Qui sóc?

Em dic Èric, i sóc un noi de 13 anys de Balsareny (Bages) que, amb ajuda dels meus pares, he après a programar amb Scratch i amb Phyton, a fer invents amb MaKey MaKey, i a construir robots amb les peces de LEGO Mindstorms EV3. També dissenyo figures en 3D amb Tinkercad per després imprimir-les en una impressora 3D.
 
Aquí aniré publicant els meus progressos.
 
Què són la programació i la robòtica educatives?
 
Scratch és un llenguatge de programació dissenyat pel Massachusetts Institute of Technology (MIT), ideal per ensenyar programació informàtica als nens i adolescents.
 
És un programa visual, fàcil de fer anar i molt divertit. 
 
Amb ell podem crear una gran varietat de programes: videojocs, pel·lícules animades, històries interactives, música, art,... Serveix per explicar contes, ensenyar llengua i matemàtiques,... o fins i tot controlar robots de joguina construïts per nosaltres mateixos!
 
L'empresa juguetera europea LEGO té una línia de joguines que permet als nens dissenyar i construir els seus propis robots,
i seguidament programar-los en un ordinador, de manera que el robot actuarà segons les instruccions que li hem donat. Aquests robots es comporten autònomament (no són joguines teledirigides) i van provistos de sensors per a "veure", "escoltar" i "sentir" allò que passa al seu voltant, i també de motors per a moure's.
 
Existeixen dues línies de producte:
- LEGO WeDo Robotics serveix per iniciar-se, i usa Scratch com a llenguatge de programació.
- LEGO Mindstorms és més sofisticada, i fa servir un llenguatge de programació propi de LEGO basat en blocs d'imatges (cal dir que la darrera versió també és programable amb una extensió experimental de Scratch, anomenada EV3+Scratch, que podeu trobar a ScratchX.org).
 
Jo he tingut la sort de provar-les totes dues!
 
També existeixen altres llenguatges de programació, i altres marques de robots educatius, però aquestes són les que nosaltres treballem.
 
On n'he après?
 
La meva mare és la meva entrenadora. Ella té una bona preparació: ha aprés Scratch dels millors (Creative Computing Online Workshop 2013, taller on line de sis setmanes dissenyat i conduit per membres del ScratchED Team a la Universitat de Harvard). Ha rebut cursos de robòtica educativa (Curs de Monitor de Robòtica Educativa amb Innova't Educació -Girona 2013-; Curs de LEGO Mindstorms EV3 per a professors amb Robotix -Barcelona 2014-). També és una gran autodidacta: aprèn de tutorials i vídeos que mestres com en Frank Sabaté posen a disposició de tothom a Internet. Actualment està estudiant el CFGS en Desenvolupament d'Aplicacions Multiplataforma.
 
El curs 2014-15 la meva mare va constituir el Club Robòtic Balsareny, oferint classes setmanals gratuïtes a un grup de cinc nens de 8 a 10 anys. També ha organitzat diverses vegades tallers gratuïts de Scratch per a nens i nenes a la Biblioteca de Balsareny.
 
Jo vaig començar a aprendre Scratch als 6 anys amb la meva mare, i després en vaig rebre classes a l'Escola Guillem de Balsareny (extraescolar curs 2013-14). També n'he fet tallers al Scratch Day UOC 2013 organitzat per la Universitat Oberta de Catalunya (Sant Feliu), al Coder Dojo Barcelona 2013, al Hour of Code Balsareny 2013 (que organitzaven els meus pares), al Scratch Day UOC 2015 (Barcelona) i al Cosmocaixa (taller "Programa el teu univers amb Scratch", Barcelona 2016).
 
Vaig competir amb èxit al Repte Codeclub Robolot 2016 (Olot), un concurs infantil de programació de videojocs amb Scratch per a nens de 8 a 12 anys. L'any següent, vaig tornar a triomfar en l'edició del Repte Codeclub Robolot 2017 (Olot), aquest any dedicat a fer un conte amb Scratch.
 
Respecte de la robòtica, he rebut cursos de LEGO Mindstorms amb ClauTIC (campus de robòtica 2014 a Platja d'Aro), amb l'EDN (campus d'estiu 2014 a Navàs), amb el Club Robòtic Balsareny (curs 2014-15), i darrerament amb l'Escola Vedruna Artés en dues assignatures d'ESO (cursos 2018-19 i 2019-20). He fet tallers de Mindstorms al TICDate 2014 (Navàs), al Barcelona Robotics Meeting 2014, i a l'Espai de Robòtica de Lluïsos de Gràcia (2015, Barcelona). També he fet tallers de LEGO WeDo al Robolot 2013 (Olot) i amb altres tipus de robots al Vailets Hacklab Day 2014 (Barcelona) i al Robolot 2017 (Olot). 
 
Vaig competir amb èxit a la Jornada de Robòtica del Tricentenari (2014, Museu d'Història de Catalunya), a la ClauTIC Cup 2015 (Universitat Ramon Llull, Barcelona), als reptes de Petits Enginyers per a la TICDate 2015 (Navàs), al RoboCat 2015 (Salt -Girona), a la ClauTIC Cup 2016 (Barcelona), i a la IV Jornada Tecnològica Gironina GiTech 2018 (Vilablareix -Girona).
 
Durant el curs 2015-16 vaig competir a la ClauTIC League, una lliga de robòtica online, multimarca i internacional adreçada a nois de 7 a 18 anys, que ens va proporcionar 6 reptes per treballar aspectes com la geometria, la física, la mecànica, l'electrònica,... Vaig fer molt bon paper en aquesta competició, on participaven equips de tota Espanya.

En la categoria Minisumo LEGO vaig competir per primera vegada al Robolot 2018,  i vaig aconseguir l'èxit l'any següent durant el Robolot 2019 (Olot).

Amb l'equip de robòtica de l'Escola Vedruna Artés hem participat a la FIRST LEGO League 2019 (Universitat de Vic), a la World Robot Olympiad 2019 (Barcelona), i de nou a la FIRST LEGO League 2020 (Universitat de Vic).
 
També he fet algunes cosetes amb Arduino UNO i amb MakeyMakey: al campus d'estiu 2014 de l'EDN (Navàs), als tallers del Vailets Hacklab Day 2014 (Barcelona), i al campus d'estiu 2015 de Codelearn (Manresa). 
 
Sense oblidar-me d'un taller de disseny 3D amb OpenSCAD al Vailets Hacklab Day 2016 (Cornellà). 
I en el camp de la IoT, del taller "Internet de les coses: control a distància amb Telegram" dins del programa Temps de... Robots que organitza la Universitat Politècnica de Catalunya (Manresa 2019).
 
Altres vegades hem sortit simplement a fer d'espectadors, visitant torneigs de la World Robot Olympiad, de la FIRST LEGO League, de la VEX Robotics Competition, del Robolot... o trobades com l'Hispabrick Magazine Event.
  
I vaig seguint... Ja us ho aniré explicant... =D