Fitness

Balans

Spieratrofie, het verschrompelen van spieren doordat de spieren niet worden gebruikt, neemt met het ouder worden toe. Bij mij vindt dat verschrompelen vooral plaats aan de korte arm zijde van mijn bovenlichaam. Het is duidelijk zichtbaar dat de bovenarm omtrek van mijn verkorte arm veel kleiner is dan van mijn normale arm.

Maar ook het spiervolume in de boven rug blijft aan de verkorte arm zijde duidelijk achter bij die aan de goede zijde. Gevolg hiervan is dat mijn lichaam nog meer uit balans raakt.

Voor mij houdt verbetering van balans dan ook in dat ik in mijn bovenlichaam het evenwicht probeer te verbeteren door de spieren van rug, schouder en bovenarm aan de korte arm zijde te ontwikkelen en versterken. Door het ontwikkelen van deze spieren merk ik dat ik vanzelf meer gevoel voor evenwicht ontwikkel en hierdoor ook meer controle krijg.


Stabiliteit

Stabiliteit is een eigenschap die iets zegt over de stevigheid van iets. De onderkant van de wervelkolom is het heiligbeen dat op zijn beurt is opgehangen aan het bekken. Dit bekkengebied is omgeven door een spier korset. Daarnaast is de gehele wervelkolom omgeven door spieren. Hoe meer stevigheid hoe minder de krachten die inwerken op de wervelkolom afwijkingen aan diezelfde wervelkolom kunnen veroorzaken.


Krachttraining verbetert zowel de stabiliteit als ook de balans

Stabiliteit en balans samen bepalen mede in hoeverre de wervelkolom vervormt ten gevolge van de verkorte arm.

Door de verkorte arm zijde te versterken, met behulp van krachttraining, verbetert de balans in het lichaam.

Door het verbeteren van de stabiliteit wordt de wervelkolom beter beschermd tegen de natuurlijke onbalans ten gevolge van de verkorte arm, doordat het beter weerstand kan bieden.

Krachttraining draagt eraan bij dat het hele spier korset rondom de wervelkolom en het bekken gebied wordt onderhouden en versterkt. Het versterken van de spieren in het bekken gebied krijgt veel aandacht van mij.

Inmiddels is de balans dermate hersteld, dat ik niet meer naar een fitness centrum ga voor de training. In plaats daarvan train ik thuis met losse gewichten, gym bal en zo. Voordeel hiervan is dat ook de coördinatie meer wordt getraind.

Hierbij is de zelf ontwikkelde arm socket handig gebleken. En ik kan steunen op deze arm socket, iets dat niet mogelijk was met mijn sportprothese.