2n al Minisumo Lego del Robolot 2019!

14 de jul. 2019, 4:20 publicada per Club Robòtic Balsareny   [ actualitzat el 14 de jul. 2019, 4:22 ]
El passat diumenge 12 de maig, el robot E-Robot, construït i programat per l'Èric Medina del Club Robòtic Balsareny, va aconseguir la 2a posició en la competició de robots Minisumo Lego del Robolot 2019, celebrada a Olot. 
 
 
Aquesta competició consisteix en combats entre robots autònoms, construïts amb peces de LEGO, on l'objectiu és expulsar el robot contrincant fora de la pista en menys d'un minut. S'interpreta que un robot ha caigut si alguna de les rodes surt fora de la pista. Les pistes de competició són circulars, de 94 cm de diàmetre, blanques i amb una franja negra tot al voltant que en delimita les vores. Els combats són de dos robots, i un cop comença la lluita ja no es pot tocar el robot fins que finalitza l'enfrontament. Cada disputa entre robots consta de tres combats: en un els robots es situen mirant cap a la dreta, en un altre es miren frontalment, i en el darrer es posen mirant cap a l'esquerra (respecte al contrincant).
 
E-Robot està construït amb peces de LEGO Mindstorms EV3. Consta de 2 motors que mouen un total de 4 rodes, situades a darrera, per mitjà d'engranatges reductors (que incrementen la força de tracció). Disposa de 3 sensors de color, amb els que ha de saber quan està a punt de sortir de la pista, i d'un sensor de distància, per localitzar al robot contrincant. Té un pes de 1.150 grams i unes mides lleugerament inferiors als 300x250 mm, per complir amb les especificacions del concurs.
 
El robot E-Robot, segon al Minisumo Lego del Robolot 2019
 
En la competició varen participar un total de 24 equips vinguts d'arreu de Catalunya. Al llarg de la fase classificatòria el robot de l'Èric Medina va anar guanyant o empatant la majoria de combats als quals es va enfrontar. Amb això va aconseguir els punts necessaris per quedar classificat entre els 4 finalistes. 
Durant les semifinals el robot va patir un greu entrebanc quan es va sortir el cable que alimentava el sensor de distància, quedant-se aturat enmig de la pista; malgrat això el robot contrincant es va auto-eliminar retrocedint fins a sortir de la pista després d'haver vist amb el seu sensor la pala negra que E-Robot incorporava al seu frontal. 
La final va ser molt igualada. E-Robot va guanyar el primer combat, i els dos següents van estar a punt d'acabar en empat per temps, car tots dos robots tenien una força molt similar. Però finalment el triomf va ser per a l'equip Volcanic Team.
 
Aquí teniu un vídeo amb les intervencions més destacades de E-Robot a la competició:
 
 
Aquest triomf ha estat una estratègia a llarg termini. La participació de l'Èric Medina al Minisumo Lego es va iniciar l'any passat, amb el robot Scratchers 34. La construcció externa era força similar a la del robot actual. També tenia el centre de gravetat baix; un pes una mica inferior (1.050 grams); la disposició dels motors, engranatges i rodes era la mateixa; i també tenia els mateixos sensors, en una posició força semblant. Per al seu disseny es varen seguir una sèrie de consells donats pel youtuber Kyle Markland ("Builderdude35") en el seu canal de robòtica amb LEGO. Amb aquest robot l'any 2018 va aconseguir guanyar aproximadament la meitat dels combats als quals es va enfrontar. 
 
El robot Scratchers 34, participant al Robolot 2018
 
Amb aquest percentatge de victòries, quedava clar que Scratchers 34 no era pas un mal robot, però encara no era prou bo com per aconseguir ser finalista. Un anàlisi detallat dels vídeos dels combats de 2018 va permetre detectar una dotzena de defectes que calia corregir. Així és com l'Èric va dissenyar el nou E-Robot: va introduir importants canvis en la programació (la velocitat de moviments, com havia de reaccionar en veure l'altre robot, com havia de respondre a la línia negra de les vores,...), la forma externa, el repartiment del pes per unitat de superfície,... Va afegir una pala negra en el frontal, i va variar lleugerament la posició dels sensors.
 
Tots aquests canvis han demostrat el seu encert amb la 2a posició assolida en la competició. Però una anàlisi dels vídeos dels combats de 2019 ja ha fet sortir a la llum tres defectes, que el nou E-Robot haurà de corregir si vol continuar guanyant. No us podem donar detalls més extensos, ja que l'Èric no vol donar pistes que els seus contrincants puguin fer servir per derrotar-lo.
 
Com a premi per la segona posició assolida, l'Èric va rebre 100 euros i un kit de robòtica KEYBOT Coding Education Robot, de Keyestudio, que permet la construcció d'un robot programable amb Arduino.
 


 
Comments