ΦΥΤΑ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

ΥΔΡΟΒΙΑ ΦΥΤΑ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ  

Αν θέλουμε τα διακοσμητικά ψάρια που διαλέξαμε με τόση προσοχή να παραμείνουν υγειή για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αναπαραχθούν θα πρέπει να τους προσφέρουμε ένα περιβάλλον κοντινό στο φυσικό τους. Αυτό θα το πετύχουμε αν στην διακόσμηση του ενυδρείου μας τοποθετήσουμε και ζωντανά φυτά.Τα φυτά εκτός από φυσικό περιβάλλον προσφέρουν οξυγόνωση και φιλτράρισμα με αποτέλεσμα να έχουμε ένα υγιές και ισορροπημένο ενυδρείο κάνοντας εύκολη τη συντήρηση του.Οι διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου που θα βρείτε στα φύλλα διαφορετικών φυτών χαρίζουν στο ενυδρείο σας αρμονία και ηρεμία. Ένα ενυδρείο με ωραίους συνδυασμούς φυτών αποτελεί ένα ζωντανό διακοσμητικό στοιχείο του σπιτιού σας πάνω στο οποιο θα πέφτουν τα μάτια όλων των επισκεπτών σας.

ΣΤΗΣΙΜΟ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ 

Τοποθετήστε ένα στρώμα 2εκ. με sera floredepot στον βυθό του ενυδρείου, καλύψτε το με ένα στρώμα 5εκ. από καθαρό σκούρο λεπτό χαλίκι.Το sera floredepot παρέχει στα φυτά για 1-2 μήνες όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αναπτύξουν γερές ρίζες και πλούσιο πράσινο φύλλωμα.

ΦΥΤΑ-ΛΙΠΑΝΣΗ

Στο βυθό του ενυδρείου ξεχωρίζουμε 3 περιοχές (ζώνες)  για την τοποθέτηση των φυτών.Τα καλύτερα φυτά για να φυτέψετε μπροστά πρέπει να ειναι μικρά και το ύψος τους να ειναι μικρότερο των 15εκ.(Anubias nana,Echinodorus tenellus,Cryptocoryne nevilli).

Τα φυτά για την μεσαία ζώνη χωρίζονται σε μοναχικά και ομαδικά.
  • Τα μοναχικά (Anubias barteri,Echinodorus bleheri,Nymphaea lotus) θέλουν χώρο γύρω τους, για την ανάπτυξη τους και είναι καλύτερα να φυτεύονται μόνα τους.
  • Τα ομαδικά (Cabomba aquatica,Ludwigia palustris,Sagittaria platyphylla) είναι πιο όμορφα όταν φυτεύονται σε ομάδες.
Κατά την διάρκεια της φωτοσύνθεσης τα φυτά χρησιμοποιούν την θρεπτική ουσία του διοξειδίου του άνθρακα και εμπλουτίζουν το νερό με οξυγόνο.
Στην πίσω περιοχή και στις γωνίες του ενυδρείου φυτεύονται φυτά που αναπτύσσονται πολύ ψηλά (Anubias sp.,Elodea densa,Hygrophila polysperma,Vallisneria americana).
Όσο πιο γρήγορα μεγαλώσουν τα φυτά σας, τόσο νωρίτερα θα ενισχύσουν τον βιολόγικο κύκλο καθαρισμού του νερού και θα παρέχουν οξυγόνο στα ψάρια.
Τα φυτά που αναπτύσσονται πολύ ψηλά φυτεύονται στο βάθος και στις γωνίες του ενυδρείου σας. Εάν φυτευτούν μπροστά στο γυαλί εμποδίζουν την θέα προς το ενυδρείο και καταλαμβάνουν πολύ χώρο που χρειάζεται στα ψάρια   για   να   κολυμπούν.
Κάποια φυτά (Cabomba,elodea) παίρνουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες (λίπανση) μέσω των φύλλων τους.Για την λίπανση αυτών των φυτών χρησιμοποιήστε το sera florena. 
Άλλα είδη φυτών (Anubias,Cryptocoryne,Echinodorus) παίρνουν τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται από τις ρίζες τους.
Ένα ενυδρείο με ωραίους συνδυασμούς φυτών αποτελεί ένα ζωντανό διακοσμητικό στοιχείο του σπιτιού σας πάνω στο οποίο θα πέφτουν τα μάτια όλων των φίλων σας.
Τα φυτά προσφέρουν στα ψάρια πολλές κρυφές γωνίες στις οποίες μπορούν να κρυφτούν, κάτι το οποίο τους μειώνει το στρες και το άγχος. Τα νεαρά ψάρια χρειάζονται μια πυκνή βλάστηση από λεπτά φυτά για να μπορούν να κρύβονται από άλλα ψάρια του ενυδρείου σας.


Comments