Hardlopen met 'arm socket' en verstelbaar enkelgewicht

Hardlopen heb ik altijd leuk gevonden. Tot de geboorte van onze oudste zoon heb ik hard gelopen. Door de rug afwijking en de pijnklachten waarmee ik werd geconfronteerd vanaf mijn 40e levensjaar heb ik me de afgelopen jaren voornamelijk toegelegd op fitness.

Maar het begon toch te kriebelen. Het was een wens van mij om weer te kunnen hardlopen, samen met mijn man.

Omdat ik me realiseer dat balans in mijn bewegingsstelsel tijdens het hardlopen belangrijk is, ben ik begonnen met het dragen van een sportprothese met een verstelbaar enkelgewichtje eraan tijdens het hardlopen. De sportprothese met relatief zware hand onder controle houden tijdens het hardlopen, zorgde ervoor dat ik mij niet kon concentreren op het hardlopen. In een volgende poging heb ik een verstelbaar enkelgewicht van 2 kg aan mijn korte arm bevestigd. Helaas gleed dit enkelgewicht telkens van mijn korte arm af tijdens het hardlopen.

Deze ervaringen hebben me doen besluiten om zelf een frame te ontwikkelen voor de korte arm, met behulp waarvan ik een verstelbaar enkelgewicht kan vastgezet aan de korte arm.

Het maken van een frame was een uitdaging, maar het is gelukt. Het frame heeft de naam 'arm socket' gekregen, omdat het een koppelstuk is voor mijn korte arm. Deze 'arm socket' maakt het mogelijk om karabijnen, elastieken, banden en verstelbare enkelgewichten aan mijn korte arm te bevestigen. En dat is heel handig gebleken, onder andere bij sport.

Het gebruik van de 'arm socket' met het verstelbare enkelgewicht

Het eerste jaar heb ik tijdens het hardlopen aan de korte arm met de 'arm socket' 2 verstelbare enkelgewichten van elk 750 g bevestigd. Inmiddels gebruik ik bij het hardlopen 1 gewicht van 1 kg.

De 'arm socket' met het verstelbare enkelgewicht zit stevig vast aan mijn korte arm, zodat ik me volledig kan concentreren op de hardloop bewegingen van mijn eigen lichaam.

Ik ben bijzonder verrast wat dit voor effect heeft op de balans in mijn lichaam. Het gebruik van de 'arm socket' met verstelbaar enkelgewicht heeft niet alleen effect op de balans tijdens het hardlopen. Ik merk dat mijn korte arm schouder aangesproken wordt om actief mee te doen met de hardlopen beweging. Het is een effectieve training voor mijn korte arm schouder gebleken. Het is een aangenaam gevoel om in balans te kunnen rennen. Dit heb ik nog niet eerder in mijn leven zo ervaren.

Ook de onderrug, de heup en het been aan de korte arm zijde reageren op het extra gewicht. Het gaat vanzelf. Ik hoef verder niets anders te doen dan hard te lopen en aandacht te geven aan mijn lichaam.

Het resultaat is dat de spieren in schouder, rug, heup en in het been aan de korte arm zijde zich sneller dan voorheen aan het ontwikkelen zijn. Ook het zenuwstelsel reageert. De controle over de korte arm zijde neemt toe, en dat gaat vanzelf.

Voor mij is dit tevens bewijs dat het eenvoudige model (Onbalans in het skelet) van mijn bewegingsstelsel klopt.