Schrijfwedstrijd Obsessie

                                              Update oktober 2014


                                      

Tot onze grote teleurstelling kon het evenement dat georganiseerd was n.a.v. de schrijfwedstrijd 'Obsessie' op 11 oktober niet doorgaan wegens te weinig opkomst/belangstelling van de auteurs uit de bundel. Meer dan de helft had aangegeven niet op dit evenement te kunnen/willen komen. Inmiddels zijn bijna alle bundels over de post verzonden. Nu iedereen thuis de verhalen kan lezen, bij deze de juryrapporten van de 3 winnaars: Jante Wortel met 'De schutting', Richard Otten met 'Dubbele Portie' en Elvira Agterberg met 'Mango'. 

                                          

                               Wij wensen iedereen veel leesplezier! 


 Juryrapport 1e prijs :Jante Wortel met 'De schutting'

Yvonne Kroonenberg:

Ontroerend geschreven maar ook dramatisch en mysterieus zonder dat de schrijfster uitleg geeft. Je denkt de hoofdpersoon te begrijpen, maar je zou niets over hem kunnen uitleggen. Jante’s verhaal roept een bijzondere wereld op die je onmiddellijk aanvaardt. Geweldig!

Schrijfatelier Alicia:

 Hier zie je dat het hoofdpersonage ‘geneest’ van een obsessie door gebeurtenissen van buitenaf, zonder dat dit aan de lezer wordt uitgelegd. Alles gebeurt zonder allerlei verklaringen, je laat ruimte aan lezers om het ‘waarom’ zelf in te vullen.

Mooie schrijfstijl, een verhaal bijzonder in sfeer met een originele insteek. De complimenten!


2  Juryrapport 2e prijs: Richard Otten met 'Dubbele Portie 

Yvonne Kroonenberg:

Het scheelde werkelijk niets of ik had Richard als eerste gekozen, maar ik vond de verrassing van het einde juist iets te groot. De beschrijving van de buitengesloten positie van het hoofdpersonage is erg goed beschreven en ook de boze volharding in de vreetbuien waar hij niet aan ontkomt. T.a.v. het einde van dit verhaal wilde ik in de sfeer blijven, liever zachtjes eindigen. Maar dat is een kwestie van mijn smaak en niet van zijn talent, dat is groot.

Schrijfatelier Alicia:

Het was zo geloofwaardig geschreven dat het me meteen raakte. Een aangename schrijfstijl vol humor die tegelijkertijd schrijnt. Goed dat je hebt gekozen voor een actueel thema dat in de maatschappij momenteel enorm leeft.  Prachtig dat je in dit verhaal zo duidelijk  laat zien hoe de psyche van de mens werkt, voordat je het weet heb je de ene obsessie/verslaving voor een nieuwe ingeruild.  Kortom, een verhaal dat staat als een huis met een sterke titel en een voor velen herkenbare eetverslaving. De complimenten!


3 Juryrapport 3e prijs:  Elvira Agterberg met 'Mango'.

Yvonne Kroonenberg:

Deze derde prijs is gekozen alweer met weinig afstand van de andere twee. Ik word qua emotie iets minder meegesleept dan bij de 1e en 2e prijswinnaar, maar het hoofdpersonage in ‘Mango’ heeft ontegenzeggelijk meer zelfspot. Dat is knap en uitstekend gedoseerd. Wat een humor.

Schrijfatelier Alicia:

Het verhaal viel me onmiddellijk op, de vaart waarmee het geschreven was en die wending in de laatste zin die je totaal niet verwacht. Wat een originele invalshoek hoe een verhaal ontstaat rondom een theezakje. Dit is een prachtig voorbeeld hoe creatief je het thema van een schrijfwedstrijd in kunt vullen. Net zoals de 2e prijswinnaar laat je zien hoe je met veel moeite en verdriet een obsessie achter je probeert te laten waarop een nieuwe obsessie zich aandient. 


                             

         De uitnodiging voor het boekevenement op 11 oktober te Harderwijk 


                                                         PROGRAMMA

 

             13.30  Presentatie van de bundel ‘Obsessies’en felicitaties               

             14.15  Korte pauze

             14.30  Lezing Yvonne Kroonenberg : ‘Jouw verhaal’

             15.15  Carin Wormsbecher: nieuwe mogelijkheden  boek uitgeven

             15.45  Afterparty met een verrassing!

             18.00  Afsluiting

 

 

Waar: Drukkerij Weddingproson,

Nobelstraat 16,

3846 CG Harderwijk, 0341 - 412 501

 

Voor de auteurs uit de bundel is het gehele evenement g r a t i s. Ze kunnen maximaal 4 gasten meenemen naar het evenement.

 

Voor alle gasten is de entreeprijs van het evenement 10 euro inclusief de lezing van Yvonne Kroonenberg. Voor andere belangstellenden is het ook mogelijk het 2e gedeelte (vanaf 14.30) de lezing van Yvonne Kroonenberg bij te wonen.


 *        Gelieve van tevoren 10 euro p.p. per bank over te maken naar:  

Trigger Tree ML47 INGB 0674493524 o.v.v evenement 11 oktober

Ter bevestiging met hoeveel personen je komt, mail naar:

                               info@schrijfatelieralicia.nl

 

 

De bundel ‘Obsessie’ nog bestellen? Scroll op deze pagina naar beneden voor het bestelformulier. 


-------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 4 SEPTEMBER  2014 

Hier is de cover van de wedstrijdbundel 'Obsessies' met dank aan René Ewals van RE foto en het fotomodel Debora van der Klei-van den Berg. 

Ook dank aan Rob Steijger voor de redactie! De bundel wordt gedrukt door drukkerij Weddingproson te Harderwijk.

Alle auteurs ontvangen binnenkort het programma van het feestelijke evenement op 11 oktober waarbij de bundel wordt gepresenteerd, in aanwezigheid van Yvonne Kroonenberg. 

In de bundel staan 49 prachtige verhalen (283 blz) 


Bestellen kan nog! Scroll  helemaal naar beneden om naar het bestelformulier te gaan! 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 30 JUNI 2014 

Een update over het evenement n.a.v. de schrijfwedstrijd Obsessie. We hebben een datum, en dat wordt:

Zaterdag 11 oktober 2014 

Plaats: in het gebouw van Drukkerij Wedding te Harderwijk (Nobelstr. 16)

Yvonne Kroonenberg zal hierbij aanwezig zijn en gaat ons ook nog verrassen met een leuke lezing.

Het programma van deze middag moet nog verder uitgewerkt worden; zodra dat bekend is ontvangen alle auteurs mail. 

Verder is besloten dat de bundels NA het evenement over de post worden gestuurd naar degenen die hebben besteld, maar niet aanwezig wilden/konden zijn. Op deze wijze kunnen wij rustig de tijd nemen voor het boekproces van de wedstrijdbundel. 

De bundel bestellen? Scroll naar beneden naar het bestelformulier. 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------


UPDATE 24 JUNI  2014 

De bundel alvast bestellen? Scroll naar beneden naar het bestelformulier. 

De bundel 'Obsessie' wordt geredigeerd door tekstredacteur: 

Rob Steijger

http://www.fzeven.nl/  


Verder heeft Yvonne Kroonenberg aangegeven dat ze bij een presentatie van de bundel graag aanwezig zal zijn! Dit betekent dat we een evenement gaan organiseren dat eind september zal plaatsvinden i.v.m. de zomervakantie. Iedereen krijgt mail zodra de datum en plaats (waarschijnlijk Harderwijk, bij drukkerij Wedding waar de bundel wordt gedrukt) bekend is. Kom je op het evenement en heb je bij de bestelling al verzendkosten betaald, dan krijg je deze uiteraard terug. Iedereen wordt via mail op de hoogte gehouden. Geef a.u.b. wel op tijd aan hoeveel bundels je wilt bestellen zodat wij weten hoeveel exemplaren er gedrukt moeten worden. Voor degenen die niet op de presentatie willen/kunnen komen sturen wij de bundel over de post. PRIJSWINNAARS

UPDATE 18 JUNI

Hier volgt een mini-interview met de winnares Jante Wortel met het verhaal 'De Schutting'. Wie is zij en hoe was het om gebeld te worden door Yvonne Kroonenberg? 

Jante: 1e prijs 

 

'Tussen de kip en de spitskool'

 Mijn vader riep naar de keuken dat het voor mij was. ‘Wat?’ riep ik terug. ‘Wát zeg je?’

Het bleek mijn telefoon te zijn. Er werd nét opgehangen op het moment dat ik mijn keukenschort afdeed en nog geen twee tellen later had ik Yvonne Kroonenberg aan de lijn. Ze vroeg me of ik wist waar ze voor belde. Ik gebaarde als een idioot naar mijn vader en antwoordde: ‘Ik weet het niet helemaal zeker, maar ik heb wel zo’n vermoeden.’

Ik moest denken aan de schrijfwedstrijd waar ik een tijdje geleden aan meedeed. Yvonne vertelde me enthousiast dat mijn verhaal over rolstoel rijdende Frank gewonnen had en ik kon alleen maar zeggen: ‘Wat- wat leuk! O, dit-, dit vind ik echt leuk!’

Dat ik met mijn telefoon in mijn hand van de woonkamer naar de keuken rende en weer terug, vertelde ik Yvonne er niet bij. Ik had verwacht dat ze na een korte felicitatie wel weer op zou hangen, maar dat deed ze niet.

‘Ik ben erg onder de indruk van wat je geschreven hebt, Jante. Het is een ontzettend absurdistisch verhaal, maar ik geloofde van het begin tot het eind wat er op papier stond. Je hebt talent.’

Terwijl ik haar vertelde dat mijn verhalen wel vaker over invalide postzegelverzamelaars of blauwe tandenborstels gaan, moest ze lachen. ‘En hoe oud ben je eigenlijk?’ wilde ze weten.

‘Zeventien,’ antwoordde ik.

‘Wát? Zeventien nog maar?’

Ik draaide een rondje op mijn sokken en knikte, niet-beseffend dat Yvonne dat helemaal niet kon zien. Ik vertelde haar dat ik in het eerste jaar van de opleiding Creative Writing zit. Dat zo’n opleiding bestond in Nederland wist ze helemaal niet en nadat ze me nogmaals feliciteerde, zei ze dat ik haar maar een keer terug moest bellen, als ik daar zin in had. Ik moest me inhouden om niet op en neer te gaan springen. Ik zou haar zeker een keer terugbellen, grijnsde ik, en dat meende ik. Ik zou haar zeker een keer terugbellen

Mijn blog: http://puntjepuntjepuntjepoezie.blogspot.nl/ DE TWEEDE PRIJS VAN DE SCHRIJFWEDSTRIJD OBSESSIE GING NAAR:

RICHARD OTTEN

Wie is hij en hoe is hij tot dit verhaal gekomen? 


Aangename verrassing

Mijn naam is Richard Otten, 30 jaar oud en woon in Klimmen (dat is in het diepe zuiden van Limburg).

Eerlijk gezegd kan ik me niet herinneren wanneer ik voor het eerst begonnen ben met schrijven. In mijn vroege levensjaren was ik al bezig met het bedenken van mijn eigen verhaaltjes. Ik had een hoop speelgoedfiguren, vooral Teenage Mutant Ninja Turtles (ik ben een kind uit de jaren 80) die ik gebruikte als acteurs in mijn verhalen. Op de basisschool schreef ik korte verhalen voor de schoolkrant en dat beviel me wel. Ik bleef vooral voor mezelf korte verhalen schrijven, omdat het een aan de ene kant een fijne manier is om creatief te zijn en aan de andere kant is het een goede uitlaatklep.

Een deel van deze korte verhalen staan op mijn blog:
www.richardotten84.blogspot.nl

Eind 2011 heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik begonnen met mijn eerste roman, Caroline’s Dagboek. Na een testfase en correctiefase bied ik het boek sinds begin 2014 aan. Lezers met een e-reader het boek gratis downloaden via onderstaande link:

https://www.smashwords.com/books/view/409523

Ik ben uitermate trots op mijn eerste boek en hoop dat mijn medebundelschrijvers en lezers het een kans geven.

Het verhaal Dubbele Portie heb ik geschreven nadat ik van medeschrijfster (en redacteur van Caroline’s Dagboek) Beppie Ottenheim bericht kreeg dat de schrijfwedstrijd Obsessie volledig bij mij paste. Na haar advies ben ik aan de slag gegaan. Aangezien ik graag met duistere thema’s en zwarte humor werk kwam ik al snel uit bij het thema zelfmoord. Maar ik wilde niet een standaard verhaal. Ik ben gaan kijken naar andere thema’s, die in mijn jeugd speelden, overgewicht en pesterijen. Uiteindelijk heb ik het uitgangspunt genomen hoe één obsessie de andere obsessie helpt op te lossen.

Op de zaterdag van de uitslag keek ik toevallig op de website of er al iets bekend was en zag mijn naam op de tweede plek staan. Ik had dit totaal niet verwacht (meer dan 200 inzendingen) en was dus aangenaam verrast. Graag wil ik mijn medewinnaars feliciteren met hun selectie in de bundel en ben zeer benieuwd naar jullie invalshoeken. *DE DERDE PRIJS GING NAAR:  

ELVIRA AGTERBERG  MET  'MANGO' 

Lees hier meer over Elvira! 


Mijn naam is Elvira Agterberg, ik ben 23 jaar en ik kom uit Beuningen, een dorpje naast Nijmegen. Ik ben een vrouw die graag creatief bezig is en ik uit dit vaak door te schrijven, muziek te componeren of te tekenen. Meestal schrijf ik gedichten, maar ik heb al van jongs af aan massa’s verhalen in mijn hoofd die ik graag een keer op papier wil hebben. Ik droom er al heel lang van een keer een boek te schrijven en uit te geven. Dit vind ik echter niet zo makkelijk want ik merkte dat langere verhalen schrijven voor mij een enorme uitdaging is. Sinds vorig jaar ben ik begonnen met het meedoen aan online schrijfwedstrijden voor korte verhalen, eigenlijk als een soort van oefening om te kijken of ik hier wel goed in ben. En blijkbaar ben ik bezig de goede kant op te gaan. Supertrots was ik toen ik bericht kreeg dat ik de derde plaats had behaald bij deze wedstrijd! Voor mij was het al bijzonder geweest als ik überhaupt in de bundel terecht zou komen, maar dit sloeg voor mij echt alles. Het motiveert me dan ook heel erg om door te gaan met schrijven.

Mijn verhaal ‘Mango’ is gebaseerd op een echte situatie, maar dan nogal overdreven. Ik heb ook echt veel ‘geoefend’ om mezelf in de situatie van het verhaal te kunnen verplaatsen.. … Meer verklap ik liever niet, wel kan ik je verzekeren dat in de laatste regel het verhaal een onverwachtse wending krijgt..

Ik vond het thema ‘obsessie’ echt een leuk thema om over te schrijven, omdat het op zoveel manieren bekeken kan worden. Ik ben echt benieuwd naar de bundel en de verschillende verhalen!

Hieronder heb ik nog wat links met mijn creatieve uitingen:

Gedichten: http://www.gedichten-freaks.nl/lijst.asp?letter=Korenwolf&Sorteren=Schrijver&Thema=Zoeken&submit1=Zoeken

Muziek: http://www.youtube.com/channel/UCHMbReXsg8aWBvZ4qMryg-g

Tekeningen: http://thegreenswan.deviantart.com/
------------------------------------------------------------------------------------------


UPDATE  14 JUNI  2014 

DE UITSLAG VAN DE SCHRIJFWEDSTRIJD 'OBSESSIE' IS ER! 

Wie zijn voor de bundel geselecteerd? (In totaal 49 schrijvers)

 

1e prijs 

Jante Wortel – De schutting

2e prijs

Richard Otten  - Dubbele Portie

3e prijs

Elvira Agterberg - Mango

 

Gemma van Etten – De belofte

 Yrsa Hoogeveen – Vervoeging van mijn ‘zijn’

Edger Hamer- This is for all you lovely, crazy people out there

 Nienke Pool – Imperfectie is voor plebejers

 Derko Laan - Dooddoener

 Odile Schmidt-Nouhan - Negentien

 Miranda Olijrhoek-van Zadelhoff -  De nachttrein

 Leonardo Pisano - Macroscoop

 Nicolette Pietersen-Valkenier- Schrijven, schrijven, schrijven

 Rob Verschuren- Rumbonen

 Sermin Bahar- Het onbereikbare verlangen

 Irma Moekestorm – Terwijl de klok doortikt                  

 Motell Rijnen – De afstand tot eenzaamheid

 Conny  Hoogendoorn – Ik wil het!

 Lilian Schneider - Amazing

  Marieke Damen – Mijn man

 Annemieke Kiefte-Brink - Onderweg

 Matthijs Rijlaarsdam – De vogel

 Marc Kerkhofs - Roeping               

 Ieko van der Meer -  De Zoon

 Mireille Oostrom  - De Roos

 Lisanne Ortsen -  Het dwingende dwangen

 Philippe Noens  - Dwangvolger                    

 Greetje Hendriks- Geile laarzen

 Marlen-Beek Visser – Het rode jasje

 Daphne Emmen Riedel – Voorbij schaamte

 Joke van Vliet -   Koraal             

 Amber van Hoof – Obsessie met eten         

Tom Schoonbaert – De branding

 Miepje Helder - Derdegeneratieslachtoffer                       

 Elles Jansen- Stil maar

 Maarten Rouschop - Kil

 Annelies Vijlbrief- Hoedt u voor het licht (een modern sprookje)

 Lia Schellekens  - De stalker

 Rik Voorter- Troubles in Graceland

 Marjolein van Tol- Niet kijken

 Anja Kwarten- La serviette

 Wil Kamping – Zachte Mulisch

 Saskia  Oudshoorn- Goede smaak

 Erna van ’t Westeinde- In mijn tijdschema passen geen obsessies

Annejo Joosten – Donker Wit

Hugo Gerard- Dikker dan water

Camila van Wuyckhuijse – Volmaakt obsessief

Hester Stasse – Vriendschapsverzoek

Gert Jan van den Bemd – De Boekjesman

Jeannette Jansen-Kim - Rood 

 


                                ALLEN  VAN HARTE GEFELICITEERD! 


                                    Om de bundel te bestellen:

 scroll op deze pagina helemaal naar beneden om het bestelformulier in te vullen.
UPDATE

Hier volgt een update over de schrijfwedstrijd Obsessie. Er zijn zoveel inzendingen (over de 200) dat het niet haalbaar is de uitslag al bekend te maken op 6 juni, zoals dat gepland stond. Besloten is de datum van de uitslag op te schuiven naar:

zaterdag 14 juni.  

Op deze dag belt Yvonne Kroonenberg de winnaar/winnares. Verder ontvangen alle deelnemers mail of zij wel of niet geselecteerd zijn voor de bundel. 

Schrijfatelier Alicia is bijzonder blij  dat de bekende schrijfster (en psychologe)Yvonne Kroonenberg bij onze schrijfwedstrijd OBSESSIE in de jury zit! Ben jij degene die door haar wordt gebeld omdat je hebt gewonnen? Komt jouw verhaal in een bundel te staan? Lees dan snel verder. 


Nog even ter info: Yvonne Kroonenberg is van huis uit psychologe en werkte  als psychotherapeute in een huisartsenpraktijk. In 1981 begon ze columns te schrijven voor kranten en tijdschriften bij de Margriet, Het Vrije Volk en NRC Handelsblad. In de loop van de tijd stopte ze met haar praktijk om zich geheel aan het schrijven te wijden. Zeer geliefd zijn haar boeken waarin ze o.a. schrijft over alles wat er verkeerd kan gaan tussen mannen en vrouwen ('alles went behalve een vent'). Daarnaast schrijft ze boeken voor de jeugd en over dieren. Ze heeft twee zussen en een broer Philip, met wie ze soms optreedt. Inmiddels heeft ze maar liefst meer dan 30 boeken op haar naam staan. 

Onlangs was Yvonne in het tv-programma DWDD met de aankondiging van haar nieuwe boek dat gaat over de zorg voor ouderen; het wel en wee van mantelzorgers, verpleeg-bewoners, verpleeghuiswerknemers, kinderen en kleinkinderen wordt onder de loep genomen. 


‘Wees blij dat je ze nog hebt’

http://www.atlascontact.nl/boek/wees-blij-dat-je-ze-nog-hebt/  Vanaf 23 april a.s. te bestellen bij uitgeverij Atlas/Contact 


        SCHRIJFWEDSTRIJD THEMA: OBSESSIE 


Geïnspireerd door het tv -programma  ‘My crazy obsession’ is dit thema gekozen voor de schrijfwedstrijd van het voorjaar 2014 bij Schrijfatelier Alicia.

 Je kunt vanuit twee invalshoeken jouw verhaal inzenden

1 Waarheidsgetrouw:  Je hebt een fascinatie met een persoon, b.v. een filmster, artiest, popidool, schrijver, oude liefde enz. Misschien ben je een verwoed verzamelaar of hoop je juist van deze fascinatie af te komen? Word je meer in beslag genomen door kleuren, getallen,  of merkwaardige gewoontes dan je lief is, laat het ons weten door dit op meeslepende wijze te beschrijven! Hoe begon het en welke invloed heeft het op je leven?  

2  Fictie:  je schrijft een fictief verhaal over iemand met een bepaalde fascinatie. Het mag zelfs een thriller zijn. Uiteraard kan waarheid met fictie vermengd worden, dat is aan jou! 

Voorwaarde is wel dat jouw schrijfsel een creatieve bijdrage levert aan dit thema; graag zien we dat in jouw verhaal terug t.a.v. spanningsopbouw, originaliteit en beeldend vermogen. 


Prijzen

1e prijs * De winnaar wordt gebeld door Yvonne Kroonenberg.  De winnaar mag een eigen boek laten opmaken en ontvangt 50 exemplaren gratis door drukkerij Wedding/ Apples & Oranges.

2e prijs * online schrijftraject  naar keuze bij Schrijfatelier Alicia

3e prijs  * je wint twee bundels van vorige schrijfwedstrijden bij Schrijfatelier Alicia , ‘Duistere signalen’ en ‘Hemels genot’.


Jury

* Schrijfatelier Alicia

* Yvonne Kroonenberg selecteert de drie beste inzendingen en bepaalt wie op de 1e, 2e en 3e plaats komt. 

* Als jouw verhaal een plaats in de bundel heeft veroverd is dat een geweldige opsteker voor op je CV, er wordt echt gekeken naar kwaliteit.                              VOORWAARDEN EN DATA


 VOORWAARDEN VERHAAL

            * Maximaal 2000 woorden

           * Lettertype New Times Roman 12

           * Zet de titel en naam boven je verhaal

OM IN TE ZENDEN:  SCROLL HIER  NAAR BENEDEN EN KOPIEER/PLAK JE VERHAAL IN HET INZENDFORMULIER, VUL DUIDELIJK JE GEGEVENS IN, NAAM, ADRES, TELEFOONNUMMER, EMAILADRES EN TITEL.


 DATA

    * Inzenden kan t/m 30 mei 24.00 uur

  * De winnaar wordt bekend gemaakt op 6 juni 2014 en gebeld door Yvonne Kroonenberg

  * Deelnemers die een plaats behalen in de bundel worden gemaild

  *  Er wordt een bundel gedrukt van de beste inzendingen. Dit zal verzorgd worden door        drukkerij Wedding/Apples & Oranges te Harderwijk (voorheen 1miljoenboeken). 

 

 REGLEMENTEN

* Deelname aan de wedstrijd houdt in dat je akkoord gaat met eventuele publicatie in de    bundel. Je ontvangt hiervoor geen vergoeding. 

* Schrijfatelier Alicia is g e e n uitgeverij, de bundels worden in eigen beheer uitgegeven.  Degenen die op de 1e, 2e en 3e plaats eindigen ontvangen de bundel gratis. Overige deelnemers kunnen de bundel tegen een gereduceerd tarief aanschaffen.


Auteursrechten

De auteurs behouden de auteursrechten en de bundel  is t.z.t. vanaf de website van Schrijfatelier Alicia.te bestellen; het staat de auteurs vrij deze door te verkopen of te promoten op hun eigen netwerken. 

Bestelformulier Obsessie