Guanyador del Repte Codeclub Robolot 2017!!

9 de maig 2017, 23:38 publicada per Club Robòtic Balsareny   [ actualitzat el 10 de maig 2017, 14:35 per AstroAmics amics de l'astronomia ]
Èric Medina, del Club Robòtic Balsareny, i Jacob Lagares, de l'Institut Escola Salvador Vilarrasa de Besalú, es proclamen guanyadors ex aequo (empatats en la 1a posició) del concurs de programació infantil Repte Codeclub Robolot 2017.
 
Èric Medina, guanyador per segon any consecutiu del 
Repte Codeclub Robolot de programació amb Scratch
 
El passat 6 de maig, a la ciutat d'Olot, durant la celebració de la 16ª edició del Robolot (certamen dedicat a la robòtica didàctica), va tenir lloc un concurs de programació informàtica amb Scratch, dirigit a infants d'entre 8 i 12 anys. 
 
 
Uns 25 nens i nenes, procedents d'arreu de Catalunya, van participar en el concurs (alguns individualment, altres en parella). Es van establir dues categories: la dels petits (cursos de 3r i 4t de primària) i la dels grans (cursos 5è i 6è), tot i que enguany gairebé tots els participants formaven part de la segona categoria.
 
 
Aquest any el repte va consistir a crear un conte amb Scratch seguint unes directrius concretes que es donaven el dia de la competició. Van haver de començar amb la frase "Hi havia una vegada una guineu, un escarabat i una granota" i acabar amb "I mai més ningú no en va saber res"
Per a fer-ho disposaven de tres hores de temps, i no podien rebre cap ajuda externa: pares i mestres havien de sortir de l'habitació, per tal que els nois s'haguessin de valdre únicament dels seus propis coneixements. Tampoc no podien re-utilitzar ni copiar projectes existents.
En la valoració del jurat es consideraven aspectes com ara: programació, personatges, escenaris, creativitat, instruccions i notes, etc.
 
Un moment de la competició.
Pausa per esmorzar.
 
En la categoria dels grans el jurat va decidir premiar dues persones amb la 1a posició, ja que tots dos nois van fer projectes molt diferents entre sí, però igualment extraordinaris.
 
L'Èric Medina ja havia quedat 1r l'any passat en la categoria dels petits. En el seu projecte la història no té cap interès (fins i tot es podria dir que és una poca-soltada), però el seu geni radica en la programació que hi ha al darrera. Aquí el podeu veure:
 
 
I doncs, què té d'especial? 
Si teniu experiència amb Scratch, sabreu que els diàlegs s'acostumen a fer amb llargues successions de blocs "digues" i "espera". Alguns projectes més avançats poden sincronitzar els diàlegs amb blocs "envia missatge", en comptes de "espera". 
El projecte de l'Èric, però, supera tot això fent servir la funció "Crea una llista": recull tots els diàlegs de cada personatge dins una llista, i fa un ús molt intel·ligent de la funció "Crea un bloc" per aconseguir 3 coses: 
- simplificar l'acció de parlar de cada personatge, 
- saber quina frase s'ha de llegir en cada moment, 
- a més d'aconseguir que el personatge mogui la boca mentre parla.
 
 
Si sou usuaris de Scratch, i apreneu aquesta manera de fer els diàlegs, és probable que canvïi la vostra forma de programar per sempre més. Com a curiositat, sapigueu que aquest mateix mètode es podria fer servir per crear contes multilingües (p.ex. en català, castellà i anglès), deixant que sigui l'usuari el qui triï l'idioma.
 
Altres particularitats a destacar en el projecte de l'Èric poden ser: la música de fons (que s'activa i desactiva amb una variable), el moviment de la granota (acompanyat d'efectes de so), i el qüestionari final.
 
 
El projecte del Jacob Lagares també és excepcional. Fa servir una programació molt avançada, amb un ús extens de variables. És molt remarcable la manera com ha aconseguit que els texts es vagin escrivint lletra a lletra (usant variables i la funció "Crea un bloc").
 
 
També cal destacar la interactivitat, l'ús intel·ligent dels canvis de mida i de l'efecte transparència, la programació de girs en espiral, els efectes de moviment, l'ús de nombres aleatoris,... 
Veritablement tenim molt per aprendre, d'aquest projecte:
 
 
En definitiva, dos projectes genials per la seva programació que es mereixien compartir el 1r premi.
 
 
El 2n premi de la categoria va ser per a l'equip format per Lola Melero i Carla Segura, de l'Escola El Carrilet de Palafrugell. Una història ben construïda, on cal remarcar l'ús de la gravadora de so que incorpora Scratch per tal d'explicar el conte.
 
Tots els premiats van ser obsequiats amb un kit de robòtica Imagina 3DBot, de Innova Didactic, que permet la construcció d'un robot programable amb Scratch.
Justament un dels tallers de la tarda durant la Robolot estava destinat precisament a l'aprenentatge de com programar aquest robot.
 
Fotos del taller de la tarda, destinat a programar amb Scratch el robot 3DBot
 
Aquí teniu un “estudi de Scratch” amb els jocs de tots els nens que van participar en el concurs:
 


Foto de família durant la cerimònia final d'entrega de premis. Hi apareixen també els guanyadors dels concursos de robòtica.
Comments