Onbalans in het zenuwstelsel

Het houding en bewegingsapparaat is een uiterst ingenieus regelsysteem dat zichzelf bijstuurt en aanpast en telkens weer balans vindt. De aansturing van het bewegingsapparaat gebeurt vanuit de hersenen, met name de kleine hersenen coördineren bewegingen en balans. De kleine hersenen dienen als schakel centrum voor aansturing van de spieren. Ik controleer sinds enige tijd regelmatig (in de spiegel) of de informatie die dit regelsysteem doorgeeft aan mij ook daadwerkelijk overeenkomt met het lichaamsbeeld van het fysieke lichaam. Ik ben vaak verrast.

Dit systeem werkt uitermate goed in een symmetrisch bewegingsapparaat dat symmetrisch wordt gebruikt, maar ik merk bij mijzelf dat in mijn lichaam met onbalans dit systeem voor mij niet goed functioneert. Ik verwacht dat met de toenemende balans dit systeem steeds beter zijn werk zal kunnen gaan doen.

Doordat ik voornamelijk de normale hand gebruik bij dagelijkse taken en de verkorte arm amper functie heeft, is er in mijn hersenen voor de korte arm nauwelijks functie ontwikkeld. Zoals mijn chiropractor formuleert, de koppeling tussen mijn hersenen en dit gedeelte van mijn lichaam is niet bijzonder sterk.


Ikzelf nam de "middenas" van mijn lichaam waar als een verticale lijn door het midden van de normale arm zijde. Dit wijkt sterk af van de lijn die vanaf de kruin verticaal naar beneden loopt. In de figuur heb ik dit weergegeven. De rood gestreepte lijn geeft de middenas aan zoals ik die zelf waarnam. Ik was mij daar niet van bewust, maar op een gegeven moment viel mij dat op.

De hersenoefeningen, die de chiropractor mij heeft gegeven, activeren vooral het zenuwstelsel aan de korte arm zijde. Ik ervaar toenemende aanwezigheid van deze zijde. Er stroomt energie door de korte arm, zo voelt het. Ook ervaar ik in toenemende mate de spieren in de onderarm, zonder dat ik daarvoor de spieren heb geoefend. Ik neem aan dat dit het gevolg is van een toenemende koppeling tussen mijn hersenen en de verkorte arm.

Daarnaast geef ik, op advies van de chiropractor, veel aandacht aan "symmetrisch bewegen". Ik probeer de hele korte arm zijde bewust te betrekken bij de beweging. Dat lukt steeds beter. Mijn bewegingsapparaat voelt steeds meer als een geheel. De spierkracht in mijn verkorte arm en in het been aan de verkorte arm zijde neemt toe.

Vele jaren later ontdek ik proefondervindelijk dat hardlopen met 'arm socket' en verstelbaar enkelgewicht aan de korte arm, de balans in mijn bewegingsstelsel sterk bevordert. Door het dragen van de 'arm socket' met een verstelbaar enkelgewicht ontstaat er een natuurlijke symmetrie in mijn bewegingsstelsel, waardoor 'symmetrisch bewegen' bijna als vanzelf gaat. Ook tijdens fitness gebruik ik de 'arm socket' met een verstelbaar enkelgewicht tegenwoordig.

Absoluut een doorbraak in mijn ogen, omdat mijn hele korte arm zijde, inclusief onderrug en benen, meer wordt versterkt door het gebruik van de 'arm socket' met een verstelbaar enkelgewicht, tijdens het sporten. Hier ben ik enorm blij mee.

Een beter bewijs voor het eenvoudige mechanica model is er niet, is mijn mening.