Fossilfrie arbeidsmaskiner og kjøretøy

Prosjektet «Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy» ble startet av Østfold fylkeskommune i januar 2017, og er delfinansiert med midler fra Klimasats og Interreg. Alle kommuner i Østfold og Folloregionen har forpliktet seg til fossilfri transport innen 2030, og nå er turen kommet til å se på mulighetene for å ta i bruk fossilfrie maskiner. 

Prosjektområdet dekker store deler av Oslofjordregionen, som alle kommuner i følgende fylker: Østfold, Akershus, Oslo, Buskerud, Vestfold og Telemark. I tillegg vil vi samarbeide med entreprenører og bedrifter i prosjektområdet.

Prosjektet kjøper og leier inn aktuelle maskiner og låner deretter disse ut kostnadsfritt til interesserte brukere over en kort periode. På denne måten vil man få en mulighet til å vurdere om maskinene duger til arbeidsoppgavene før man går til innkjøp av tilsvarende.

Ønsker kommuner å anskaffe utstyr, men ikke helt ut tør å gjøre satsningen på fossilfritt utstyr fordi verdiene er store, og helst ønsker uttesting før dere bestemmer dere, så kan prosjektet bistå med utlån i 2-4 uker uten omkostninger.

Maskinene vil fraktes ut til aktuelle brukere etter hvert som de blir leid inn, og i henhold til en kalenderplan som settes opp etter hvert som ønskene kommer. Hva som kreves av elektriske kontakter og kapasitet for lading avklares før utkjøring av maskinene, alt etter hvilke typer som er aktuelle.

Kortfattet er hensikten å bistå virksomheter  med å sette fokus på fossilfrie maskiner og bistå med utlån av maskiner til kommuner og bedrifter som er i vurdering/anskaffelsesfasen av tyngre utstyr.

Fossilfrie maskiner i dette prosjektet er maskiner som drives av El., biogass eller hydrogen. Prosjektet går foreløpig ut 2020.

Klimakutt i ikke-veigående sektor

Anleggsmaskiner definerer et stort spenn av maskiner og markedsundersøkelsen tar for seg samme inndeling som Johannesson & Lotta Göthe (2011) sin rapport om metandrift for Svensk Gastekniskt Center AB.

Tabell 1: oversikt over maskiner fra Johannesson & Lotta Göthe (2011)


I 2010 var de totale utslippene i Norge fra ikke-veigående mobile kilder på 2,3 millioner tonn CO2-ekvivalenter, dette inkluderer maskiner på avgiftsfri diesel, jernbane (dieseldrift), småbåter, snøscootere og motorredskaper. Av dette står traktorer, anleggsmaskiner, motorredskaper og jernbane for hovedparten, utslippene er primært fra forbrenning av diesel (Meld. St. 21 (2011–2012)).

Den svenske behov- og markedsanalysen gjort av organisasjonen Tunga fordon tar for seg produktkategorier innen arbeidsmaskiner som viser seg å ha størst klimagassutslipp i en kommune og som ikke nødvendigvis finnes alternativer til i dag. Rapporten har identifisert mange produkter som er relevante for en kommune i flere driftssammenhenger, alt fra anleggsgartner til snømåking, mm. Hovedfokuset til den rapporten har vært batteridrevne maskiner som gir nullutslipp og ingen avgasser, andre fordeler er mindre støy og mindre vibrasjoner (Mörstam, 2016).

Dette dokumentet er ment til å gi en grov oversikt over arbeidsmaskiner som benytter alternative energibærer og som er lavutslipps- og nullutslippsmaskiner. Derfor vil flere maskiner som ikke inkluderes i tabell 1 tas med, eksempelvis lokomotiver og lastebiler. Klimakutt fra ikke-veigående maskiner og arbeidsmaskiner har stort potensiale for reduksjoner og reduksjoner her vil ha innvirkning på det nasjonale regnskapet.

Kjøretøy

  • Ombygging av eksisterende maskiner

BRC Sweden AB som holder til i Trollhättan. Dette selskapet holder bla. på med ombygging av kjøretøy til metangass drift og ombygging av diesel kjøretøy og entreprenørmaskiner til dual fuel med gassbruk fra 50-80 % (BRC Sweden AB, n.d.).

Westport AB Sweden Westport bygger og installerer gassdrift ved Volvo sine fasiliteter i Gøteborg på Volvo V60 T5 Bi-Fuel og Volvo V90 T5 Bi-Fuel (Westport, n.d.).

  • Lastebiler

Biogass

Iveco Eurocargo Natural Power CNG

§        For mer informasjon se New​ Eurocargo: the truck the city likes


Iveco har lansert sin nyeste Stralis NP, den nye motoren leveres med 400 hp og 1.700 Nm. Lastebilen kan også leveres som LNG versjon, noe som vil gi den en rekkevidde på opp mot 1.500 km. Lastebilen stiller med den nye Iveco Cursor 9 Natural Power Euro VI motoren og er den første som stiller likt med tilsvarende dieselmotor (IVECO, 2016a). Lastebilen kan fås med LNG (<1500 km), CNG og LNG (285 + 750 km) og CNG (<570 km) (IVECO, 2016b).Figur 1: Rekkeviddeløsninger (IVECO, 2016b).

§ For mer informasjon se NEW STRALIS NPMercedes-Benz Econic NGT

§ For mer informasjon se Mercedes-Benz Econic NGT

Volvo FE, CNGVolvos FE CNG går utelukkende på metangass og er hovedsakelig utviklet for kortere kjøreoppdrag med gjentatte start og stopp, som for eksempel avfallshenting og lokal distribusjon. Den er utstyrt med en ny 9-liters Euro 6 gassdrevet motor med tennpluggteknologi og automatgir.
§ For mer informasjon se Nye Volvo FE CNG

Volvo FH

Volvo informerte om lansering av sin FH metan diesel på seminaret «Gass på gromme kjøretøy» holdt av Norsk Gassforum og Energigass Norge i november 2016. Metan diesel er sertifisert etter standarden Euro VI – dual fuel – class 1A, hvor metan og diesel blandes i 90/10 forhold under høyt trykk og blir sprøytet direkte inn i sylinderne. Den forrige løsningen som Volvo lanserte i 2011 hadde nesten samme effekt som diesel, men bare 70/30 blandingsforhold (Volvo Truck Corporation, 2011), dagens løsning har samme effekt som diesel og mye mindre utslipp. Motoren fås som 460 hp og 2,300 Nm og som 420 hp og 2.100 Nm, den skal også sertifiseres for bruk av HVO for å gjøre den 100% fornybar ved bruk av både HVO og biogass (Franzen, 2016). 

Volvo FM, LBG / LNGIfølge Volvo Trucks har disse lastebilene, som går på LNG / LBG, samme ytelse som diesel-lastebilene, men 20 - 100% lavere CO-utslipp. Bilene er tilgjengelig med 420 eller 460 hestekrefter for tung region- og langtransport. Volvo FM finnes både som trekkvogn, med krok og "jevnlastebil".

Scania

Scania tilbyr flere gassdrevne lastebiler opptil 340 hp og har også noen alternativer med bioetanol opptil 280 hp (Scania Norge, 2016b), Scania informerer også at deres kjøretøy på biogass og bioetanol gjør seg best på lokal og regional distribusjon og til avfallshåndtering (Scania Norge, 2016a).

§ Scania P-serien leveres med flere forskjellige oppsett og gassmotor på 9-liter med enten 280 hk og 1.350 Nm eller 340 hk og 1.600 Nm. For mer informasjon se Scania P-serien.

§ Scania G-serien leveres med flere forskjellige oppsett og gassmotor på 9-liter med enten 280 hk og 1.350 Nm eller 340 hk og 1.600 Nm. For mer informasjon se Scania G-serien.Iveco
Iveco tilbyr alternative drivstoffløsninger i alle kjøretøy-serier: Daily Natural Power CNG, Eurocargo CNG og Stralis Natural Power.

Iveco beregner utslippene til å være 95% mindre partikler, 25 - 70% mindre nitrogenoksider, og inntil 15% indre CO2-utslipp, eller 95% mindre ved bruk av biogass.


Hydrogen


ASKO samarbeider med Scania om hydrogenlastebiler i form av større distribusjonskjøretøy med rekkevidde på rundt 500 km (ASKO, n.d.).

Nikola Motor Company i USA tilbyr to lastebiler som skal drives med hydrogen, Nikola One og Nikola Two, og Tine er blant dem som har bestilt. Forskjellen mellom One og Two er at Two ikke har sovekabin. Begge stiller med 320 kWh batteripakke, brenselcelle på nærmere 300 kW og to elektriske motorer som i sum tilbyr 1.000 hk og ca. 2.700 Nm (Nikola Motor Company, n.d.). Lastebilene er enda ikke i produksjon men forventes klare for levering til markedet i 2020 (Dalløkken, 2016b).

For mer informasjon se:

§ Nikola One

§ Nikola Two

Batterielektrisk


ASKO fikk i 2016 levert sin første batterielektriske distribusjonsbil. Lastebilen er bygd av Emoss Mobile Systems og er basert på chassis fra MAN. Batterikapasiteten er 240 kWh og rekkevidde på 200 km og lastebilen har nyttelast på 5,5 tonn (Dalløkken, 2016a).

Norsk gjenvinning fikk levert sine to første batterielektriske renovasjonslastebiler som skal benyttes i Sarpsborg. Lastebilen veier ved full kapasitet 26 tonn og leveres av britiske Dennis Eagle og ombygd av franske Power Vehicle Innovations (PVI). Batterikapasiteten er på 255 kWh og maks rekkevidde på 225 km (Dalløkken, 2017).

Mercedes-Benz sin Urban eTruck stiller med batteripakke på 212 kWh og en rekkevidde på ca. 200 km. Lastebilene skal leveres til kundegrupper for testing i år med håp om lansering i den nærmeste fremtid. Lastebilene kommer i 18 og 25 tonn versjoner (Kane, 2017).

Figur 2: Batterielektrisk lastebil (Kane, 2017)

Goupil G5 Lithium tilbyr uslåelig allsidighet. Med en rekkevidde opptil 171 kilometer, lastekapasitet på 1000 kg og maks hastighet på 70 km/t, den den ideell for de aller fleste oppgaver for kommunale etater som for eksempel park- og idrett, renovasjon, gravferdsetat, med mer. 

Den er designet for et utall av arbeidsoppgaver som oppsamling av avfall og søppel, rengjøring av gater og veier, park- og hagevedlikehold, transportoppgaver osv. Per nå kan man velge mellom 65 forskjellige konfigurasjoner, eller kombinasjoner av disse. Maskinen leies ut kostnadsfritt av prosjektet Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy.Volvo FL og FE Electric

Volvo FL og FE Electric er to helelektriske lastebiler for distribusjon, avfallshåndtering og andre bruksområder i bymiljøer. FL har en totalvekt på 16 tonn, elektrisk motor på 185 kW og en rekkevidde på opptil 300 km. FE har en totalvekt på 27 tonn, maks effekt på 370 kW og en rekkevidde på opptil 200 km.


Renault Trucks D Wide Z.E

Renault Trucks D Wide Z.E er en 26 tonns helelektrisk lastebil med en rekkevidde på 200 kilometer. Teknisk sett er bilen lik Volvo FE Electric, foruten noen designelementer.


Ettermontering av hybridlinje

Noe som er meget spennende for alle lastebiler på markedet i dag er mulighet for ettermontering av hybridlinje, amerikanske Hyliion har utviklet et system som gir hybridlinje til alle semitrailere. Dette gjøres ved å fjerne bakerste aksling og sette på ny; som inneholder batteri, elektrisk motor og bremseregenerering. Systemet hjelper semitraileren opp bakker, bremser ned bakker og hjelper til med akselerasjon etter bremsing. På den måten reduseres arbeidet til motoren og drivstoff spares (Hyliion, n.d.; Valle, 2016). Fordelen med et slikt system er nettopp det at alle typer semitrailere kan benytte det, noe som er en fordel her til lands med mye bakker og fjell. Selskapet hevder hybridiseringen kan spare opptil 30% drivstoff, trolig noe mindre med mye bakker og fjell.

Figur 3: Ettermontering av hybridlinje på semitrailer (Valle, 2016).

§ For mer informasjon se Hyliion Systems


En europeisk variant er å finne hos franske Adgero som benytter seg av teknologi tilsvarende det en finner i formel-1 biler, kalt 
KERS (kinetic energi recovery system). Systemet kan 
ettermonteres og blir en parallell hybridlinje hvor systemet lader et batteri ved bremseregenerering og sparer drivstoff ved å hjelpe til med akselerasjon etter bremsing. Systemet er i motsetning til amerikanske Hyliion avhengig av system i trekkvognen og kobler seg ut når det ikke er tilgjengelig. De holder også på med system som kan benyttes på tunge lastebiler uten henger (Valle, 2015). Systemet skal kunne spare inn 15-25% avhengig av terreng og trafikkbilde (Adgero). Fraikin i Storbritannia tester i disse dager ut en Iveco Eurocargo Euro 6 lastebil med Adgero systemet (Tinham, 2016). 
 

Figur 4: Ettermontering av hybridlinje på semitrailer (Valle, 2015).

§  For mer informasjon se Adgero Hybrid System


Buss

Biogass


Iveco Urbanway og Crealis

§ For mer informasjon se Urbanway 10.5m - Cursor 8 CNG Euro IV og Urbanway 12m - Cursor 8 CNG Euro IV

§ For mer informasjon se Crealis 12m - Cursor 8 CNG Euro VI og Crealis 18m - Cursor 8 CNG Euro VI

MAN Lion City, City C, City L, City G, City GL og City Ü

§ For mer informasjon se Lion’s City natural gas buses og MAN Lion’s City Ü

Mercedes-Benz Citaro NGT

§ For mer informasjon se Mercedes-Benz Citaro NGT

Scania Citywide leveres i to versjoner; Low Entry og Low Floor. Low Floor er tilgjengelig i lengdene 10,9, 12 og 18 meter. Gassmotoren er på 9-liter med enten 280 hk og 1.350 Nm eller 320 hk og 1.500 Nm. Low Entry er tilgjengelig i lengdene 12, 12,71 13,7, 14,8 og 18,1 meter og gassmotoren leveres med samme alternativer som Low Floor.

Alle versjonene av Low Entry er også tilgjengelig med bioetanol; motoren er på 9 liter, 280 hk og 1.200 Nm.

§ For mer informasjon se Scania Citywide

Scania Interlink LD CNG er tilgjengelig med to akslinger og gassmotor på 9-liter med enten 280 hk og 1.350 Nm eller 320 hk og 1.500 Nm.

§ For mer informasjon se Scania Interlink LD

Scania Intercity K-Series leveres med flere forskjellige oppsett og gassmotor på 9-liter med enten 280 hk og 1.350 Nm eller 320 hk og 1.500 Nm.

§ For mer informasjon se Scania Intercity K-Series

Solaris sine gassdrevne busser kommer i tre versjoner gjennom Urbino modellen: Urbino 12 CNG, Urbino 15 CNG og Urbino 18 CNG.

Solbus Solcity CNG og LNG

§ For mer informasjon se Solbus Solcity

Van Hool A 330/A 360 CNG leverer to versjoner med CNG drift.

§ For mer informasjon se A330 CNG og A360 CNG

Van Hool sin ExquiCity 18 og 24 er en såkalt “Multi Propulsion Platform», det vil si at den er konstruert slik at den kan benytte det meste av eksisterende fremdriftsløsninger. Konseptet ble første gang presentert april 2011 og Norges to første ble levert Bergen november 2014 hvor de har gått i rute siden. Bussene som kjører i Bergen er en seriehybrid og skiller seg fra andre hybrider ved at gassmotoren genererer strøm til elektriske motorer som driver bussen fremover. Gassmotoren er en MAN sekssylindret på 206 kW, det er to elektriske motorer på 180 kW hver og en batteripakke på 36 kWh som tar unna overproduksjon og bremseregenerering (Dalløkken, 2014; Van Hool, n.d.).

Figur 5: Gasselektrisk buss fra Van Hool (Dalløkken, 2014).

§ For mer informasjon se ExquiCity

Vectia Veris.12.CNG – Hybrid (CNG-Electric)

§ For mer informasjon se Vectia Veris.12.CNG

Hydrogen

Ruter har hatt fem hydrogenbusser i drift siden 2012, det ble bevilget ny støtte i 2017 og bussene skal driftes i tre år til. Bussene av levert av Van Hool og stiller med brenselcelle på 150 kW, to elektromotorer på 85 kW hver og batteripakke på 17,4 kWh (Dalløkken, 2017b).

For mer informasjon se:

§ NewBusFuel

§ New Bus ReFuelling for European Hydrogen Bus Depots High-Level Techno-Economic Project Summary Report

§ New Bus ReFuelling for European Hydrogen Bus Depots Guidance Document on Large Scale Hydrogen Bus Refuelling

Batterielektrisk

Tre operatører skal teste ut tre forskjellige løsninger for elektrisk bussdrift i Oslo de neste to årene.

§ Nobina skal teste leddbusser på 18 meter fra BYD med batteripakke på nærmere 400 kWh og skal benytte seg av natt- og depotlading, laderen de skal benytte er på 80 kW.

§ Norgesbuss skal teste Solaris Urbino Electric med batteripakke på 125 kWh og pantograflading på kun ene endestasjonen, den skal være på 400 kW.

§ Unibuss skal teste to av Solaris Urbino Electric på 12 meter med 74 kWh batteripakke, Unibuss skal benytte seg av pantograflading på begge endestasjonene, de er begge på 300 kW.

Planen til Ruter er å rulle ut nærmere 100 batterielektriske busser ved neste sentrumsanbud i 2020, prøveperioden over de neste to årene skal gi nyttig informasjon og erfaringer som vil bidra til å redusere risikoen (Dalløkken, 2017a).

Elektriske busser vil ikke bli omtalt ytterligere. Dette er fordi ZeEUS, the Zero Emission Urban Bus System, lanserte en rapport over elektriske busser i 2016. Denne rapporten gir en veldig god og helhetlig oversikt over elektriske busser og inkluderer følgende typer: Plug-in hybrid (PHEV), batterielektriske (BEV) og trolleybusser (batteri- og hybridversjon inkludert).

§ For mer informasjon om elektriske busser se ZeEUS eBus Report Chapter 3: Industry

§ For mer informasjon om ZeEUS

Traktorer

I en rapport gjennomført av Rambøll for Miljødirektoratet om «Mulighetsrommet for alternativ teknologi på traktorer» ble det undersøkt om hvor modent og effektiv de forskjellige teknologiske alternativene er (Berg, Bekkelund, & Sedal, 2016). En oppsummering vises under.

§ For mer informasjon se Mulighetsrommet for alternativ teknologi på traktorer

Jordbruk- og skogbruktraktorer

Valtra tilbyr i dag dual-fuel på flere av sine traktorer; hovedparten av driften går på gass, enten som naturgass eller biogass, mens resterende drift benytter diesel til start av gassdrift. Traktoren leveres med standard tank for diesel og bytter automatisk over om det er tomt for gass (Valtra, n.d.). Dual-fuel traktorene til Valtra er å få i N Series HiTech og HiTech 5 modellene N103.4, N113 og N123. Traktorene stiller med samme ytelse som tilsvarende dieseltraktor. Gasstanken rommer 192 liter som tilsvarer 37 liter diesel og representerer 4 timers drift, i tillegg har traktorene full størrelse på dieseltanken som vil ta over når det er tomt for gass.

Figur 7: Dual-fuel traktor (Valtra, n.d.).

§ For mer informasjon se Valtra Dual Fuel tractors - The natural choice


New Holland stiller med to alternative drivslinjer på traktor som pr. i dag er prototyper, den ene benytter biogass og den andre benytter hydrogen (New Holland Agriculture, n.d.-a, n.d.-b).

Figur 8: Biogass traktor (New Holland Agriculture, n.d.-b) og hydrogen traktor (New Holland Agriculture, n.d.-a).


Biogasstraktoren er nå av New Holland valgt ut til satsingsområde da den kan benytte eksisterende forretningsmodell og er mer trolig å være konkurrerende på pris kontra hydrogentraktoren (Cousins, 2015).


John Deere avslørte 5. desember 2016 sin batterielektriske konsepttraktor, traktoren stiller med batterikapasitet på hele 130 KWh og drives av to elektriske motorer på 150 KW hver som sammen tilsvarer 402 hp. Konseptet kalles SESAM (Sustainable Energy Supply for Agricultural Machinery) (Lambert, 2016).

Figur 9: SESAM fra John Deere (Lambert, 2016).

§ For mer informasjon se SIMA 2017: John Deere electric tractor
Noe som er like spennende er plug-in løsninger for hybridisering, John Deere presenterte i 2015 konseptet på et batteri i frontlodden som kan bidra til å drive hydraulikk/elektriske apparater eller gir mer effekt til traktoren. Batteripakken er å få med opptil 107 KW effekt. John Deere sikter her inn på gårder med egenprodusert energi men også mot de med mindre traktorer, hvor slikt et frontlodd kan gjøre traktoren kapabel til større oppgaver (Syljuåsen, 2016a).

Figur 10: Frontlodd med batteri og uttak til strøm og hydraulikk (Syljuåsen, 2016a).

Fendt X Concept er en delelektrifisering og baserer seg på 700 Vario serien, her har de kuttet ut 2 sylindere og puttet på en generator på 130 kW som produserer strøm til alle nødvendige systemer og tilbehør, den erstatter også dynamoen. Høy-volt tilkoblinger foran og bak traktoren gjør det mulig å skaffe nok kraft til flere elektrisk drevne maskiner (Fendt, n.d.).

Figur 11: Delelektrifisering av traktor (Fendt, n.d.).

Fendt jobber for lansering av X Concept i 2020, men mye står og faller på at utstyrsleverandørene kommer med kostnadseffektive og elektrisk utstyr (Profi, 2013).

§ For mer informasjon se Fendt X Concept

Arvaker 
Nibio Apelsvoll har nylig anskaffet seg landets første helelektriske konvensjonelle traktor.
Traktoren er produsert i California og går under navnet Arvaker. Den leverer opp til 50 hk og har en egenvekt på 2 tonn. Produsenten oppgir at traktoren skal kunne levere 30 hk i 8 timer på en lading. Arvaker har elektrisk vendegir og ei mekanisk girkasse med høy og lavserie. Løftekapasiteten er på 450 kg, men traktoren har også et kraftuttak med 540 o/min. Toppfarten er 32 km/t. Nibio Apelsvoll mener å bruke Arvaker til lettere arbeid som såing, tromling, gjødsling og sprøyting.

EU-traktor

Polaris leverer en elektrisk Ranger som kan registreres som EU-traktor. Den kommer med batteri på 11,7 kWh, klarer 80 km på en lading og er beregnet for en lastevekt på totalt 453,6 kg (Polaris, n.d.).

Figur 12: Batteridreven EU-traktor (Polaris, n.d.).

§ For mer informasjon se Polaris Ranger EV.


Skogsmaskiner

LastetraktorEl-forest er et eksempel på en mer miljøvennlig lastetraktor; den er diesel-elektrisk hybrid, dette fordi en dieselmotor produserer strøm til drift og en batteripakke som tar vare på overskuddselektrisiteten (Lidén, 2009).

Figur 13: Diesel-elektrisk hybrid lastetraktor (Lidén, 2009).

Ideen bak maskinen var en lastetraktor med mindre påvirkning på klima og mindre jordskade, dermed ble det diesel-elektrisk drift og styring på alle hjul (Elforest Technologies, n.d.). Hogstmaskiner
I dag finnes det en maskin i dette segmentet, den er ikke bare den første men også den største. Logset 12H GTE Hybrid er navnet, den stiller med hele 520 hp og 2.000 Nm. Motoren er designet ved at dieselmotoren belastes så jevnt som mulig og elektromotoren trår til når mer kraft trengs. I sum sparer hybridsystemet ca. 35 % i forhold til tilsvarende maskiner (Syljuåsen, 2016b).

Figur 14: Verdens første hybride hogstmaskin (Syljuåsen, 2016b).

Anleggs- og entreprenørmaskiner

Hjullaster

Figur 15: Elektrisk hjullaster (Avant, n.d.).

Avant sin elektriske hjullaster stiller med en løftekapasitet på 900 kg, løftehøyde på 2,8 m og batteri på 240 Ah som tilsvarer 4-5 timer driftstid. Avant e5 kommer med integrert lader og behøver kun tilkobling til støpsel med 230 V og 16 A sikring (Avant, n.d.).

Avant e5 kan fås med en rekke tilbehør, hele 98 forskjellige.

§ Mer informasjon se Avant e5

§ For mer informasjon om tilbehør se ATTACHMENTS og ACCESSORIES 

Avant e6 er utstyrt med et 288 Ah litium-batteri og to elektriske motorer. En 6 kW motor for å kjøre maskinen og en 2 kW motor for lastebommen og hydraulikk. En integrert ladeenhet er inkludert i maskinen, som gir lading fra hvilken som helst 230V/10A uttak. Brukstiden for en Avant e6 vil avhenge av type arbeid maskinen utfører, men maskinen hatt over 5 timer brukstid uten lading. Batteriet kan lades til 100% på alt fra 6,5 - 1 time avhengig av strømtilførsel.I dette segmentet leverer tyske Wacker Neuson en med helelektrisk drift, den heter WL20e og stiller med opptil fem timer i drift og en vippelast i skuff på 1.509 kg (Wacker Neuson, 2016e).

Figur 16: Elektrisk hjullaster (Wacker Neuson, 2016e). 

§ For mer informasjon se WL20e


Weidemann stiller på sin side med 1160 eHoftrac, og kan rutte med inntil seks timers bruk og en vippelast i skuff på 1.348 kilo (Weidemann, 2016a). Det svenske Institutt for jordbruk- miljøteknikk holder i disse dager på med et testprosjekt på denne hjullasteren og det skjer på gårder som har tidligere benyttet tilsvarende maskin på diesel. Målet er å øke interessen hos bønder og andre som har behov for slike maskiner innendørs og vise at teknologien funker (JTI, 2016). eHoftrac ble første gang prøvd på norsk jord vinteren 2015 hvor norske forhandlere fikk prøve, første maskin var da allerede solgt (Jøsang, 2015).


Figur 17: Elektrisk hjullaster (Weidemann, 2016a).

Til hjullasteren finnes en rekke tilbehør som komplimenterer maskinen både til bruk i landbruk og som bruk i eksempelvis en kommune (Weidemann, 2016b). Det store utvalget gjør denne maskinen veldig allsidig og nyttig i flere typer driftssammenhenger.

§ For mer informasjon se Weidemann 1160 eHoftrac

Tabell 1: pris og tilbehør eHoftrac (Kihle, 2017).

Kramer 5055e hjullaster er en batteridrevet hjullaster beregnet for urbane anleggsplasser, den stiller med løftekapasitet på 2,5 tonn og batteri som kan drive den i ca. 5 timer (Grayson, 2016).

Figur 18: Helelektrisk hjullaster (Grayson, 2016).

§ For mer informasjon se 5055eSchäffer 24e er en helelektrisk hjullaster på 2,4 tonn. Hjullasteren drives av et Li-Ion lithium batteri, og kan hurtiglades fra 0 - 80% på kun 30 minutter. Dermed vil man kunne få fullt utbytte av maskinen gjennom en hel arbeidsdag. Maskinen har en garanti på 5000 ladeprosesser

Caterpillar 906 er en kompakt hjullaster på 5,6 tonn med litium batterier. Maskinen vises frem for første gang som et konsept i 2019.


Scooptram ST7 Battery fra Atlas Copco er en batterielektrisk gruvelaster som p.t. kun er tilgjengelig i Canada og USA. Den stiller med mer enn fire timer driftstid som ved hurtiglading kan utvides. Maskinen veier 21,5 tonn og har en løftekapasitet på 6,8 tonn. (Atlas Copco, n.d.-b). Atlas Copco stiller også med tre andre elektrisk alternativer (Atlas Copco, n.d.).

Figur 19: batterielektrisk gruvelaster (Atlas Copco, n.d.-a).

For mer informasjon se

§ Scooptram ST7 Battery

§ Scooptram EST1030

§ Scooptram EST2D

§ Scooptram EST3.5Deere med sin 644K tilbyr en elektrisk hybrid med dieselmotor som produserer strøm til fremdrift og med gjenvinning av bremseenergien (Jackson, 2014). Dieselelektrisk hjullaster er også å få i modellen 944K. 

Figur 20: Hybrid hjullaster (Jackson, 2014).

§ For mer informasjon se Deere 644K Hybrid og Deere 944K Hybrid


Gravemaskin, beltegåendeWacker Neuson leverer en minigravemaskin for innendørsbruk og leveres med mulighet for to drivlinjer, den kan kjøre på diesel og på elektrisitet via et aggregat som styrer drift og hydraulikk (Wacker Neuson, 2016a).

Figur 21: Dual-drive gravemaskin (Wacker Neuson, 2016a).

§ For mer informasjon se 803 dual power


Kubota tilbyr tre modeller beregnet for innendørsbruk og krever tilkobling til strøm via kabel, hybridversjonen på 1,7 tonn kan også kjøres på diesel.

Former informasjon se: 
SUNCAR HK AG leverer i dag to batterielektriske beltegravere, TB2016E som har en vekt på ca. to tonn og TB1140E som har en ca. vekt på 16 tonn (SUNCAR HK AG, n.d.).

Figur 22: batterielektriske beltegravere (SUNCAR HK AG, n.d.).

§ For mer informasjon se SUNCAR HK TB216E og SUNCAR TB1140E
Komatsu leverer en hybrid gravemaskin med dieselmotor som produserer strøm til fremdrift og driver hydraulikken, i tillegg har den en elektrisk motor til svingning som også gjenvinner energi fra bremsing (Jackson, 2014).


Figur 23: Hybrid (Jackson, 2014). 

Denne gravemaskinen har vært i bruk i Norge siden 2012 og første bruker var Gultvedt AS. Det ble rapportert om reduksjoner i drivstofforbruk på rundt 30% og en økning i innkjøpskostnad på rundt 20% (Søderholm, 2013).

§ For mer informasjon se Komatsu HB215LC-2 Hybrid og Komatsu HB365LC-3 Hybrid 
Sennebogen leverte i vår Norges første elektriske sorteringsgravemaskin, Sennebogen 818R, og ble levert til Ragn-Sells på Lørenskog. Maskinen veier 20 tonn og har en motoreffekt på 90 kW. Den er elektrisk dreven via strømkabel og all hydraulikkolje er biologisk nedbrytbar (Daler, 2016).Figur 24: Elektrisk sorteringsgravemaskin (Daler, 2016).

§ For mer informasjon se SENNEBOGEN Material handler 818 E-Series Mobile Cat 323F er en 25-tonns maskin. Det er en allround maskin brukt til effektiv lasting av lastebiler, graving og planering på små og store anlegg. 

Maskinen ser lik ut som en vanlig Cat 323F, men med grønne dekaler, uten luftfilter og ingen eksospotte. Inni er det en helt annen sak. Her er motor, utstyr og loddet fjernet og erstattet med elektrisk motor, motor controllere og  heavy duty batterier. Maskinen er utrustet med lader for 400V tilkobling, det mest vanlige i strømskap på anleggsplasser. En time lading gir en time drift. Det er også mulighet for hurtiglading der 1-2 timers lading gir fullt batteri, da med 400/1000V nettilkobling. Les mer her.Caterpillar kan også levere Cat 307,5 og 10-tonneren Cat 310. Begge maskinene utvikles og bygges av PON i Norge og skal vises frem sommeren 2019. Maskinene er helelektriske.

Epiroc

Epiroc har sin 2.generasjons Zero-emission serie. Her finner man minetrucker, gravemaskiner, borredriller med mer. 

Les mer her: https://www.epiroc.com/en-be/newsroom/2018/second-generation-of-the-epiroc-zero-emission-fleet-presented-at-power-change-days

Nasta ASNasta AS har med base i en standard Hitachi-beltegraver, selv utviklet en helelektrisk gravemaskin.

Les mer her: https://www.at.no/artikler/nasta-vurderer-eget-varemerke-pa-el-maskinene/425530
Zee Cranes

https://www.equipmentworld.com/with-zee-cranes-launch-the-all-electric-heavy-equipment-era-is-upon-us-photos/

Dumpere

Mini beltedumper
Wacker Neuson leverer en liten beltedumper som er ment å kunne komme seg ut og inn gjennom alle standard dører, beltedumperen stiller med opptil 8 timers drift og trenger 7,5 time for full lading (Wacker Neuson, 2016c).

Figur 25: Minidumper for trange steder (Wacker Neuson, 2016c).

§ For mer informasjon se DT10eMessersi tilbyr TCH-R16 FED, en liten beltedumper med batterielektrisk drift som skal holde den gående omkring 4,5 time. Den kan enten lades opp ved normallading på 7,5 time eller hurtiglading på 1 time. TCH-R16 FED er bygget på chassiset til TCH-R812 (Thor Heldal, n.d.).  

Figur 26: Minidumper fra Messersi (Thor Heldal, n.d.).

§ For mer informasjon se TCH-R16 FED

Mini hjuldumpere

Italienske Fort leverer fire versjoner av sin batterielektriske transporterserie. Maskin Importøren AS selger følgende av Fort sine transportere:

Tabell 2: Fort modeller i Norge (Maskin Importøren AS, n.d.).
Figur 27: Fort elektriske transportere (Maskin Importøren AS, n.d.).

Fort Minitransporter 600 W utstyrt med kulekobling har kapasitet til å flytte eksempelvis en campingvogn på opptil 3 tonn. For mer informasjon om Fort sine elektriske produkter se Electric transporters.

Truxta Bendi 4x4 fra Britiske TUFFTRUK Limited fås med batterielektrisk drift og leveres i Norge av Limaco AS. Bendi kommer i to utgaver, 300E som kan laste 300 kg og 450E som kan laste 450 kg (Limaco, 2017). For mer informasjon se Truxta Bendi 4x4 se side 46.


Ecovolve tilbyr tre versjoner av sin batterielektriske mini hjuldumper; ED800, ED1000 og ED1500. Navnene definerer maks lasteevne som er opptil 1.500 kg og vil kunne dekke behovet for en typisk arbeidsdag ved 8 timer lading (Ecovolve, n.d.). 

Figur 28: Batterielektrisk mini hjuldumper fra Ecovolve (Ecovolve, n.d.).

§ For mer informasjon se Ecovolve Electric Dumper Range 
Hjuldumper 
I Sveits har selskapene Lithium Storage GmbH og Kuhn Schweiz AG bygget om en Komatsu 605-7 om til batterielektrisk drift, med batteri på hele 600 kWh. Maskinen kan ved riktig drift ha et positivt energiregnskap. Ved å kjøre opp bakke på tom last (45 tonn) og ned igjen med full last (110 tonn) kan den regenerere mer energi enn den brukte på veien opp (Oekonews, 2016).

Figur 29: Batterielektrisk hjuldumper (Oekonews, 2016).

§ For mer informasjon se The world's largest electric vehicle will soon be moving to SwitzerlandMobilkran

Unic tilbyr små mobile kraner på hjul som kan benyttes innendørs med slike mål at den kan komme frem gjennom standard dører, den er batteridreven og har løftekapasitet på opptil 3 tonn (Knutsen Maskin AS, n.d.).
Figur 30: Batteridreven minikran (Knutsen Maskin AS, n.d.).

§ For mer informasjon se ECO-095/ECO-295 TeleskoptruckerManitou leverer rundtomsvingende teleskoptrucker, f.eks MRT 2470 og MRT 2150, som er utstyrt med Bi-Energy modul. Dette gjør at man på byggeplassen kan kjøre maskinene 100% elektrisk. MRT 2470, som kan løfte 7 tonn og har 25 meters løftehøyde, har en el-modul bak på maskinen som inneholder hydraulikkpumpe og elmotor. Etter maskinen er satt opp på støtteben, kobles den til strømnettet med en 3-fase kabel. Dermed har man en 100% elektrisk byggekran helt til man trenger å flytte den igjen.

Rivemaskiner


Svenske Brokk leverer flere av sine riveroboter med elektrisk drift via kabler. Den minste kan ta verktøy som veier opptil 80 kg og den største kan ta 600 kg og den vertikale lengden er fra minst til størst på 3,1 m til 7,1 m (Brokk, n.d.).

Figur 31: Brokk 60 (venstre) og Brokk 400 (høyre) (Brokk, n.d.).

§ For mer informasjon se Brokk 60, Brokk 110, Brokk 160, Brokk 280 og Brokk 400

Øvrig

Håndholdt stamper til komprimeringsarbeid

Her er Wacker Neuson leverandør og stiller med to modeller, begge er elektriske med utskiftbart batteri (Wacker Neuson, 2016b, 2016d).

Figur 32: To elektriske stampere med utskiftbart batteri (Wacker Neuson, 2016b, 2016d).

§ For mer informasjon se AS30e og AS50e 

Nissan K20 Cherry er designet for å gi brukerene en miljøvennlig og kompakt maskin uten støy eller forurensning. Denne konverteringen har en arbeidshøyde på 10 meter og arbeidsøkning på 5 meter.

Kompressor 
Kaeser leverer i dag tre forskjellige kompressorer for byggeplassen som er elektrisk drevne gjennom strømkabel. På byggeplasser hvor strøm er tilgjengelig vil en slik kompressor være billigere i drift en tilsvarende med dieseldrift. Støy er også betraktelig redusert, som gjør at kompressoren passer bra i tett bebygde omgivelser (Søderholm, 2016).


Figur 33: Elektrisk anleggskompressor (Søderholm, 2016).

§ For mer informasjon se Kaeser MOBILAIR Skog- og hagemaskiner

Håndholdte maskiner for utendørsbruk har eksistert lenge med batteridrift og ser ut til nå å være eneste fornybare alternative til konvensjonell bensindrift på slike redskaper. Eksempler på slike redskaper er listet nedenfor med generell kildehenvisning til leverandører, her stiller produsentene med produkter hvor de fleste produktene er dekket med en respektiv batteriplattform hver:

§ Motorsag

§ Hitachi: Batteridrevet hageredskap

§ Husqvarna: Batteriserien

§ Stihl: Batterimotorsag

§ Tidab: Batterimotorsag

§ Greinsag/Stangsager

§ Husqvarna: Batteriserien

§ Stihl: Batteridrevet greinsag

§ Ryddesag

§ Husqvarna: Batteriserien

§ Tidab: Batteridreven ryddesag

§ Trimmere

§ Bosch: Batteridrevne gresstrimmere

§ Hitachi: Batteridrevet hageredskap

§ Husqvarna: Batteriserien

§ Stihl: Batteritrimmere

§ Tidab: Batteritrimmer

§ Hekksakser og langskaftede hekksakser

§ Hitachi: Batteridrevet hageredskap

§ Husqvarna: Batteriserien

§ Stihl: Batteridrevne hekksakser + Batteridrevne hekksakser, langskaftede

§ Tidab: Batteridreven hekksaks

§ Løvblåsere

§ Hitachi: Batteridrevet hageredskap

§ Husqvarna: Batteriserien

§ Stihl: Batteridrevne løvblåsere

§ Tidab: Batteridreven løvblåser

§ Feiemaskin

§ Stihl: Batteridrevet feiemaskin

§ Kappemaskin

§ Stihl: Batteridrevet kappemaskin

§ Sekatør

§ Stihl: Batteridreven sekatør/greinsaks

§ Snøfreser

§ Tidab: Batteridreven snøfreser

§ Skyveklipper

§ Bosch: Batteridrevet gressklipper

§ Hitachi: Batteridrevet hageredskap

§ Husqvarna: Batteriserien

§ Stihl: VIKING batteridrevne gressklippere

§ Tidab: Batteridreven gressklipper

§ Sitteklipper

§ Husqvarna: Batteriserien

Modellen deres heter Rider Batteri. Den stiller med opptil 90 minutter kjøretid og batteriet krever en typisk ladetid på 16 timer. Noe som er med å trekke opp er at støynivået er lavere garantert, målt og oppfattet av menneskeører enn alle de andre Rider versjonene med fossil drift som Husqvarna tilbyr. Et annet poeng er at vibrasjonsnivået ved sete og ratt er betydelig lavere enn de andre modellene, den er også blant de billigste av Rider modellene (Husqvarna, 2016).

Figur 34: Batteridreven sitteklipper (Husqvarna, 2016).

§ Ryggsekkbatteri for utvidet drift. 

§ Hitachi: Batteridrevet hageredskap

§ Husqvarna: Batteritilbehør (+hurtiglader og utskiftbare batterier, mm.)

§ Stihl: Tilbehør til batteridrevne maskiner (+hurtiglader og utskiftbare batterier, mm.)


Makita gartnerpakke

§ Gressklipper DLM431Z 43CM 18V

§ Løvblåser DUB 362Z 18V + 18V

§ Kjedesag DUC303Z 30CM, 2 x 18V

§ Hekksaks DUH651Z 18V + 18V

§ Beskjæringssaks DUP361Z 2 x 18V

§ Gresstrimmer DUR 365UZ 2 x 18V

§ Multitrimmer DUX60Z 2 x 18V


Andre maskiner

Ismaskiner

Isprepareringsmaskiner


Olympia Millennium Plus er en isprepareringsmaskin for utendørsbruk og er tilgjengelig for bruk med naturgass, og dermed også biogass (Isbaneteknikk AS, n.d.-d).
Figur 35: Isprepareringsmaskin på naturgass eller biometan (Isbaneteknikk AS, n.d.-d).

§ For mer informasjon se Olympia Millenium PlusOlympia IceBear Electric er en batterielektrisk isprepareringsmaskin som har vært på markedet siden 1984 og det er 22 av dem rundt om på norske ishaller. Maskinen leverer 24 timers brukstid og krever 7-8 timer lading (Isbaneteknikk AS, n.d.-b).

Figur 36: Batterielektrisk isprepareringsmaskin (Isbaneteknikk AS, n.d.-b).

§ For mer informasjon se Olympia IceBear ElectricKantfresere

Olympia Battery Ice Edger er en håndstyrt batterielektrisk kantfreser som leverer over 40 minutter med kantfresing før lading er nødvendig (Isbaneteknikk AS, n.d.-c).

Figur 37: batterielektrisk kantfreser (Isbaneteknikk AS, n.d.-c).

§ For mer informasjon se Olympia Battery Edger

Iceguard 550 Edger er en batterielektrisk kantfreser med sittemulighet og stiller med batterier på 2,7 kWh (Isbaneteknikk AS, n.d.-a).

Figur 38: batterielektrisk sitte-kantfreser (Isbaneteknikk AS, n.d.-a).

§ For mer informasjon se Iceguard 550 Edger 

Lokomotiver

GE Transportation lanserte i 2013 sitt dual-fuel konsept, NextFuel, for lokomotiver, med mulighet for subsidiering av opptil 80% av driften med naturgass. NextFuel benytter LNG og kan bygges inn i eksisterende maskinpark og kan kjøre på 100% diesel og opp til nevnte 80% naturgass (GE Transportation, 2013).

I 2013 begynte testing av kanskje verdens første LNG lokomotiv i Russland, TEM19. Første lokomotiv ble levert Russlands Statsbaner i november 2015 og ved utgangen av februar 2016 hadde lokomotivet gjennomgått over 300 timer med testing (Peters, 2016).

I 2017 går verdens første hydrogen tog inn i tjeneste i Tyskland, toget klarer 800 km på en tank og har en makshastighet på 140 km/t. Tyskland har over 4.000 tog som kjører på diesel og rundt 20% av togtrafikken i Europe er på diesel (McCafferty, 2016). Hydrogen er her en måte å kutte utslipp på, samme er dual fuel eller ren gassdrift med fortrinnsvis biogass.

§ For mer informasjon om alternativer for tog se Analyse av alternative driftsformer for ikke-elektrifiserte baner

Flyplassteknikk

Figur 39: TJS-C (Schmidt, n.d.).

Schmidt tilbyr i dag sin TJS-C – Airport Jet Sweeper for effektiv fjerning av snø med dual fuel drift fra Volvo som er beregnet for biometan og biodiesel og beregner 60-85% drift på biometan (Schmidt, n.d.). Schmidt har en total leveranse på 29 TJS-C – Airport Jet Sweeper med dual fuel drift til svenske Swedavia som har som mål at all drift skal være klimanøytral innen 2020 ved alle sine 10 flyplasser (Schmidt, 2015). Kjøretøyet består av to motorer hvor den fremre (320hp) driver den frem og den bakre (428 hp) driver børster og blåser (Wallner, 2014).

§ For mer informasjon se TJS/TJS-C

Trucker

Gaffeltruck

I dette segmentet finnes det flere størrelser på batteridrift, og det finnes i dag produsenter som kan levere elektriske gaffeltrucker med løftekapasitet på 5-9 tonn (Kalmar, 2016). Andre eksempler på leverandører av batterielektriske gaffeltrucker er Linde, Still og Toyota. De leverer alle flere forskjellige trucker til ulike formål med en startkapasitet på løft fra 1 tonn.

For mer informasjon se:

§ Kalmer elektriske gaffeltrucker 5-9 tonn

§ Linde elektriske motvektstrucker

§ STILL elektriske motvektstrucker 1-8 tonn

§ Toyota elektriske motvektstrucker 1,5-8,5 tonn

Svenske Kalmer er i utvikling av hydrogentruck med løftekapasitet på 14 tonn og skal ut i test senere i år hos SSAB i Oxelösund (Ramsdal, 2017). I Frankrike i Saint-Cyr-en-Val nær Orleans finner man Europas første distribusjonssenter hvor alle trucker kun benytter hydrogen (Plug Power, 2015). 

EL knuseverk


Kesstrack B4e og H6e kan nå kjøres med avløftbar motorenhet. Bedriftens tankegang er nå å lage maskinene fullelektriske, men at kunden kan velge om man skal bruke det avtagbare grensesnittet som energikilde eller om man kobler seg på strømnettet.

Ladestasjon for maskiner og utstyr


Cat Hybrid Power Module
Cat Hybrid Power Module er designet for å gi umiddelbar kraft ved katastrofehjelp, til militære applikasjoner, små landsbyer og byggeplasser. Den gir fornybar energi i en enkelt modul som raskt kan sendes til aktuell lokasjon. Modulen inneholder fotovoltaiske moduler som primær strømkilde med energilagring og en "standby-generator" som leverer strøm når PV-energi ikke er tilgjengelig. Les mer her.

Cat Grid Stability Module
Cat Grid Stability Module er et skaler- og flyttbart energilagringssystem. Systemet kan integreres med solenergi eller andre fornybare kilder for å gi kort varighet når den fornybare kilden ikke er tilgjengelig. Cat sitt energilagringssystem kan også gi midlertidig reservekraft til anlegg i tilfelle strømbrudd. Les mer her.

Cat Energy Time Shift Module
Cat Energy Time Shift Module er et skaler- og flyttbart energilagringssystem. Systemet kan integreres med solenergi eller andre fornybare kilder for å gi kort varighet når den fornybare kilden ikke er tilgjengelig. Cat sitt energilagringssystem kan også gi midlertidig reservekraft til anlegg i tilfelle strømbrudd. Les mer her.

Elektriske varmesystemer


Elbjörn TF 3EL B
El-Björns integrerte luftfordeler sprer luften rundt i rommet og gir maksimal kastlengde. Kan enkelt henges på vegg med tilhørende opphengskonsoll (tilbehør). Den praktiske konstruksjonen og den lave vekten gjør det enklere ved flytting og transport. Den lave vekten samt formatet gjør den til markedets minste TF-maskin. Maskinen har overopphetingsvern som nullstilles automatisk når maskinen er avkjølt. Trinnløs termostat som regulerer varmen mellom 5 og 35 °C. Har unik lyddemping slik at lydnivået blir så lavt som mulig. Radialvifte som gjør at kastlengde og statisk trykk blir optimalt. Robust konstruksjon i korrosjonsbestandig pulverlakkert forsinket stålplate. Kan stables, noe som gjør at den tar ekstremt liten plass ved transport og oppbevaring. Palltilpasset Ingen utstikkende deler, termostat og innkommende kabelavlastning er beskyttet. Elektronikken er plassert på siden av maskinen slik at den ikke påvirkes av varmen fra varmeelementene. Enkel service Kapslingsklasse IP44 Mekanisk termostat for romtemperaturregulering. Klarer å varme opp rom opp til 80m². Les mer her.

Elbjörn TF15 HV-S
Er utviklet for å varme og tørke mindre rom (kjølende TF 15HV-S fås ved forespørsel). Kan kobles direkte til et fast radiatorsystem, og takler både lav mengder med vanntilførsel og lave vanntemperaturer. Har et svært kompakt chassis for enkel plassering i trange rom og leiligheter. Har mye tilbehør, slik at brukeren enkelt kan endre maskinens luftspredning, varmeregulering og luftstrømning. Leveres med stussplate og 3 stk. muffer, ingen hette. Alt "elektrisk" sitter montert i en luke med fire skruer. Tas denne av, er det fritt fram for å vaske og skylle maskinen ren. Plasseres på gulvet eller monteres på vegg.(230V) - Klarer å varme opp rom på opp til 300m². Les mer her.

Kilder


Adgero. (n.d.). Adgero. Retrieved December 1, 2016, from http://adgero.eu/

ASKO. (n.d.). ASKO skal samarbeide med Scania om hydrogendrevne lastebiler. Retrieved November 30, 2016, from http://www.asko.no/nyhetsarkiv/asko-skal-samarbeide-med-scania-om-hydrogendrevne-lastebiler/

Atlas Copco. (n.d.). Scooptram ST7 Battery: Gruvelaster. Retrieved March 3, 2017, from http://www.atlascopco.no/nono/products/lasting--og-transportutstyr/product/3595253/

Atlas Copco. (n.d.). Scooptram st 7 battery. Retrieved from http://www.atlascopco.no/Images/Technical_Specification_Scooptram_ST7_Battery_EN_tcm829-3595447.pdf

Atlas Copco. (n.d.). Underground electric loaders. Retrieved April 12, 2017, from http://www.atlascopco.no/nb-no/mrba/products/loaders-and-trucks/electric-loaders

Avant. (n.d.). AVANT E SERIES FULL ELECTRIC LOADER. Retrieved March 3, 2016, from http://www.avanttecno.com/www/global/machines/e-series/

Berg, H. Ø., Bekkelund, P. H., & Sedal, H. (2016). RAPPORT. MULIGHETSROMMET FOR ALTERNATIV TEKNOLOGI PÅ TRAKTORER.

BRC Sweden AB. (n.d.). Produkter. Retrieved October 31, 2016, from http://www.brcgas.se/Produkter

Brokk. (n.d.). Brokk. Retrieved March 7, 2017, from http://www.brokk.com/sv/

Cousins, D. (2015). New Holland pumps up T6.175 tractor with methane and tracks. Retrieved April 12, 2017, from http://www.fwi.co.uk/machinery/new-holland-pumps-up-t6.175-tractor-with-methane-and-tracks.htm

Daler, R. (2016). Norges første elektriske sorteringsmaskin. Retrieved January 3, 2017, from http://anleggsmaskinen.no/2016/05/norges-forste-elektriske-sorteringsmaskin/

Dalløkken, P. E. (2014). VAN HOOL EXQUI CITY Toleddet bussmonster kommer til Norge. Retrieved April 12, 2017, from https://www.tu.no/artikler/toleddet-bussmonster-kommer-til-norge/231405

Dalløkken, P. E. (2016a). ASKO ELEKTRISK DISTRIBUSJONSBIL Askos nye lastebil har to tonn batterier mellom akslingene. Retrieved April 12, 2017, from https://www.tu.no/artikler/askos-nye-lastebil-har-to-tonn-batterier-mellom-akslingene/351502

Dalløkken, P. E. (2016b). NIKOLA ONE Dette er bilen som skal ta tungtransporten vekk fra diesel. Retrieved April 12, 2017, from https://www.tu.no/artikler/dette-er-bilen-som-skal-ta-tungtransporten-vekk-fra-diesel/365713

Dalløkken, P. E. (2017). BATTERIELEKTRISKE BUSSER I OSLO Skal teste tre ulike elbuss-teknologier i Oslo. Retrieved April 12, 2017, from https://www.tu.no/artikler/skal-teste-tre-ulike-elbuss-teknologier-i-oslo/367439

Dalløkken, P. E. (2017). ELEKTRISK SØPPELBIL Disse bilene er som skapt for å være elektriske - først nå kommer de til Norge. Retrieved April 12, 2017, from https://www.tu.no/artikler/slik-blir-landets-forste-elektriske-soppelbil/376118?utm_source=newsletter-2017-02-07&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter

Dalløkken, P. E. (2017). HYDROGENBUSSER I OSLO Bruker 39 millioner kroner slik at hydrogenbussene kan kjøre tre år til. Retrieved April 12, 2017, from https://www.tu.no/artikler/bruker-39-millioner-kroner-slik-at-hydrogenbussene-kan-kjore-tre-ar-til/366419

Ecovolve. (n.d.). ECOVOLVE HIGH-TIP ELECTRIC DUMPERS. Retrieved March 3, 2017, from http://ecovolve.eu/

Elforest Technologies. (n.d.). About us. Retrieved November 3, 2016, from http://www.elforest.se/en/about-us

Fendt. (n.d.). Fendt X Concept.

Franzen, M. (2016). Volvos nye FM metan diesel.

GE Transportation. (2013). NextFuelTM Natural Gas Retrofit Kit: The Future is Here. Retrieved November 2, 2016, from http://www.getransportation.com/blog/nextfuelTM-natural-gas-retrofit-kit-future-here

Grayson, W. (2016). Wacker Neuson is quietly building an entire line of electric loaders, excavators and more. Retrieved October 5, 2016, from http://www.equipmentworld.com/wacker-neuson-is-quietly-building-an-entire-line-of-electric-loaders-excavators-and-more/

Husqvarna. (2016). Sammenlign Ridere. Retrieved December 16, 2016, from http://www.husqvarna.com/no/produkter/ridere/sammenlign/?CatId=WebCat_9267&Id=967249701&Id=967178501&Id=967178401&Id=967252701&Id=967291101&Id=967325901&Id=967291001&Id=967291201&Id=967291601&Id=967291501&Id=967291801&Id=967291901&Id=967292001&Id=96729210

Hyliion. (n.d.). Hyliion. Retrieved December 1, 2016, from http://www.hyliion.com/

Isbaneteknikk AS. (n.d.-a). Iceguard 550 kantfresere. Retrieved March 6, 2017, from http://isbaneteknikk.no/ismaskiner/iceguard-550-kantfresere/

Isbaneteknikk AS. (n.d.-b). Olympia IceBear Electric. Retrieved March 6, 2017, from http://isbaneteknikk.no/ismaskiner/olympia-icebear-electric/

Isbaneteknikk AS. (n.d.-c). Olympia kantfreser. Retrieved March 6, 2017, from http://isbaneteknikk.no/ismaskiner/olympia-kantfreser/

Isbaneteknikk AS. (n.d.-d). Olympia Millennium Plus. Retrieved March 6, 2017, from http://isbaneteknikk.no/ismaskiner/olympia-millennium-plus/

IVECO. (2016a). Iveco launches the New Stralis NP: a revolutionary gas truck for sustainable long-haul transport. Retrieved October 17, 2016, from http://www.iveco.com/en-us/press-room/release/Pages/Iveco-launches-the-New-Stralis-NP-a-revolutionary-gas-truck-for-sustainable-long-haul-transport.aspx

IVECO. (2016b). Neew Stralis NP. TCO2 Champion. Retrieved from http://www.iveco.com/uk/collections/catalogues/Documents/new-stralis/new-iveco-stralis-np-brochure.pdf

Jackson, T. (2014). How 3 diesel-electric and hybrid construction machines are waging war on wasted energy. Retrieved October 5, 2016, from http://www.equipmentworld.com/diesel-electric-and-other-hybrid-construction-equipment-are-waging-war-on-wasted-energy/

JTI. (2016). Projekt inom maskiner och arbetsmiljö. Retrieved November 3, 2016, from http://www.jti.se/index.php?page=Projekt-maskiner-arbetsmiljo

Jøsang, D. I. (2015). Råsterk elektrisk minilaster. Ingen utslipp, minimalt med støy. Retrieved December 8, 2016, from http://www.norsklandbruk.no/teknikk/rasterk-elektrisk-minilaster/

Kalmar. (2016). Elektrisk gaffeltruck 5-9 tonn. Retrieved October 18, 2016, from http://www.kalmar.no/utstyr/gaffel-trucker/elektrisk-gaffeltruck-5-9-tonn/

Kane, M. (2017). Mercedes-Benz To Start Trial Project With 124 Mile All-Electric Urban eTruck. Retrieved April 12, 2017, from http://insideevs.com/mercedes-benz-to-start-trial-project-with-124-mile-all-electric-urban-etruck/

Kihle, L. T. (2017). Anleggsgruppen AS - Email korrespondanse (31.01.2017).

Knutsen Maskin AS. (n.d.). Minikran. Retrieved December 15, 2016, from http://www.kmaskin.no/minikran

Lambert, F. (2016). John Deere unveils latest all-electric tractor prototype for zero-emission agriculture. Retrieved December 6, 2016, from https://electrek.co/guides/john-deere/

Lidén, A. (2009). Världens första eldrivna skotare. Retrieved November 3, 2016, from http://www.allehanda.se/angermanland/ornskoldsvik/varldens-forsta-eldrivna-skotare

Limaco. (2017). Produktkatalog - 2017. Retrieved from http://www.limaco.no/uploads/pdf-salg/Salgskatalog17.pdf

Linde. (n.d.). Linde. Retrieved December 16, 2016, from http://www.linde-world.de/mh-products/start.view?dealer=36&context=eu&l=en

Maskin Importøren AS. (n.d.). BATTERIDREVEN MINI DUMPER. Retrieved March 3, 2017, from https://www.maskinimp.no/categories/batteridreven-minitransportere

McCafferty, G. (2016). World’s first zero-emission hydrogen train to begin operations in Germany. Retrieved November 4, 2016, from http://edition.cnn.com/2016/11/03/europe/germany-zero-emissions-train/

New Holland Agriculture. (n.d.-a). New holland NH2 TM hydrogen powered tractor, 1–2. Retrieved from http://agriculture.newholland.com/PublishingImages/cnhimg/we/Hydrogen/NH2_90014_INB.pdf

New Holland Agriculture. (n.d.-b). POWERED FROM ENERGY PRODUCED ON THE FARM. Retrieved October 5, 2016, from http://agriculture.newholland.com/ir/en/WNH/CEL/Pages/methane.aspx

Nikola Motor Company. (n.d.). Nikola Motor Company. Retrieved April 12, 2017, from https://nikolamotor.com/

Oekonews. (2016). Das weltweit grösste Elektrofahrzeug fährt demnächst in der Schweiz - See more at: http://oekonews.at/?mdoc_id=1105651#sthash.XRl4UqY6.dpuf. Retrieved April 12, 2017, from http://oekonews.at/?mdoc_id=1105651

Peters, G. (2016). The industry’s leanest, greenest eco-locomotives. Retrieved November 2, 2016, from http://www.railway-technology.com/features/featurethe-industrys-leanest-greenest-eco-locomotives-4814212/

Plug Power. (2015). HYDROGEN-POWERED FORKLIFTS AT PRELODIS, A FIRST IN EUROPE: SUPPLY CHAIN MAGAZINE. Retrieved November 30, 2016, from http://www.plugpower.com/2015/10/hydrogen-powered-forklifts-at-prelodis-a-first-in-europe-supply-chain-magazine/

Polaris. (n.d.). RANGER® EV. Retrieved December 15, 2016, from http://www.polaris.com/en-us/ranger-utv/ranger-ev-avalanche-gray/specs

Profi. (2013). AGRITECHNICA: Our Fendt’s Electric...... Retrieved April 12, 2017, from https://www.profi.com/news/AGRITECHNICA-Fendt-X-1285318.html

Ramsdal, R. (2017). KALMAR Svensker bygger hydrogendrevet truck. Retrieved April 12, 2017, from https://www.tu.no/artikler/svensker-bygger-hydrogendrevet-truck/368061

Scania Norge. (2016a). Alternative drivstoff. Retrieved November 3, 2016, from https://www.scania.com/no/no/home/scania-solutions/scania-sustainable-transport.html

Scania Norge. (2016b). Lastebiler. Retrieved November 3, 2016, from https://www.scania.com/no/no/home/products-and-services/trucks.html

Schmidt. (n.d.). TJS-C. Retrieved from http://www.aebi-schmidt.com/en/products/airport-snow-clearance/schmidt-tjs

Schmidt. (2015). First CO2-neutral jet sweepers for Swedish airports. Retrieved October 31, 2016, from http://www.aebi-schmidt.com/en/news/237

Still. (n.d.). Eltrucker. Retrieved December 16, 2016, from http://www.still.se/eltruck_se.0.0.html

SUNCAR HK AG. (n.d.). Electric excavator. Retrieved March 3, 2017, from http://www.suncar-hk.com/en/electric-excavator/technology.php

Syljuåsen, E. (2016a). Ekstra energikilde som frontlodd. Kan gi kraft til både traktor og redskap. Retrieved December 6, 2016, from http://www.traktor.no/article/ekstra-energikilde-som-frontlodd/

Syljuåsen, E. (2016b). Hybridteknologi gjør sitt inntog i skauen. Logset lanserer verdens første hydrid-hogstmaskin. Retrieved December 6, 2016, from http://www.traktor.no/nyhet/hybridteknologi-gjar-sitt-inntog-i-skauen/

Søderholm, J. (2013). Første erfaringer med hybrid. Retrieved October 7, 2016, from http://www.mef.no/page/mef/startside/nyhet?p_document_id=111451

Søderholm, J. (2016). Elektrisk anleggskompressor. Retrieved January 3, 2017, from http://anleggsmaskinen.no/2016/04/elektrisk-anleggskomporessor/

Thor Heldal. (n.d.). Minidumper fra Messersi i elektrisk versjon !!!! Retrieved March 3, 2017, from http://thor-heldal.no/meny/elektrisk/

Tinham, B. (2016). Fraikin in world first Adgero KERS truck trial. Retrieved April 12, 2017, from http://www.transportengineer.org.uk/transport-engineer-news/fraikin-in-world-first-adgero-kers-truck-trial/143452

Toyota. (n.d.). Produkter. Retrieved December 16, 2016, from http://www.toyota-forklifts.no/No/Products/Pages/product-range.aspx

Valle, M. (2015). ELEKTRISK SEMITRAILER. Superkondensatorer kan redusere drivstofforbruket. Retrieved December 1, 2016, from http://www.tu.no/artikler/superkondensatorer-kan-redusere-drivstofforbruket/276122

Valle, M. (2016). HYBRID LASTEBIL. Denne gjør vogntoget om til en hybridbil. Retrieved December 1, 2016, from http://www.tu.no/artikler/denne-gjor-vogntoget-om-til-en-hybridbil/365620

Valtra. (n.d.). Valtra Dual Fuel tractors - The natural choice. Retrieved October 5, 2016, from http://www.valtra.com/dual-fuel.aspx

Van Hool. (n.d.). EXQUI.CITY. Retrieved April 12, 2017, from http://www.exquicity.be/en/

Volvo Truck Corporation. (2011). Press information: Volvo Trucks first to market gas-powered truck for long-haul operations.

Wacker Neuson. (2016a). 1 excavator, 2 drives: 803 dual power. Retrieved October 3, 2016, from http://www.wackerneuson.no/en/products/excavators/tracked-conventional-tail-excavators/model/803-dualpower-1/

Wacker Neuson. (2016b). Battery-powered special rammer for pipe gussets. Retrieved October 3, 2016, from http://www.wackerneuson.no/sv/produkter/komprimering/vibratorstampar/batteridriven-stamp/model/as30e/

Wacker Neuson. (2016c). DT10e — compact, maneuverable, electrical. Retrieved October 3, 2016, from http://www.wackerneuson.no/en/products/dumpers/track-dumpers/model/dt10e/

Wacker Neuson. (2016d). Emission-free compaction: the battery-powered rammer AS50e makes it possible. Retrieved October 3, 2016, from http://www.wackerneuson.no/en/products/compaction/vibratory-rammers/battery-rammer/model/as50e/?sl=1

Wacker Neuson. (2016e). Innovative, electric, emission-free: WL20e – the Wheel Loader with electric drive. Retrieved October 3, 2016, from http://www.wackerneuson.no/en/products/wheel-loaders/articulated-wheel-loaders/model/wl20e/type/Description/

Wallner, J. (2014). Miljöröjning på Arlanda. Retrieved November 3, 2016, from http://www.dn.se/arkiv/motor/miljorojning-pa-arlanda/

Weidemann. (2016a). Den nye 1160 eHoftrac – innovasjon til landbruket! Retrieved November 3, 2016, from http://www.weidemann.de/no/produkter/detail/hoftrac/1160-ehoftrac.html

Weidemann. (2016b). Tilbehør. Retrieved January 25, 2017, from http://www.weidemann.de/no/produkter/attachment

Westport. (n.d.). NEW VOLVO BI-FUEL: THE DRIVERS’ CAR. Retrieved April 12, 2017, from http://www.westport.com/products/automotive/westport-sweden/volvo-v60+v90-bi-fuel-en/