Εκπαιδευτικές επισκέψεις

ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ (Σχ. έτος 2010-2011)

 
 
 

Φωτογραφίες από την εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ακρόπολη Αθηνών

 

ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (Σχ. έτος 2008-2009)Στις 4-12-2008 η τάξη μου επισκέφτηκε το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Αυτό στεγάζεται στην αρχοντική κατοικία του Ερρίκου Σλήμαν που την κατασκεύασε ο αρχιτέκτονας Έρνεστ Τσίλλερ. Ο Ερρίκος Σλήμαν έγινε γνωστός για τις ανασκαφές του στην αρχαία Τροία και τις Μυκήνες. Με τις ανακαλύψεις του καθιερώθηκε ένα ιστορικό υπόβαθρο για τις ιστορίες και τους μύθους που τραγούδησαν ο Όμηρος και ο Βιργίλιος. Μύθοι που τον γοήτευσαν από τη μικρή του ακόμη ηλικία.

Στην έκθεσή του παρουσιάζει την κατασκευή, την κοπή και τη διάδοση των νομισμάτων στην εποχή του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Η κατασκευή των αρχαίων νομισμάτων φαίνεται ότι βασίζεται στα δεδομένα που προέρχονται από τα ίδια τα αντικείμενα. Βοηθητικές επίσης πληροφορίες μας δίνονται από την ανακάλυψη ορισμένων εργαλείων που διασώθηκαν σε μικρό αριθμό και από διάφορες χρονικές περιόδους. Το μέταλλο όταν ήταν πλατύ συνήθως θερμαίνονταν πριν χτυπηθεί. Το σχήμα και το πάχος των νομισμάτων δεν ήταν ίδιο σε όλες τις εποχές. Επίσης τα θέματα εξαρτιόνταν από τις διάφορες φιλοσοφικές θεωρίες κάθε περιόδου. Στην έκθεση ακόμη είδαμε νομίσματα που είχαν σχήμα δελφινιού με εγκοπές στην περιφέρειά του.

Με την επίσκεψη στο Νομισματικό Μουσείο μάθαμε πολλά για την ιστορία του νομίσματος στην Ελλάδα.

Αθηνά
 

ΣΤΟ CINEMA PARK (Σχ. έτος 2008-2009)

 
Στις 16 Ιανουαρίου η τάξη μας πήγε εκδρομή στο cinema park στα Odeon. Παρακολουθήσαμε ταινίες με θέμα «Η ανθρώπινη εμπειρία» και περάσαμε από τέσσερις αίθουσες.

Στην πρώτη αίθουσα είδαμε το εσωτερικό του ανθρώπου. Η προβολή ήταν τρισδιάστατη. Τα ειδικά γυαλιά μας βοήθησαν να νιώθουμε ότι κι εμείς είμαστε μέσα στο σώμα του ανθρώπου. Ήταν μια περίεργη αίθουσα στην οποία νόμιζες ότι το κάθε τι είναι κοντά σου ενώ δεν ήταν.

Στην δεύτερη αίθουσα μας έδειξαν πως με μια μουσική κι ένα τραγούδι μπορείς να νιώσεις θλίψη ή χαρά αλλά ακόμη και κάτι ανάμεικτο. Επίσης μας έδειξαν ότι μπορούμε να παίξουμε μουσική με το σώμα μας. Μας είπαν πως μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας μουσική.

Η τρίτη αίθουσα ήταν συναρπαστική. Ενώ βλέπαμε ότι είμαστε σε μια βάρκα, μας πετούσαν νερά. Όταν ήμασταν στην Αίγυπτο μέσα σε μια πυραμίδα, νιώθαμε φίδια να μας χτυπούν στα πόδια και στις πλάτες μας. Αυτή ήταν η αίθουσα κίνησης.

Στον τέλος μπήκαμε στην τέταρτη αίθουσα όπου παίξαμε ένα παιχνίδι γνώσεων. Οι νικητές πήραν από ένα εισιτήριο δωρεάν για τον κινηματογράφο. Αυτό ήταν το έπαθλο. Ήταν φανταστικό.
Αυτή η εκδρομή θα μου μείνει αξέχαστη επειδή ήταν η καλύτερη ίσως που έχω πάει ως τώρα.
 
 


ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Η κυρία μας γι` αυτό το μήνα είχε προγραμματίσει μια εκδρομή στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Εκεί μάθαμε πολλά πράγματα που αφορούν τους πολέμους και ιδιαίτερα την επανάσταση του 1821.

Είδαμε διάφορες πανοπλίες, όπλα, κανόνια, πίνακες και πολλά άλλα. Μάθαμε πράγματα τα οποία το βιβλίο μας δεν τα ανέφερε ή δεν τα εξηγούσε πολύ αναλυτικά.

Στο μουσείο υπήρχε η αίθουσα της παλιάς βουλής. Επίσης τα προσωπικά αντικείμενα, οι ενδυμασίες, τα κοσμήματα και οι σφραγίδες με βοήθησαν στο να καταλάβω τον τρόπο ζωής εκείνων των ηρώων.

Οι σημαίες των Ελλήνων σε έκαναν να αισθάνεσαι περίεργα με τα συνθήματά τους. Αυτές οι νέες γνώσεις που αποκτήσαμε θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα για τους πολέμους.