Εγκαίνια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ορεινών Χωριών


Πραγματοποιήθηκαν στις 17 Αυγούστου 2017 τα εγκαίνια του «Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ανάδειξης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς Ορεινών Χωριών» στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο της Τ.Κ. Αργυρού Πηγαδίου  του Δήμου Θέρμου. Η εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση του Δήμου Θέρμου με τον Σύνδεσμο Αργυροπηγαδιτών Τριχωνίδας «Ο Άγιος Δημήτριος».

Ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας κλείνοντας την ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων ανέφερε τα εξής:

“Σήμερα, λοιπόν, ξεκινάει τη λειτουργία του ένα πολύ σημαντικό κέντρο πολιτισμού και ανάδειξης των ιδιαιτεροτήτων, του τρόπου ζωής και των παραδόσεων της ορεινής περιοχής του Δήμου Θέρμου. Ένας πυρήνας ανάπτυξης, που δύναται και έχει σκοπό να προσελκύσει επισκέπτες και να προβάλει τον τόπο, την πολιτιστική του κληρονομιά και την ιστορία του.
Ευχή όλων μας είναι το εν λόγω Κέντρο να είναι καλοτάξιδο στον χρόνο και να πετύχει τον σκοπό για την οποίο δημιουργήθηκε, πράγμα για το οποίο δεν αρκούν, βέβαια, οι ευχές αλλά προτιμότερη είναι η υπόσχεση για συνεχές ενδιαφέρον από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τον Δήμο, τον Σύλλογο Αργυροπηγαδιτών και όχι μόνο. Και αυτή η υπόσχεση είναι δεδομένη εκ μέρους του Δήμου Θέρμου”.

Το κέντρο στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Αργυρού Πηγαδίου το οποίο έχει ανακαινιστεί διατηρώντας τον παραδοσιακό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της περιοχής, με την πέτρα να κυριαρχεί τόσο στην τοιχοποιία όσο και στο πλακόστρωτο και βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το ορεινό τοπίο. 
Στο προαύλιο δε εκτίθεται ένα έργο του σμιλευτή πέτρας Σωτήρη Χολέβα με θέμα την «Παρακαλιά», τη συνδρομή δηλαδή όλου του χωριού και κύρια των γυναικών, στη μεταφορά υλικών για το κτίσιμο ενός νέου σπιτιού.

Στο εσωτερικό, υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίσει ο επισκέπτης τον τρόπο ζωής ενός ορεινού χωριού μέσα από κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο και τις προσωπικές μαρτυρίες των ανθρώπων του, που παρουσιάζονται στη μεγάλη οθόνη και στις δύο διαδραστικές οθόνες του κέντρου.

 Ένα μενού στην κεντρική οθόνη δίνει τη δυνατότητα να κατευθυνθεί στις ενότητες της παρουσίασης που τον ενδιαφέρουν, ενώ, παράλληλα, ένα πλήθος από συνδέσμους σε κάθε ενότητα δίνει την δυνατότητα μετάβασης σε επιμέρους θέματα, ντοκουμέντα, φωτογραφίες κ.α.

Η αναστήλωση του εγκαταλειμμένου κτηρίου που στέγαζε το Δημοτικό Σχολείο Αργυρού Πηγαδίου πριν αυτό καταργηθεί και η αλλαγή της χρήσης του με επιλογή δράσης προσαρμοσμένης στη σύγχρονη πραγματικότητα και στις τοπικές ανάγκες, αποτέλεσε ιδέα του Συλλόγου Αργυροπηγαδιτών που προτάθηκε στον Δήμο Θέρμου για περαιτέρω προώθηση. 

Ο Σύλλογος, μάλιστα, επέλεξε και το είδος της δράσης για το συγκεκριμένο κτήριο και χρηματοδότησε και τη μελέτη του έργου.                                                     
Comments