VIDEÓ‎ > ‎ARCHÍVUM‎ > ‎

2018

1. ARANYPATAK VERS FESZTIVÁL 
2018. augusztus 10-11.

AUGUSZTUS 10. PÉNTEK 

CASTANEA KÖZÖSSÉGI EGÉSZSÉGCENTRUM 
Bozsok, Rákóczi u. 24.

17.00 VERS SZÖVEGTÁRGY KÉSZÍTŐ PÁLYÁZAT
KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ ÉS EREDMÉNYHIRDETÉS A BEÉRKEZETT ALKOTÁSOKBÓL
Közreműködik: Szalai András versmondó, a Vasi Múzeumbarát Egylet Nyitott Versmondó Körének tagja

18.00 PŐDÖR GYÖRGY, KÖLTŐ
A DRÁGAKÖVEK EREJE – ÁSVÁNYBEMUTATÓ VERSEKKEL FŰSZEREZVE
Pődör György költőről: 
1948-ban született Vasszilvágyon. Vasszécsényben él. Mérnök-tanár és minőségügyi szakmérnök a végzettsége. A Savaria Szakközépiskola nyugalmazott tanára, s egy évtizeden át az igazgatója is volt. Versei a hetvenes évektől jelennek meg. Öt önálló verses kötetben és közel félszáz antológiában olvashatók alkotásai. 
Műszaki és pedagógiai publikációi mellett ásványtani tevékenysége is országosan ismert. A vasszécsenyi Ásványmúzeum alapítója, tulajdonosa és működtetője. 2016-ban megkapta a Magyar Kultúra Lovagja címet.

18.40 SÁRVÁRY LÁSZLÓ, KÖLTŐ – SZALKAYNÉ SÁRVÁRY HAJNALKA, SZERZŐ
APA ÉS LÁNYA CSEPREGRŐL: VERSEK ÉS A ZENE VONZÁSÁBAN, TÜNDÉRI VIRÁGOK ZENÉI – KÖNYVBEMUTATÓ
Sárváry László költőről:
1948-ban született Csepregen. A kisvároshoz kötődik egész élete: az általános és a középiskola, a munkahelyek. Már tizenévesen elkötelezett volt a zene iránt. A tanítóképző után ororsz, majd ének-zene szakos tanári képesítést, később fúvóskarnagyi, illetve fúvóskarmesteri végzettséget is szerzett.
1976 és 2007 között az úttörő (később ifjúsági) fúvószenekar, 1980-tól 2008-ig a Csepreg város fúvószenekarának karnagya volt. Munkahelyei a Csepregi Általános Iskola, 1984  után pedig a helyi zeneiskola volt. 2007-ben A Város díszpolgára címmel jutalmazták. Két gyermeke, öt unokája van, nyugdíjasan is aktív életet él. 1972-85 közötti időszakban kötetnyi verset írt, litvánból Salomeja Neristől fordított. A helyi lapban jelent meg néhány verse, így az élő emlékezet révén került az "Akik tollat fogtak" antológiába is.
Szalkayné Sárváry Hajnalka ajánlója a Tündéri Virágok Zenéi című mesékhez:
Mindenkinek, akik szeretik a meséket, a tündéreket és a zenék birodalmát, akik szeretnek álmodozni és szebb és boldogabb jövőre várni. Akik szeretik a mindennapok apró dolgait és még megcsodálják tavasszal a nyíló virágok szirmait. Akik madárhangra ébrednek, akik énekelve köszöntik az ünnepnapot. Akik fáradhatatlanul keresik a jót, az igazat, az értéket az életben. Akik szívesen olvasnak gyermekeiknek esti mesét, akik boldogan ölelik szeretteiket, ha újra látják, és mérhetetlen örömet jelent az élet csodáinak megismerése, akik mosolyognak a sétáló kisgyerekre a járdán bandukolva. Akik szívesen teszik be a komoly zenét esténként hallgatni és a gyertyafénynél ábrándozni, beszélgetni. Szeretettel ajánlom minden gyermeknek és felnőttnek, mesét olvasónak, zenekedvelőnek.AUGUSZTUS 11. SZOMBAT


CASTANEA KÖZÖSSÉGI EGÉSZSÉGCENTRUM – MŰEMLÉK TORONYROM 
Bozsok, Rákóczi u. 24.

14.00 701-ES CSOPORT
KRÉTARAJZ (koncert)
A 701-es csoport 1982-ben joghallgatókból és zeneművészeti főiskolásokból alakult, abból az indíttatásból, hogy a Cseh Tamás által fémjelzett műfaj hírnevét öregbítse. A formáció zenei arculatát az akusztikus hangszerek, a tiszta harmóniák, a vokálok használata jellemzi. A dalszövegek tartalmi fontossága azonban mindvégig megőrzi prioritását és költői erejét, amit a zenekari hangszerelés is hangsúlyoz. 
Facebook: www.facebook.com/701-es-csoport-143715629410953
YouTube: www.youtube.com/channel/UCSeJIQWIM__iGaAfPm53qMw

15.30 HÁKLÁR BANDA 
MUZSIKÁL A HÁKLÁR CSALÁDI ZENEKAR (koncert)
A Háklár banda egy családi zenekar. Apa, s két gyermeke. Akusztikus gitár, ütőhangszerek, furulyák, klarinét, szaxofon. Finom, akusztikus csendesülés.
A zenekar tagjai: Háklár Dorottya, Háklár Péter, Háklár Attila, Szabó Pascal
Facebook: www.facebook.com/haklarbanda
YouTube:  www.youtube.com/channel/UCrb5jfRZSe5kKcHHFDN7ejw
16.30 BUJTÁS ERVIN 
SZIMBIÓZIS  - "HANGULATAIM DALOKBAN" (koncert)
Bujtás Ervin énekes, dalszerző. Eddigi pályája során több zenekari formáció tagja volt. A különböző zenei stílust képviselő zenekarokban énekesként, gitárosként, basszusgitárosként zenélt.
Nagy vágya, hogy az évek során elkészített saját szerzeményeimet megismertesse az emberekkel, független, önálló előadóként valósíthassa meg céljait.
Saját dalait – az általa megnevezett - „minimal acoustic” stílusban adja elő. A dalokat egy szál gitáros kísérettel írja.
Célja, hogy az embereket megérintse dalaival, érzelmeket, hangulatot közvetítsen feléjük, mely által átérezhetik, illetve magukénak tudhatják a szerzeményeit. 
Facebook: www.facebook.com/bujtas.ervin
YouTube: www.youtube.com/user/bujtas32

Bujtás Ervin


17.45 SZALAI ANDRÁS, VERSMONDÓ, A VASI MÚZEUMBARÁT EGYLET NYITOTT VERSMONDÓ KÖRÉNEK TAGJA
NÁDASDY ÁDÁM: HALLGASS AZ ÖREGRE! (vers)
Szombathelyen született. Két gyermeke és két unokája van. Szereti a verseket. Társaságban, vendégségben, túrázás alatt vagy vagy nevezetes alkalmakkor szívesen szaval, akár humorosat is. Kétszer nevezett az Országos Nyugdíjas Ki Mit Tud-ra, mindkét alkalommal kiemelt arany minősítést kapott.

18.00 VARRÓ DÁNIEL, JÓZSEF ATTILA-DÍJAS KÖLTŐ
ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ
Varró Dániel a fiatal költőgeneráció kiemelkedő alakja, akiért szerteágazó alkotótevékenysége és egyedi humora miatt a kritika és a közönség egyszerre rajong. A formának és a paródiának egyaránt mestere; számos műfajban megmutatta már a tehetségét a hazai közönség előtt: versek, gyermekversek, színdarabok, valamint műfordítások fűződnek a nevéhez. Munkássága utánozhatatlan stílust, frissességet és modernitást hozott a XXI. század magyar irodalmába.
Facebook: 
www.facebook.com/daniel.varro.98
Weblap: www.varrodani.hu

Varró Dániel

19.00 KELEMEN ZOLTÁN – VÖLGYI ATTILA 
KÖZÉPKORUNK (koncert)
Kelemen Zoltán: dalszövegek, ének; Völgyi Attila: zeneszerző, gitárok
Kelemen Zoltán költőről:
1972. május 9-én született Szombathelyen. Gyakorló hivatása szerint színművész, jelenleg a Weöres Sándor Színház szerződtetett művésze. Eddig két kötete jelent meg a Korkórkörtérkép (novellák) címmel 2005-ben a Hungarovox Kiadó, Középkorom címmel pedig 2016-ban a szombathelyi University Press gondozásában. Nős, egy fiúgyermek édesapjaként alkot.
Weblap: https://keli-art.hu/hu
Facebook: 
www.facebook.com/kelemen.zoltan.16www.facebook.com/attila.volgyi.984

Kelemen Zoltán - Völgyi Attila


20.15 TARISZNYÁSOK ZENEKAR
ÚTRAVALÓ (koncert)
A zenekar sokféle pengetős-, fúvós- és ütőhangszer megszólaltatásával, többszólamú énekléssel, kizárólag csak élő koncerteteken megzenésített verseket ad elő saját zenével. Legtöbb műsorukban az óvodás, kisiskolás korosztályú gyerekekhez szólnak, s aktív közreműködésükkel be is vonják őket az előadásokba. Az ifjúsági- és felnőtt korosztály számára irodalmi műsorokat készítettek szinte minden alkalomra. Rendszeresen fellépnek óvodákban, iskolákban, művelődési házakban, könyvtárakban, templomokban, gyakran játszanak városi rendezvényeken, ünnepélyeken, falunapokon, fesztiválokon, szívesen vállalnak irodalmi esteket, rendhagyó irodalomórákat. Főleg Vas megyében és a Dunántúl településein koncerteznek, gyakran játszanak Ausztriában (Graz, Alsóőr) magyar közösségeknek.
Weblap: www.tarisznyasok.hu
Facebook: www.facebook.com/tarisznyasok

Tarisznyások Zenekar


21.30 RÓZSABORS MŰHELY – TÓTHÁRPÁD FERENC, KÖLTŐ
ÉJHORIZONT – ESTÉLI ÉNEKEK ÉS VERSDALOK (koncert)
A csapat gitárosa és énekese 2016 januárjában határozta el, hogy életre hívják a Rózsabors Zenekart, mely 2017 szeptemberétől Rózsabors Műhely névvel működik tovább. A műhelyt azzal a céllal alapították, hogy kedves költőik versein keresztül mondják el azt, hogy látják, mit gondolnak, és miként érzik magukat a világban. 
A műsorban estéli énekeket és versdalokat hallhat a közönség. A megzenésített versek bűvös sorai, mesés képei az álom, az éjszaka kapujának varázslatos birodalmába repítik a hallgatókat. A gyerekszobák lassan elnyugvó estéinek világába csöppenünk. Ám még izgalomra vágyunk elalvás előtt. Megjelennek a manók, a koboldok és az álomjáró kisbojtárok, a folyton változó hold titkai, a csend hangjai, a simogató szó, a suttogva összebújás és végül az alámerülés a sötétség sejtelmeiben. Bár az esti órák világát idézik a versek, mégsem csupán „álomba ringató” dalok ezek, hisz helyenként komoly párnacsatákra adnak alkalmat, mert szükség van a nap végi levezetésre az alvás előtt. Így a műhely dalai nemcsak napnyugtakor, sötétedéskor nyújtanak kellemes kikapcsolódást és élvezetes szórakozást kicsiknek és nagyoknak, hanem a nap bármely szakában. 
Facebook: www.facebook.com/RozsaborsMuhely  
Weblap: 
https://sites.google.com/site/rozsaborsmuhely YouTube: www.youtube.com/channel/UCVR3LW_ZRSCYBnYYXwlFv-A
Tóthárpád Ferenc költőről: 
Tíz esztendővel ezelőtt jelentkezett utoljára olyan kötettel (Hajszálrepedések), amelyet nem gyerekeknek szánt. Legutóbbi könyve is (Kíl, a kajla kiscsikó) a gyerekekhez szól, csakúgy, mint a Dőzsöl az égen a hold c. "estéli versek" gyűjteménye. Az éretebb korosztályról sem feledkezett meg: Vadalma c. drámáját a Soproni Petőfi Színház 2016-ban, a Kőszegi Várszínház 2017-ben tűzte műsorára.
Weblap: www.totharpadferenc.com
Facebook: www.facebook.com/ferenc.totharpad

Rózsabors MűhelyCASTANEA KÖZÖSSÉGI EGÉSZSÉGCENTRUM – KNEIPP VERSUDVAR
Bozsok, Rákóczi u. 24.

14.00 BŐSZE ÉVA, KÖLTŐ
Fuvolán közreműködik: Csuka Ivett
A FÉNY, A ZENE ÉS A MÉRHETETLEN, DE BESZÉDES CSEND – VERSEK A KŐSZEGI KÖLTŐNŐ TOLLÁBÓL
Bősze Éva költőről: 
A végzettsége népművelő-könyvtáros és magyar szakos tanár. Ma már nyugdíjas. Kőszegen született, ott él ma is. 24 éves kora óta publikál. Magát elsősorban költőnek vallja, de gyakran ír prózát is. Eddig húsz kötete tartalmazza írásait: tizenkét verses, öt kisregény, három mesekönyv. NET-kötetébe ötven válogatott vers olvasható. Három könyve "társszerzős", és több Antológiában is szerepel. Verseit megzenésítették, kórusra is alkalmazták. Írásai irodalmi lapokban olvashatók.
Tagja az Irodalmi Rádiónak, ahol színészek tolmácsolásában több verse is elhangzott, a Művészbarátok Egyesületének és a Batsányi- Cserhát Művészkörnek, amelynek Nívódíjasa, a Kláris című irodalmi lap köré csoportosult alkotóközösségnek, ahonnan szintén megkapta a Nívódíj I. fokozatát.
Facebook: www.facebook.com/eva.bosze.140
Weboldal: www.boszeeva.eoldal.hu

14.30 TRIOLA EGYÜTTES
Galambos Berni: tanító-költő, Bujtás Ervin: dalszerző-énekes
SZIVÁRVÁNYOS INTERAKTÍV GYEREKMŰSOR ÉS DEDIKÁLÁS
A műsor sok zenét, verset, együtt játszást, táncot, közös zenélést tartalmaz, életkortól független. A Szivárványos kötet megvásárlására is nyílik lehetőség!
Facebook: 
www.facebook.com/www.triola3.hu
Galambos Berni költőről: 
1965-ben született. A Vas megyei faluszéli ház - Egyházasrádócon -, varázslatos birodalmat és gyermekkort biztosított számára: tele játékkal és szeretettel. "Nagyanyám tündérasszony volt a szememben, imádott olvasni és énekelni, rengeteget dolgozott, ő volt a mindenem. Édesanyám szelíd szeretetével próbálta erős akaratú nagyanyám és édesapám között helyreállítani az egyensúlyt. Édesapámat istenként szerettem. Szüleim egyszerű, dolgos emberek, akik mindenben támogattak. Testvérem 5 évvel fiatalabb volt nálam" - mesélte.
Első verseit 9 éves korában írta. 2005-ben született meg Lélekszimfónia címmel önálló, felnőtteknek szóló verseskötete. 2016-ban Álomhozó manóságok és Zimankó címmel jelentek meg meséskönyvei. 2017 év májusában
Szivárványos címmel verses/zenés gyerekkötettel jelentkezett.
Novellái a Búvópatakban leltek otthonra, és számtalan gyerekfolyóirat , antológia és folyóirat adott már helyet írásainak. Fő tevékenysége a tanítás, a gyerekekkel való foglalkozás, nevelés. 
Facebook: www.facebook.com/profile.php?id=100009729000408

Galambos Berni - Bujtás Ervin


16.00 DÖME ZSUZSA, KÖLTŐ – RÓZSABORS MŰHELY
HUMOROS TÖRTÉNETEK KICSIKNEK, NAGYOKNAK ÉS VERSEK ZENÉVEL FŰSZEREZVE
Döme Zsuzsa költőről:
Döme Zsuzsa műveivel főként az ifjúsághoz szól. Gyermekverseket is ír, külső munkatársa a Napsugár és a Szivárvány című, Kolozsvárott megjelenő gyermekirodalmi lapoknak. Eddig hét könyve jelent meg: Ünnepek és emléknapok Ünnepre és emléknapra Ünnepen és emléknapon Verset ír a nagymamám Kivéve a szomszédot Eb ugatta történetek Hatvanon innen és túl Kedvelt műfaja a novella. Szereti iróniával, humorral fűszerezni írásait; azt vallja, hogy humor segítségével könnyebben elmondható az elmondhatatlan is. 

16.30 KATZLER HILDA, KÖLTŐ
VOLTAM, AMELY MÁR RÉGEN NEM VAGYOK – KÖNYVBEMUTATÓ, VERSEK A SZERZŐ ELŐADÁSÁBAN 
Katzler Hilda költőről:
Népművelő-magyar szakos tanár, színjátszó-rendező. Három éve ír rendszeresen. Előtte csak dalszövegeket készített a színjátszóinak, a zenés darabjaihoz. Eddig négy antológiában jelentek meg művei (Garbo Kiadó, Albanegra Kiadó, Underground Kiadó). Az első kettő sikeres pályázat eredménye: egy verssel és két novellával nyert. Az első, önálló kötetet 2016-ban jelent meg az Underground Kiadó és Terjesztő Kft. támogatásával Herczog Gyuláné, Pilla szerkesztésével, Torjay Valter illusztrációival: Voltam címmel. Ezt követte Prizmán át címmel, a Rím Kiadó gondozásában megjelent kötet.

17.00 SINKÓ ADRIENN, KÖLTŐ
"ARCOK ÉS KERESZTEK" KÖNYVBEMUTATÓ, VERSEK A SZERZŐ ELŐADÁSÁBAN
Sinkó Adrienn költőről: 
"Fő célom az írással: Hatni az emberekre, pusztán a magyar nyelv használatával" - vallja.
1980-ban született Szombathelyen. Kőszegen él párjával és két gyermekével. 2003-ban végzett az ELTE – Bárczi G. Gyógypedagógiai Karán, azóta a szombathelyi Markusovszky Kórház Gyermekpszichiátriai Gondozójának munkatársa.  Az írás gyermekkora óta hobbija. Az elmúlt négy évben kezdte publikálni verseit és novelláit. (pl. Ezredvég, KisLant) Amatőr színjátszó-társaival 10 éve hozták létre a Csendbontó Társulatot Sorkifaludon, a csoport kapcsán színpadi művek írásával is foglalkozik. 
2016-ban jelent meg első könyve, az Arcok és keresztek – versben és prózában. Az elmúlt évek termését tartalmazza, köztük több, rangos irodalmi megmérettetésen  elismert írással.
A könyvhöz Dr. Turbuly Lilla író, költő, kritikus írt ajánlást. Az illusztációk Szelle Ágnes munkái.

17.30 BOGNÁR ALEXANDRA, KÖLTŐ – DEVECSERY LÁSZLÓ, KÖLTŐ – NAGY RÓBERT, KÖLTŐ – 
VERSVARÁZS – VERSEK A SZERZŐK ELŐADÁSÁBAN
Bognár Alexandra költőről:
Szombathelyen született, "az előző évezredben". Ahogy fogalmazott "egész felnőtt élete" során művészeti területen dolgozott: színházban, újságíróként és a közművelődés területén. Drámapedagógia tagozatos gimnáziumot végzett. Középiskolás kora óta ír drámákat, verseket, dalszövegeket, slameket. 2013-ban - a saját rendezésében - a Nyugat: Így szeretünk Mi című drámáját a Kőszegi Várszínházban mutatták be.
Devecsery László költőről:
Vasszilvágyon, 1949. november 24-én született. A Magyar Írószövetség tagja. 1969 óta publikál, eddig negyvennégy önálló kötete jelent meg. Többször rendezett a Weöres Sándor Színházban. Szolnokon, a Szigligeti Színházban mutatták be Varázskendő című darabját, Nyíregyházán,  a Móricz Zsigmond Színházban pedig A kék pék című művét.
Nagy Róbert költőről:
Önmagáról így vallott: "Kérdezd meg, ki vagyok, és válaszként elmondhatom, hogy talán egy barát. Ha azt is tudni szeretnéd, mivel foglalkozom, nos, azt én is. Most csak élvezem az életem, ahol a blogokat, az újságírás váltotta fel, a versek pedig a kreativitás kiteljesedését hozták el, egy totálisan új formában.".

19.50 RAJMON ÁDÁM, KÖLTŐ – HORVÁTH JOHNNY TIBOR (ÖVÖN ALUL) – BENE ZOLTÁN (ÚJ NEMZEDÉK)
VERSEK DALBAN A SZERZŐ ÉS BARÁTAI ELŐADÁSÁBAN
Rajmon Ádám költőről:
Rajmon Ádám szombathelyi költő. Aktívan 14 éves kora óta ír verseket, amiket az utóbbi két évben könyv formában is kiadott. Első kötete a Lélekvirág sokak figyelmét keltette fel, így került kiadásra a második kötet  Életút névvel. A Lélekvirág kötet tartalmazza a kezdetektől írt verseket, melyben minden stílus, műfaj megtalálható. Az Életút, már egy komolyabb hangvételű könyv, melyben már érettebb versek is helyet kaptak. Több könyvbemutató is megrendezésre került, amelyek nagy sikert arattak.
Weboldal: https://rajmon-adam-versei.webnode.hu
Facebook: www.facebook.com/dark.rajmi

21.00 POÓCZA NONSENSE ANDRÁS, DALSZERZŐ, KÖLTŐ
EGYSZÁLGITÁROS – POÓCZA ANDRÁS ÉNEKEL
Poócza Nonsense  András költőről:

A gitáros így vall magáról: "Magamat anno egy szomorú bohócnak láttam, később a legigényesebb hajléktalannak. Mára már az embert látom magamban és törekszem Emberré válni. Dalaim nem mások mint kiszólalások, kérdések amik eddigi utamon elém vágtak. Amolyan válaszkereső vagyok. A hétköznapokba bújt szűk, kutató szempár."
Facebook: www.facebook.com/poocza.andras


CASTANEA KÖZÖSSÉGI EGÉSZSÉGCENTRUM
-Bozsok, Rákóczi u. 24.

14.00-18.00 KIÁLLÍTÁS A VERS SZÖVEGTÁRGY KÉSZÍTŐ PÁLYÁZATRA BEÉRKEZETT ALKOTÁSOKBÓL


KÍSÉRŐ PROGRAMOK


HELYI KÉZMŰVESEK ÉS TERMELŐK:

BÍRÓ BRIGITTA: KERÁMIA

FRANK JÁNOS: BOROK, MÉZEK

TÖRÖK RITA: SZÖRPÖK, LEKVÁROK

HORVÁTH MERICS MANUFAKTÚRA: KUKORICACSUHÉ, TERMÉSBÁBOK-ÉS DÍSZEK, KOSZORÚK

MERICS LAJOSNÉ: MÉZESKALÁCS

A BELÉPÉS DÍJTALAN!

VERS SZÖVEGTÁRGY KÉSZÍTŐ PÁLYÁZAT - Felhívás (pdf-ben letölthető)

VERS SZÖVEGTÁRGY KÉSZÍTŐ PÁLYÁZAT - Melléklet (pdf-ben letölthető)