Fumanya (Fígols)

Pàrquing del Centre d'interpretació Dinosaures de Fumanya
Altitud: 1550 m
Coordenades: 42º 10' 44" N, 1º 47' 41" E
Municipi: Fígols
Comarca: Berguedà
Província: Barcelona
 
Com a lloc d'observació, els seus punts forts són la transparència de l'atmosfera, la foscor del cel, la facilitat d'accés i que disposa d'amplis espais on instal·lar-se molts aficionats. El terreny està asfaltat i ben alineat. L'horitzó E és molt obert i permet observar astres a molt baixa alçada. Vers al sud una muntanya ens tapa fins a cert punt la contaminació lumínica de Berga (a 10 Km de distància en línia recta).
 
Com a punt feble, una muntanya ens oculta la part NW del cel. A l'hivern (desembre a febrer) podem tenir certa contaminació lumínica vers el nord procedent de les pistes d'esquí de la Masella (a 21 Km en línia recta), que encenen les llums fins passades les 22:00h.
El pàrquing queda lliure a partir de les 18:00h com a molt tard*, que és quan tanca el Centre d'Interpretació (sovint més d'hora, depenent dels horaris de temporada) (*ocasionalment programen activitats astronòmiques nocturnes; cal consultar la seva agenda).
 
 
Descripció de l'espai
 
El Centre d'interpretació del jaciment paleontològic de Fumanya disposa d'una gran zona d'aparcament asfaltada amb capacitat per a 50 cotxes i 8 autocars, situada a 1.550 metres d'altitud. La visió queda obstruïda vers el NW, però oberta en tota la resta.
 
El terreny és pla, la qual cosa facilita l'anivellat dels telescopis.
 
El Centre està tancat a partir de les 18:00h com a molt tard*, de manera que aquí als vespres no fem nosa a ningú. Els AstroAmics hem demanat permís a l'Ajuntament de Fígols per organitzar aquí observacions.
(*L'hora concreta depèn dels seus horaris de temporada. Ocasionalment programen activitats astronòmiques nocturnes; cal consultar la seva agenda).
 
 
 
Fígols és un municipi de tan sols 46 habitants. La densitat de població és de només 1,6 habitants per Km2. Per aquest motiu la contaminació lumínica aquí és gairebé inexistent.
 
Mapa de contaminació lumínica de Catalunya (retall). Hem marcat amb una fletxa la posició de Fumanya, aïllat de les principals fonts de CL.
 
 
 
El lloc
 
 
L'any 1985, durant l'explotació de carbons a cel obert portada a terme per Carbones de Berga SA, va quedar al descobert un important jaciment de petjades de dinosaure. Sobre una enorme paret inclinada al Coll de Fumanya es pot observar el rastre deixat per dinosaures que fa milions d'anys van viure a casa nostra. La major part de les petjades són de Titanosaure, essent el segon jaciment més important del món en petjades d'aquesta espècie.
 
El jaciment de Fumanya, al terme municipal de Fígols, va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional el 2005, i forma part de la candidatura que aspira a ser patrimoni natural de la Humanitat de la UNESCO, conjuntament amb altres jaciments d’icnites de la península ibèrica.
 
L'any 2001, amb les mines ja tancades, es va constituir el Consorci Ruta Minera, que té com a finalitat fomentar l'activitat econòmica i turística dels pobles de Fígols, Vallcebre, Cercs i Guardiola de Berguedà.
 
Un dels projectes que el Consorci ha dut a terme ha estat la construcció del Centre d'Interpretació de Fumanya, on els visitants poden aprendre tot sobre aquest important jaciment paleontològic.
 
Aquest Centre està situat a 1.550 metres d'altitud, i disposa d'un ampli aparcament asfaltat per a vehicles i autocars.
 
Les visites al jaciment es fan principalment en caps de setmana i festius (obrint gairebé a diari en els mesos vacacionals), i cal adreçar-se prèviament al Museu de les Mines de Cercs.
 
  
Com arribar?
 
Pujeu per l'autovia C16, passeu Berga, i continueu per la mateixa C16. Passareu al costat de Cercs, i una mica més endavant de la Rodonella, just després de la central tèrmica (punt Km. 107,6), us heu de desviar a l’esquerra per agafar el trencall de la BV-4025 (Sant Josep / Sant Corneli / Fígols).
 
Seguint aquesta carretera (BV4025), al cap de 10,7 Km trobareu un trencall a mà dreta que s'en va cap a Vallcebre. Trenqueu per aquí, i 200 metres més endavant us trobareu amb una gran zona d'aparcament del Jaciment Paleontològic de Fumanya. 
 
Tot el trajecte es fa per carretera asfaltada i en bon estat. La carretera és autovia fins a Berga (km 97), de primera categoria els 11 km següents, i carretera local els últims 11 km.
 
Distàncies:
   - a 5 Km de Vallcebre
   - a 5,5 Km de Fígols
   - a 15 Km de Cercs
   - a 16 Km de Guardiola de Berguedà
   - a 22 Km de Berga
   - a 50 Km de Balsareny
   - a 70 Km de Manresa
   - a 72 Km de Vic
   - a 111 Km de Granollers
   - a 130 Km de Barcelona
 
Coordenades:
Latitud 42º 10' 44" N
Longitud 1º 47' 41" E
 
 
 
Mapa per cacular la vostra ruta:
(Nota: Balsareny és el poble que pujant per la C16 hi ha just abans de Navàs. Des de Balsareny fins a Fumanya queden 50 kilòmetres).
 
 
Codi QR amb les coordenades:
 
 
 
Turisme, allotjament i restaurants
 
Per als que veniu d’indrets allunyats, us hem preparat un detall dels càmpings, bungalows, hotels i cases rurals on allotjar-vos, i dels restaurants on dinar i sopar.
 
Com a atraccions turístiques, destaquen el Museu de les Mines de Cercs, el Jaciment Paleontològic de Fumanya (petjades de dinosaure), la Mina de Petroli de Riutort, el Carrilet Verd del Berguedà, la Via Ferrada Roques d'Empalomar, el Pantà de la Baells i les activitats de senderisme, barranquisme i esports d'aventura.
 
 
Soroll
 
Estem situats a 200m de cases que poden estar ocupades els caps de setmana. Si us plau, respecteu el descans dels veïns. No feu soroll durant la nit.
 
 
Deixalles
 
Si us plau, no llenceu deixalles al terra. Recolliu-les i torneu-les cap a casa. Aquest és un molt bon indret per fer observació astronòmica. Si l’embrutem, un altre dia no ens deixaran tornar. No oblideu, a més, que estem a tocar d'un Espai Natural protegit.
 


 
Comments