Assistentendag

Workshop slides nu online!
Ga naar Documenten - map: Assistentendag 2016


Beste collega's,

Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseren we met de assistentenvereniging IG 2.73 ook dit jaar gewoontegetrouw onze Assistentendag. We hebben kosten noch moeite gespaard en opnieuw een boeiend programma voor jullie klaargestoomd.

Onder Alf Ramsey's motto "never change a winning team" beginnen we met onze workshops ‘Interne Geneeskunde For Dummies’. Hierin zullen verschillende stafleden op een interactieve manier klaarheid brengen in hun expertisegebied. De thema's van de workshops zijn dit jaar ‘Meet the expert en "Help, wat nu!". Uit het uitgebreide aanbod kies je drie workshops die je graag wil volgen.

Vervolgens snijden we in onze keynote lecture een wel erg actueel onderwerp aan. In deze magere economische tijden staat onze overheidsfinanciering zwaar onder druk. In het bijzonder de gezondheidszorg dreigt gezien de huidige demografische evolutie het kind van de rekening te worden. Met de regelmaat van de klok worden in de media ballonnetjes opgelaten en zwarte pieten doorgeschoven, maar hoe houden we vast aan kwaliteitsvolle medische zorg zonder tegelijkertijd de kosten te laten ontsporen? Lieven Annemans, hoogleraar gezondheidseconomie aan de UGent en de VUB, bracht recent een nieuw boek 'De prijs van uw gezondheid' uit en komt zijn plannen voor een kwaliteitsvolle en betaalbare gezondheidszorg uit te doeken doen. Ongetwijfeld een zeer boeiende lezing en hopelijk gevolgd door een pittige Q&A!

Tot slot beseffen zelfs wij dat ook geneeskunde maar relatief is. Ook voor credits van de vijfde pijler van de MANAMA, ontspanning, kan je dit jaar op de assistentenvereniging beroep doen. Niemand minder dan Lieven Scheire (Neveneffect, komiek, mediafiguur maar bovenal fysicus) komt ons op geheel eigen wijze inwijden in de speciale relativiteit van Einstein. Science ­comedy at its best!

Dit alles op zaterdag 19 November in het Maria-Theresiacollege (Sint-Michielsstraat 6, 3000 Leuven) voor slechts 10 euro (voorstelling incluis) (40 euro voor alumni of niet-ASO’s)! Onze collega’s co-assistenten kunnen gratis inschrijven.

Interesse? KLIK HIER OF OP DE AFFICHE OM JE IN TE SCHRIJVEN.

EARLY BIRDS (eerste 100 inschrijvingen) maken kans op één van onze gezellige BONGO-bonnen!

Inschrijvingsformulier

Tot slot willen wij ook nog onze gulle sponsors bedanken zonder wie het organiseren van een event aan democratische assistentenprijzen niet mogelijk zou zijn.


Hopelijk tot dan!

Namens de assistentenvereniging IG

Leen Antonio, Mathias Claeys, Iwein Gyselinck, Laurens Liesenborghs, Sander Trenson

PS accreditering, inclusief ethiek en economie voor het tweede deel, werd aangevraagd

 SamenvattingAssistentendag Inwendige 2016 
 Wanneer 19 november 2016 - 13u tot 19u30
 WaarMaria Theresiacollege, Leuven (kaartje)
 Parking Ladeuzeplein (betalend) / Parking Teken (of één van de andere P+bus formules)
 
Prijs
 Co-assistenten: gratis
 Assistenten: 10 euro
 Alumni/andere: 40 euro
BE78 3300 0057 5586
+++899/9000/46363+++
 Voorstelling Inbegrepen in de prijs
 InschrijvenTot 13 november, KLIK HIER

PROGRAMMA 
13U ONTVANGST
13U30 - 16U30: WORKSHOPS (3x50 min)
MEET THE EXPERTS 
HOE WERKT HET EN WAT DOEN WE ERAAN?
HARTFALEN DR L VAN AELST
DIABETES DR K BENHALIMA
VOEDINGSALLERGIE DR C BREYNAERT
DELIER BIJ DE OUDERE PATIËNT PROF E JOOSTEN
ESBL RESISTENTIE PROF V SAEGEMAN
HELP, WAT NU?
MIJN KNIE ZWELT PROF E DE LANGHE
EEN HALSKLIER DR K PUNIE
EEN HARTINFARCT PROF P SINNAEVE
EEN SUFFE PATIËNT DR J DEMEESTERE
EEN REANIMATIE DR P VAN BRABANT
MIJN PATIËNT BLOEDT PROF T VANASSCHE

16U30 - 17U30: HIGH TEA PAUZE
VANAF HIER IS UW PARTNER (GRATIS) WELKOM!

17U30-19U30: KEYNOTE LECTURES 
PROF. LIEVEN ANNEMANS - JE GELD OF JE LEVEN IN DE GEZONDHEIDSZORG
LIEVEN SCHEIRE - DE SPECIALE RELATIVITEIT VAN EINSTEIN


Naar goede gewoonte wordt jaarlijks in het najaar een studiedag voor en door de assistenten inwendige georganiseerd. Deze dag maakt deel uit van de academisering, en is een unieke gelegenheid om als assistent zelf te beslissen wie je waarover wil horen lesgeven. 

Altijd al willen weten hoe dàt nu precies zat? Zou je graag een bepaalde spreker (nog eens terug)horen? Vind je dat bepaalde onderwerpen niet of te weinig aan bod komen in het curriculum van de academisering? Of tips voor locaties, concepten,... Alle suggesties zijn welkom!

Laat het weten, en we proberen het in het programma te verwerken. Of beter nog, geef een seintje en zet mee je schouders onder deze assistentendag!

Assistentendag 2016
 

Beste collega's,

Naar goede oude gewoonte organiseren we met de assistentenvereniging IG ook dit jaar onze Assistentendag en opnieuw hebben we een razend interessant programma voor jullie klaargestoomd.

Net als vorig jaar beginnen we met onze workshops ‘Interne Geneeskunde For Dummies’. Hierin zullen verschillende experts op een interactieve manier klaarheid brengen in enkele onderbelichte domeinen van de interne geneeskunde. De themas van de workshops zijn dit jaar ‘praktische pharmacotherapie’ en het ‘immuunsysteem op hol’. Dit jaar laten we meerdere jonge beloftevolle stafleden en externe sprekers aan het woord. Uit het uitgebreide aanbod kan je drie workshops kiezen die je wilt volgen.

Vervolgens hebben we twee topsprekers voor jullie gevonden. Prof. Steven Vanderschueren zal jullie eerst uitdagen je eigen diagnostisch redeneren onder de loep te nemen. Dit doet hij in zijn spreekbeurt ‘less is more, een pleidooi voor meer conservatieve geneeskunde’. Vervolgens trakteert een waar icoon van Gasthuisberg, Prof. em. Paul Broos, ons op een wandeling doorheen de geschiedenis van de Interne Geneeskunde, ofwel ‘de historiek der interneuten’. Entertainment verzekerd! Tot slot volgt nog een lekker walking dinner.

Dit alles zal doorgaan op Onderwijs en Navorsing 2, Gasthuisberg op zaterdag 21 November en dit voor slechts 10 euro (dinner incluis) (40 euro voor alumni of niet-ASO’s)! Onze collega’s co-assistenten kunnen gratis inschrijven.

Interesse? KLIK HIER OF OP DE AFFICHE OM JE IN TE SCHRIJVEN.

Hopelijk tot dan!

Namens de assistentenvereniging IG

Laurens Liesenborghs, Sander Trenson, Leen Antonio, Mathias Claeys

PS accreditering, inclusief ethiek en economie voor het tweede deel, werd aangevraagd

 SamenvattingAssistentendag Inwendige 2015 
 Wanneer 21 november 2015 - 12u30 tot 18u30
 WaarGasthuisberg, O&N2 (kaartje)
 Parking de Villa (kaartje)
 
Prijs
 Co-assistenten: gratis
 Assistenten: 10 euro
 Alumni/andere: 40 euro
BE78 3300 0057 5586
+++899/9000/46363+++
 Walking dinner Inbegrepen in de prijs, vanaf 18u30
 InschrijvenTot 10 november, KLIK HIER 


Assistentendag 2015 inschrijving


Assistentendag 2012 - 13 oktober 2012


     


Ook dit jaar organiseert de assistentenvereniging weer een assistentendag. Omdat we willen blijven streven naar de combinatie van een interessant programma en een aangename sfeer zijn er dit jaar opnieuw enkele vernieuwingen aan de beproefde formule:

Definitieve programma

Hier vind je het programma van de assistentendag. 
We zetten de voormiddag stevig in met 'heartbeats en adrenaline...', en laten ons wakker houden door een interactieve workshop.
De voorbije jaren veranderde er veel op gebied van plaatjesremmers, antithrombotische medicatie, en invasieve technieken. Professor Sinnaeve loodst ons door de recente trials en de oude vertrouwde gegevens in een interactieve workshop over de praktische aanpak van acute coronaire syndromen
PICCO of Swan-Ganz, of toch maar klinische opvolging? Welke parameters moet ik kennen, en wat leer ik eruit? Professor Wauters overloopt op interactieve wijze de monitoring en management van de hemodynamiek bij kritiek zieke patiënten in verschillende scenario's... Om met een gerust hart de MIC-wachten in te gaan!
Na de lunch spreekt professor Tack over de praktische aanpak van maag-darmklachten. Hoe kunnen we op een patiëntvriendelijke, veilige, en kosteffectieve manier de nodige investigaties plannen om belangrijk organisch lijden op te pikken of uit te sluiten. 
Professor Van Bleyenberg zal vervolgens de functionele testen in de pneumologie bespreken.

Accreditering is aangevraagd voor de hele dag, inclusief ethiek en economie voor de namiddagsessies.

Eerste wedstrijd klinische casuïstiek - win een iPad!

Nieuw dit jaar: breng zelf een interessante topic aan bod op de assistentendag! Een boeiend klinisch geval gezien? Een onverwachte wending, een 'clinical pearl', een zeldzaam syndroom of net een op eerste zich banaal geval met een addertje onder het gras? Stuur je casus in via christel.artoos@uzleuven.be, en maak kans op de eerste prijs voor casuïstiek van de assistentenvereniging. Naast eeuwige roem kan je een iPad winnen, grijp dus snel je kans en stuur je casus in. 
Details van de wedstrijd vind je hier.  

OPGELET!
DE DEADLINE VOOR INSTUREN VAN DE CASUS IS VERLENGD, INSTUREN KAN NOG TOT UITERLIJK 20 SEPTEMBER VIA EMAIL NAAR christel.artoos@uzleuven.be

Keynote speaker

Als eerste in onze reeks Keynote Lectures sluiten we de assistentendag graag af met een spreker die niet alleen een pionier en wereldautoriteit is in zijn vakgebied, maar die bovendien ook een mooi voorbeeld is van hoe men als arts breeds geïnteresseerd en geëngageerd kan zijn op maatschappelijk vlak. We zijn dan ook vereerd dat Professor Em. Jean-Jacques Cassiman dit jaar de keynote lecture zal verzorgen. Hij zal spreken over de toekomst van de genetica in de geneeskunde: is een gepersonaliseerde geneeskunde haalbaar, wenselijk, en betaalbaar? Zal de genetica het domein van onderzoek blijven, of is er een plaats voor in de kliniek? 
Na de lezing is er mogelijkheid tot debat.

Unieke locatie - cultuur verzekerd!

Ig 2.73 kiest voor cultuur: de assistentendag zal doorgaan in Museum M, in hartje Leuven. Bij de inschrijving is een voucher voor museumbezoek inbegrepen, die kan gebruikt worden tijdens de pauzes of op een latere dag naar keuze. 

NOG ENKELE PLAATSEN BESCHIKBAAR VOOR STREEKBIERTASTING - REGISTREER NU SNEL!

Het museumcafé van Museum M, bekend om zijn streekproducten, verzorgt een onthaal met koffie. 
Middagbuffet en koffie met zoet buffet zijn inbegrepen bij de inschrijving. 

Leuven staat natuurlijk bekend als bierstad... Er is dan ook de mogelijkheid om de dag af te sluiten met een exclusieve streekbierentasting in de unieke setting van het museum. Een bierkenner loodst je door enkele ambachtelijke brouwerijen en bieren uit de regio. Bijzondere bierweetjes voor kenners en liefhebbers! 

OPGELET: OMWILLE VAN PRAKTISCHE REDENEN IS HET AANTAL INSCHRIJVINGEN VOOR DEZE TASTING BEPERKT EN WORDT DE INSCHRIJVING AFGESLOTEN OP 5 OKTOBER. ER ZIJN NOG ENKELE PLAATSEN BESCHIKBAAR VOOR DE SNELLE INSCHRIJVERS...

Inschrijven?

Nog niet ingeschreven? Inschrijven is dit jaar makkelijker dan ooit en kan eenvoudig online via dit formulier. Vergeet niet je betaling te regelen voor 5 oktober 2012, voor late betalers is er immers een kleine meerkost.

Help ons, help ons, uit de nood...

We zijn nog op zoek naar enkele goede zielen die bereid zijn om op 13 oktober mee te helpen voor de praktische organisatie van deze dag; oa het inrichten van de zaal, controle van registraties, etc.
Geïnteresseerd om mee te helpen? laat ons iets weten via assistenteninwendige@gmail.com

Kan het toch allemaal anders of beter? 
Zit je liever mee samen om alvast mee te werken aan een volgende editie van de assistentendag? 
Heb jij een schitterend idee voor onze 10de jubileumeditie in 2014? 
Wie graag mee zijn schouders zet om van de tienjarige feesteditie een fantastisch event te maken is zeker welkom om zich mee te engageren in de assistentenvereniging! Geef ons een seintje via assistenteninwendige@gmail.com!


Assistentendag 2011 — 15 oktober 2011The Borders of internal medicine II

Wat moet je als internist (her)kennen uit de dermatologie? Hoe moet ik precies kinesitherapie voorschrijven, en hoe zit het met de terugbetaling?

Nieuwe behandelingen praktisch samengevat:

- nieuwe orale antidiabetica: wat, wanneer, bij wie?
- nieuwe biologicals in inflammatoire ziekten en daarbuiten
- nieuwe anticoagulantia en antithrombotica: praktisch gebruik

Clinical grand rounds II

The return of the clinical grand rounds... verrassende casussen voorgelegd aan een panel van UZLeuven-experts

Nieuwe locatie:

kom de sfeer opsnuiven van de machinezaal in het thermotechnisch instituut in HeverleeDe presentaties van de sprekers en sfeerfoto's vind je binnenkort hier.
Geef ons je mening over de assistentendag via volgende korte enquête...
 Assistentendag 2010


The borders of internal medicine...

klinische farmacologie en geneesmiddeleninteracties: wat is relevant?

Workshops klinisch onderzoek

klinisch neurologisch onderzoek voor de internist
reumatologisch klinisch onderzoek: tips 'n tricks

Workshop diagnostiek

gestoorde levertesten: en wat nu?

Werk & Leven - Stress en burnout bij artsen en assistentenDe 7de assistentendag was een groot succes, dankzij jullie massale opkomst. De presentaties vind je hier.
 
 
Ċ
Assistenten Inwendige,
16 jul. 2012 02:01
Ċ
Assistenten Inwendige,
16 jul. 2012 02:01
Ċ
Assistenten Inwendige,
16 jul. 2012 02:01