AstroAmics: amics de l'astronomia

Secció Catalunya centre i nord (Alt Llobregat i Cardener)
Previsió del temps per aquesta nit

Previsió del temps per aquesta nit

____________________________________________________________________________________

 • Marató Messier 2017
   
   
  Messier 017 i Charles Messier
   
  ATENCIÓ! ENS TROBAREM A NAVÀS i pujarem a FUMANYA!
  Per als que veniu a la Marató Messier, hem quedat el Dissabte 25 de Març, a les 17:30h a l'entrada de Navàs, en el punt de trobada habitual (venint per l'autovia C16 heu de prendre la sortida 71, i entrar vers Navàs, fins trobar la primera parada de bus).
  Des d'allà pujarem tots junts vers el lloc d'observació, i enviarem un missatge a la resta perque sabeu a on anem.
   
  El lloc escollit en primera opció és Fumanya (altitud 1550m), al nord del Berguedà. 
   
  Esperem baixes temperatures, de manera que vingueu MOLT BEN PREPARATS contra el fred. Poseu-vos la roba més calenta que tingueu (roba d'esquí per exemple) i en vàries capes, protegint la totalitat del cos (també el cap, les cames, els peus, les mans,...). La vostra roba hauria de ser capaç de suportar temperatures de -10ºC sota zero. Així estareu ben preparats per aguantar tota la nit. (Veieu consells). 

  Com arribar?
   
   
  Una Marató Messier és l'intent de trobar les 110 galàxies, nebuloses i cúmuls d'estrelles que composen el Catàleg Messier en una sola nit. Cada any, durant la Lluna nova més propera a l'equinocci de primavera, aficionats de tot el món s'afanen en superar el repte.
   

   

  El Catàleg Messier
   

  El Catàleg de Charles Messier (que conté alguns dels objectes de cel profund més bonics del cel) va ser creat originalment com una relació d'objectes a evitar. Mentre Messier s'esforçava a descobrir nous cometes, va recopilar aquesta llista per tal d'eludir els objectes que es podien confondre amb ells. El primer catàleg va ser publicat el 1771 i contenia 45 objectes. Desprès en anys successius es va anar ampliant la llista fins a completar els 110 actuals. Actualment el Catàleg Messier és la llista preferida dels astrònoms amateurs, ja que conté les galàxies, cúmuls i nebuloses més assequibles als telescopis d’aficionat.

   

   

  La Marató
   

  Un Marató Messier consisteix en intentar trobar tants objectes Messier com sigui possible en una sola nit. Teòricament és possible observar-los tots en la nit de l'equinocci de primavera (20 de març). S'han de triar nits sense Lluna perquè no ens destorbi la seva claror, així que normalment es fa en el cap de setmana amb Lluna nova més pròxim al equinocci de primavera. Desafortunadament, els mesos de març i abril solen ser plujosos a Catalunya, per la qual cosa cal estar pendents de les previsions meteorològiques per aprofitar sempre la data que millors condicions ofereixi.

   

  Els que realitzin la Marató veuran gairebé tot el catàleg Messier en una sola nit mentre que molts astrònoms aficionats i fins i tot professionals, mai veuran el catàleg sencer en el curs de la seva vida. A més, les habilitats en buscar i localitzar, tan necessàries en la majoria dels aspectes de l'astronomia, es milloren durant la Marató.

   

   

  Marató 2017
   

  Enguany els dies més indicats seran els dissabtes 25 de març i 1 d'abril (o el dia anterior, divendres). Aquella mateixa nit també podrem veure el planeta Júpiter, amb les seves llunes, i cap al final de la nit serà visible Saturn amb els seus anells.

   

  Els AstroAmics hem previst la següent activitat (amb permís dels núvols):

   

  Dissabte 25 de març Marató Messier, des de la posta fins a la sortida del Sol (de les 20:45h hora vella fins les 6:10h hora nova, ja que és el cap de setmana del canvi d'hora), a Fumanya (Fígols)*.

   
  *El lloc es podria canviar a darrera hora en funció de la previsió meteorològica. Lloc alternatiu: Sant Pau de Pinós
   
  És una activitat gratuïta i oberta a tots els aficionats a l'astronomia.
    
  Veniu una bona estona abans si heu de muntar telescopi.
   

   

  Elecció del lloc
   

  El lloc d'observació ha de complir algunes condicions mínimes. La primera i bàsica és que estigui lliure de contaminació lumínica. La segona, si volem tenir l'oportunitat d'arribar a veure tots els objectes, és que l’indret ha de tenir la visió cap a l'horitzó oberta tot al seu voltant, sense arbres, edificis, ni muntanyes que entorpeixin la vista (especialment a l'oest i el sudest).

   

  Per a la marató dels AstroAmics hem escollit un lloc prou ampli per acollir un bon nombre de telescopis: Fumanya.
  Està situat en el municipi de Fígols, al nord del Berguedà, a 1.550m d'altitud.
     
  Fumanya té quelcom d'obstrucció vers el nord-oest, la qual cosa pot destorbar una mica l'observació dels primers Messiers (els que es veuen encara amb la claror del capvespre), però està obert en tota la resta de direccions. Tanmateix l'hem triat per la foscor del seu cel, la transparència de la seva atmosfera (per l'altitud), la baixa humitat, la facilitat d'accés per carretera, i el fet que permet ubicar una grant quantitat d'aficionats.
   
  Us donem més detalls sobre el lloc d'observació escollit (com arribar, allotjaments, etc.) a:
   
   

  Lloc alternatiu:

  Si a darrera hora hi hagués un canvi significatiu en les previsions meteorològiques, el lloc alternatiu és:

  Sant Pau de Pinós

   
     

  Quins equips són necessaris

   

  Uns 10 objectes Messier es poden observar a simple vista. Amb uns prismàtics 10x50 es poden observar uns 60 objectes, i amb un telescopi de mida mitjana es poden arribar a veure tots. Però tret que utilitzem un telescopi computeritzat, és dubtós que tinguem èxit en veure el total dels 110 objectes el primer any que ho intentem.

   

  Els preparatius seran els mateixos que en qualsevol nit d'observació, però caldrà tenir la precaució d'estar en el lloc d'observació amb prou antelació i així tenir-ho tot ben preparat i disposat perquè així que apareguin les primeres estrelles al final del vespre comencem a buscar els primers objectes. S'ha d'observar un objecte sense entretenir-se a mirar-lo. Simplement unes anotacions bàsiques del que es veu, l'hora exacta, instrument utilitzat ...

   

  Existeixen principalment tres formes de buscar els objectes:

   

  STAR HOPPING: Localitzeu l'objecte en un atlas estel·lar detallat. Aleshores dibuixeu un "camí" que, partint d'una estrella brillant propera, vagi passant per diferents estrelles dèbils fins a arribar a l'objecte desitjat. Aquest és el mètode que us donarà un coneixement més detallat del cel. Convé estudiar les cartes celestes i practicar la recerca des de mesos abans que arribi la marató.

   

  Aquí teniu un compendi d’atles i cartes celestes que us ajudaran:

   

  Star Hopping Guide to the Messier Marathon:

  http://www.robhawley.net/mm/

    

  Messier Marathon atlas:

  http://www.astro.rug.nl/~brentjen/marathon_atlas.pdf

   

  Toshimi Taki 8.5 Magnitude Star Atlas:

  http://www.geocities.jp/toshimi_taki/atlas_85/atlas_85.htm

   

  Carte du Marathon de Messier (error en posició M36, M74, M102):

  http://www.leguideduciel.net/images/Carte%20du%20marathon%20de%20Messier%20GC%202007.jpg

   

   

  PER COORDENADES: Un altre sistema, si teniu una muntura equatorial, és la localització a partir de les coordenades equatorials. D'entrada, feu l'alineació correcta del telescopi amb la Polar. Després, enfoqueu-lo cap a una estrella brillant coneguda. Entreu les coordenades de l'estrella en les rodes de declinació (DEC) i ascensió recta (AR) de la muntura. Ara moveu els comandaments del telescopi fins que les rodes de DEC i AR mostrin les coordenades de l'objecte que esteu buscant. Al principi pot ser una mica confús, però un cop li agafeu la pràctica és un mètode ràpid i eficaç.

   

  Aquí teniu una explicació en detall del sistema:

  http://www.astronum.net/astronum/temas/alinea/alinea.htm

   

   

  AMB GOTO: Si disposeu d'una muntura computeritzada (amb GoTo), ella pot fer la feina per vosaltres. Es fa una alineació i una posada en estació de la muntura. Després n'hi ha prou de teclejar el nom de l'objecte en el comandament, i el telescopi es mourà tot sol fins a enfocar l'objecte.

   

  Aquí teniu un exemple del procediment per a una muntura Celestron CG5-GT:

  http://www.jouscout.com/astro/alineacn.htm

   

  En les maratons en que es fa competició a veure qui és capaç de trobar més objectes, el mètode de recerca amb GoTo no és vàlid. Tan sols ho són els mètodes de Star Hopping i de recerca per coordenades, en que es posa a prova l’habilitat, pràctica i coneixement del cel. La Marató d'AstroAmics, però, no és una competició, i podeu fer servir el mètode amb que vosaltres us trobeu més còmodes.

   

   

  Què hem de portar?
   

  - Roba d’abric: és molt important; la temperatura en aquesta època arriba a -3ºC sota zero; veieu aquests consells

  - Un llistat amb els objectes Messier, en l’ordre més eficaç de recerca. En la secció de Recursos us podeu descarregar un llistat per imprimir (ampliat amb altres objectes i planetes visibles el 12 de març). Una explicació detallada de com seguir aquest ordre la podeu trobar aquí.

  - Llapis
  - Rellotge
  - Lot o llanterna de llum vermella (o embolicada en paper de cel·lofana vermell).

  - Menjar i aigua.

  - És una bona idea portar alguna beguda calent (p.ex. caldo) dins un termo.
  - Cafè, tè, Coca-cola (begudes amb cafeïna) poden ajudar a aguantar tota la nit.

  - Si en teniu, porteu els vostres prismàtics o telescopi. No importa que siguin senzills. (Mireu els consells per resguardar l'equip de la humitat).

   

   
   
  Preservació de la foscor
   

  Per no destorbar l’observació qualsevol cotxe que arribi tard al lloc d’observació (un cop ja sigui fosc), haurà de fer els últims metres només amb els llums de posició. Igual passa per als cotxes que vulguin marxar d’hora.

   

  No es deixaran fer servir lots o llanternes si no van embolicades en paper de cel·lofana vermell.

   

   

  Cansament i son
   

  Atenció!! Abans de marxar, pels que hagueu de conduir, serà una bona idea si esteu cansats d’anar a fer una becaina al cotxe abans de posar-vos al volant. Us suggerim dur una manta al maleter.

   

   

  Alguns consells
   

  Una Marató Messier suposa un esforç d'observació important, i tindràs moltes més probabilitats d'èxit si està ben preparada. Així que pren-te el temps suficient per a la seva preparació.

   

  Tracta de familiaritzar-te amb el teu equip, el cel nocturn, i tants objectes Messier com et sigui possible per avançat. Practica en dies anteriors amb la recerca dels objectes més crítics: M74 i M77 a la tarda i M30, M72, M55, M75 i M73 al matí.

   

  Necessitaràs una llum vermella, bons mapes, una llista d'objectes, llapis, un rellotge, una taula i potser una cadira. També uns prismàtics 10x50. Recorda de carregar dies abans totes les bateries.

   

  La nit serà llarga i farà fred. Equipa't amb la roba adequada (incloent gorra, guants i calçat), amb begudes calentes (brou i cafè) i també amb menjar. Passada la mitjanit potser puguis reposar, així que proveeix-te d'una manta per poder descansar a la tenda o al cotxe. Si vas a dormir una estona, tingues a punt un despertador.

   

  També l'equip necessita protecció contra el fred i la humitat. Guarda els oculars tapats i dins el maletí quan no els utilitzis. Bufa amb una pera de goma si es condensa en ells la humitat. Si no es desentelen, fica-te’ls dins la butxaca. Les cintes elèctriques calefactores i els saquets de “calor química” poden ser d'utilitat. Protegeix els mapes i l'equip parant sobre la taula un para-sol de platja a manera de sostre, i un llençol al seu voltant a manera de paret. Porta amb tu un parell de baietes.

   

  Tingues muntat l'equip amb suficient antelació perquè tan aviat apareguin les primeres estrelles puguis començar l'observació. Hauràs d’arribar al lloc amb temps de sobres, no volem perdre'ns els primers objectes perquè algun imprevist ens retardi. A més, pot haver-hi planetes o cometes visibles cap a l'oest just després de la posta de Sol.

   

   

  En cas de núvols o pluja
   
  En cas que aquella nit les previsions indiquessin cel cobert, se suspendria l’activitat. Estigueu atents al vostre correu per si això succeís.
   
  Publicat a les 14 de març 2017, 10:04 per AstroAmics amics de l'astronomia
S''estan mostrant les entrades 1 - 1 de 145. Mostra'n més »

Quina és la pròxima activitat del Club?

MARATÓ MESSIER 2017
 
Dissabte 25 de març*
Durant tota la nit
A Fumanya (Fígols -Berguedà)*

Com cada any, coincidint amb l'equinocci de primavera, celebrarem una Marató Messier: una observació al telescopi que es perllonga des de la posta fins a la sortida del Sol, i durant la qual hom intenta localitzar els 110 cúmuls, galàxies i nebuloses que composen el catàleg de Charles Messier.
 
Organitza AstroAmics: amics de l'astronomia.
Activitat gratuïta oberta a tots els aficionats.
  
Lloc: hem quedat a les 17:30h a l'entrada de Navàs, en el punt de trobada habitual (venint per l'autovia C16 heu de prendre la sortida 71, i entrar vers Navàs, fins trobar la primera parada de bus).
Des d'allà pujarem tots junts vers Fumanya (Fígols)*, al Berguedà.
Observació: de 20:45h (hora vella) a 6:10h del matí (hora nova)
 
*Nota: el dia i el lloc podrien canviar a darrera hora en funció de la meteorologia.
Data alternativa: 1 d'abril.

 
Més info:
www.messier.tk

 

 
PROPERES CONFERÈNCIES I TALLERS A SANT CUGAT

Dijous 23 de març
“RADIOASTRONOMIA I ASTROQUÍMICA: DESXIFRANT ELS ORIGENS DEL SISTEMA SOLAR”
 
Dijous 30 de març
“RECERCA d’EXOPLANETES”
 

Més info a:
Comments