Geschiedenis

Geschiedenis Drumband Schutterij St. Sebastianus

Geplaatst 14 feb. 2011 05:54 door Aoj Sjutte   [ 24 jun. 2011 09:37 bijgewerkt ]

Schutterijen bestaan al honderden jaren. Ze ontstonden in de Middeleeuwen en hadden als doel het beschermen en verdedigen van het dorp en zijn bewoners. Maar ook het opluisteren van plechtigheden. Zij dienden vroeger ook tot bescherming en erewacht van het "Allerheiligste", de gewijde hostie in de kerk. 

Drumband Schutterij Sint Sebastianus in Neer bestaat al sinds 1555. Uit dat jaar dateert een brief waarin statuten op schrift zijn gezet. Op die manier kreeg de vereniging rechtszekerheid tegenover haar leden, de overheid en de bevolking. Het jaar 1555 kan dan ook als beginpunt worden beschouwd van de schutterij. 

In werkelijkheid is de schutterij ouder. Want in de brief is beschreven wat al lang door overlevering en traditie gebruikelijk was. Ook enkele zilveren schilden van Sint Sebastianus dateren van vóór 1555. De schutterij heeft vóór- en tegenspoed gehad, maar bloeit nu als nooit tevoren. Het huidige ledental is meer dan 120. 

In vroegere tijden had de schutterij slechts één of twee trommelaars die de schutterij bij “het trekken” begeleidden. In 1955 werd de schutterij echter uitgebreid met een drumband. Deze drumband is een belangrijk en niet meer weg te denken onderdeel van de schutterij geworden. De schutterij bestaat verder nog uit een groep marketentsters, een exercitiepeloton en natuurlijk ……schutters. 

Schutterij Sint Sebastianus neemt jaarlijks deel aan diverse schuttersfeesten, zoals het Oud Limburgs Schuttersfeest. Ook wordt er deelgenomen aan parochiële en gemeentelijke activiteiten zoals de Sacramentsprocessie, de Mariaprocessie, de carnavalsoptocht of jubilea, en recepties. Zelfs ver buiten de gemeentegrenzen is de schutterij een graag geziene gast. Zo nam de schutterij deel aan Europese schuttersfeesten en zijn er uitwisselingen met andere verenigingen in binnen- en buitenland. 

Zaterdag 12 juli 2008: een gouden dag voor Neer

Geplaatst 14 feb. 2011 05:53 door Aoj Sjutte   [ 24 jun. 2011 09:37 bijgewerkt ]

Normaal gesproken begint geschiedschrijving ver in het verleden. Daar maken we toch maar eens een uitzondering op. Zaterdag 12 juli 2008 wordt in sierlijke letters bijgeschreven in de historie van schutterij Sint Sebastianus én in de geschiedenisboeken over Neer. Zaterdagmiddag 12 juli 2008 rond half vier kroonden Wiel Derikx, Henk Knubben, Roy Wagemans, Tijs aan de Boom, Tjeu van de Winkel, en Peter Geenen zichzelf tot Neerse veldheren. Zij wonnen de OLS-slag in Opoeteren. Dit zestal behaalde D'n Um en zorgde voor onbeschrijflijk vreugdevolle taferelen op het OLS-terrein in België en in huiskamers, straten en cafés in Neer.

Op zondag 6 juli 2008 schreven de zes helden van Neer de inleiding voor een nieuw, gouden hoofdstuk van schutterij Sint Sebastianus. In Opoeteren overleefden ze met gemak de eerste kavelronden. De finaleplaats lonkte. En die finale werd zinderend. Er voltrok zich een zenuwslopend spektakel voor de ogen van honderden Neerenaren. Ook zustervereniging de Bussen-Schutten, broederschap van Sint Martinus, bleef lang in de eindstrijd. Toen de laatst overgebleven concurrent, schutterij Sint Jan uit Nieuwstadt, had gemist moest buksmeester Joop Thommassen nog een aantal kogels laden voor zijn mannen. Wiel, Henk, Roy, Tijs, Tjeu en Peter lieten hem, Sint Sebastianus en Neer niet in de steek. Wae höbbe um! En daarom gaat Neer dit jaar opnieuw geschiedenis schrijven. 5 juli 2009 OLS in Neer! Dat weten we over tien jaar nog. Daar praten ze over vijftig jaar nog over. En ons nageslacht kijkt er op 12 juli 2108 ongetwijfeld op terug. De OLS-slogan Gaer nao Naer komt voor eeuwig in de annalen van het dorp. Dank zij de Neerse veldheren in Opoeteren.

1-2 of 2