Zona de intervenție culturală s-a dezvoltat semnificativ transformând spațiul social prin diversitatea formelor sale de expresie: de la teatru forum la arta stradală. Interesul publicului e captat prin formă, culoare, expresivitate și experiment. Cu toate acestea, foarte puține inițiative ale societății civile din România au acces la mecanismele de creare și distribuție a mesajelor prin instrumente specifice social art ce ar asigura vizibilitate cauzelor promovate. Lipsa unor reprezentări ușor identificabile, a unor esențe vizuale ale organizațiilor și inițiativelor din țară limitează posibilitățile de comunicare ale societății civile.

Opt idei și concepte de lucru au fost reprezentate vizual astfel încât să reflecte mișcări sociale la nivel grassroots din România. Logo-urile sunt realizate de artiști experimentați și tineri designeri aflați la început de carieră. Colecția de identități vizuale de tip creative commons - open source aparține campaniilor sociale și grupurilor de cetățeni preocupați de provocările societății moderne. Pe termen mediu și lung, acest demers este menit să contribuie la consolidarea relației artist-societate şi să transforme simbolul grafic într-un instrument pertinent de intervenţie artistică implicată social.
Pornind de la aceste idei și oportunități, Fundația Extra Art a produs acest manual de identitate ce are drept adresant utilizatorul final. Manualul împletește norme, recomandări și reprezentări care să înlesnească reproducerea logo-urilor pe medii și suporturi diverse. Expresiile vizuale prezentate devin prin materializarea lor în contexte clare, instrumente practice necesare voluntarilor, susținătorilor, partenerilor și mass-media pentru transmiterea mesajelor mișcărilor sociale.

Mulțumim partenerilor acestui proiect, Asociația Efectul Fluture și Asociația Alt Art, finanțatorului Administrația Fondului Cultural Național, și nu în ultimul rând tuturor cetățenilor, grupurilor de inițiativă și oragnizațiilor care au contribuit la realizarea acestei colecții vizuale.