El que estic fent
2n al Minisumo Lego del Robolot 2019!
El passat diumenge 12 de maig, el robot E-Robot, construït i programat per l'Èric Medina del Club Robòtic Balsareny, va aconseguir la 2a posició en la competició de robots Minisumo Lego del Robolot 2019, celebrada a Olot.
![]() Aquesta competició consisteix en combats entre robots autònoms, construïts amb peces de LEGO, on l'objectiu és expulsar el robot contrincant fora de la pista en menys d'un minut. S'interpreta que un robot ha caigut si alguna de les rodes surt fora de la pista. Les pistes de competició són circulars, de 94 cm de diàmetre, blanques i amb una franja negra tot al voltant que en delimita les vores. Els combats són de dos robots, i un cop comença la lluita ja no es pot tocar el robot fins que finalitza l'enfrontament. Cada disputa entre robots consta de tres combats: en un els robots es situen mirant cap a la dreta, en un altre es miren frontalment, i en el darrer es posen mirant cap a l'esquerra (respecte al contrincant).
E-Robot està construït amb peces de LEGO Mindstorms EV3. Consta de 2 motors que mouen un total de 4 rodes, situades a darrera, per mitjà d'engranatges reductors (que incrementen la força de tracció). Disposa de 3 sensors de color, amb els que ha de saber quan està a punt de sortir de la pista, i d'un sensor de distància, per localitzar al robot contrincant. Té un pes de 1.150 grams i unes mides lleugerament inferiors als 300x250 mm, per complir amb les especificacions del concurs.
![]() El robot E-Robot, segon al Minisumo Lego del Robolot 2019
En la competició varen participar un total de 24 equips vinguts d'arreu de Catalunya. Al llarg de la fase classificatòria el robot de l'Èric Medina va anar guanyant o empatant la majoria de combats als quals es va enfrontar. Amb això va aconseguir els punts necessaris per quedar classificat entre els 4 finalistes.
Durant les semifinals el robot va patir un greu entrebanc quan es va sortir el cable que alimentava el sensor de distància, quedant-se aturat enmig de la pista; malgrat això el robot contrincant es va auto-eliminar retrocedint fins a sortir de la pista després d'haver vist amb el seu sensor la pala negra que E-Robot incorporava al seu frontal.
La final va ser molt igualada. E-Robot va guanyar el primer combat, i els dos següents van estar a punt d'acabar en empat per temps, car tots dos robots tenien una força molt similar. Però finalment el triomf va ser per a l'equip Volcanic Team.
Aquí teniu un vídeo amb les intervencions més destacades de E-Robot a la competició:
Aquest triomf ha estat una estratègia a llarg termini. La participació de l'Èric Medina al Minisumo Lego es va iniciar l'any passat, amb el robot Scratchers 34. La construcció externa era força similar a la del robot actual. També tenia el centre de gravetat baix; un pes una mica inferior (1.050 grams); la disposició dels motors, engranatges i rodes era la mateixa; i també tenia els mateixos sensors, en una posició força semblant. Per al seu disseny es varen seguir una sèrie de consells donats pel youtuber Kyle Markland ("Builderdude35") en el seu canal de robòtica amb LEGO. Amb aquest robot l'any 2018 va aconseguir guanyar aproximadament la meitat dels combats als quals es va enfrontar.
![]() El robot Scratchers 34, participant al Robolot 2018
Amb aquest percentatge de victòries, quedava clar que Scratchers 34 no era pas un mal robot, però encara no era prou bo com per aconseguir ser finalista. Un anàlisi detallat dels vídeos dels combats de 2018 va permetre detectar una dotzena de defectes que calia corregir. Així és com l'Èric va dissenyar el nou E-Robot: va introduir importants canvis en la programació (la velocitat de moviments, com havia de reaccionar en veure l'altre robot, com havia de respondre a la línia negra de les vores,...), la forma externa, el repartiment del pes per unitat de superfície,... Va afegir una pala negra en el frontal, i va variar lleugerament la posició dels sensors.
Tots aquests canvis han demostrat el seu encert amb la 2a posició assolida en la competició. Però una anàlisi dels vídeos dels combats de 2019 ja ha fet sortir a la llum tres defectes, que el nou E-Robot haurà de corregir si vol continuar guanyant. No us podem donar detalls més extensos, ja que l'Èric no vol donar pistes que els seus contrincants puguin fer servir per derrotar-lo.
Com a premi per la segona posició assolida, l'Èric va rebre 100 euros i un kit de robòtica KEYBOT Coding Education Robot, de Keyestudio, que permet la construcció d'un robot programable amb Arduino.
![]() ![]() ![]() |
Èxit a la competició de robòtica de la GiTech 2018
El passat dissabte 28 d'abril, l'Èric Medina, del Club Robòtic Balsareny, va participar en el concurs de robots seguidors de línia de la IV Jornada Tecnològica Gironina GiTech 2018, celebrada a Vilablareix (Girona), organitzada per l'Associació El Racó dels Robotaires i el TecnoAteneu de Vilablareix. Les activitats organitzades eren una fira de projectes tecnològics, tallers, conferències i tres competicions de robòtica: de seguidors de línia, de sumo i robots dansaires. En la competició de seguidors de línia, la pista estava formada per un sol carrer de 15 cm d'amplada, delimitat per dues línies negres, i emmarcat entre dues línies vermelles. El robot, funcionant de forma autònoma, havia de circular entre les dues línies negres, o seguir una d'elles. Si tocava alguna de les línies vermelles, quedava automàticament eliminat. ![]() Aquest és el robot "Scratchers 34" que va presentar l'Èric. Construït a partir del model base de LEGO Mindstorms, consta de dos sensors, funcionant en mode color, que detecten quan el robot veu la línia negra que delimita el carrer i corregeixen la trajectòria. Els dos sensors han estat col·locats junts en el centre, amb un d'ells lleugerament més avançat que l'altre. ![]() La primera de les proves va consistir en una cursa cronometrada de dues voltes. Aquí el robot "Scratchers 34" de l'Èric va aconseguir el 2n millor temps de tots els robots que es presentaven, a només 2 segons de diferència del 1r classificat. En la segona prova es competia per categories: estudiants de primària, estudiants de secundària i adults. Aquí l'Èric es va proclamar guanyador de la categoria de primària, quan el seu robot va ser capaç d'atrapar el robot de l'adversari en dues ocasions (cosa que va aconseguir en molt poc temps). ![]() Finalment, en la 3a prova competien tots 7 robots alhora. Aquells que eren atrapats pel robot que tenien darrera quedaven eliminats i eren apartats de la pista. En molt poc temps, els dos robots més ràpids "A-Team" i "Scratchers 34" van eliminar tots els altres contrincants i es van quedar sols a la pista. Després d'algunes voltes, finalment el robot de l'Èric va ser atrapat per l'altre robot, que era lleugerament més ràpid. Com a premi per la primera posició assolida en la categoria de primària, l'Èric va rebre un kit EASY Plug Starter d'iniciació a l'Arduino, el qual consta d'una placa Arduino, llums led, i sensors de temperatura, d'humitat, magnètics, fotoelèctrics, de so, de vibració,... i un llarg etcètera. ![]() |
Guanyador del Repte Codeclub Robolot 2017!!
Èric Medina, del Club Robòtic Balsareny, i Jacob Lagares, de l'Institut Escola Salvador Vilarrasa de Besalú, es proclamen guanyadors ex aequo (empatats en la 1a posició) del concurs de programació infantil Repte Codeclub Robolot 2017. ![]() Èric Medina, guanyador per segon any consecutiu del Repte Codeclub Robolot de programació amb Scratch El passat 6 de maig, a la ciutat d'Olot, durant la celebració de la 16ª edició del Robolot (certamen dedicat a la robòtica didàctica), va tenir lloc un concurs de programació informàtica amb Scratch, dirigit a infants d'entre 8 i 12 anys. ![]() Uns 25 nens i nenes, procedents d'arreu de Catalunya, van participar en el concurs (alguns individualment, altres en parella). Es van establir dues categories: la dels petits (cursos de 3r i 4t de primària) i la dels grans (cursos 5è i 6è), tot i que enguany gairebé tots els participants formaven part de la segona categoria. ![]() ![]() Aquest any el repte va consistir a crear un conte amb Scratch seguint unes directrius concretes que es donaven el dia de la competició. Van haver de començar amb la frase "Hi havia una vegada una guineu, un escarabat i una granota" i acabar amb "I mai més ningú no en va saber res". Per a fer-ho disposaven de tres hores de temps, i no podien rebre cap ajuda externa: pares i mestres havien de sortir de l'habitació, per tal que els nois s'haguessin de valdre únicament dels seus propis coneixements. Tampoc no podien re-utilitzar ni copiar projectes existents. En la valoració del jurat es consideraven aspectes com ara: programació, personatges, escenaris, creativitat, instruccions i notes, etc. ![]() Un moment de la competició. ![]() Pausa per esmorzar. En la categoria dels grans el jurat va decidir premiar dues persones amb la 1a posició, ja que tots dos nois van fer projectes molt diferents entre sí, però igualment extraordinaris. L'Èric Medina ja havia quedat 1r l'any passat en la categoria dels petits. En el seu projecte la història no té cap interès (fins i tot es podria dir que és una poca-soltada), però el seu geni radica en la programació que hi ha al darrera. Aquí el podeu veure: I doncs, què té d'especial? Si teniu experiència amb Scratch, sabreu que els diàlegs s'acostumen a fer amb llargues successions de blocs "digues" i "espera". Alguns projectes més avançats poden sincronitzar els diàlegs amb blocs "envia missatge", en comptes de "espera". El projecte de l'Èric, però, supera tot això fent servir la funció "Crea una llista": recull tots els diàlegs de cada personatge dins una llista, i fa un ús molt intel·ligent de la funció "Crea un bloc" per aconseguir 3 coses: - simplificar l'acció de parlar de cada personatge, - saber quina frase s'ha de llegir en cada moment, - a més d'aconseguir que el personatge mogui la boca mentre parla. ![]() Si sou usuaris de Scratch, i apreneu aquesta manera de fer els diàlegs, és probable que canvïi la vostra forma de programar per sempre més. Com a curiositat, sapigueu que aquest mateix mètode es podria fer servir per crear contes multilingües (p.ex. en català, castellà i anglès), deixant que sigui l'usuari el qui triï l'idioma. Altres particularitats a destacar en el projecte de l'Èric poden ser: la música de fons (que s'activa i desactiva amb una variable), el moviment de la granota (acompanyat d'efectes de so), i el qüestionari final. El projecte del Jacob Lagares també és excepcional. Fa servir una programació molt avançada, amb un ús extens de variables. És molt remarcable la manera com ha aconseguit que els texts es vagin escrivint lletra a lletra (usant variables i la funció "Crea un bloc"). ![]() També cal destacar la interactivitat, l'ús intel·ligent dels canvis de mida i de l'efecte transparència, la programació de girs en espiral, els efectes de moviment, l'ús de nombres aleatoris,... Veritablement tenim molt per aprendre, d'aquest projecte: En definitiva, dos projectes genials per la seva programació que es mereixien compartir el 1r premi. ![]() El 2n premi de la categoria va ser per a l'equip format per Lola Melero i Carla Segura, de l'Escola El Carrilet de Palafrugell. Una història ben construïda, on cal remarcar l'ús de la gravadora de so que incorpora Scratch per tal d'explicar el conte. Tots els premiats van ser obsequiats amb un kit de robòtica Imagina 3DBot, de Innova Didactic, que permet la construcció d'un robot programable amb Scratch. Justament un dels tallers de la tarda durant la Robolot estava destinat precisament a l'aprenentatge de com programar aquest robot. ![]() ![]() Fotos del taller de la tarda, destinat a programar amb Scratch el robot 3DBot Aquí teniu un “estudi de Scratch” amb els jocs de tots els nens que van participar en el concurs: ![]() Foto de família durant la cerimònia final d'entrega de premis. Hi apareixen també els guanyadors dels concursos de robòtica. ![]() |
Dissenyant amb la impressora 3D
![]() És un model Prusa P3Steel, semblant a la famosa i3 però amb estructura d'acer perquè sigui més ferma i estable. Té el hotend de metall, amb lo que podem imprimir tant amb plàstic PLA com amb ABS (de més qualitat). A la foto estic imprimint les peces amb les que després muntaré un dinosaure. És una figura baixada d'Internet; a la web es poden trobar multitud de figures de tota mena! |
Muntant el robot de la Robolot
S'ha fet esperar, però finalment m'ha arribat a casa el robot que vaig guanyar al Repte Codeclub de la Robolot. I ja l'he muntat! Es tracta d'un kit de robòtica Imagina 3DBot avançat. El robot ve desmuntat peça a peça, i un mateix se l'ha de construir. Duu sensors d'ultrasons (detecta la distància a una paret) i fotoelèctrics (per seguir una línia). També ve amb dos comandaments a distància (un de infraroigs i un altre de la Wii), amb els que es pot teledirigir. La placa és programable amb Scratch. |
3r Classificat en la ClauTic League 2015-2016
Al final de tots els reptes vaig quedar 3r classificat de la Lliga Or, empatat de punts amb el 2n. Estic molt content de tot el què he après aquest any! Com a premi vaig rebre un Ollie, que és un robot teledirigit que es controla des del mòbil i que també es pot programar. |
6è repte: Jàson i els argonautes
Una de les llegendes més famoses de la mitologia grega és la llegenda del Velló d'or dins de la història de Jàson i els argonautes que van partir en la seva recerca per aconseguir que Jàson ocupés el tron de Iolcos a Tessàlia. Es deia que el moltó era fill de Posidó i Teófane. En aquest repte hem de sortir de la base i arribar fins el Velló (representat pel tros de tela daurat) posat a sobre de l'arbre on posa velló, sense tocar cap dels 2 bous que ho guarden, agafar-lo sense tombar l'arbre i portar-ho damunt del robot passant pel cercle d'Atenea i arribar fins a la base. S'ha de deixar el Velló 100% dins de la base i el robot ha de tocar la base. PUNTUACIÓ
En aquest repte vaig quedar novè. Les pinces me les vaig copiar del llibre "The LEGO Mindstorms EV3 idea book". És un llibre que us recomano molt; està ple de bones idees, i m'ha servit molt durant tots els reptes d'aquesta lliga. No té explicacions, només fotos, però si les mireu atentament és fàcil veure on s'ha d'enganxar cada peça. Vaig superar totes les fases del repte, sumant tots els punts, i comptant també el temps trigat a superar la prova vaig quedar 9è. |
5è repte: Guerra de Troia
El robot representa al cavall de Troia. En aquest repte hem de representar l'entrada del cavall dins de la ciutat de Troia, parant on correspongui i seguint les instruccions següents:
PUNTUACIÓ
Al principi, però, vaig construir un robot en el que no vaig subjectar bé les rodes, i ni tan sols era capaç de moure's en línia recta sense desviar-se. És molt important, sempre que poseu les rodes a un robot, que aquestes quedin ben fermes, o si no el robot es desvia. Per no complicar-me la vida, el vaig desmuntar i vaig tornar-lo a refer, però aquest cop vaig muntar "la base" (el robot bàsic que ve explicat en el manual del LEGO Mindstorms EV3), que aquest sé del cert que va recte i no es desvia. Tot i així, com que el robot tenia a darrera un motor amb la caixeta del ninot, que desequilibrava el pes cap a un cantó, aquest cop "la base" sí que tenia una petita desviació, que vaig mirar de compensar repartint bé el pes de les altres peces. Com a sensors del robot vaig fer-ne servir tres: - el girosensor, per anar fent girs de 90º. D'aquesta manera el robot va fer un recorregut en forma de rectangle, que el portava fins a davant de la paret i després de tornada a la base. - el sensor de distància, per saber quan tenia la paret al davant (per aturar-se), i quan la treiem per tornar-se a posar en marxa. - el sensor de color, per saber quan estava a sobre del negre i del blanc. Vaig superar correctament totes les parts del repte, així que vaig sumar tots els punts. |
Guanyador del Repte Codeclub Robolot 2016!!
Èric Medina, del Club Robòtic Balsareny, es proclama guanyador del concurs de programació infantil Repte Codeclub Robolot 2016. El passat 9 d'abril, a la ciutat d'Olot, durant la celebració de la 15ª edició del Robolot (certamen dedicat a la robòtica didàctica), va tenir lloc un concurs de programació de videojocs amb Scratch, dirigit a infants d'entre 8 i 12 anys. L'organitzava CodeClub Catalunya. Els nens havien de crear un videojoc que funcionés, fent servir únicament els elements (escenaris i personatges) que els organitzadors posaven a la seva disposició, i que eren els mateixos per a tothom. Per a fer-ho disposaven de dues hores de temps, i no podien rebre cap ajuda externa: pares i mestres havien de sortir de l'habitació, i no hi havia wifi ni connexió a Internet, per tal que els nois s'haguessin de valdre únicament dels seus propis coneixements. ![]() En la categoria dels petits el guanyador va ser l'Èric Medina de 9 anys. El jurat va destacar la seva programació, que va qualificar d'elaborada i complexa, en alguns aspectes fins i tot única, ja que va fer servir elements avançats que cap altre nen, ni tan sols de la categoria dels grans, no va fer servir. Entre els aspectes a remarcar estaven l'ús de clons (una instrucció en la qual s'ordena a un personatge crear una còpia de sí mateix, que a partir d'aquell moment es comportarà d'una manera pròpia i diferent a la del personatge original), també la programació del moviment en base a coordenades cartesianes (x-y), l'ús de variables, la concatenació de condicionals, l'ús d'operadors lògics, la coordinació d'accions mitjançant "missatges", la simulació de moviment animat mitjançant canvis de "vestit", la incorporació de sons, la inclusió d'etiquetes amb comentaris explicant la utilitat de cada línia de codi,... En definitiva, una programació molt avançada que el va fer mereixedor del 1r premi.
I aquí teniu un “estudi de Scratch” amb els jocs de tots els nens que van participar en el concurs: Enllaç a l'estudi amb tots els jocs |
4t Repte. Damon, el constructor de temples
Com bé sabeu, en la primera prova hi va haver un terratrèmol que va destruir temples i va fer enfurismar als déus; ara ens toca reconstruir els seus temples. Damon, després del seu intent de ser atleta grec, va veure que això de l'esport no era lo seu i va decidir que la seva següent tasca seria reconstruir alguns temples destruïts pel terratrèmol. En aquest repte hem de construir per parts el temple de Zeus. Posar les 2 columnes de peu en els cercles negres i posar la teulada sobre les columnes. ![]() Posar correctament una columna dóna 1 punt. Posar la teulada sobre les dues columnes en dóna 5. A més a més, hi ha formes d'aconseguir punts extra, segons quina sigui la posició inicial de les peces dins de la base:
Aquest repte l'he trobat molt difícil. Ajudant-me amb sensors de color, aconseguia posar la primera columna dins el seu cercle, però en el moment de voler posar la segona sempre se'm tombava la primera. De manera que vaig intentar col·locar la segona columna fent servir un sensor d'ultrasons (en comptes del sensor de color), però no me'n vaig sortir. La meva intenció era aconseguir els 3 punts extra amb les columnes, per a la qual cosa calia, com a posició de partida, posar-les tombades en horitzontal i sense tocar el robot. De manera que vaig construir un robot amb unes pinces (per agafar la columna) que es movien amb 2 motors: el primer per obrir i tancar la pinça, i el segon per girar la pinça i posar-la en horitzontal o en vertical. A més a més, la mateixa pinça afegint-hi un parell de peces més, m'havia de servir també per col·locar la teulada (operació que només vaig aconseguir quan feia les proves, però no en el vídeo final, ja que en cap moment no vaig ser capaç de tenir les dues columnes dretes alhora). Al final, en el vídeo que vaig presentar (i que aquí veureu) només aconsegueixo posar una columna al seu lloc, això sí, sumant els punts extra. Per tant, vaig assolir 4 punts en un temps de 11 segons. Sí, ja sé, no sembla que siguin gaires punts... Malgrat tot, és de notar que la resta d'equips també varen tenir dificultats per superar aquest repte; de fet només un dels 20 equips que juguen a la Lliga Or va aconseguir col·locar la teulada. En conseqüència, malgrat la baixa puntuació assolida, va ser suficient per classificar-me com a 3r d'aquest repte. I sumant els punts que ja havia aconseguit en els reptes anteriors... oh! sorpresa! Ara sóc el 1r classificat de la Lliga Or!! |