Guanyador del Repte Codeclub Robolot 2016!!

11 d’abr. 2016, 16:16 publicada per Club Robòtic Balsareny   [ actualitzat el 28 d’abr. 2016, 13:50 ]

Èric Medina, del Club Robòtic Balsareny, es proclama guanyador del concurs de programació infantil Repte Codeclub Robolot 2016.
 


El passat 9 d'abril, a la ciutat d'Olot, durant la celebració de la 15ª edició del Robolot (certamen dedicat a la robòtica didàctica), va tenir lloc un concurs de programació de videojocs amb Scratch, dirigit a infants d'entre 8 i 12 anys. L'organitzava CodeClub Catalunya.

 
Scratch és un llenguatge de programació dissenyat pel Massachusetts Institute of Technology especialment pensat per als nens i adolescents. És un programa visual, fàcil de fer anar i molt divertit, que s'ha ideat per ensenyar programació informàtica a nois i noies entre 8 i 16 anys. Amb ell es poden crear una gran varietat de programes: videojocs, pel·lícules animades, històries interactives, música, art,...
 
Una trentena de nens i nenes, procedents d'arreu de Catalunya, va participar en el concurs. Es van establir dues categories: la dels petits (cursos de 3r i 4t de primària) i la dels grans (cursos 5è i 6è).Els nens havien de crear un videojoc que funcionés, fent servir únicament els elements (escenaris i personatges) que els organitzadors posaven a la seva disposició, i que eren els mateixos per a tothom. Per a fer-ho disposaven de dues hores de temps, i no podien rebre cap ajuda externa: pares i mestres havien de sortir de l'habitació, i no hi havia wifi ni connexió a Internet, per tal que els nois s'haguessin de valdre únicament dels seus propis coneixements.

 
 
És remarcable que tots els nens que concursaven van aconseguir fer un joc que funcionés dins el temps establert. Seguidament el jurat es va reunir per deliberar quin de tots els jocs presentats es mereixia el 1r premi, valorant aspectes com el correcte funcionament, la complexitat de la programació, la creativitat,...
 
En la categoria dels petits el guanyador va ser l'Èric Medina de 9 anys. El jurat va destacar la seva programació, que va qualificar d'
elaborada i complexa, en alguns aspectes fins i tot única, ja que va fer servir elements avançats que cap altre nen, ni tan sols de la categoria dels grans, no va fer servir.
 
Entre els aspectes a remarcar estaven l
'ús de clons (una instrucció en la qual s'ordena a un personatge crear una còpia de sí mateix, que a partir d'aquell moment es comportarà d'una manera pròpia i diferent a la del personatge original), també la programació del moviment en base a coordenades cartesianes (x-y), l'ús de variables, la concatenació de condicionals, l'ús d'operadors lògics, la coordinació d'accions mitjançant "missatges", la simulació de moviment animat mitjançant canvis de "vestit", la incorporació de sons, la inclusió d'etiquetes amb comentaris explicant la utilitat de cada línia de codi,... En definitiva, una programació molt avançada que el va fer mereixedor del 1r premi. 


Els altres premiats van ser en Martí Boixader de Vic (finalista petits), en Jordi Bossacoma de Torroella (finalista grans) i els cosins Tim i Gael de Corçà (guanyadors grans).
 
Els premiats van ser obsequiats amb un kit de robòtica Imagina 3DBot, que permet la construcció d'un robot programable amb Scratch.
 


A continuació podeu veure el joc amb el que l’Èric va aconseguir el premi. És un joc per a dos jugadors: "sou dos peixos, i heu d'anar a salvar a un altre peix amic vostre... però atenció!... no toqueu en cap moment els crancs ni els pops!". 
Només quan els dos jugadors arribin fins al seu amic, hauran aconseguit salvar-lo; per tant es tracta d'un joc cooperatiu, no pas competitiu. Els jugadors disposen de 3 vides cadascun per aconseguir-ho. "La meva intenció era afegir a més un cronòmetre, perquè també perdessin si se'ls acabava el temps" -diu l'Èric- "però vaig esgotar les dues hores i ja no em va donar temps de programar-ho".

Enllaç al joc guanyador

I aquí teniu un “estudi de Scratch” amb els jocs de tots els nens que van participar en el concurs:

Enllaç a l'estudi amb tots els jocs


Comments