines perceptible.
 
Els eclipsis de Lluna només poden tenir lloc durant una Lluna plena, i són visibles des de qualsevol indret del món on en aquell moment la Lluna estigui a la vista (allà on sigui de nit).
 
Recomanem l'observació preferentment amb prismàtics (que es pot complementar amb un telescopi, qui en tingui).
 
Considerant el dia i les hores en que es produeix, animem tots els AstroAmics a seguir-lo des de casa vostra amb uns prismàtics, si la meteorologia us ho permet.
 
Horaris (hores en horari oficial d'estiu):
- Inici de l'eclipsi 3:07h
- Totalitat des de les 4:11h fins a les 5:23h (màxim a les 4:47h). Durant la fase de totalitat, la Lluna no desapareixerà, sino que es tornarà de color vermellós.
- Final 6:27h
 

International Observe the Moon Night (19 de setembre)

21 ag. 2015 , 10:35 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 14 set. 2015 , 23:42 ]

 
International Observe the Moon Night
OBSERVACIÓ LUNAR

 
La "International Observe the Moon Night (InOMN)" és un esdeveniment públic anual a nivell mundial que fomenta l'observació, apreciació i comprensió de la nostra Lluna i la seva connexió amb la ciència planetària i l'exploració.
 
Prop de 400 actes educatius i de divulgació són organitzats en més de 40 països per universitats, observatoris, agències de la NASA, escoles secundàries, i clubs d'astrònoms aficionats per observar la lluna i compartir informació al respecte. Els esdeveniments s'ofereixen tant en persona com a través de vídeo streaming via Internet. La data és triada cada any als voltants de la fase creixent, per millorar la visibilitat dels cràters lunars.
 
Amb motiu d'aquesta efemèride, els AstroAmics farem una observació pública al telescopi del nostre satèl·lit des del Castell de Balsareny.
 
Amb una Lluna creixent de 6 dies d'edat, podrem veure formacions com els cràters Aristòtil, Eudoxus, Maurolycus,... els mars Tranquillitatis i Serenitatis, i la gran esquerda de Rima Aridaeus.
 
L’activitat és gratuïta i està oberta al públic en general.
 
Dissabte 19 de setembre
Hora: de 20:15h a 23:15h
Lloc: Castell de Balsareny - Balsareny (Bages)

 
Hem quedat a les 19.15h per muntar telescopis.
 
Com arribar: Venint per l'autovia C16, a Balsareny heu de prendre la sortida 69, i en arribar a la rotonda, busqueu l'indicatiu que marca "Castell de Balsareny". Us endinseu al bosc per una pista asfaltada i, al cap de 500 metres, preneu el desviament a mà dreta. Seguiu per un camí sense asfaltar que zigzagueja fins al cim del turó. Quan arribeu al castell, hi ha dos pàrquings. Segurament ens col·locarem en el que dóna al sud.
 
Més info:
www.observethemoonnight.org
 

COLE 2015 a Sant Llorenç de Morunys (17 a 19 de juliol)

14 juny 2015 , 4:59 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 5 jul. 2015 , 6:46 ]

 
Els propers 17, 18 i 19 de juliol tindrem el COLE 2015, la 10a Convención de Locos por las Estrellas que se celebra cada estiu des de fa 10 anys a Sant Llorenç de Morunys, organitzada per AstroCAT.
 
Astrònoms amateurs de tot Catalunya ens reunim anualment per gaudir en bona companyia de la nostra afició, en el marc incomparable de la Vall de Lord, i en un dels millors cels i paisatges que podem trobar en el Pre-Pirineu, el de Coll de Jou, a 1.470m d'altitud, a l'extrem nord del Solsonès.
 
Molts aficionats hi anem acompanyats de la família. De nit fem observació, i de dia excursions per la zona, o tertúlies parlant dels temes que ens agraden en la terrassa del Bar Jardí, mentre els nens s'ho passen d'allò més bé jugant plegats o banyant-se a la piscina del càmping.
 

 
ALLOTJAMENT
 
Truca i reserva ràpid per no quedar-te sense.
 
La majoria estem al Càmping Morunys, i també hi ha qui s'allotja a l'hostal Piteus.
 
Els que venim amb nens ens allotgem pràcticament tots en el càmping: així els nens poden banyar-se a la piscina i jugar entre ells. La majoria opten pels bungalows, però alguns també van amb tenda de campanya.
 
Els que van sense nens, es divideixen a parts iguals entre hostal i càmping.
 
CAMPING MORUNYS
Joan Xandri
Tel. 973 492 213
www.campingmorunys.com
campingmorunys@gmail.com
 
Hi ha bungalows de 4 i de 6 persones. El de 4 té llit de matrimoni i una llitera, i costa 80 euros la nit si et quedes dues o més nits. A la web trobareu la resta de tarifes.
 
Els bungalows nous, que estan a la zona baixa del càmping, no els conec. Els vells que hi ha a la zona alta tenen cuina equipada, tele i dutxa. L'únic que us haureu de portar de casa seran les tovalloles. A estones teníem wifi. La pega és que no tenen aire condicionat.
 
Si vols reservar bungalow pots fer-ho directament des de la pàgina web. Per reservar parcel·la truca per telèfon i envies a continuació les dades per email. Quan reservis hauràs de dir la matrícula del cotxe (la barrera d'entrada és automàtica). Per al bungalow et demanaran fer un pagament a compte per confirmar la reserva (aprox 50 euros). El primer dia hauràs d'arribar abans de les 21:00h, que és l'hora que tanquen recepció.
 
El càmping té piscina i restaurant.
 
 
HOSTAL PITEUS
Tel. 973 49 23 40
www.hostalpiteus.com
info@hostalpiteus.com
 
Disposen d'habitacions individuals, dobles i triples, amb televisió, dutxa d'hidromassatge i wifi gratuït. També disposen d'apartaments per allotjar entre 4 i 10 persones. A la web hi veureu les tarifes. Una habitació individual val uns 48 euros la nit (esmorzar inclòs). Dues persones amb esmorzar surt per 74 euros la nit. Per uns 7 euros pots demanar guardar el cotxe al pàrquing.
 
  
ACTIVITATS
 
Altres anys hi havia xerrades i visites programades, que oferien els propis participants. Enguany de moment ningú no s'ha ofert a fer-ne cap. Si tens interès en proposar-ne alguna, et suggereixo donar-te d'alta en el grup de correu AstroCAT, i llençar allà la proposta:

http://es.groups.yahoo.com/group/AstroCAT/

 
A Sant Llorenç de Morunys ja veuràs que cadascú va una mica per lliure. Als matins, lògicament, solem dormir. Tot i que als que tenim canalla ens toca llevar-nos més d'hora, i ens els emportem a fer algun joc pel càmping o a caminar una estona fins al poble, i quan ja fa més calor ens banyem a la piscina.
 
A l'hora de dinar hi ha qui prefereix fer-se'l ell mateix al bungalow o qui prefereix anar de restaurant (n'hi ha un al càmping -que s'ha de reservar- i diversos al poble).
 
El lloc de trobada habitual sol ser la terrassa del Bar Jardí, que s'hi està molt fresc a les hores de més calor. Alguns dinen al mateix bar (fan tapes i amanides) i normalment a l'hora de fer el cafè i la sobretaula és quan poc a poc ens anem ajuntant tots. I és en aquell moment quan, com si fos una tertúlia, els qui en saben d'algun tema fan la seva xerrada, mentre tots seiem còmodament al voltant de la taula tot fent un cafè amb gel. Tot plegat és molt informal i familiar.
 
També hi ha qui aprofita el dia per fer alguna visita pels voltants. Hi ha llocs molt bonics de veure, com el casc antic de Sant Llorenç, el pantà de la Llosa del Cavall, el mirador de la Creu del Codó i el berenador que hi ha abans, el Santuari de Lord (situat al capdamunt d'un tossal al que cal pujar a peu), el Port del Comte (i el punt més alt: el Pedró dels Quatre Batlles), les Fonts del Cardener, els petits nuclis de La Coma i La Pedra, esglésies romàniques diverses,... A dalt al Port del Comte, a les instal·lacions de les pistes d'esquí, la canalla s'ho passa teta amb el parc d'aventura en els arbres o baixant amb els Tubbies. I si us agrada caminar i fer excursions aquí gaudireu molt. Simplement busca "Vall de Lord" al Google i trobaràs molta informació.
 
A l'hora de sopar és habitual fer algunes tapes o amanides al Bar Jardí, però pleguem d'hora, perquè ens interessa arribar a dalt de Coll de Jou encara amb llum de dia, per anar muntant els telescopis. El dissabte, en concret, sol ser el dia en que es fa la tradicional foto de grup de la trobada, per la qual cosa tothom ha de ser a dalt abans de les 8h del vespre.
 
Aquesta és la descripció de com arribar a Coll de Jou:
www.colldejou.tk

 
A dalt a Coll de Jou no hi ha massa espai, i hem de col·locar els cotxes bastant juntets per cabre-hi tots. Hi ha qui es dedica a fer visual i altres fan fotografia. Si algú ha d'arribar o marxar en plena observació, ha de fer-ho amb els llums tancats, i preguntant abans per no espatllar-li a ningú la foto.
 
 
COM ARRIBAR?
 
Més que fer cas del que et digui el GPS, et recomano seguir aquestes indicacions:
 
- Si el divendres has de venir directament a Coll de Jou, aleshores el camí més ràpid és que vagis fins a Solsona (per la carretera C55 que passa per Súria i Cardona) i allà prenguis la LV-4241.
 
- Però si vols passar primer per Sant Llorenç, aleshores en comptes de prendre la LV-4241 et recomano un altre via: quan estàs a punt d'arribar a Solsona, et desvies a la dreta per la C26 direcció Berga i al cap de poc et trobes un trencall a l'esquerra que indica Sant Llorenç de Morunys. Aquesta via passa pel costat del pantà. Potser no és tan ràpid com venir des de Berga, però és més còmode (la carretera de Berga a Sant Llorenç té una infinitat de giravolts).
 
 
Activitat gratuïta oberta a tots els aficionats.
Si voleu venir, recomanem comunicar-nos-ho, per afegir-vos al grup de Whatsapp des d'on ens coordinem.
 

Dia de l'Associacionisme Cultural (diumenge 7 de juny)

1 juny 2015 , 23:09 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 2 juny 2015 , 7:16 ]

Matinal de ciència, cinema, música, cant coral, teatre, poesia i dansa.
 
Diumenge 7 juny
de 10:30h a 13:30h
Sala El Sindicat
c/ Ponent, 7
Balsareny (Bages)
 
Una de les qualitats que més identifica la societat catalana és la seva capacitat associativa. La societat civil ha sabut sempre agrupar-se i organitzar-se per tal d’assolir uns objectius que, segons els temps i les circumstàncies, han estat de caràcter ben divers: científics, culturals, socials, laborals, esportius, etc., i que han influït decisivament en el desenvolupament d’un teixit social molt ric, plural i actiu.
 
L’associacionisme cultural ha estat, al llarg del temps, una escola de civisme, de solidaritat, de catalanitat, alhora que un moviment portador i generador de valors humans, socials i de país. És innegable la importància i la transcendència del moviment associatiu cultural, i la seva valuosa aportació al conjunt de la societat.
 
Tot això s'ha instrumentat a través d'una multitud d'associacions sense ànim de lucre. En reconeixement de totes aquestes entitats, a principis de juny se celebra el Dia de l'Associacionisme Cultural: una jornada anual que pretén fer més visible la tasca que fan les entitats culturals en la nostra societat, i facilitar un major coneixement de les seves activitats i dels equipaments culturals que gestionen.
 
Per això aquesta setmana s'han convocat activitats culturals arreu de Catalunya. A Balsareny, el diumenge 7 de juny es farà un acte a la Sala El Sindicat durant tot el matí, amb la participació de diferents associacions i entitats.
 
L'acte començarà a les 10:30h del matí amb una xocolatada popular al vestíbul.
AstroAmics projectarà a les 11:00h la pel·lícula de dibuixos animats "El follet de les estrelles", un curtmetratge de producció pròpia destinat a introduir l'astronomia als nens de 3 a 8 anys.
Seguidament hi haurà actuacions de música, cant coral, teatre, poesia i dansa.
I en sortint, a la 1 del migdia, oferirem una observació del Sol al telescopi des de la Plaça de la Mel.
 
Hi participaran: AstroAmics (CCB), Coral Els Ametllers (Associació Els Ametllers), Coral Sant Esteve de Balsareny, Dansaires i Rapsodes dels Pastorets de Balsareny, Escola Municipal de Música i Teatre de Balsareny i Grup La Il·lusió (Casal de la Gent Gran).
 
Addicionalment, dissabte 6 de juny, de 10:00h a 13:00h, a la plaça de la Mel, la colla Petafluix farà una plantada de diables i un taller infantil de dibuixos per pintar.
 
I el diumenge 14 de juny, al Centre Instructiu i Recreatiu, de 10:00h a 14:00h i de 17:00h a 20:00h, hi haurà una jornada de portes obertes, amb un mercat d’intercanvi de novel·la negra de segona mà, escacs i altres activitats.
 
 
Programa d'actes per al dia 7 (serem estrictament puntuals amb l'horari marcat):
 
10:00h Proves de projecció i so
 
10:30h Xocolatada popular al vestíbul
 
11:00h Presentació
 
11:02h AstroAmics (Cercle Cultural de Balsareny): projecció de “El follet de les estrelles” (dibuixos animats)
 
11:21h Escola Municipal de Música de Balsareny: concert instrumental
 
11:36h Rapsodes dels Pastorets de Balsareny: lectura de poemes de Pere Casaldàliga
 
11:46h Coral Sant Esteve: cançons tradicionals catalanes
 
12:01h Escola Municipal de Teatre de Balsareny: representació teatral
 
12:16h Coral Els Ametllers: cançons tradicionals catalanes
 
12:31h Dansaires dels Pastorets de Balsareny: danses tradicionals catalanes
 
12:46h Grup La Il·lusió: cançons i danses
 
13:01h AstroAmics: observació del Sol al telescopi (a la plaça de la Mel)
 

Observació de Saturn i altres planetes (30 maig)

25 maig 2015 , 23:03 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia

El proper dissabte 30 de maig els AstroAmics oferirem una observació pública al telescopi del planeta Saturn, els seus anells i satèl·lits. També observarem Venus, el planeta Júpiter, així com la Lluna.
 
L’activitat és gratuïta i està oberta al públic en general.

 

Saturn, el planeta dels anells, es troba aquests dies en el punt de l’òrbita més proper a la Terra, per la qual cosa el veiem més gran i amb més detalls que de costum.
Aquest punt de l’òrbita, anomenat “oposició”, és aquell en què el Sol, la Terra i Saturn s’alineen formant una línia recta. Saturn passa per aquesta situació cada 54 setmanes. També seran visibles les seves llunes Tetis, Dione, Rea i Tità.
 
Venus, molt brillant, tindrà l'aspecte de mitja lluna, ja que una meitat del planeta estarà a les fosques.
 
Júpiter el veurem acompanyat de les seves llunes Cal·listo, Europa, Io i Ganimedes.
 
En quant a la Lluna, dissabte es trobarà en el dotzè dia del seu cicle (en fase creixent), la qual cosa ens permetrà admirar el brillant cràter Aristarchus (conegut com "el far de la Lluna") i l'espectacular Vallis Schröteri, una de les majors esquerdes lunars.

 

L'activitat tindrà lloc el proper:

 

Dissabte 30 de maig

De 22:30h a 1:30h

Al Castell de Balsareny - Balsareny (Bages)

 

Hem quedat a les 21.30h per muntar telescopis.

 

Com arribar: Venint per l'autovia C16, a Balsareny heu de prendre la sortida 69, i en arribar a la rotonda, busqueu l'indicatiu que marca "Castell de Balsareny". Us endinseu al bosc per una pista asfaltada i, al cap de 500 metres, preneu el desviament a mà dreta. Seguiu per un camí sense asfaltar que zigzagueja fins al cim del turó. Quan arribeu al castell, hi ha dos pàrquings. Segurament ens col·locarem en el que dóna al sud.

 

Estigueu atents a la meteorologia. L'activitat es cancel·larà en cas de pluja o núvols tancats. Si s'hagués d'anular l'observació, ho anunciaríem aquell mateix dia (cap al migdia) en aquesta pàgina (i via email als astroamics).


 

Festival Astronòmic del Montseny (23-24 maig)

17 maig 2015 , 23:05 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 21 maig 2015 , 5:18 ]

 
 
El dissabte 23 de maig, durant tot el dia i tota la nit, tindrà lloc la trobada astronòmica més important a Catalunya d'aquesta primavera: el 1er Festival Astronòmic del Montseny.
 
Sota la coordinació del Dr. Josep Mª Trigo, l'organitzen l'Institut de Ciències de l’Espai (CSIC), Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), i Parc Mediambiental de Gualba, amb el suport de A.A. Sant Cugat-Valldorei​x, AstroGirona, AstroBanyoles, Aster Barcelona, AstroSabadell, Cosmos Mataró, AstroOsona, i Cel de Vinarós.
 
La Fira començarà a les 10:00h del matí de dissabte i seguirà durant tota la tarda i vespre fins la matinada de diumenge. Hi haurà xerrades divulgatives, tallers, un espai de presentació de les agrupacions astronòmiques participants, i es finalitzarà amb una observació comuna durant bona part de la nit (porteu els vostres telescopis). També hi haurà tallers pràctics d'obervació a la nit durant la plantada de telescopis.
 
És un acte obert a tots els aficionats i al públic en general.
 
Lloc: Parc Mediambiental de Gualba
Can Illa Vell, s/n - Gualba
Lat 41.740488, Lon 2.496210
www.parcdegualb​a.cat 
 
Preus (a abonar a la guingueta del Parc):
Entrada 10 euros
Dinar de germanor (botifarra a la brasa, pa amb tomàquet i refresc) 6 euros
Sopar a la fresca (entrepà i beguda) 5 euros
Acampada (els qui es vulguin quedar a dormir després) 5 euros
Cal reservar: telf. 938 487 994 -
info@parcdegual​ba.cat
 
Els AstroAmics heu rebut més info via email. Aquells que hi volgueu participar contacteu amb en Carles Lozano ("Charlio") per així gestionar espai de telescopis i per rebre informació pràctica addicional. 
 
El mateix Carles farà un taller d'observació solar, amb filtres convencionals i d'hidrogen alfa, el dissabte a les 10:15h del matí. No us el perdeu!
 
Aquests són els horaris dels diferents tallers i activitats:
 
PROGRAMA D'ACTES DEL DISSABTE 23 MAIG
◦10h Recepció i introducció a l’encontre.
 
ACTIVITATS A L’AIRE LLIURE (explanada d’entrada al Parc)
◦10:15h Taller: Observació del Sol amb filtres convencionals i d’hidrogen Alfa, a càrrec de Carles Lozano (AASCV) i Albert Sànchez (Obs. Gualba/AstroGirona).
◦11h00h Taller infantil: El Sol com a estrella: "Pintant l’espectre solar", a càrrec de Josep M. Trigo,Cristina Jiménez i Marina Martínez (CSIC-IEEC).
◦11:45h Taller infantil: "Com reconèixer un meteorit, però saps d’on venen?", a càrrec de Marina Martínez i Josep M. Trigo (CSIC-IEEC).
◦12:30h Taller “Enlairant coets i fent galàxies”, a càrrec de Jordi Arnella (AstroGirona).
◦16:00-20:00h Fira d’entitats i agrupacions astronòmiques.
◦21:00h Planetari portàtil. A càrrec d’Inés Dibarboure (Blau, el Planetari)
◦22:00h Plantada conjunta de telescopis. A càrrec de les agrupacions astronòmiques.
◦22:00h Taller nocturn: “Passejada telescòpica per la Lluna” A càrrec de Sergi Torrents (GAT) i Albert Sànchez (Obs. Gualba/AstroGirona).
◦22:30h Taller nocturn: “Visita guiada del firmament amb làser”, a càrrec de Pere Closes (ASTER).
◦23:00h Taller nocturn: “Observació de planetes”, a càrrec de Sergi Torrents (GAT) i Albert Sànchez (Obs. Gualba/AstroGirona).
◦00:00h Taller nocturn: “Passejada telescòpica per objectes Messier i de cel profund”, a càrrec de Sergi Torrents (GAT) i Josep M. Trigo (CSIC-IEEC).
◦01:00h Taller nocturn: “Introducció a l’observació dels estels variables”, a càrrec de Pere Closes (ASTER).
◦02:00h Taller nocturn: “Estudi de Supernoves amb mitjans amateurs II”, a càrrec de Xavier Puig (AAS).
◦03:00h Taller nocturn: “Pràctica fotogràfica per capturar el cometa C/2014 Q2 Lovejoy”, a càrrec d’Iko Margalef i Dídac Mesa (Cel de Vinaròs). Porteu trípode i càmera pròpia.
 
ACTIVITATS A LA SALA DE TALLERS
◦10:30h Taller:“El origen de meteoros y bólidos”. A càrrec de Manuel Moreno-Ibáñez (CSIC-IEEC)
◦11:15h Taller: “Com realitzar astrofotografies de cometes?”, a càrrec d’Iko Margalef i Dídac Mesa (Cel de Vinaròs)
◦12:00h Taller: “Astrometria i fotometria d’asteroides i cometes”, a càrrec d’Albert Sànchez (Obs.Gualba/AstroGirona) i Diego Rodríguez (Cosmos Mataró)
◦12:45h Taller: “Estudiant Supernoves amb mitjans amateurs”, a càrrec de Xavier Puig (AAS)
◦15:30h Xerrada divulgativa. Dr. Ignasi Ribas (CSIC-IEEC) “Què en sabem d’exoplanetes?”
◦16:15h Taller: “Técnicas de fotografía planetaria con Webcam, TheImagingSource en color y CCD rápida monocromática”, a càrrec de Christian Grabenbauer
◦17:00h Xerrada divulgativa: “Una introducción a la evolución estelar para todos los públicos”. Dr. Mauricio Misquero Castro (UCM).
◦17:45h Taller: “L’estació de videodetecció de meteors i bòlids de Folgueroles en el marc de la Xarxa SPMN”, a càrrec de Pep Pujols (AAO)
◦18:30 Xerrada divulgativa: “El Sistema Solar descobert pel Telescopi Hubble i les missions Dawn i New Horizons de NASA”. Dr. Josep M. Trigo (CSIC-IEEC)
◦19:15h Taller: “Ocultacions d’estrelles per asteroides pel mètode Driftscan” a càrrec de Ramón Naves.
 

Galàxies de primavera (18 abril, 16 maig)

23 març 2015 , 8:59 publicada per AstroAmics amics de l'astronomia   [ actualitzat el 28 abr. 2015 , 10:11 ]

Foto: cúmul de galàxies de Virgo, per Sergi Verdugo [ http://astrophoto-sv.com ]
 
Les galàxies
 
Les galàxies són immenses col·leccions de milers de milions d'estrelles. Tanmateix, estan tan lluny de nosaltres que es fa difícil veure-les. Amb el telescopi se'n poden arribar a observar centenars d'elles, això sí, sempre com a una coseta molt dèbil i molt difusa (una tènue taca de llum de bordes imprecisos). El que realment impressiona és saber que estem veient uns estels situats a centenars de trilions de quilòmetres, la llum del quals ha trigat diversos milions d'anys en arribar fins a nosaltres.
 
L'època més favorable per a l'observació de galàxies és la primavera (abril i maig). Sobre les constel·lacions de Virgo, Coma Berenices, Canes Venatici, Ursa Major, Leo, Hydra,... en podràs veure gairebé dues-centes, si disposes d'un telescopi de bona obertura (mínim 150mm) i un lloc fosc des d'on observar. Durant la Lluna nova dels mesos d'abril i maig, molts aficionats fan mini-maratons dedicades a l'observació d'aquestes galàxies.
 
La quantitat de detalls que podem veure d'una galàxia augmenta proporcionalment a l'obertura del telescopi. Els instruments grans capten molta més llum, amb la qual cosa la imatge millora significativament.
 
 
Activitats dels AstroAmics
 
Des d'AstroAmics farem un exhaustiu repàs de les galàxies que podem veure durant la Primavera, en dues sessions. Comptarem per a fer-ho amb instruments de gran diàmetre.  
Hem fet una tria de les millors galàxies: aquelles que apareixen en els catàlegs de Messier i de Caldwell. També observarem els planetes Júpiter i Saturn, i aprendrem a reconèixer les constel·lacions primaverals amb ajuda d'un làser verd.
 
Són activitats gratuïtes i obertes a tothom.
 
L'esdeveniment forma part de la celebració del "Global Astronomy Month (April 2015)" i coincideix amb la "International Dark Sky Week 2015".
 
OBSERVACIÓ DE LES GALÀXIES DE PRIMAVERA, primera part. - ANUL·LADA PER LA METEOROLOGIA
Dissabte 18 D'ABRIL
Hora de trobada: de 19:30h a 20:00h
Observació: de 22:30h a 01:30h de la matinada.
 
En aquesta primera part observarem els cúmuls galàctics de Canes Venatici, Leo, Ursa Major, etc. 
Vet aquí el llistat d'objectes que et proposem (baixa l'arxiu "primavera1.htm"):
http://sites.google.com/site/astroamics/Resources 
 
 
OBSERVACIÓ DE LES GALÀXIES DE PRIMAVERA, segona part.
Dissabte 16 DE MAIG
Hora de trobada: 20:15h
Observació: de 23:15h a 02:15h de la matinada.
 
En aquesta segona part observarem els cúmuls galàctics de Virgo, Coma Berenices, Hydra, etc.
Vet aquí el llistat d'objectes que et proposem (baixa l'arxiu "primavera2.htm"):
http://sites.google.com/site/astroamics/Resources 
  

L'activitat es cancel·larà en cas de pluja o de núvols tancats.
 
  
Punt de trobada
 
El lloc de trobada és a Navàs (Bages), sortida 71 de l'autovia C16, a la primera parada de bus.
 
Des d'allà decidirem, en funció de la meteorologia del moment, si anem cap a Fumanya o ens quedem a Montbordó o a Sant Pau de Pinós. Aleshores ho comunicarem a la resta d'AstroAmics via email i WhatsApp*.
 
* Aquells que volgueu rebre via WhatsApp la informació, ho heu de sol·licitar per email indicant nom i número de telèfon.
  
Als que hagueu de muntar telescopi, us recomanem venir a l'hora acordada al punt de trobada, per tenir temps suficient de muntar abans de començar l'observació.
 
 
Com arribar?
 
L'observació es farà, si la meteorologia ho permet, des de Fumanya (Fígols), al nord del Berguedà. Hem triat un lloc lliure de contaminació lumínica, i a una altitud sobre el nivell del mar de 1.550 metres, la qual cosa atorga major transparència a l'atmosfera i millora significativament l'observació de les galàxies.
 
Nota: l'altre lloc alternatiu, si les condicions al Pre-Pirineu són adverses, és Montbordó, a 755m d'altitud prop de Serrateix. I encara tenim un tercer lloc: Sant Pau de Pinós, a 774m d'altitud, entre Navàs i Prats de Lluçanès.
 
En aquesta pàgina trobaràs una bona descripció del lloc, i explicacions detallades de com arribar a Fumanya:
 
I aquesta és la descripció dels llocs alternatius, Montbordó i Sant Pau de Pinós:
 
Preservació de la foscor
 
Per no destorbar l’observació, demanem als cotxes que arribin tard que entrin a l’esplanada amb els llums tancats (només amb els llums de posició).
 
També demanem que la gent no faci servir lots o llanternes de llum blanca. Es podran fer servir les de llum suau de color vermell (es poden embolicar amb vàries capes de paper de cel·lofana vermell).
 
 
Què hem de portar?
 
Degut a la seva alçada, el clima primaveral de Fumanya és fred i encara es poden produir glaçades nocturnes.
 
OBLIGATORI:
   - Roba d’abric hivernal, incloent guants, gorro i calçat (és molt important; les mínimes a l'abril poden arribar a 0ºC).
Llegeix-te aquestes recomanacions.
 
OPCIONAL:
   - Menjar i aigua
   - És una bona idea portar alguna beguda calent (cafè, caldo,...) dins un termos.
   - Si en tens, porta els teus prismàtics o telescopi. No importa que siguin senzills.
   - Mapes i cartes estel·lars dels objectes que vols veure aquella nit.
   - Lot o llanterna de llum suau vermella (o embolicada en paper de cel·lofana vermell).
   - Una manta al maleter, per si abans de marxar vols fer una becaina al cotxe (cosa que aconsellem).
 
 
L'observació de galàxies
  
Per a l'observació de galàxies sempre es aconsellable seguir una sèrie de recomanacions:
 
1. Buscar un indret completament fosc, lluny de la llum de les ciutats, i sense llums artificials que contaminin l'ambient.
 
2. Triar una nit sense Lluna, i esperar a l'hora en què ja és fosca nit (dues hores després de posar-se el Sol). D'aquesta manera, amb el cel completament negre, el contrast amb els objectes serà el major possible.
 
3. Fer l'observació en el moment en què l'astre en qüestió estigui alt en el cel (a més de 25º d'altitud sobre l'horitzó), amb la qual cosa minimitzem les interferències de l'atmosfera terrestre.
 
4. Permetre que la nostra vista s'adapti a la foscor abans d'iniciar l'observació. Amb això aconseguim que en els ulls se'ns acumuli rodopsina (una proteïna que facilita la visió nocturna), i així serem capaços de veure molts més detalls. Per això és important que ens mantinguem completament a les fosques durant la mitja hora prèvia a l'observació (no volem ni cotxes, ni faroles, ni lots,...). Tan sols en cas de necessitat ens permetrem d'encendre un llum suau de color vermell. 
 
Altres consells que se solen donar, si voleu treure el màxim profit de l'observació, serien:
 
5. Quan miris pel telescopi, fes servir tècniques per millorar la visió, com per exemple la "visió lateral" (no mirar directament l'objecte, sinó mirar a un costat del mateix), o el "moviment" (per als ulls és més fàcil detectar objectes quan es mouen, així que desplacem lleugerament el tub del telescopi, o li donem un copet perquè tremoli).
 
6. En mirar, cal respirar correctament i no aguantar-se la respiració, perquè els ulls necessiten alimentar-se d'oxigen.
 
7. No fumis, i així no restaràs oxigen als ulls.
 
8. Alguns aficionats porten a l’ull un pegat pirata, que es col·loquen quan han d'encendre el llum vermell, de manera que tan sols exposen a la llum un dels ulls, mentre que preserven l'altre en absoluta foscor.
 
9. També es recomanable, en els dies previs abans de la sortida, evitar exposar-se a la llum solar intensa, i protegir-se els ulls amb ulleres de sol.
 
10. Una regla pràctica, per saber quin ocular és el més adient per observar galàxies, consisteix en multiplicar la relació focal del teu telescopi per 2 i per 3. Els oculars que estiguin enmig dels números resultants poden ser adequats. P.ex. si tens un telescopi de 200mm d'obertura i 1200mm de longitud focal, la relació focal és f/6 (=1200/200), i els oculars més adients estaran entre el de 12mm (=6x2) i el de 18mm (=6x3).
 
Per a localitzar els objectes et poden caldre cartes estel·lars i mapes de referència. Aquí et pots descarregar les del catàleg Messier i Caldwell:
http://www.astronomylogs.com/pages/finderchart.html
 
 
Algunes coses més
 
Hi ha bàsicament cinc tipus de galàxies, segons la forma que adopten:
- el·líptiques (en forma de meló)
- lenticulars (en forma de llentia)
- espirals (llenties amb braços en forma d'espiral)
- espirals barrades (espirals amb una barra travessant el centre)
- irregulars
 
Des de la Terra les podem veure frontalment (des de sobre), de perfil (des d'un costat), o des d'algun punt entremig, amb la qual cosa la varietat de formes, mides i brillantors que podem observar en les galàxies és il·limitada.
 
Si portes un registre de les teves observacions en una llibreta, això és el que pots apuntar:
 
- És difusa o té aparença gairebé estel·lar?
- Té una lluentor uniforme o el nucli és més brillant?
- Es pot apreciar algun tipus de detall?
- Es poden distingir braços espirals?
- Apareixen estrelles superposades a la galàxia?
- Descriu-ne la mida i la forma en relació al camp de visió i als augments que ofereix l'ocular emprat.
- Es pot observar amb visió directa?
- S'aprecien més detalls amb visió lateral?
- Hi ha altres objectes de cel profund o estrelles brillants dins del camp de visió?
- Quants augments proporcionen la millor vista?
- Has fet servir algun filtre?

1-10 of 128