BrialmontwalDe Brialmontomwalling ter hoogte van de Heretalse- en Turnhoutse Poort
Brialmontomwalling

Grote veranderingen vonden plaats tijdens de jaren 1860-1864 bij het bouwen van de "Brialmont" vestigingen. Daar Antwerpen de militaire hoofdstad van het nieuwe België werd, en de regering zich veilig zou kunnen terugtrekken diende de "Vesting Antwerpen" gebouwd te worden.De Brialmontvesten rond de stad


Deze vestigingen werden aangelegd vanaf de Schelde in het zuiden tot aan het Noordkasteel aan de andere kant van Antwerpen. Tussen deze twee citadels werd een omwalling met een lengte van ongeveer 11 Km gebouwd. Het werd een gordel van zware forten en poorten, hoge wallen en diepe dubbele grachten.

Reeds in 1905 werd opdracht gegeven tot de totale afbraak zonder dat dit nutteloos bouwwerk ooit zijn nut had bewezen.  In de jaren 1960 werden, voor de aanleg van de ring -  de laatste resten van wat ooit de grootste militaire vesting van Europa was - afgebroken.


De Stelling van Antwerpen

De Stelling van Antwerpen is de tweede militaire verdedigingsgordel rond Antwerpen bestaande uit twee ringen van forten. De fortengordel, die de stad moest beschermen tegen bombardementen en vrijwaren van bezetting, werd gebouwd tussen 1859 en 1914. Samen vormen ze een 95 km wijde ring rond Antwerpen.De Brialmont forten rond de stad

Deze verdedigingsstructuur bestaande uit gegroepeerde forten noemde men PFA (La Position fortifiée d'Anvers). Deze PFA had als bijzondere bedoeling te dienen als reduit of nationaal schuiloord bij vijandelijkheden om alzo via de Westerschelde terug te vallen op de kustversterking.


Sloop Brialmontwal voor de aanleg ring

De in de jaren 60 aangelegde klein ring werd aangelegd op het tracé van de  voormalige Brialmontomwalling, deze werd bijgevolg volledig gesloopt. Voor de aanleg van het aansluitende knooppunt aan de J.F.K.Tunnel werd ook het Zuidstation gesloopt.  
De ring Antwerpen

 J.F. Kennedytunnel

De in 1933 opgestelde Waaslandtunnel kreeg begin jaren 60, in beide richtingen,  zowat 38.000 voertuigen per dag te verwerken, met tot gevolg lange files op de beide oevers van de Schelde. Met de bouw van de nieuwe Kenndytunnel werd aangevat in 1964 en samen met de ring opgesteld in 1969. De tunnel kan per dag zo’n 153.000 voertuigen in beide richtingen verwerken.

In 2007 reden dagelijks circa 130.000 voertuigen door de Kennedytunnel. Het drukste punt van de ring ligt met circa 260.000 voertuigen - per dag - bij Borgerhout.De tram aan de Turnhoutse poortDe  Turnhoutse  Poort  gaat  in 1936 tegen de vlakte.
 Brialmontvesting ter hoogte van  Berchem
De Herentalse Poort
In 1964  start de  afbraak voor de aanleg van de  Kleine Ring
Na de sloop wordt begonnen met het dempen van de grachten
                                                              De bouw van de ingang aan de Kennedytunnel
Comments