-‎ > ‎

Egészségsziget a Tündérkert óvodában

Arácsért Alapítvány, 2018. szept. 10. 5:39   [ 2018. szept. 13. 0:20 frissítve ]

2018. szeptember 15- én szombaton a Lakótelepi Naphoz szervesen kapcsolódva az Arácsért Alapítvány Egészségnapot szervez a Tündérkert Óvoda és Bölcsőde termeiben és kertjében.

Rendezvényünk a Humán közszolgáltatások fejlesztése az Észak-Balatoni térségben c. projekthez kapcsolódóan, Balatonfüred egészséges életmód programsorozat – egészségtudatossági és közösségfejlesztési programok megvalósítása szolgáltatás ellátása keretében az EFOP-1.5.2-16-2017-00016 azonosító számú projektben kerül megrendezésre.

A program neve: Egészségsziget. Az Óvoda kertje erre a napra egy kis szigetté változik, ahol az egészségtudatos életmód jegyében számos egészséggel kapcsolatos program, szűrővizsgálat lesz.

Az Egészségszigetre a Tündérkert Óvodába érkeznek igazi mai tündérek: védőnők, orvosok, szakápolók, akik közreműködésével felmérhetjük egészségi állapotunkat.

Tanácsokat kaphatunk, kötetlenebb formában nyílik lehetőség a szűrővizsgálatokra, konzultációkra az egészséggel kapcsolatban.

Az időben felismert betegség, vagy az arra való hajlam kiszűrése fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében.

A negyven év feletti férfiaknak ajánlott PSA – vérvétellel történő vizsgálat során a prosztatarák korai felismerésében segít.

Az egészségszigetre szűrőbusz is érkezik, nyolc vizsgálatot végeznek majd el a mobil egészségügyi állomáson. Aki nem szeretne sorban állni lehetősége van a helyszínen az információs pultnál, időpontot regisztrálni! Vizsgálatok a szűrőbuszban:

1.Vérnyomásmérés mindkét felkaron. Megmérjük mindkét felkarján a szisztolés és diasztolés vérnyomásértékeket, meghatározzuk az oldalkülönbséget és pulzusnyomást.

2. Vérnyomásmérés mindkét alsó végtagon. Az alsó végtagi vérnyomásmérés egyidejűleg mindkét lábszáron, fekvő állapotban történik.

3. Nyugalmi pulzusszám meghatározása. Megmérjük a nyugalmi pulzusszámát.

4. Alsó végtagi verőérszűkület vizsgálat. Professzionális készülékünk a felső és alsó végtagok vérnyomás értékeiből kiszámolja az úgynevezett boka-felkar index számot (ABI index), amiből megállapítható, hogy fennáll-e alsó végtagi verőérszűkület.

5. Érelmeszesedés mértékének meghatározása. Műszerünk a pulzus hullám terjedési sebesség értékéből következtet a fő verőér elmeszesedésének, merevségének mértékére (arteriás stiffness vizsgálat), mely jól jelzi a verőérszűkület kialakulásának rizikóját.

6. A vér oxigénszintjének meghatározása. Pulzoxymetria segítségével megvizsgáljuk a vér oxigénellátottságát, amely elengedhetetlen az egészséges sejtműködéshez.

7. Izom-zsír analízis, elhízottság-elemzés; ásványi anyagok-fehérje meghatározás. Részletes testösszetétel-elemzés révén meghatározzuk a vázizom tömeg, izom és zsírtömeg mértékét, testrészenkénti elhelyezkedését. Testmagasságának és testsúlyának pontos megméréséből kiszámoljuk a testtömeg-indexét (BMI).

8. Fittségi mutató, testsúly-kontroll meghatározása; testvíz-elemzés. Részletes testösszetétel-elemzés révén meghatározzuk az Ön általános állóképességét jellemző fittségi mutatót és a szükséges testsúly-változás mértékét, és a sejten kívüli víz (oedema) arányát.

A prevenció jegyében egészségmozi és a dohányzás ártalmait ismertető Zsuzsi baba szemléletesen hívja fel majd fel a figyelmet a káros szenvedélyek egészségre gyakorolt hatására.

Gyermekeknek külön játékokkal kedveskednek a védőnők, akik játszóházzal velünk lesznek a a különleges egészségnapon. Játékosan, például egészségtotóval a sajátíthatják el a gyermekek az egészséges életmódhoz szükséges alapismereteket. Aki ügyesen megoldja a feladatokat, kis ajándék mellett értékes élményt a Vitorlázeumba családi belépőt is nyerhet.

A védőnők a felnőtteket is megtanítják az egyszerű onkológia önvizsgálatokra is.

Igazi családi programnak ígérkezik tehát a Lakótelepi nap és Egészségsziget, ahová természetesen nem csak „lakótelepeiket” várnak a szervezők, mindenkit, aki szeretne részt venni egy különleges közösségi -  egészségprogramon Balatonfüreden.

Egészségsziget programok

Egészséges család – egészséges közösség

Szűrővizsgálatok, egészségprogramok minden korosztálynak!

Egészségügyi Szűrőbusz – 8 vizsgálattal

További szakorvosi vizsgálatok: fogászat, paradontológia, bőrgyógyászat, onkológiai szűrővizsgálatok, PSA vizsgálat:

Szakorvosi vizsgálatok:

Dr. Fehér Gabriella - PSA szűrés (40 év feletti férfiaknak) 10.00 órától 

Dr. Gerencsér Katalin - fogorvos 10.00 - 12.00 óra

Dr. Kara Katalin - fogorvos 13.00 -15.00 óra

Dr. Ketzán Eleonóra - bőrgyógyász 14.00 -16.00 óra

Családi programok az egészséges életmód jegyében:

         Egészségmozi a prevenció jegyében

         Ismerkedés az Onkológia önvizsgálattal

         Egészségtotó, játék gyermekeknek értékes nyereményekkel

         Egészszéges Család – konzultáció a védőnői szolgálattal

         Csikung bemutató – Édes Vizeinkért Természetvédelmi Egyesület (11.00, 16.00 óra)

Rendezvényünk a Humán közszolgáltatások fejlesztése az Észak-Balatoni térségben c. projekthez kapcsolódóan, Balatonfüred egészséges életmód programsorozat – egészségtudatossági és közösségfejlesztési programok megvalósítása szolgáltatás ellátása keretében az EFOP-1.5.2-16-2017-00016 azonosító számú projektben kerül megrendezésre.

Valamennyi vizsgálaton és kísérőprogramon a részvétel ingyenes!

 

Lakótelepi Nap programok:

10.00-14.00 Önkéntes véradás a Vöröskereszt szervezésében a Tündérkert Óvoda termében

10.00-18.00 Légvár kicsiknek és nagyoknak

10.00-18.00 Gumiasztal, gumikötél – jump

10.00-17.00 Bütykölde, arcfestés, lufi hajtogatás, csillám tetoválás

 10.00-17.00 Környezetvédelmi társasjátékok a Nők a Balatonért Egyesület szerezeésében

10.30  Dotto kisvonattal

Kisvonatozás

14.00  Liliput kisvonattal Indulás az északi oldalon lévő buszöbölből.

11.00 és 14.30 Asztfaltrajzverseny. “Kedvenc mesefigurám”

11.00-14.30 Motoros fotózás emléklappal, pedálos gokart, kerékpáros ügyességi pálya, KRESZ-teszt, lézerpisztoly, biztonsági öv szimulátor, BIKE SAFE kerékpár regisztráció,

Házhoz megyünk megelőzési program a Rendőrség szervezésében.

14.30-16.30 A Tűzoltók és a Mentők bemutatkozása, Légimentők látogatása

15.00 Sakk-matt – sakk partik a Balatonfüredi Sport Club szervezésében

16.00 Gálaműsor:

Ferencsik János Zeneiskola Ifjúsági Fúvózenekara köszöntő koncert. Vezényel: Knézner István, Sellő tánccsoport, Acro Dance SE, Balatonfüred Város Vegyeskara, Balatonfüred Néptáncegyüttes, zárásként Táncház

 

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

 

 

 

 

Comments