AstroAmics: amics de l'astronomia

Secció Catalunya centre i nord (Alt Llobregat i Cardener)
Previsió del temps per aquesta nit

Previsió del temps per aquesta nit (núvols mitjans a les 23:00h).
Feu clic sobre la imatge per ampliar la previsió.

____________________________________________________________________________________

 • Eclipsi total de Lluna (Castelladral, 27 de juliol)
   
  En la nit del divendres 27 de Juliol de 2018 es produirà un dels fenòmens astronòmics més espectaculars que podem veure: un eclipsi total de Lluna. Serà ni més ni menys que l'eclipsi lunar més llarg del segle!
  Durant la fase de totalitat, la Lluna no desapareixerà, sinó que es tornarà de color vermell. Recomanem observar-lo amb prismàtics.
  Acabat l'eclipsi, tindrem per sota de la Lluna el planeta Mart, que es trobarà a una distància mínima de la Terra (feia 15 anys que no s'acostava tant a nosaltres) i per tant en condicions idònies per a ser observat al telescopi.
   
  Els AstroAmics organitzem una observació oberta al públic i gratuïta en la que posarem al vostre abast prismàtics i telescopis per veure els fenòmens.
   
  Quan la Lluna aparegui a partir de les 21:15h ja estarà en bona part eclipsada. Això us pot dificultar de trobar-la, si no sabeu cap a on heu de mirar (més encara tenint en compte que encara serà de dia). Nosaltres us ajudarem a orientar correctament els prismàtics i telescopis per no perdre cap detall.
   
  Feia 3 anys que no teníem cap eclipsi total visible des del nostre país. Des de la Península Ibèrica quan la Lluna surti l'eclipsi ja haurà començat; per tant tindrem una Lluna molt baixa sobre l'horitzó i encara amb presència de llum diurna en el cel. Al principi, degut a que el cel encara serà clar, la pròpia lluminositat del cel ens impedirà de veure la lluna eclipsada, però conforme es vagi fent fosc cada cop l'anirem veient més bé. Això en desmereixerà una mica l'espectacularitat, però no és una cosa que poguem triar.
   
  Organitza AstroAmics: amics de l'astronomia
  Activitat gratuïta i oberta a tothom.
   
  Lloc: nucli rural de Castelladral (situat entre Navàs i Súria). Al camp de futbol.
  Hem cercat un lloc on la visibilitat envers l'horitzó ESE sigui absoluta, perquè la fase de totalitat arribarà amb la Lluna molt a prop de l'horitzó (a només 2,5º d'alçada).
   
  Duració de l'eclipsi: Inici des de la sortida de la Lluna (21:15h). Totalitat des de les 21:30h fins a les 23:13h (màxim a les 22:22h). Final a les 00:19h (hores en horari oficial d'estiu).
  A continuació ens quedarem observant el planeta Mart.
  Els qui porteu telescopi veniu abans de les 20:00h per tenir temps de muntar els equips.
   
  Què hem de portar?
  - Si en teniu, porteu els vostres prismàtics i/o telescopi.
  - Roba d'abric.
  - Menjar i aigua.
   
  Com arribar?
  Castelladral es troba en el km. 9 de la carretera local B-423 que va de Súria a Navàs (comarca del Bages). La distància des de Balsareny són 15 Km, passant per Navàs i el Mujal. Des de Manresa esteu a 26 Km, i és més curt si passeu en aquest cas per Súria.
  Estarem a una altitud de 640 metres, sota l'Ermita de Sant Miquel. Teniu aquí un restaurant (obert de 18:00h a 23:00h) per si us cal reservar sopar (telf. 938 695 311).
  Coordenades: 41°53'58"N 1°46'51"E
  Enllaç Google Maps: https://goo.gl/maps/9YHM5tpkNaE2

  Nota: l'activitat es cancel·larà en cas de pluja o núvols tancats.

  Publicat a les 16 de jul. 2018, 0:29 per AstroAmics amics de l'astronomia
S''estan mostrant les entrades 1 - 1 de 154. Mostra'n més »

Quina és la pròxima activitat del Club?

ECLIPSI TOTAL DE LLUNA
 
Divendres 27 de juliol
Castelladral (Bages)
21:15h
Quedem a les 20:00h per muntar els equips

En la nit del 27 al 28 de Juliol de 2018 es produirà un dels fenòmens astronòmics més espectaculars que podem veure: un eclipsi total de Lluna. Serà ni més ni menys que l'eclipsi lunar més llarg del segle! Durant la fase de totalitat, la Lluna no desapareixerà, sino que es tornarà de color vermell. Recomanem observar-lo amb prismàtics.
 
Acabat l'eclipsi, tindrem per sota de la Lluna el planeta Mart, que es trobarà en oposició i a una distància mínima de la Terra (feia 15 anys que no s'acostava tant a nosaltres) i per tant en condicions idònies per a ser observat al telescopi.
 
Els AstroAmics organitzem una observació oberta a tothom i gratuïta en la que posarem al vostre abast prismàtics i telescopis per veure els fenomens.
 
Més info a:
 
 
PROPERES CONFERÈNCIES I TALLERS A SANT CUGAT 
 

Les properes conferències programades tindran lloc al mes de setembre.
 
Més info a:

Comments