Kњижевни програм "Шумадијске метафоре", у оквиру 47. Међународног београдског сусрета писаца

поставио/ла Ivan Shishman 24.09.2010. 09:41   [ Ажурирао/ла 22.01.2017. 02:38 Miroslav Lukić ]
 28. септембра у просторијама Удружења књижевника Србије, у 12 часова


 У оквиру 47. београдског међународног сусрета писаца у уторак 28. септембра у 12 ч у Удружењу књижевника Србије представиће се, алтернативни издавач Шумадијске метафоре из Младеновца.Ове године представља се пет књига у издању Шумадијских метафора, Културног центра Младеновац и  Библиотеке „Деспот Стефан Лазаревић“ из Младеновца. 

О њима ће говорити Никола Костадиновић директор и Душан Стојковић уредник Шумадијских метафора.

____________________________


БЕЛАТУКАДРУЗ  

LAS  VILAJET

(АНОНИМНА ХРОНИКА)

Одабране песме 1993 - 2003


Овде се доносе одабране песме М. Л. БЕЛАТУКАДРУЗА настале у периоду 1986-2003. године. О многим од ових песама  најшира књижевна публика у Србији  не зна много. Песник није имао среће са издавачима. Ово издање  може отклонити ту неправду, откривајући читав један непознати песнички рудокоп. Књига има пет кругова...

 

Не треба држати у неизвесности читаоце. Аутор збирке која је пред вама није никакав странац забасао у драгу нам Србију. Белатукадруз је један од псеудонима познатог српског песника, прозног писца, есејисте, антологичара, уредника многобројних часописа, издавача Мирослава Лукића (1950).


_______________________________________________________


ДУШАН  СТОЈКОВИЋ

 

ГРАМАТИКА СМРТИ

 

                                                         ПРОЗА – IDEM

 


                                                           ТУЂОЗЕМЦИ


У питању је Антологија прозних текстова са мотивом самоубиства у делима страних писаца.

            У априлу ће, као шести том, изаћи Антологија прозних текстова са мотивом самоубиства у делима наших писаца, а до сада су се појавиле четири књиге Граматике смрти: Именице (антологија песама песника самоубица), Прироци (антологија песама са мотивом самоубиства), Танатолошки речник (рекли су о смрти и самоубиству), Проза – Ида (антологија прозе писаца самоубица).

            Читав пројекат је замишљен у тринаест књига и обухватиће и драмска дела и есеје писаца самоубица, као и студију у којој ће се испитати мотив самоубиства у књижевности.


_________________________________

 

Гости Шумадијских метафора су Елка Њагалова из Бугарске и Ристо Василевски.     

________________

СТО 

(ПОВОДОМ СТО КЊИГА „ШУМАДИЈСКИХ МЕТАФОРА“)

 Приредио ДУШАН СТОЈКОВИЋ

 

Књига, уз уводне текстове Радомира Андрића и Душана Стојковића, доноси песме писаца који су оснивачи Фестифала Шумадијских метафора, чланови његових жирија и Савета, досадашњих победника Фестивала, добитника повеље Карађорђе, иностраних гостију Фестивала и аутора чије време тек долази.


___________________________________

 ЖЕЉКО ЈАНКОВИЋ

КАРЛ ГИНТЕР

У ДВОСТРУКОЈ ЕКСПОЗИЦИЈИ

Жељко Јанковић, рођен у Панчеву 1983. године, песник и прозни писац, победник је двадесет трећег Фестивала Шумадијских метафора.

            Досадашњи песници чије се збирке штампане су: Драгана Буквић, Горан Лабудовић Шарло, Томислав Марковић, Радослав Вучковић, Драгослав Видовић, Игор Вукојевић, Дејан Богојевић, Ана Думовић, Мирјана Ковачевић, Момчило Бакрач, Миљурко Вукадиновић и Миленко Попић. 


__________________________________


ШУМАДИЈСКЕ 

МЕТАФОРЕ 2010.

 

            У Зборнику се, поред награђених песама (Жељко Јанковић из Панчева је добио прву, Љубинко Дугалић из Краљева другу, а Драган Недимовић из Београда трећу награду), налазе песме похваљених (Предрага Баја Луковића из Београда и Горана Паовића из Неготина), позваних и за објављивање у Зборнику изабраних песника .

            У рубрици Песничко даривање (часопис за поезију у оквиру Зборника) су прилози: Бојана Бабића, Момчила Бакрача, Самјуела Бекета, Дејана Богојевића, Ристе Василевског, Драгослава Видовића, Миљурка Вукадиновића, Ане Горенко, Мишела Дегуиа, Моме Димића, Јанке Ђагиљеве, Душице Илин, Нине Искренко, Ерике Јонг, Е. Е. Камингза, Василија Комаровског, Весне Кораћ, Баја Луковића, Зорана М. Мандића, Зорана Милисављевића, Александра Милошевића, Светлане Мићуновић, Власте Младеновића, Ранка Павловића, Миленка Попића, Николе Цинцар Попоског, Владана Ракића, Приможа Репара, В. Ропшина, Фионе Сампсон, Радомира Стојановића, Бошка Томашевића, Нике Турбине, Станиславе Хробакове Репар, Душана Чоловића, Виктора Шећеревског и прича Радослава Коминца.

            Посебним блоком прилога заступљени су Ана Митрашиновић добитница Гласа публике 2009, инострани гост Шумадијских метафора 2009. Славе Ђорђо Димоски, учесници међународног сусрета писаца на промоцији Шумадијских метафора 2009 – Едуард Акулин, Алберто Гарсија Тереса и Ерол Туфан, добитник књижевне награде Богородица Тројеручица Милисав Тешић. Посебна пажња (уводна студија и изабране песме) посвећена је добитнику повеље Карађорђе за 2009. годину Мирославу Лукићу.

            У зборнику су и најбоље приче са конкурса. Прву награду је освојио Богдан Радуловић из Београда, другу Војислав Бубања из Новог Београда, трећу Нада Душанић из Сомбора, а штампане су и похваљене приче Наде Мамуле из Београда и Горана Паовића из Неготина. Штампан је и награђен есеј посвећен делу недавно преминулог Данка Поповића чији је аутор Зоран Ђурић из Крушевца. Као девети баштиник, поводом петогодишњице његове смрти, у Зборнику се обрео Драгослав Андрић. У  In memoriamu је реч о Јовану Богићевићу. Зборник се, као и сви досадашњи, окончава награђеним радовима ученика младеновачких основних и средњих школа.

  
Comments