Inici

 
Scratch
 
 
 
 
 
 
 
 
i també...

https://sites.google.com/site/aquirobots/


JouScout

LA PROGRAMACIÓ INFORMÀTICA, CADA COP MÉS NECESSÀRIA PER AL FUTUR LABORAL
 
El món actual presenta reptes molt importants per als nostres joves, i és la nostra responsabilitat dotar-los dels coneixements i habilitats claus per a que puguin tenir èxit en un mercat laboral cada vegada més competitiu.
 
La informàtica ha envaït les nostres vides, la nostra societat està altament informatitzada i en molts aspectes depèn dels ordinadors. Tal és la importància d'aquest fenomen, que ja es parla d'un nou sector industrial: "el sector quaternari".
 
Vivim en un món rodejat de tecnologia, on cada dia hi ha més aparells que tenen una programació informàtica interna: ordinadors, smartphones i telèfons mòbils, tabletes tàctils, cotxes, rentadores, rentavaixelles, calefaccions, cafeteres, frigorífics, microones, màquines industrials, semàfors, trens, avions, vaixells, dispositius de navegació GPS, instrumental mèdic... en realitat la llista és interminable i cada dia es va fent més gran.
 
Les empreses, per tant, cada cop necessiten més empleats amb coneixements de programació.
 
Programar és el procés de comunicar-se amb una màquina en el seu idioma per tal d’aconseguir que faci allò que nosaltres volem.
 
En paraules de Mitchel Resnick (M.I.T.): "Tothom hauria de saber llegir i escriure, i tothom hauria d'aprendre a programar”. Entendre el llenguatge dels ordinadors s'està convertint en una necessitat indispensable en el món actual. Això no vol dir que els nens es converteixin en programadors professionals. Igual que no tothom que aprèn a escriure, de gran és fa escriptor.
 
L'organització Code.org, liderada per persones de tanta rellevància com en Bill Gates (fundador de Microsoft), Mark Zuckerberg (fundador de Facebook) i importants directius de Google, Twitter, Amazon, Dropbox, Paypal, Virgin Group, etc., adverteix que d'aquí a 10 anys a la majoria de feines qualificades es demanaran coneixements de programació. Per això aquesta organització suggereix ensenyar programació informàtica als nens ja des de l'escola primària.
 
Quan els nens aprenen a programar, desenvolupen l'anomenat pensament computacional o “computational thinking”. És una habilitat molt ben valorada, perquè ajuda a resoldre problemes complicats de manera algorítmica. És una habilitat fonamental no solament per als enginyers informàtics si no per a tothom, ja que és aplicable a totes les disciplines.
 
 
Així com avui en dia no podem concebre que els nostres fills no sàpiguen anglès, és molt important adonar-nos que el pensament computacional (i la programació) serà una habilitat indispensable en un futur proper, que marcarà una forta diferència entre els que la poseeixen i els que no.
 
Segons en Mark Zuckerberg (Facebook): "D'aquí a 15 anys estarem ensenyant als nens a programar com ara els ensenyem a llegir o escriure... i ens preguntarem perquè no vam començar a fer-ho abans".
 
Als Estats Units ja són moltes les escoles i instituts que han començat a posar-se les piles, però... i a Europa? Ens quedarem enrere?
Potser no. La Unió Europea ha reclamat recentment a tots els Estats membres que incloguin continguts d'informàtica en els currículums educatius de primària i secundària, per considerar que són fonamentals per preparar als joves per al mercat de treball.
Afortunadament, a Catalunya cada cop són més nombroses les escoles que han començat a adonar-se d'aquesta necessitat.
 
 
APRÈN PROGRAMACIÓ FÀCILMENT AMB SCRATCH
 
Scratch és un llenguatge de programació dissenyat pel Massachusetts Institute of Technology especialment pensat per als nens i adolescents.
 
És un programa visual, fàcil de fer anar i molt divertit, que s'ha ideat per poder ensenyar programació informàtica a nois i noies entre 8 i 16 anys, tot i que està sent usat per gent de totes les edats (incloent molts universitaris, mestres, i nens més petits amb ajuda dels seus pares).
 
Amb ell es poden crear una gran varietat de programes: videojocs, pel·lícules animades, històries interactives, música, art,... Es poden explicar contes, ensenyar llengua i matemàtiques,... o fins i tot controlar robots de joguina construïts per un mateix! S'ha fet servir en simulacions científiques, anuncis, tutorials interactius, butlletins de notícies, visites virtuals,... El límit el posa la nostra imaginació.
 
Programar amb Scratch és tan simple com apilar una sèrie de "blocs de construcció" amb instruccions del que ha de fer el programa.
Els blocs ja vénen predeterminats i amb això evitem que es produeixin errors de sintaxi (molt freqüents en altres llenguatges de programació). Dins l’aplicació, trobem blocs de tota mena classificats per colors: daurat pels blocs de control (repeteix x vegades, repeteix per sempre, espera x segons,...), blau pels de moviment (mou-te, gira, apunta,...), morat pels de so (tocar nota, canviar instrument, pujar el volum,...), etc.
 
 
Els programes elaborats amb Scratch són interactius. Es pot interactuar amb el programa a través del teclat, el ratolí, els sons del micròfon, les imatges captades per la webcam,...
En el cas dels robots, disposen de sensors especials (sensors de distància, inclinació, etc.).
 
Els projectes que un crea es poden penjar al lloc web del MIT per a que tothom els pugui veure, comentar, gaudir d'ells, aprendre'n... Fins i tot hi ha la possibilitat de continuar els projectes dels altres per millorar-los. Et sorprendrà la quantitat de gent de tot el món que s’interessarà per la teva feina. En aquests moments ja hi ha més de quatre milions de projectes compartits.
 
El programa és completament lliure i gratuït, i està disponible en 60 idiomes diferents, incloent el català.
 
Scratch s'utilitza en molts contextos (a casa, escoles, biblioteques, centres cívics), a molts nivells d'edat (des de l'escola primària a la Universitat), i en moltes disciplines (matemàtiques, informàtica, arts del llenguatge, estudis socials). 
Diverses Universitats l'han començat ja a impartir dins els cursos d'introducció a la informàtica (segons un estudi de la Universitat de Harvard, el 76% dels informàtics que havien començat programant amb Scratch tenien després més facilitat per aprendre a programar amb Java).
 
Amb Scratch els nois aprenen a raonar sistemàticament, dissenyar projectes, plantejar i solucionar problemes, pensar amb creativitat, comunicar idees i treballar col·laborativament: habilitats que són valuoses per a tota persona -encara que no sigui informàtic-.
  
  
APRENDRE ÉS FÀCIL. NO PERDIS L'OPORTUNITAT.
 
Fan servir Scratch a la teva escola? Sí és així, no perdis l'oportunitat d'aprendre'n. Ja sigui com a part de les assignatures oficials, o com a matèria extraescolar, són moltes les escoles i instituts catalans que l'han començat a impartir. Aquí tens un mapa d'algunes d'elles, cortesia de Scratch Català.
 
Si la teva escola encara no en fa, pots intentar aprendre'n de manera autodidacta. Per iniciar-te en Scratch consulta les categories Tutorials i Vídeos on trobaràs tot de recursos en català, castellà i anglès.
 
En Exemples et mostrem una col·lecció de projectes de Scratch que és una petita mostra de tot el que es pot arribar a fer amb aquest programa.
 
En Enllaços et proposem una multitud de pàgines sobre el tema que ens han semblat interessants, incloent-hi acadèmies que ofereixen formació.
 
I si vols anar un pas més enllà, t'introduirem en la Robòtica educativa: t'ensenyarem que és possible construir robots i màquines amb peces de LEGO, i programar-los fent servir Scratch o altres llenguatges de programació.
 
En la categoria Notícies pengem allò que es publica als mitjans (premsa, ràdio i televisió) sobre la programació informàtica per a nens i adolescents i la robòtica educativa. Avui en dia ja no actualitzem aquesta secció, perquè en els darrers anys s'ha disparat el nombre de notícies que es publiquen sobre aquest tema; però hi podreu veure encara un recull de retalls de premsa des del 2007 fins al 2013, els anys en que tot això es va començar a fer popular.
 
Imagina, programa, comparteix!!
Que ho passis molt bé creant amb Scratch!!