ΨΑΡΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΑΛΛΙΑ 

Οι ωκεανοί και οι θάλασσες καλύπτουν τα 4/5 του πλανήτη με αποτέλεσμα τα ρεύματα (ψυχρά-θερμά) της κίνησης του νερού να διαμορφώνουν και να επηρεάζουν τα παραθαλάσσια οικοσυστήματα (κοραλλίων- ψαριών). Στους ωκεανούς και στις θάλασσες των τροπικών περιοχών ο επισκέπτης με το που θα βάλει μια μάσκα στο πρόσωπο του  θα αντικρίσει κοράλλια και ψάρια κάθε είδος που με τα χρώματα και τους σχηματισμούς συνθέτουν ένα ζωντανό πίνακα. 
Όπως κάθε περιοχή του υφάλου έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (κοράλια-ψάρια) και τις απαιτήσεις του (θερμοκρασία, αλατότητα και κυκλοφορία νερού) για την διατήρηση του, έτσι και στο περιβάλλον του ενυδρείου θα πρέπει να υπολογίσουμε την συμβατότητα των ειδών καθώς και τις συνθήκες του νερού για την καλή υγεία των κοραλιών και ψαριών που θα φιλοξενήσουμε.
Ο βιότοπος με κοράλλια που θα διαμορφώσουμε σε ένα θαλασσινό ενυδρείο προσφέρει στους κατοίκους του εκτός από τροφή και καταφύγιο ένα οικείο περιβάλλον ώστε να μειώνει το στρες που αποτελεί το νούμερο ένα παράγοντα για ασθένεια και θάνατο.
Τα κοράλλια! Γοητευτικά αλλά και περίπλοκα, σκληρά αλλά και ντελικάτα, μας μαγεύουν με την πολυχρωμία και πολυμορφία τους.Το στήσιμο ενός ενυδρείου υφάλου (reef)  μπορεί να αποτελεί πρόκληση , αλλά αξίζει πραγματικά τον κόπο. 

ΠΩΣ ΝΑ ΣΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ

Το Prime της Seachem είναι ένα ολοκληρωμένο
συμπυκνωμένο βελτιωτικό για γλυκό και θαλασσινό νερό. Αφαιρεί χλωρίνη χλωραμίνες και αμμωνία, παράλληλα μειώνει την τοξικότητα των νιτρωδών και νιτρικών επιτρέποντας στο βιολογικό φίλτρο την αποτελεσματικότερη αφαίρεση τους. Επίσης προάγει την παραγωγή της βλεννογόνου των ψαριών.Δεν αλλάζει ούτε επηρεάζει το pH του νερού (γλυκό-θαλασσινό) και δεν προκαλεί υπερχείλιση στo SKIMMER στο θαλασσινό ενυδρείο.
 Το Sera Ammovec ειναι ενα μειγμα απο ολες τις διαθεσιμες βιολογικές αποικίες βακτηρίων διάσπασης αμμωνίου και νιτρικών. Αυτά τα βακτήρια αφαιρούν άμεσα τους ρύπους με αποτέλεσμα πιο καθαρό και διαυγές νερό στο ενυδρείο, ψάρια με καλή υγεία και κοράλλια με έντονα χρώματα.

ΒΑΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Το ενυδρείο θα πρέπει πάντα να τοποθετείται πάνω σε ένα μαλακό υλικό ώστε να αποφευχθούν τυχόν ραγίσματα και να μειωθούν οι απώλειες της θερμοκρασίας (sera thermo-safe) και η Βάση(έπιπλο-κατασκευή) πρέπει να αντέχει 20-30% παραπάνω από το συνολικό βάρος(ενυδρείο + νερό +διακόσμηση).Δεν πρέπει να έχει άμεση επαφή με ηλιακό φως γιατί αλλιώς τα άλγη γίνονται ανεξέλεγκτα(πράσινο νερό, ινώδεις θύσανοι, μαύρα, πράσινα, κόκκινα) και καταστρέφουν το περιβάλλον του ενυδρείου.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

Όσο μεγαλύτερο είναι το ενυδρείο τόσο πιο εύκολη είναι η
συντήρηση του. Σε μεγάλες ποσότητες νερού (όγκος)
παρατηρούνται μικρότερες αλλαγές όταν μεταβάλλονται ορισμένες παράμετροι του νερού σε σύγκριση με τις μικρότερες ποσότητες λόγω του όγκου διάλυσης(οι παράμετροι παραμένουν σχετικά σταθερές). Η ίδια διακύμανση σε ενυδρείο μικρότερου όγκου νερού θα μπορούσε να αποβεί μοιραία σε ολόκληρο το οικοσύστημα. Πέραν από τις παραμέτρους του νερού, όταν αγοράζετε ένα ενυδρείο θα πρέπει να σκεφτείτε και τα ψαριά. Σχεδόν όλα τα θαλασσινά ψαριά χρειάζονται τον χώρο τους τον οποίο υπερασπίζονται εναντίον οποιουδήποτε εισβολέα. Για αυτό το λόγο, ένα ενυδρείο 200 λίτρων τουλάχιστον θεωρείται ότι καλύπτει τις προϋπόθεσης. 

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Οι λαμπτήρες φθορίου, μέταλλων απόγονου η ακόμη και ο συνδυασμός και των δυο χρησιμοποιούνται συνήθως για τον φωτισμό των θαλασσινών ενυδρείων. Το βάθος του Ενυδρείου δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 50εκ. όταν χρησιμοποιείτε λαμπτήρες φθορίου. Οι ανακλαστήρες της sera Combo-Reflectors, αυξάνουν την ένταση του Φώτος έως και 100%. Πέρα από την λάμπα HQI θα πρέπει πάντα να παρέχετε στο ενυδρείο μπλε φως, για παράδειγμα sera deep sea special για ενυδρεία με μεγάλο αριθμό ασπόνδυλων που χρειάζονται έντονο φως η σε ενυδρεία με βάθος μεγαλύτερο από 50cm. Μόνο έτσι μπορείτε να εξασφαλίσετε τον βέλτιστο χρωματισμό των κοραλλιών. Συνιστούμε τον λαμπτήρα sera deep sea special που παρέχει ακτινικό μπλε φως για μπροστά, ο οποίος με το συγκεκριμένο φάσμα Φώτος από 380 έως 420nm προσφέρει συνθήκες φωτισμού όμοιες με των φυσικών ύφαλων. Το μπλε φως βοηθάει στην ανάπτυξη των ασπόνδυλων και αναδεικνύει τα χρώματα τους. Ο λαμπτήρας sera blue sky Royal χαρίζει στο θαλασσινό ενυδρείο το φως των τροπικών κλιμάτων.

SKIMMER 

Οι φυσικές και χημικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού απαιτούν επιπλέον φιλτράρισμα σε σχέση με το γλυκό νερό. Οι διαλυμένες στο νερό πρωτεΐνες π.χ. απόβλητα ψαριών, απομακρύνονται από το νερό χρησιμοποιώντας την προσθήκη αέρα. Η εργασία αυτή επιτυγχάνεται με το skimmer.
Το skimmer (ξαφριστής) πρωτεϊνών βοήθα στον περιορισμό της μόλυνσης του νερού του Ενυδρείου. Οι πρωτινές προσκολλούνται στις φυσαλίδες οξυγόνου που παράγει το skimmer και σχηματίζουν ένα πηχτό αφρό. Ο αφρός αυτός κατευθύνεται προς τα πάνω μέσα από το σωλήνα του skimmer αφαιρώντας έτσι τις διάφορες ουσίες από το νερό του ενυδρείου.
To skimmer αποτελεί την καρδιά του φιλτραρίσματος στο θαλασσινό ενυδρείο. Απομακρύνει τις πρωτείνες οι οποίες απελευθερώνονται μόνιμα στο νερό από τους μίκρο-οργανισμούς, τα ασπόνδυλα και τα ψάρια. To skimmer αφαιρεί σωματίδια όπως επιπλέουσα ύλη, και οξυγονώνει το νερό. Πρωτεΐνες που δεν αφαιρούνται από το νερό οδηγούν σε αύξηση των βλαβερών ουσιών όπως αμμωνία, νιτρώδη και νιτρικά (αλυσίδα βακτηριακής διάσπασης που ξεκινά με την πρωτεΐνη). Η διατήρηση θαλάσσιων οργανισμών σε κλειστά οικοσυστήματα θα ήταν σαφώς δυσκολότερη, ανάλογα με τις απαιτήσεις των υπό διατήρηση ειδών, και ίσως αδύνατη χωρίς το skimmer.

Comments