Harmonieus op de Tango dansvloer


Op een tangosalon houden we ons aan een aantal afspraken om in een harmonieuze sfeer met alle dansers de avond door te brengen. 

We kennen een dansrichting die tegen de klok in gaat. Er wordt gesproken van een danscirkel, maar beter nog dans je precies langs de contouren van de dansvloer die vaak vierkant of langwerpig is. Hoe meer je in de buitencirkel danst, hoe meer dansruimte er voor iedereen ontstaat. Soms afhankelijk van de grootte van de zaal, dansen we in meerdere banen naast elkaar. Over het algemeen is de buitenbaan de snelste, hoe meer je naar het midden gaat hoe langzamer de dansstroom is en in het midden kunnen paren zelfs langere tijd op dezelfde plek dansen. In principe kies je voor één baan en blijf je die gedurende het tangonummer volgen. In geval van opstopping of als een andere baan duidelijk meer ruimte biedt, kun je van baan veranderen, maar het is niet de bedoeling dat je constant wisselt.

Als je -al niet dansend- langs de dansvloer loopt, houd dan rekening met de dansers die voorrang hebben. Je kunt ook even wachten met passeren tot een nummer is afgelopen, want tussen de nummers in ontstaat er een kleine pauze in de bewegingen.

Vooraleer de dansvloer te betreden vraag je als leider aan de andere leider toestemming met oogcontact en een knik om de plaats vóór hen in de dansstroom te mogen innemen.

Na een tangonummer laat je je danspartner even los, niet te abrupt.  Samen tast je even af wat fijn is, maar zeker niet ongemakkelijk te lang vasthouden omdat hij zo lekker ruikt of omdat je haar eindelijk in je armen hebt. Met wie je ook op de dansvloer staat, zorg dat je open staat voor de ander en aanvoelt wat hij of zij prettig vindt, een beetje kletsen of misschien juist niet. We kijken niet uitgebreid rond naar wie allemaal aanwezig is want dat staat heel ongeïnteresseerd tegenover je danspartner. Houd het leuk voor jullie alle twee. Als de muziek opnieuw begint kan je zorgvuldig opstarten.
Blijf tijdens het dansen alert op elkaar én ook op de andere dansers. Er wordt gezegd “it takes two to tango” maar in onze optiek “it takes many to tango”. Hoe voller de vloer hoe kleiner je passen en hoe rustiger je dans. Zorg dat iedereen evenveel plek heeft en zich even vrij voelt om te bewegen. Leiders let op de afstand tot de andere dansparen en pas de grootte van je bewegingen en je snelheid aan. Volgers let op dat je bij eventuele hoge of grote versieringen (bijvoorbeeld boleo’s) zeker weet dat er voldoende ruimte voor is. Kijk mee als je merkt dat je danspartner achterwaarts danst. Iedereen moet zijn of haar radarsysteem aanzetten. Als je toch per ongeluk botst met iemand, zorg dan dat je oogcontact krijgt met het paar waartegen je botste, vraag met een klein gebaar of alles in orde is en verontschuldig je, of je nu schuldig bent of niet. Dit geldt voor leiders en volgers uiteraard, het is te makkelijk om enkel de leiders hier de verantwoordelijkheid voor te geven, we dansen met ons allen.

Als je samen danst en er gaat onderling iets mis, een verkeerd begrepen pasje of je stapt per ongeluk op de voet van je partner, maak er dan geen issue van, geen ellenlange verontschuldigingen. Geef zeker geen les midden op de dansvloer over hoe het wel zou moeten. We zien met name vaak leiders die het gevoel hebben hun dame even te willen leren hoe het pasje had moeten zijn. “Die kende je zeker nog niet hè…”. De salon is daar niet voor geschikt, analyseren en verbeteren kan je tijdens de les of een practica. Als je elkaar al dansend niet goed begrijpt, maak je je dans eenvoudiger, bouw langzaam een goed contact op en een goede basis om wie weet van daaruit een stapje verder te kunnen. Als je het contact kwijt bent, probeer even iets zachter te zijn en je zult zien dat de aandacht weer beter op elkaar afgestemd is.

En tja, hoeveel nummers dans je ? Meestal wordt er op een salon tandas gedraaid, blokjes van 3 à 4 tango nummers van een gelijke muzieksoort en van hetzelfde orkest. Je danst in principe met je partner een hele tanda uit. Als het erg fijn is en je wilt langer dansen dan kan je er samen voor kiezen om de volgende tanda erbij te pakken of je spreekt duidelijk af hoelang je verder wilt dansen. Zonder duidelijke reden (blessure bijvoorbeeld) halverwege een tanda stoppen of zonder vooraf overlegd te hebben, betekent meestal dat je het echt niet leuk vond.  

Als er niet in deze tandablokjes gedraaid wordt dan is een absoluut minimum 3 tangonummers. Met minder zeg je dat je het niet zo’n succes vond en met meer dat je het juist erg naar je zin hebt.
Na het dansen bedank je je danspartner. Zeg nooit “graag gedaan” want dan lijkt het alsof je de ander een gunst hebt bewezen, maar bedank terug. Leuker is dat je na een fijne ervaring er een detail of een complimentje aan toevoegt.
Na het dansen ga je samen van de dansvloer af, naar de kant, rekening houdend met de andere dansers op de vloer.

Als er in tandas gedraaid wordt, kun je tijdens de cortina de vloer verlaten. Dit is een soort super kort pauzemuziekje tussen tandas in. Het kan heel charmant zijn om je dame een beetje in de richting van waar je haar gevonden had terug te brengen. Dit is zeker het geval als zij brildrager is en haar bril voor het dansen had afgezet. Zonder bril is de weg terug niet altijd even eenvoudig. Ook als je nog even wilt napraten, verlaat je eerst de dansvloer, om geen file te veroorzaken.

Veel Tango plezier !
Art of Walk