AstroAmics: amics de l'astronomia

Secció Catalunya centre i nord (Alt Llobregat i Cardener)
Previsió del temps per aquesta nit

Previsió del temps per aquesta nit (núvols mitjans a les 23:00h).
Feu clic sobre la imatge per ampliar la previsió.

____________________________________________________________________________________

 • Conjunció històrica Júpiter-Saturn (21 desembre)
   
  Aquest dilluns dia 21 de desembre de 2020 es produïrà una conjunció històrica entre Júpiter i Saturn com feia segles que no se'n veia. Els dos planetes se situaran un al costat de l'altra de manera que a simple vista es veuran com una única estrella. Al telescopi els podreu veure junts dins d'un mateix ocular (separats per tan sols 6' minuts d'arc).
   
  Tot i que hi va haver una conjunció similar al segle XVII, aquesta va tenir lloc en hores diürnes. Hem de retrocedir 8 segles, fins al 1226, per trobar-nos una conjunció tan propera com aquesta que fos observable per la gent a simple vista.
  Un esdeveniment que els mitjans de comunicació han batejat com l'Estel de Nadal, i és que va ser el gran astrònom Johannes Keppler el qui va suggerir al 1614 que l'astre mencionat a la Biblia podria tractar-se en realitat d'una conjunció entre aquests dos planetes (tot i que interpretacions més modernes suggereixen com a més probable la conjunció entre Venus i Júpiter ocorreguda a la mateixa època).
   
  Les restriccions sanitàries motivades per la situació actual ens impedeixen de celebrar un acte conjunt. Malgrat tot, us animem si teniu telescopi a intentar veure els planetes des de prop de casa vostra. Si convideu a familiars, recordeu que estan prohibides les reunions de més de 6 persones i que tothom haurà de dur mascareta i de complir amb certes normes higièniques*. 
   
  Us caldrà un lloc on la visibilitat cap a ponent sigui màxima (sense arbres i edificis que us tapin l'horitzó oest), molt millor si és elevat. Les boires prop de l'horitzó seran en aquest cas les nostres enemigues i les que ens poden espatllar l'observació.
  La millor visibilitat es donarà entre les 6 i les 7 de la tarda (el Sol s'haurà posat a les 17:25h). També seran visibles les llunes galileanes de Júpiter: Cal·listo, Ganimedes i Ió a un cantó del planeta, Europa a l'altre. I de Saturn, com a mínim les llunes Tità i Rea.
  També tindreu a l'abast a Mart i a la Lluna en quart creixent. 
  Recordeu que les restriccions us obliguen a ser a casa abans de les 10 de la nit.
   
  Els AstroAmics haureu rebut via email un document amb més detalls.
   
  Si no podeu sortir amb el telescopi, o si aquell dia està ennuvolat, teniu també l'opció de seguir l'esdeveniment des d'Internet amb algun d'aquests canals de YouTube:
   
  * Normes higièniques que heu de seguir si us trobeu amb persones de fora del nucli familiar: no es podrà participar en trobades si es té febre o se n'ha tingut en les dues setmanes prèvies, tampoc si heu tingut contacte proper amb un malalt de covid en els últims 14 dies, mantenir una distància mínima de 2 metres amb les altres persones, ús obligatori de mascareta malgrat sigui a l'aire lliure, rentat de mans amb aigua i sabó o amb gel hidroalcòholic, no es podran consumir menjar ni begudes.
   
  Us desitgem bons cels i unes molt bones festes de Nadal!

  Publicat a les 19 de des. 2020, 13:11 per Jou Scout
S''estan mostrant les entrades 1 - 1 de 171. Mostra'n més »

Quina és la pròxima activitat del Club?

ASSEMBLEA C.C.B.
  
Assemblea general ordinària del Cercle Cultural de Balsareny, associació paraigües que atorga personalitat jurídica a AstroAmics. 
Hi podeu participar tots els que sigueu socis del C.C.B. (subscriptors de la revista "Sarment"). 
Enguany es farà telemàticament via Jitsi. 
  
Dissabte 30 de gener
11:00h del matí
Trobareu el link per accedir-hi a l'exemplar de Sarment de desembre (pàg. 2)
 
Temes: 
- Renovació de la junta, si escau. 
- Modificació dels Estatuts socials, per poder celebrar assemblees i reunions de junta telemàtiques.
- Estat de comptes dels exercicis 2019 i 2020. 
- Quotes per a l’any 2021. 
- Informes de la redacció del Sarment, dels Astroamics, de La Garsa i de la Comissió Casaldàliga. 
- Precs i preguntes. 


INFORMACIÓ IMPORTANT:
 
En compliment del toc de queda imposat per les autoritats sanitàries, totes les sortides nocturnes queden cancel·lades fins a nou avís.
 
Les activitats presencials hauran de finalitzar abans de les 10 de la nit, i tindran un aforament limitat a 6 persones.
 
S'haurà de complir amb certes restriccions: no es podrà participar en trobades si es té febre o se n'ha tingut en les dues setmanes prèvies, tampoc si heu tingut contacte proper amb un malalt de covid en els últims 14 dies, mantenir una distància mínima de 2 metres amb els altres companys, ús obligatori de mascareta malgrat sigui a l'aire lliure, rentat de mans amb aigua i sabó o amb gel hidroalcòholic, no compartir menjar ni begudes, no compartir telescopis (perill de contagi a través de l'ocular), etc.
 
Mentrestant, podeu mantenir el contacte amb la resta d'AstroAmics a través dels nostres grups de whatsapp. Els membres del Club podeu sol·licitar-ne l'accés.
 

Comments