Torsdag 16 maj 2013            RINGAR PÅ VATTNET

”Det här är ett under! Glory be to God!”

2008 såg jag barnen under trädet och drömmen om en skola föddes. Då vi lyfte våra händer där på den torra bara marken och gav drömmen till Gud var det som att kasta en sten i vattnet … ringar började spridas, först mindre och sedan i allt vidare cirklar. 

I april 2010 invigdes förskolan och den 13 april i år invigdes Hannah Emuriakin Primary School med pompa och ståt. 
                                                                                                                                        
Till vår stora glädje kom Kenyas svenske ambassadör Johan Borgstam och klippte bandet och 14 svenska gäster plus våra två volontärer fanns på plats tillsammans med skolbarn, föräldrar, oficiella representanter och 100-tals människor från Lokis olika byområden. Vilken fest! Vår kära Lucy, nuvarande rektor och medlem av LEDO (den CBO som vi samarbetar med) stod stolt, glad och tacksam mellan de två dekorationsblommorna vi gjort och sa med eftertryck som bara hon kan: ”This is a miracle! Glory be to God!”

 


Ja, hela invigningsdagen var ett under! Hela veckan hade det regnat och varit mulet och dagen efter bjöd på ett ösregn som hette duga. Men själva invigningsdagen sken en vänlig sol hela tiden. 

Våra svenska gäster och volontärer hade jobbat hårt ti
llsammans med infödda för att måla de sista klassrummen, lägga taket klart (mellan skurarna), plana ut skolgården och dekorera. Jag hade satt upp en fotoutställning med text som berättade lite om projektets historia. Allt var så fint och humöret på topp bland både barn och vuxna då ceremonin sattes igång och flaggan hissades av våra scouter i nysydda uniformer. Härlig sång och dans av skolbarnen och olika grupper, fina tal av både kenyaner och svenskar och stor 
överraskning då både ambassadören, jag och KeA blev burna av våra turkanavänner i ett ärevarv. Vilken upplevelse! Efteråt fick vi höra att händelsen var en av de största
och bäst organiserade som gått av stapeln i Loki.

Själva grundskoleanläggningen består av kök med förråd, fyra klassrum med en halvöppen matsal, administrationsbyggnad med rektorsexpedition, förråd, lärarum och bibliotek, ytterliggare fyra klassrum och snart även en större samlingssal. F.n. har vi 400 barn från baby class (3-åringar) t.o.m. 3 klass. Allt som allt 7 klasser. Barn står på kö men vi vill ha begränsat antal i klasserna (inte mer än 60!) för att de ska vara hanterbara. Antalet klasser kommer att fyllas på allteftersom vi får resurser att anställa lärare. 

Resurser ja. Skolan kommer att registreras som privat då det är enda sättet att kunna utveckla skolan för barnens bästa. Det innebär en stor utmaning för oss alla men vi har många som är beredda att hjälpa till. Våra huvudsponsorer Hannaskolan i Örebro och Jacobs minne Öckerö har lovat att göra allt de kan för att stötta skolprojektet. Vi får också stöttning för inhandling av mat och frukt till barnen av individuella, söndagsskolor, en förskola och en organisation som heter MEDAF med säte i Frankrike och Tyskland. Men vi behöver mer hjälp. Ett sätt att  hjälpa är att bli skolfadder. F.o.m. nästa år kommer vi att behöva givmilda människor som är beredda att betala 500kr/år för att sponsra ett skolbarn. Då får barnet fri undervisning. Vårt mål är ju att de fattiga barnen ska kunna gå i vår skola. Då ingår också skoluniform. Även i år behöver vi fler skolfaddrar och då är summan 200kr. Vi har redan 282st men behöver ytterliggare 118 eftersom vi ha3 400 barn. Sprid gärna detta. Pengarna kan sättas in på 9022 2634199 (Länsförsäkringar) med märkning ”skolfadder”.

 


MAF - välsignelse från ovan!


Det är många gånger sista tiden som jag stått på Loki flygplats och spanat mot skyn efter MAFs Cessna Caravan. Surret är alltid lika välkommet. Ut från planet har det strömmat kära vänner, volontärer, sponsorer, MAF kollegor och älskade barn och barnbarn. Ibland innehåller planet mer materiella saker som en kolugn till bageriet, myggnät, kylskåp, pärlor till ANA Shanga, böcker till skolan, kläder som ska delas ut, verktyg och byggmaterial till de olika projekten mm.mm. Själva har vi flera gånger satt oss i planet för att komma ner till Nairobi för en veckas R & R (Rest and rRcreation), hemresa till Sverige eller för att ta oss tillbaka till Loki. Ja, MAF är verkligen en välsignelse från ovan!

 Det växer så det knakar!


I växthuset som vi skrivit om tidigare växer det så det knakar. Barnen får redan sukumawiki (en sorts spenat/grönkål) och färska tomater. Lök och vitkål är på gång. Tomater kommer nu att kunna säljas till handlare i Loki och denna inkomst kommer att stötta både växthusprojektet och skolan. Todo och Lucy som är huvudansvariga gör ett kanonjobb. Något som också är bra är att skolbarnen får lära sig om odling. En del av de större skolbarnen har fått lära sig att ansa tomatplanterna.

 Nästan som Linas matkasse


Lille Losike är ett av de ”vulnerable children” som får ett matpaket i veckan. Ja, det är nästan som Linas Matkasse, skrev jag i ett inlägg på Facebook. 1kg ris/majsmjöl, 1 kg bönor, ½ kg mungbönor, 2 ägg, 4 frukter, 3dl olja, 1 tvål och 3dl tvättmedel. Losikes mamma dog och någon pappa vet man inte om. En mormor fick ansvar för Losike och hans yngre bror. Men då livet var alltför tufft i Loki gav hon sig iväg med den yngre brodern. Losike blev lämnad till en kusin. Kusinen tar redan hand om två barnbarn då modern är sjuk och fattig och oförmögen att ta hand om sina barn. Ett matpaket betyder mycket i ett sådant läge. För närvarande har vi 36 barn som får matpaket. Alla med sin egen rörande historia. Dessa sponsras av givmilda människor i Sverige och delas ut av Symprose och Jennifer, medlemmar i LEDO. Vi besöker barnen regelbundet och följer upp att paketet används till det/den som det är till för.

 Fler ringar på vattnet!

 

Samtidigt som de 36 barnen får sina matpaket delas det också ut mat till 34 st gamla och sjuka. De sjuka har oftast HIV eller TB (Tuberkolos) och behöver s.k. soft food för att kunna ta sina mediciner. De får 1 kg ris/unga, 1 kg bönor och 3 dl olja/vecka. Sponsring i år har vi bl.a. fått från några av Karins (vår volontär) vänner. Fler ringar på vattnet!

 
ANA kvinnorna kämpar på!


Kvinnoarbetet fortsätter, men inte helt friktionsfritt. Att lära sig samarbeta, kommunicera och tänka framåt är några av utmaningarna. Karin, som KeA nämnde om i förra inlägget, är verkligen en välsignelse och drar sig inte för att hugga i med både det ena och det andra. Hon har av naturliga skäl fokuserat på ANA Hotel och arbetar nära kvinnorna där. Karin har varit kökschef på en fin restaurang i Köpenhamn i 5 år men upplever att det är en verklig utmaning att driva en restaurang här i Loki. De nya lokalerna är fina efter renoveringen som kunde göras för pengar från Mellringekyrkans julbasar men då det plötsligt inte finns någon el (borta i två veckor!) sviktar kundunderlaget …  inga kylda drycker och ingen TV. Så kommer elen tillbaka men bryts igen efter några dagar då två elstolpar fallit i regnstormen. Men det är
annat också som spökar. Plötsligt märker hon att förbrukningen av vatten ökat markant … och användning av kött, mjölkpulver och fett  är betydligt mer än det ska vara. Följden blir långa diskussioner med kvinnorna på vår veranda. Alternativet … att stänga restaurangen möts med ett – nej, vi vill inte ge upp! Räkningar måste betalas och just nu arbetar kvinnorna med mycket liten lön för att få det att vända.  Vi ber och hoppas.

 

Bageriet går bra, t.o.m. med en liten vinst och kvinnorna i smyckesverkstaden har varit välsignade med många utländska gäster som köpt deras alster. Nya fina modeller har skapats av Natalie, vår andra volontär, från Örebro som var här och undertecknad och vi hoppas att hitta fler marknader i Sverige och andra länder i Europa. En man från England som var här och hälsade på menade att det skulle finnas en stor marknad bland barn och ungdomar i England om man kunde tillverka pärlarmband i olika fotbollslags färger. Det kanske skulle finnas en sådan marknad även i Sverige.

 Moringa – mirakelträdet


Gissa om jag var glad då jag på NRC (Norwegeian Refugee Counsil) i Kakuma fick tag i 100 moringaplantor gratis. Då jag på frågan från den ansvarige om hur många jag ville ha svarade 50 … sa han: så lite! Så 100 fick det bliJ På kvinnomötena i byarna har vi undervisat om moringabladens fantastiska egenskaper. En handfull av bladen, färska eller torkade, ger alla vitaminer och proteinder som människan behöver. Kvinnorna fick en liten lapp med vilken de kunde lösa ut sin moringaplanta. Så nu finns det många små plantor i Nagarakais och Naurenpetet, de två byar där vi har våra kvinnomöten.

 Ett steg i taget


Den 14 juni lämnar vi Kenya för 2 månader i Sverige. Ska bli skönt med ett uppehåll i det intensiva Loki-livet och få träffa barnen och deras familjer, andra släktingar och vänner. Vi drömmer om släta fina vägar, morgondopp i vår sjö Leken, sill, färskpotatis och jordgubbstårta och ljusa ljumma sommarnätter.

 

Många undrar säkert hur vi tänker oss framtiden med allt det vi står i här i Loki. Ja, det är ingen lätt fråga att svara på. MAF har planer på att lägga ner sin bas här i Loki redan i sommar men vi har fått förlängt  kontrakt med MAF ett år till för att kunna avsluta skolprojektet samt jobba med överlämning av det och andra projekt. KeA kommer också att vara tillgänglig för arbete med MAF på deras bas i Juba i Södra Sudan. Men sedan behöver vi flytta hem bl.a. på grund av socialförsäkringen, som bara tillåter 5 års utlandsarbete i följd. Det känns också rätt att få lite mer tid för våra barn och barnbarn. Men vi hoppas kunna åka ut till Loki på kortare perioder 2-3månader i stöten för att följa upp de olika projekten. Även om vi arbetar målinriktat med att lämna över så mycket som möjligt av ansvaret till LEDO och våra infödda vänner kommer det att behövas stöd, inte minst ekonomiskt, ett flertal år framöver. Det känns som att vi får ta ett steg i taget och lägga allt i Guds händer.

Varma hälsningar denna gång genom Birgitta


Örebrogänget: Göran, Alison och Kevin Hook (USA), Mia med dotter Jael, Monica


Ö-gänget: Jacobs familj Erik, Maria, Julia och Axel, kusinerna Anna, Sara och Isak, moster Anneli och våra volontärer Karin och Natalie

Allas vår Nancy kom upp och hjälpte till att få allt klart för invigningen. Nancy har varit med i skolprojektet från början som rådgivare och stöd.

Som MAFs representant kom vår gamle gode vän Odhiambo, trostjänare inom MAF Finance. Men han drog sig inte för att hugga tag i krattan:)


Vad skulle vi gjort utan hjälpen från våra svenska gäster!


Här är Anneli i full fart! Killarna jobbade också men har tyvärr inga bilder som bevis:)


Man kan bli trött!!!