Montbordó (Serrateix)

Altitud: 755 m
Coordenades: 41º 57' 52.78" N, 1º 47' 07.53" E
Municipi: Viver i Serrateix
Comarca: Berguedà
Província: Barcelona
 

Al sud-oest del Berguedà trobem un altiplà (els plans de Serrateix) que actua de divisòria d'aigües entre el Cardener i el Llobregat. El punt culminant d'aquest altiplà és el cim de Montbordó (786 metres), des d'on es divisa una magnífica panoràmica del Bages i el Berguedà (des de Montserrat fins al Cadí). El nostre punt d'observació queda 250 metres al sud del cim, que és fins on es pot arribar còmodament en cotxe. Estem a mig camí dels nuclis de població de Serrateix (a 2,6 Km, 100 habitants) i de Viver (a 3,5 Km, 70 habitants), que són els que constitueixen el municipi de Viver i Serrateix.
 
Avantatges: 
- És un lloc proper, ràpid d'arribar.
- La temperatura és més suau i la pluviometria menor que la dels llocs d'observació habituals del Pirineu.
- Continua essent accessible a l'hivern, quan la neu o el gel dificulten l'accés als llocs del Pirineu.
- Amb temps anticiclònic, la inversió tèrmica permet gaudir aquí de millors temperatures que uns centenars de metres més avall, en la vall del Llobregat.
- Extremadament obert en direcció als quatre punts cardinals: permet observar objectes molt propers a l'horitzó en qualsevol direcció. Això el fa especialment indicat per esdeveniments com la Marató Messier, o com la observació de Mercuri, on la visibilitat prop de l'horitzó és determinant.
- En no tenir a la vora ni arbres ni edificis, això millora les condicions de seeing a baixa alçada (absència de turbulència ocasionada pel vent), beneficiant l'observació planetària.
- S'hi accedeix fàcilment per carretera.
- Un punt d'aparcament separat del lloc d'observació amb capacitat per a uns 8 o 10 cotxes. I un altre punt d'aparcament més allunyat amb capacitat per a 8 cotxes més.
- Accés lliure.
 
Inconvenients:
- No és un cel completament fosc. La contaminació lumínica es deixa sentir sobre tot en direcció sud, prop de l'horitzó.
- Si volem tenir una panoràmica completa de l'horitzó, cal que plantem els telescopis enmig d'un camí. Malgrat tot, en desenes de nits venint aquí, mai no m'hi he trobat cap vehicle, ja que els camins no condueixen a cap casa, tan sols a camps de cultiu.
- Poc espai per plantar telescopis (menys encara si volem deixar el cotxe al costat del telescopi). No és apte per trobades multitudinàries.
- Terreny: terra (és millor que l'asfalt, però pitjor que la gespa, en el sentit que l'escalfor retinguda durant el dia pot generar turbulències a la nit).
- Si ha plogut, el terreny pot estar enfangat.
- En estar al costat d'un camp de cereals, podem notar pudor si fa poc que han fertilitzat el camp amb adobs (la qual cosa se sol fer un cop a l'any, abans de sembrar).
- No té infraestructures disponibles (electricitat, columnes,...)
- Fonts de lllum directa: resulta visible des d'aquí el poble de Cardona, 10 Km al sud-oest.
 
 
Fotografies del lloc:
 
Panoràmica en direcció Nord
 
Panoràmica en direcció Oest
 
Panoràmica en direcció Sud
 
Aquí podeu descarregar aquestes fotos ampliades: 
 
 
Com arribar?
 
Montbordó està en la carretera que va de Viver a Serrateix. Qüasi tot el trajecte s'efectua per carretera asfaltada i en bon estat.
 
Per arribar cal venir per l'autovia C16 i a Navàs prendre la sortida 73, i a les rotondes buscar la carretera que se'n va en direcció a Viver i Serrateix, que és la BV-4235.
 
Anem pujant, doncs, per la carretera BV-4235 que va de Navàs a Serrateix, i a l'alçada del Km. 13,2 prenem el desviament que trobem a la dreta (*), i que està indicat amb un cartell que posa "Montbordó (altitud 770)".
 
Des d'aquí hi ha cent metres per un camí sense asfaltar fins arribar a la zona d'aparcament, per sobre de la qual, i enmig del camí, queda el nostre punt d'observació.
 
 
Alternatives:
- Si veniu des de Berga, preneu la sortida 79 (a la vora de Puig-Reig) per anar fins a Viver, i des d'aquí enfileu la BV-4235 cap a Serrateix.
- Si veniu des de Solsona, passat Cardona (i La Coromina) trobareu un desviament que pren la carretera BV-4235; trobareu Montbordó poc després de passar Serrateix.
 
Nuclis de població més propers per carretera:
- Serrateix (2,6 Km)
- Viver (3,5 Km)
  
 
 

Punt d'observació de Montbordó ‎(Serrateix) (755m)‎

 
Codi QR amb les coordenades: 
 
 
Webcam des de Castelladral (7 Km al sud de Montbordó):
 


Comments