Het is niet altijd goud wat er blinkt!, Maar deze keer wel!

In oktober keerde N.Casolin weer eens terug op een zoekveld in de buurt van Tirns. Op dit veld is door verschillende ASP leden al twee seizoenen lang gezocht. Dus de verwachtingen waren niet al te hoog meer, maar dit overtrof alle verwachtingen. Het is de droom van elke zoeker om goud te vinden, maar dan gelijk dit. Uit de grond kwam een enorme gouden  munt tevoorschijn, met een diameter van bijna 33mm en een gewicht van 9,2gram. Het gaat hierbij om een zogenaamde  Golden Unite Pound” van Charles I (1624-45). Met een hart als muntmeester teken, wat betekend dat de munt in de Tower van London is gemunt.
Voorzijde, de buste van een gekroonde Charles I, omschrift; CAROLUS : D : G : MA : BR FR ; ET . HIB : REX =Charles bij de gratie van God Koning van Groot-Brittanie, Frankrijk en Ierland. Carolus is latijn voor Karel welke in het Engels weer als Charles werd uitgesproken. De romeinse cijfers XX staan voor 20 Shilling wat gelijk is aan een Pond.
Keerzijde; gekroond wapen van het koninkrijk Engeland, omschrift; FLORENT . CONCORDIA . REGNA = door eendracht floreren koninkrijken. Dit was de eerste standaard munt voor het verenigd (Unite) Engels koninkrijk, deze eenheid munteenheid wordt nu nog steeds gebruikt. Met Karel zelf liep het slechter af, hij is de enige Britse vorst ooit die werd afgezet en onthoofd. Maar bij deze mooie vondst bleef het niet, nog geen half uur later werd een mooi versierd gouden onderdeel van een siervoorwerp gevonden. Dit waren niet de eerst goud vondsten op dit veld, twee jaar geleden werd door een ander lid van het ASP al eens een St Maartens goudgulden van Rudolf van Diepholt (1433-1455) gevonden. Dit veld heeft de afgelopen jaren een groot aantal vondsten opgeleverd. Kijken we alleen maar naar de gevonden munten, dan hebben we hier ruim 25 zilveren munten gevonden, waaronder een aantal bijzondere exemplaren, maar ook een veertigtal koperen munten, vooral zogenaamde duiten. Daarnaast werden er nog ruim 150 andere metaal voorwerpen gevonden zoals; Musketkogels, spinloodjes, gespen, sierbeslag, loodjes enz. We hebben het hier alleen over vondsten die door leden van het ASP zijn gedaan. Maar er is ook door ander mensen gezocht, en die zullen ook nog wel het een en ander hebben gevonden. Dit veld kunnen we dan ook oprecht een “goudland” noemen.
 
Een aantal van de gevonden zilver munten (Chronologisch)
- 1202-60 Penning van Dietrich VI van Kleve
- 1268-94 2/3 Engelengroot uit Vlaanderen van Jan I
- 1422-61 Engelse groat van Henry VI
- 1474 Halve Reaal uit Toledo van Ferdinand en Isabelle
- 1496-99 Stuiver uit Vlaanderen van Philips de Schone
- 1521-56 ¼ Groot uit Vlaanderen van Karel V
- 1560 Stuiver Stad Groningen
- 1580 Stuiver van Kampen
- 1614 Stuiver van Zeeland         
- 1621 Spaanse Mat of Reaal uit Sante Fe in Bogota
Penning van Dietrich VI van Kleve (1202-60)
    
 Engelse groat van Henry VI (1422-61)                        Spaanse Mat of Reaal van Sante Fe in Bogota 1621