Qui sóc?

Em dic Èric, i sóc un noi de 11 anys de Balsareny (Bages) que, amb ajuda dels meus pares, aprenc a programar amb Scratch i amb Python, a fer invents amb MaKey MaKey, i a construir robots amb les peces de LEGO Mindstorms EV3 i de LEGO WeDo. També dissenyo figures en 3D amb Tinkercad per després imprimir-les en una impressora 3D.
 
Aquí aniré publicant els meus progressos.
 
Què són la programació i la robòtica educatives?
 
Scratch és un llenguatge de programació dissenyat pel Massachusetts Institute of Technology (MIT), ideal per ensenyar programació informàtica als nens i adolescents.
 
És un programa visual, fàcil de fer anar i molt divertit. 
 
Amb ell podem crear una gran varietat de programes: videojocs, pel·lícules animades, històries interactives, música, art,... Serveix per explicar contes, ensenyar llengua i matemàtiques,... o fins i tot controlar robots de joguina construïts per nosaltres mateixos!
 
L'empresa juguetera europea LEGO té una línia de joguines que permet als nens dissenyar i construir els seus propis robots, i seguidament programar-los en l'ordinador, de manera que el robot actua segons les instruccions que li donem. 
 
Existeixen dues línies de producte:
- LEGO WeDo Robotics serveix per iniciar-se, i usa Scratch com a llenguatge de programació.
- LEGO Mindstorms és més sofisticada, i fa servir un llenguatge de programació propi de LEGO basat en blocs d'imatges (cal dir que la darrera versió també és programable amb una extensió experimental de Scratch, anomenada EV3+Scratch, que podeu trobar a ScratchX.org).
 
Jo he tingut la sort de provar-les totes dues!
 
També existeixen altres llenguatges de programació, i altres marques de robots educatius, però aquestes són les que nosaltres treballem.
 
On n'he après?
 
La meva mare és la meva entrenadora. Ella té una bona preparació: ha aprés Scratch dels millors (Creative Computing Online Workshop 2013, taller on line de sis setmanes dissenyat i conduit per membres del ScratchED Team a la Universitat de Harvard). Ha rebut cursos de robòtica educativa (Curs de Monitor de Robòtica Educativa amb Innova't Educació -Girona 2013-; Curs de LEGO Mindstorms EV3 per a professors amb Robotix -Barcelona 2014-). I també és una gran autodidacta: aprèn de tutorials i vídeos que mestres com en Frank Sabaté posen a disposició de tothom a Internet.
 
El curs 2014-15 la meva mare va constituir el Club Robòtic Balsareny, oferint classes setmanals gratuïtes a un grup de cinc nens de 8 a 10 anys.
 
Jo vaig començar a aprendre Scratch als 6 anys amb la meva mare, i després en vaig rebre classes a l'Escola Guillem de Balsareny (extraescolar curs 2013-14). També n'he fet tallers al Scratch Day UOC 2013 organitzat per la Universitat Oberta de Catalunya (Sant Feliu), al Coder Dojo Barcelona 2013, al Hour of Code Balsareny 2013 (que organitzaven els meus pares), al Scratch Day UOC 2015 (Barcelona) i al Cosmocaixa (taller "Programa el teu univers amb Scratch", Barcelona 2016).
 
Vaig competir amb èxit al Repte Codeclub Robolot 2016 (Olot), un concurs infantil de programació de videojocs amb Scratch per a nens de 8 a 12 anys. L'any següent, vaig tornar a triomfar en l'edició del Repte Codeclub Robolot 2017 (Olot), aquest any dedicat a fer un conte amb Scratch.
 
Respecte de la robòtica, he rebut cursos de LEGO Mindstorms amb ClauTIC (campus de robòtica 2014 a Platja d'Aro), amb l'EDN (campus d'estiu 2014 a Navàs), i durant el curs 2014-15, amb el Club Robòtic Balsareny. He fet tallers de Mindstorms al TICDate 2014 (Navàs), al Barcelona Robotics Meeting 2014, i a l'Espai de Robòtica de Lluïsos de Gràcia (2015, Barcelona). També he fet tallers de LEGO WeDo a la Robolot 2013 (Olot) i amb altres tipus de robots al Vailets Hacklab Day 2014 (Barcelona) i a la Robolot 2017 (Olot). 
 
Vaig competir amb èxit a la Jornada de Robòtica del Tricentenari (2014, Museu d'Història de Catalunya), a la ClauTIC Cup 2015 (Universitat Ramon Llull, Barcelona), als reptes de Petits Enginyers per a la TICDate 2015 (Navàs), al RoboCat 2015 (Salt -Girona), a la ClauTIC Cup 2016 (Barcelona), i a la IV Jornada Tecnològica Gironina GiTech 2018 (Vilablareix -Girona).
 
Durant el curs 2015-16 vaig competir a la ClauTIC League, una lliga de robòtica online, multimarca i internacional adreçada a nois de 7 a 18 anys, que ens va proporcionar 6 reptes per treballar aspectes com la geometria, la física, la mecànica, l'electrònica,... Vaig fer molt bon paper en aquesta competició, on participaven equips de tota Espanya.
 
També he fet algunes cosetes amb Arduino UNO i amb MakeyMakey: al campus d'estiu 2014 de l'EDN (Navàs), als tallers del Vailets Hacklab Day 2014 (Barcelona), i al campus d'estiu 2015 de Codelearn (Manresa). 
 
Sense oblidar-me d'un taller de disseny 3D amb OpenSCAD al Vailets Hacklab Day 2016 (Cornellà).
 
Altres vegades hem sortit simplement a fer d'espectadors, visitant torneigs de la World Robot Olympiad, de la FIRST LEGO League, de la VEX Robotics Competition, de la Robolot... o trobades com l'Hispabrick Magazine Event.
  
I vaig seguint... Ja us ho aniré explicant... =D